Μικρά μυστικά των αθηναϊκών γειτονιών

Τα πολλά πρόσωπα της Αθήνας κρύβουν ωραία μυστικά γεμάτα ιδιαίτερες γεύσεις, αναπάντεχες γνώσεις και αλληλέγγυες δράσεις. Γνωρίστε τα μαζί μας.
Μικρά μυστικά των αθηναϊκών γειτονιών
του Γιώργου Κόκουβα

Κάθε περιοχή της Αθήνας έχει και τα δικά της «μυστικά». Κάθε γειτονιά της πόλης έχει και τις δικές της «καβάτζες». Τα δικά της ιδιαίτερα στέκια, τις κρυφές πλατείες, τις άγνωστες (στους κατοίκους των υπόλοιπων γειτονιών) δράσεις, κολεκτίβες, συνήθειες και ιδιαιτερότητες, για τις οποίες ακριβώς αγαπάμε την Αθήνα. Γιατί, παρά τις γκρίνιες μας, απλώνει μπροστά μας ένα μωσαϊκό πολυσυλλεκτικότητας που δεν παύει να μας εκπλήσσει. Ξέρατε για παράδειγμα ότι:

*Στην Πλάκα υπάρχει ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον Μουσείο που δεν έχετε ξανακούσει
Πρόκειται για το παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης που φιλοξενείται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο στο 22 της οδού Πανός και διαθέτει μία πολύ ενδιαφέρουσα μόνιμη συλλογή με εργαλεία από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Από τα όργανα που χρησιμοποιούν οι τήνιοι μαρμαράδες και οι ναξιώτες βαρελάδες μέχρι τα σκαρπέλα των ξυλογλυπτών από τον Τύρναβο ή των κασελάδων από το Μέτσοβο, όλη η «τεχνική» παράδοση του τόπου βρίσκεται συγκεντρωμένη και παρουσιασμένη εδώ με πολύ όμορφο τρόπο.

*Στο Θησείο σε λίγο καιρό θα μπορείτε να ατενίζετε τα αστέρια
Όπως μας πληροφόρησαν οι άνθρωποι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ανοίξει για το κοινό οι πόρτες του Αστεροσκοπείου στον λόφο των Μουσών στο Θησείο, εκεί που φυλάσσεται το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη και φιλοξενείται παράλληλα το Μουσείο Γεωαστροφυσικής. 

*Στο Μεταξουργείο οι χορτοφάγοι έχουν το δικό τους «μυστικό»
Στην γωνία Πλαταιών και Γρανικού, το μαγειρείο Rakor ετοιμάζει τουλάχιστον μία διαφορετική πρόταση για vegetarians καθημερινά, φροντίζοντας να αφήσει ικανοποιημένους και τους μη κρεατοφάγους του κέντρου.

*Στα Εξάρχεια τα σαββατοκύριακα έχουν ethnic γεύση
Στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13Α), κάθε Σάββατο όσοι επιθυμούν μοιράζονται τις μαγειρικές τους ικανότητες με την πιο ενεργή κοινότητα των μεταναστών (12.00-15.00) και στην συνέχεια τρώνε συλλογικά (15.00-17.00). Στον ίδιο χώρο λειτουργεί κάθε Τετάρτη στις 20.00 ομάδα σκακιού, κάθε Σάββατο παιδικό στέκι και κάθε δύο Κυριακές πραγματοποιούνται προβολές ταινιών από την ομάδα Moviement (περισσότερες πληροφορίες εδώ).



*Στου Ψυρρή υπάρχει μια ταράτσα διαφορετική από τις άλλες
Κανείς Αθηναίος δεν δίνει την πρέπουσα σημασία καθώς περνά από το Athenstyle στο 10 της Αγίας Θέκλας. Κι αυτό γιατί πρόκειται για hostel, που προτιμάται κυρίως από τουρίστες. Αλλά λίγοι γνωρίζουν πως στον τελευταίο όροφο λειτουργεί ένα cozy roof top bar με υπέροχη θέα προς το Μοναστηράκι και την Ακρόπολη. 

*Στο Παγκράτι μπορείτε να δοκιμάσετε παγωτό μουστάρδα και να δείτε σινεμά με λιγότερα από 3,50€
Στο πιο ρετρό, βγαλμένο από τον… Μεσοπόλεμο σινεμά της πόλης, το θρυλικό Παλάς, «τρέχει» μόνιμα προσφορά για να δείτε τρεις από τις κλασικές, σινεφίλ ταινίες που προβάλει (οποτεδήποτε το θελήσετε και όχι την ίδια μέρα) με 10€, ήτοι 3,33€ ανά προβολή. Αμέσως μετά, θα κατηφορίσετε για παγωτό μουστάρδα, που είναι τόσο ιδιαίτερο (και πολύ νοστιμότερο από) όσο ακούγεται - θα το βρείτε στην Εκλεκ…Τούλα (Ευτυχίδου 41).

*Στο Κολωνάκι μπορείτε να ξυριστείτε αλά παλαιά
Στο Barber Shop 1900, ο Παναγιώτης Γρηγορίου με την βοήθεια του αιγύπτιου σπεσιαλίστα Ayad έχουν στήσει έναν μοναδικό χώρο γεμάτο αντίκες και αισθητική παλιού κουρείου, προσφέροντας τις παραδοσιακές υπηρεσίες μπαρμπέρικου (κούρεμα και ξύρισμα με φαλτσέτα) και φυσικά την αίσθηση ιεροτελεστίας μίας λέσχης αποκλειστικά για άντρες. 

*Στην Ακαδημία Πλάτωνος μπορείτε να κάνετε δωρεάν μαθήματα
Στον φιλόξενο χώρο της Πολιτείας (Μοναστηρίου και Θηναίας) οργανώνονται αλληλέγγυες δράσεις, και μία από αυτές είναι δωρεάν μαθήματα για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, τόπου διαμονής και ιδιότητας. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν από μαθήματα Λυκείου μέχρι… πλέξιμο με βελονάκι και από διαδικτυακή δημοσιογραφία μέχρι ξένες γλώσσες για αρχάριους και σεμινάρια μπουζουκιού. Τα μαθήματα ξεκινούν αυτή την εβδομάδα (μέσα Οκτωβρίου) – μάθετε περισσότερα εδώ

*Στα Πετράλωνα μπορείτε να φάτε συλλογικά
Στη γωνία Δωριέων και Ταντάλου στα Άνω Πετράλωνα, η Λαϊκή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων, Κουκακίου και Θησείου έχει στήσει τον «Συλλογικό Χώρο για την Τροφή», όπου όλοι είναι καλοδεχούμενοι να μαγειρέψουν και να στήσουν συλλογικά φαγοπότια συγκεκριμένες ημέρες κάθε μήνα – δείτε τις δράσεις του Χώρου εδώ



*Στον Κολωνό υπάρχει ένα καφενεδάκι βγαλμένο από την παλιά Αθήνα 
Θα το βρείτε στην κορυφή του λόφου Σκουζέ, πνιγμένο στα δεντράκια και έτοιμο να σας σερβίρει μερακλίδικο καφέ σε μπακιρένιο μπρίκι είτε στον μικρό, παραδοσιακό του εσωτερικό χώρο, είτε έξω, στα ξύλινα τραπεζάκια που απλώνει ο δήμος Αθηναίων στο ολόλευκο μαρμάρινο πλάτωμα.

*Στο Χαλάνδρι και την Γλυφάδα μπορείτε να δανειστείτε δωρεάν ποδήλατο
Πρόκειται για δράση των καταστημάτων Public σε αρκετές πόλεις στην Ελλάδα, αλλά και (προς το παρόν) σε δύο προάστια της Αθήνας, το Χαλάνδρι (Γκίνη 5) και την Γλυφάδα (Καράγιωργα 4). Συγκεκριμένα, κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, μπορείτε να δανείζεστε ποδήλατα δωρεάν από τα ειδικά stands έξω από τα Public, καθώς και ειδικό εξοπλισμό για ασφαλείς ποδηλατοβόλτες. Επίσης, μπορείτε να «παρκάρετε» στα ίδια stands τα δικά σας ποδήλατα, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο από κλοπές.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v