Λόφος Σκουζέ: Ανηφορίζοντας στον Κολωνό

Ανηφορίζουμε τα πέτρινα σκαλοπάτια, και πιάνουμε σκιά κάτω από τα δέντρα ή τραπεζάκι στο χαριτωμένο café, σε ένα από τα πιο άγνωστα πάρκα της Αθήνας.
Λόφος Σκουζέ: Ανηφορίζοντας στον Κολωνό
της Ηρώς Κουνάδη

Τα νέα έκαναν τον γύρο της Αθήνας πριν από δύο μήνες: Το ιστορικό καφέ του Δήμου Αθηναίων, που κάποτε στόλιζε τον λόφο Σκουζέ και εν συνεχεία αφέθηκε να μαραζώνει στην εγκατάλειψη, ξανάνοιξε –«το πήραν οι άνθρωποι της Τεχνόπολης και το έκαναν αγνώριστο» έγραψε κάποιος στο Facebook. Οι περισσότεροι, βέβαια, εξ ημών, είχαμε άγνωστες λέξεις. Ποιο καφέ; Σε ποιο λόφο; Και πού ακριβώς είναι ο Κολωνός;

GPS ενεργοποιήθηκαν, χαμογελαστοί περίοικοι επιστρατεύθηκαν, και τελικά βρεθήκαμε να ανηφορίζουμε τα πέτρινα φιδογυριστά σκαλοπάτια, μέχρι την κορυφή ενός από τους πιο «ξεκούραστους» λόφους της Αθήνας –όσοι έχετε επιχειρήσει να σκαρφαλώσετε με τα πόδια τον Λυκαβηττό θα καταλάβετε τι εννοούμε. Στην ουσία, πρόκειται για ένα λοφάκι… τσέπης: Μπορείτε να το γυρίσετε όλο σε λίγα λεπτά, ή σε μερικές ώρες, αν είστε από τους ανθρώπους που θα αράξουν με ένα βιβλίο ή ένα καρό τραπεζομάντηλο για πικνίκ στη σκιά των δέντρων, και θα ξεχάσουν την έννοια του χρόνου.



Μουριές, κυπαρίσσια, ελιές και πεύκα προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους στον Λόφο Σκουζέ, που πήρε το όνομά του από την οικογένεια Σκουζέ, η οποία διέθετε εδώ μεγάλες εκτάσεις γης. Στην κορυφή του λόφου, ο μεγάλος πέτρινος ναός του Αγίου Αιμιλιανού, προστάτη των κατοίκων από την ελονοσία που τους επιφύλασσαν τα νερά του Κηφισού, είναι κτισμένος στη θέση του αρχαίου ιερού της Ευχλόου Δήμητρας. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά τον ναό, θα προσέξετε αρχαιοελληνικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική του, όπως οι μαρμάρινοι κίονες της εισόδου. Μια μίνι παιδική χαρά, μερικές λιθόστρωτες διαδρομές και λίγα ξύλινα παγκάκια συμπληρώνουν το παζλ του λόφου.



Το καφέ του Δήμου Αθηναίων

Η αφορμή για να (ξανα)επισκεφτούμε ένα από τα λιγότερο εξερευνημένα λοφάκια της Αθήνας, το κουκλίστικο café του Δήμου, σερβίρει από νωρίς το πρωί μέχρι τα Μεσάνυχτα καφεδάκι, ουζο-ποικιλίες και φτηνά ποτά. Απλώνει ξύλινα τραπεζάκια στο ολόλευκο μαρμάρινο πλάτωμα μπροστά του (τον χειμώνα η δράση θα μεταφερθεί στον εξίσου minimal εσωτερικό του χώρο) και ενισχύει την σκιά των δέντρων με μεγάλες, μονόχρωμες ομπρέλες. Οι τιμές του συγκαταλέγονται στα δυνατά χαρτιά του: από 1,40€ ο ελληνικός καφές στη χόβολη, 7€ το καραφάκι τσίπουρο με μεζεδο-ποικιλία, 4,50€ το απλό ποτό.

Κάντε κλικ εδώ και βρείτε τον δρόμο σας προς τον Λόφο Σκουζέ, με το in2life maps.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v