Βοτανικός: Η Αθήνα γιορτάζει… «κάτω από τις γραμμές»

Ο Βοτανικός φιλοδοξεί να γίνει η νέα αγαπημένη γειτονιά των Αθηναίων και τα στέκια του συνεργάζονται για αυτό τον σκοπό, φιλοξενώντας το 1° Φεστιβάλ Βοτανικού.
Βοτανικός: Η Αθήνα γιορτάζει… «κάτω από τις γραμμές»
του Γιώργου Κόκουβα

«Κάτω από τις γραμμές» του τρένου, η mainstream γειτονιά του Γκαζιού τελειώνει, και απλώνεται ένα επικίνδυνο γκέτο. «Κάτω από τις γραμμές», δεν έχεις επιλογές διασκέδασης. «Κάτω από τις γραμμές», δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο. Όλα αυτά τα στερεότυπα για μια παρεξηγημένη γειτονιά προσπαθεί να αναιρέσει ο δήμος Αθηναίων και οι κάτοικοι της περιοχής. Και το κάνουν με μια ωραία ιδέα: Την θεσμοθέτηση ενός πενθήμερου φεστιβάλ που γίνεται η καλύτερη αφορμή να γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι τον Βοτανικό, τις καλλιτεχνίζουσες καταβολές του και τα ιδιαίτερα στέκια του.

Τα στέκια του Βοτανικού

Ας ξεκινήσουμε με την χαρτογράφηση των χώρων που έφεραν νέα ζωή στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Βολτάροντας στον Βοτανικό, πιάστε τραπεζάκι ή θέση:

-Στο La Soiree De Votanique (Καστοριάς 37, τηλ: 210 3471401)
Από τα πιο φημισμένα στέκια της περιοχής, έκανε την αρχή στήνοντας μια όαση καλής μουσικής με ροκ, funk και freestyle αφιερώματα, αλλά και αισθητικής – η μικρή του αυλίτσα φιλοξένησε πολλά απογεύματά μας με κρασί και ελληνικά tapas, ενώ η μεγάλη μπάρα, τα ξύλινα τραπεζάκια και οι βιομηχανικές λεπτομέρειες στο εσωτερικό θα φιλοξενήσουν τα χειμωνιάτικα βράδια μας.

-Στους Θεσσαλούς (Μελενίκου 3, τηλ: 6958189643)
Ένα καφενείο «από τα παλιά», οι Θεσσαλοί - που το τελευταίο διάστημα μετονομάστηκαν σε... ενικό αριθμό, ήτοι "ο Θεσσαλός"- είναι δημοφιλές σημείο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής, που συμφωνούν με τις… αυστηρές αρχές του: Μόνο ελληνικά προϊόντα, μόνο «πατροπαράδοτοι» καφέδες, κρασί και τσίπουρο από την Θεσσαλία και μεζέδες με πρώτες ύλες από θεσσαλικούς συνεταιρισμούς.

-Στη Μπιέλα (Κορυτσάς 14, τηλ: 210 3456110)
Μικρός αλλά φιλόξενος χώρος, η Μπιέλα φιλοξενεί αυθόρμητες live βραδιές στο ισόγειο, ενώ διαθέτει και χαριτωμένο παταράκι για πριβέ οινοκατανύξεις ή δοκιμές οινόμελου, συνοδεία μεζέδων που φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σας, στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού.

-Στην Αθηναΐδα (Καστοριάς 34-36, τηλ: 210-3480030)
Ένα θέατρο, μία γκαλερί σύγχρονης τέχνης, στούντιο και lofts για καλλιτέχνες, χώροι παρουσίασης πρωτοποριακών τεχνών και το Cabrio, ένα μπαρ που ανοίγει μόνο τα Σάββατα αλλά διοργανώνει πάρτι για να χορτάσεις... για όλη την εβδομάδα κρύβονται πίσω από τις πύλες του Πολυχώρου Αθηναΐς στην καρδιά του Βοτανικού.

-Στο OLVIO (Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, τηλ: 210 3414118), στο Eliart (Κωνσταντινουπόλεως 127, τηλ: 2103477677) και στο Βαφείο, (Αγίου Όρους 16, τηλ: 210 3425637, 210 6510973)
Οι δύο θεατρικές σκηνές του Βοτανικού παρουσιάζουν χοροθεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, πρωτοποριακές performances και εικαστικές εκθέσεις - μείνετε «συντονισμένοι» εδώ για το πρόγραμμα της φετινής σεζόν στο Olvio και εδώ για τις παραστάσεις στο Θέατρο Βαφείο. Στο θέατρο Eliart θα συναντήσετε επίσης και ανθρώπους των γραμμάτων για παρουσιάσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, προβολές ταινιών και φρέσκες ιδέες για τις τέχνες. 

-Οι παραπάνω χώροι θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Βοτανικού. Δεν εξαντλούνται όμως εκεί τα στέκια της γειτονιάς: Δείτε στο σχετικό αφιέρωμα του in2life κι άλλες ωραιότατες προτάσεις εξόδου στην περιοχή. 

Το 1° Φεστιβάλ Βοτανικού «Κάτω από τις γραμμές»

Θέατρο, εκθέσεις, live μουσικές, κρητικά γλέντια, δωρεάν μαθήματα χορού, προβολές για μικρομηκάδες, παιδικές παραστάσεις και παιχνίδια, dj sets, πάρτι δρόμου, λαϊκές και ρεμπέτικες πενιές, bar theatre events και σεμινάρια θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις πέντε γεμάτες μέρες του Φεστιβάλ «Κάτω από τις γραμμές», που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός για την γειτονιά του Βοτανικού.

Στόχος του φεστιβάλ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η ανάδειξη και η γνωριμία στο πλατύ κοινό της περιοχής του Βοτανικού, μέσα από ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα. Κάθε χώρος θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων το οποίο θα ενταχθεί στο συνολικό φεστιβάλ. Την τελευταία μέρα, στις 22 Σεπτεμβρίου, θα γίνει η μεγάλη εκδήλωση του φεστιβάλ και θα στηθούν 3 μουσικά stage:
το 1° στην οδό Καστοριάς (μπροστά από το La Soiree De Votanique και την Αθηναΐδα), που θα φιλοξενήσει τους :
- Μαρία -Χριστίνα & the pedals στις 19:00
- Haig Yazdjan- Γιώτη Κιουρτσόγλου-Βαγγέλη Καρύπη τρίο στις 20:30
- Mode Plagal στις 22:00

το 2° stage, (στην πλατεία του Πρ. Δανιήλ, μπροστά από τον ''Θεσσαλο'') με τους:
- Άττικα, Oρχήστρα νυκτών εγχόρδων 19:00
- Μάρθα Φριτζήλα, Kubara Project στις 20:30
- Δημήτρης Μπρέντας με Κλαρίνο Karotone στις 22:00

και το 3°, στην οδό Πέλλης (μπροστά από τη ”Μπιέλα”)
- Κρητικά με τους Λευτέρη και Βαγγέλη Τσουβαλά



Η είσοδος σε όλα τα Live την τελευταία ημέρα θα είναι ελεύθερη. Όσο για τα highlights των προηγούμενων ημερών, ξεχωρίσαμε τα εξής:

-Live από τον Απόστολο Ρίζο στους «Θεσσαλούς», κρητική βραδιά στην Μπιέλα, ελεύθερο μάθημα σύγχρονου χορού στο Olvio (Τετάρτη 18/9)
-DJ set από την Ειρήνη Στεφοπούλου στο Soiree, λαϊκή-ρεμπέτικη βραδιά στη Μπιέλα, προβολές ταινιών μικρού μήκους στο Olvio, bar theatre “Μπαρ… σε καλό μας” στο Eliart, παιχνιδοπεριπέτειες για παιδιά στο Βαφείο (Πέμπτη 19/9)
-DJ set από τον Γιάννη Πετρίδη στους Θεσσαλούς, έκθεση φωτογραφίας και house dj set στην Αθηναΐδα, χοροθέατρο στο Olvio και μουσικές και τραγούδια «Σαν παλιό σινεμά» στο Eliart (Παρασκευή 20/9).
-Βραβευμένοι μονόλογοι από το φεστιβάλ μονολόγων στο Eliart, ελεύθερο σεμινάριο χορού αυτογνωσίας στο Olvio και εκθέσεις φωτογραφίας από έλληνες φωτογράφους σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ (Σάββατο 21/9)



Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ πάνω δεξιά, κατεβάζοντας το αρχείο από την στήλη «Σχετικά Έγγραφα» ή εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v