Άνω Πατήσια: Μπαρ και εστιατόρια στην παλιά Αθήνα

Δροσεροί κήποι, μεζεδοπωλεία από τα παλιά και παρεΐστικα στέκια που μετρούν την ιστορία τους σε δεκαετίες. Οι αγαπημένες μας διευθύνσεις στα Άνω Πατήσια.
Άνω Πατήσια: Μπαρ και εστιατόρια στην παλιά Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι ταυτόχρονα κέντρο και όχι κέντρο. Έχουν την αύρα της παλιάς Αθήνας, αλλά στην πιο γήινη εκδοχή της –εκείνη της γειτονιάς. Μια βόλτα στους δρόμους των Άνω Πατησίων περνά μπροστά από ζεστά μπαράκια, καταστήματα ρούχων από εκείνα που παλιότερα θα λέγαμε «συνοικιακά» και καφενεία οι θαμώνες των οποίων είναι στραμμένοι προς την ίδια κατεύθυνση, εκείνη της οθόνης που δείχνει μπάλα. Το βορειότερο άκρο του Δήμου Αθηναίων δικαιούται περισσότερο από κάθε άλλη γωνιά της Αθήνας να αποκαλεί τα μαγαζιά του «στέκια», και να το εννοεί.

Σε τέτοια «στέκια» βολτάρουμε, χαρτογραφώντας μια γειτονιά που βάζουμε στοίχημα ότι θα συνεχίσει να αρνείται πεισματικά να γίνει «πιάτσα» –γιατί θα παραμείνει γειτονιά. 

Alto
Αγίας Λαύρας 87, τηλ.: 211 0121506

Είναι –κατά την ταπεινή μας άποψη– ένα από τα ωραιότερα στέκια στην περιοχή, κι αυτό χάρη στα δύο πανέμορφα κηπάκια του: ένα μπροστά, στην είσοδο του μαγαζιού, κι ένα «μυστικό» πίσω. Διακοσμημένο με χαριτωμένες λεπτομέρειες, όπως τα φωτιστικά-κλαδιά δέντρων και τα βαζάκια με λουλούδια στα ξύλινα τραπέζια του, σερβίρει καφεδάκι από νωρίς, μπύρες και ποτά αργότερα. Αν πεινάσετε, στο μενού φιγουράρουν και ωραιότατα μεζεδάκια και finger food, σε πολύ καλές τιμές. Οι μουσικές που θα τα συνοδεύσουν όλα αυτά κινούνται στους χαλαρούς ρυθμούς που ενθαρρύνουν τις παρεΐστικες κουβέντες –σκεφτείτε κινηματογραφικά soundtrack, χαλαρά ροκ περάσματα και ωραίες διασκευές. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, και τα κοκτέιλ 8€.

Ίζω
Χαλκίδος 41, τηλ.: 210 2526002

Απλώνει τα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο μπροστά του και στο ξύλινο μπαλκονάκι δίπλα του, και γοητεύει τους νεοφερμένους με την πρώτη ματιά, χάρη στις φερ φορζέ κούνιες-καναπέδες, που κάποτε στόλιζαν τα μπαλκόνια των γιαγιάδων μας. Σερβίρει καφέδες από νωρίς το πρωί, αρκετά μεγάλη ποικιλία από μπύρες και ποτά αργότερα, αλλά το δυνατό του χαρτί είναι οι ποικιλίες του, με τα καλοψημένα μίνι σουβλάκια (χοιρινό και κοτόπουλο), τα πανσετάκια και τα μπιφτέκια –σημειώστε ότι η μικρή είναι αρκετά μεγάλη για να χορτάσει δύο πολύ πεινασμένα άτομα, και παραγγείλτε αναλόγως. Στα συν και οι καλές τιμές του: Το μεγάλο ποτήρι μπύρας κοστίζει 4€, τα ποτά 6€ και η προαναφερθείσα ποικιλία 13,50€.

ΚαφεΟίνο
Γαβριηλίδου 8, τηλ.: 213 0087858

Χρωματιστά λουλουδάκια στους τοίχους, φωτιστικά-φούσκες που κρέμονται από το ταβάνι, λευκά τραπεζάκια και ένας συμπαθητικός εξωτερικός χώρος που κλείνει με τζαμαρίες όταν κάνει ψύχρα, συνθέτουν την εικόνα του. Την φήμη του, πάλι, στα δώδεκα σχεδόν χρόνια λειτουργίας του, την έχει κατακτήσει πρωτίστως χάρη στους εξαιρετικούς καφέδες του (που αξίζει να σημειωθεί ότι σερβίρονται από τις 7.00 το πρωί), τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και τις ωραίες lounge μουσικές του. Το απλό ποτό κοστίζει 6,50€, τα δε κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8€. 

Tar
Λ. Ηρακλείου 34, τηλ.: 210 2237717

Μπυραρία με ιστορία στην περιοχή (λειτουργεί επί 25 συναπτά έτη) με καλό φαγητό, ικανοποιητική ποικιλία μπύρας –πρόσφατα προστέθηκαν στο μενού και ελληνικές μικροζυθοποιίες– και κάπως «παλιακό» περιβάλλον, που αφενός δημιουργεί συνειρμούς άλλων εποχών, αφετέρου μοιάζει να χρειάζεται κάποια ανανέωση. Η ποικιλία κρεατικών είναι μεγάλη και νοστιμότατη, ενώ εξίσου καλά είναι και τα burger και το σνίτσελ. Οι τιμές είναι επίσης πολύ καλές, στα 15€ περίπου το άτομο για ένα χορταστικό γεύμα μπυραρίας (εννοείται με το απαραίτητο μεγάλο ποτήρι μπύρας). 

Tithora
Λεωφόρος Ιωνίας 275, τηλ.: 210 2581819

Μετρά την ιστορία του σε δεκαετίες, αφού πρωτοάνοιξε τις πόρτες του εδώ το 1989, και συνεχίζει να αποτελεί αγαπημένο στέκι των ροκάδων όλης της Αθήνας, που έρχονται εδώ πρωτίστως για την μουσική που έχει πάντα τον πρώτο λόγο: Μελωδικές κιθάρες προηγούμενων δεκαετιών, σκληροί μεταλλικοί ήχοι αλλά και εναλλακτικά ηλεκτρονικά περάσματα συνθέτουν το… μενού, με κάθε ημέρα της εβδομάδας να είναι αφιερωμένη και σε ένα διαφορετικό είδος, από 80s rock μέχρι heavy metal. Το 1998, πάνω από το υπόγειο club απέκτησε κι ένα ωραιότατο café, που λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί, πάντα σε ροκ ρυθμούς. Ο καταπράσινος κήπος λειτουργεί επίσης από νωρίς το πρωί, με τραπεζάκια έξω, για τις φοιτητικές μαζώξεις μετ’ επιτραπέζιων. 

Culto
Λασκαράτου 13, τηλ.: 210 2288441

Μεγάλο και φωτεινό, με τα μπαλκόνια του να αγναντεύουν την περαντζάδα της Λασκαράτου, έχει διαφορετικές «γωνιές» για το εστιατόριο και το café-bar που σερβίρει ωραίο καφεδάκι και προσεγμένα κοκτέιλ όταν απογευματιάσει. Η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης, όμως, πηγαίνει στο εστιατόριο, και το μενού του που κινείται σε ελληνικά και μεσογειακά μονοπάτια. Δοκιμάσαμε, μεταξύ άλλων, μπεκρή μεζέ με πουρέ μελιτζάνας, χοιρινά πανσετάκια σχάρας μαριναρισμένα με φρέσκια τομάτα, κύμινο και θυμάρι και μπουκιές από κοτόπουλο με σάλτσα εστραγκόν και άγριο ρύζι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, αναλόγως πόσα θα παρασυρθείτε να παραγγείλετε, ενώ υπάρχει και set menu στα 14€ το άτομο.

Κόμης
Λασκαράτου 20, τηλ.: 210 2112135

Άλλο ένα θρυλικό στέκι των Άνω Πατησίων, ο Κόμης κοντεύει να… τριανταρήσει, και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει με την ίδια ανεξάντλητη ενέργεια όπως όταν πρωτοξεκίνησε να διοργανώνει ωραία live και βραδιές bar theater, και να σερβίρει με την ίδια άνεση κρεατο- μεζεδάκια, μπύρες και ποτά. Στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο νεοκλασικό, «απλώνεται» σε ένα πανέμορφο κηπάκι και διαθέτει ατμοσφαιρικούς εσωτερικούς χώρους, με τις αποχρώσεις του κόκκινου να κυριαρχούν στο φωτισμό και την διακόσμηση. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, ενώ η είσοδος στα περισσότερα από τα (πολλά και ενδιαφέροντα) live που φιλοξενεί είναι ελεύθερη. 

Τζίτζικας και Μέρμηγκας στα Κάρβουνα
Πλατεία Παπαδιαμάντη 4, τηλ.: 210 2232376

Πιστός στη φιλοσοφία της αλυσίδας του, ο Τζιτζικομέρμηγκας των Άνω Πατησίων είναι διακοσμημένος σαν παλιό μπακάλικο, με βαζάκια και παλιές χάρτινες συσκευασίες στα ράφια του που αγγίζουν το ταβάνι. Κάνει, όμως, την διαφορά όσον αφορά το μενού, και επιμένει… κρεατικά, σε αντίθεση με τα άλλα τρία μεζεδοπωλεία της γνωστής αλυσίδας, που κινούνται περισσότερο στα μονοπάτια της ελληνικής κουζίνας και των μαγειρευτών μεζέδων. Χοιρινά μπριζολάκια, ζουμερά καλαμάκια, τρυφερό ψαρονέφρι και γιγάντιες σταβλίσιες μπριζόλες γεμίζουν τα τραπεζάκια που απλώνει έξω, στη σκιερή πλατεία. Πριν φτάσετε στο… ψητό, θα δοκιμάσετε κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και μυρωδικά, πίτα Καισαρείας, γραβιέρα τηγανητή με σουσάμι και μαρμελάδα ντομάτας και άλλα χειροποίητα μεζεδάκια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο. 

Πιθάρι
Πλατεία Παπαδιαμάντη 1, τηλ.: 210 2029237

Μεζεδοπωλείο «από τα παλιά», τόσο σε ατμόσφαιρα όσο και σε χρόνια –μετρά 15ετία στην πλατεία Παπαδιαμάντη. Δεν είναι από εκείνα που σε δελεάζουν με την πρώτη ματιά όταν περνάς απ' έξω, είναι όμως από αυτά που θα σου συστήσουν οι κάτοικοι της γειτονιάς, για το καλό φαγητό του και τις οικονομικότατες τιμές. Στον ρουστίκ εσωτερικό χώρο δεσπόζει το πέτρινο τζάκι και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας στους τοίχους, ενώ τα καλοκαίρια απλώνει και τραπεζάκια έξω, κάτω από τις φυλλωσιές. Στα “best seller” μεζεδάκια του συγκαταλέγονται τα κουκούλια, ήτοι κροκέτες κοτόπουλου, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και τα τηγανιτά κολοκυθάκια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v