Ένα Σάββατο γεμάτο φεστιβάλ και γιορτές στο κέντρο

Μια πολύχρωμη Γιορτή στην Πλατεία Κλαυθμώνος και οι πάντα ενδιαφέρουσες Νύχτες Πρεμιέρας μας εμπνέουν για βόλτες στο κέντρο αυτό το Σάββατο.
Ένα Σάββατο γεμάτο φεστιβάλ και γιορτές στο κέντρο
Πολλά και ενδιαφέροντα συμβαίνουν στην πόλη αυτό το Σάββατο, όπως και όλα τα Σάββατα του Σεπτεμβρίου εδώ που τα λέμε. Φεστιβάλ κινηματογράφου, φεστιβάλ γλωσσών, φεστιβάλ… Βοτανικού, απ’ όλα έχει ο μπαχτσές. Εμείς διαλέγουμε να βολτάρουμε στην πολύγλωσση γιορτή που στήνεται στην Πλατεία Κλαυθμώνος για αρχή, και εν συνεχεία διαλέγουμε ταινία από το πλούσιο πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας και κλείνουμε ραντεβού σε ένα από τα πιο ζωηρά μπαράκια του κέντρου για να ανταλλάξουμε εντυπώσεις μετά ποτού.

Πρωινό στην πλατεία Κλαυθμώνος

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, η Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ε.Ε. στήνει αυτό το Σάββατο στην Πλατεία Κλαυθμώνος μια μεγάλη γιορτή που υπόσχεται να μας ταξιδέψει. Δεκατρία μορφωτικά ιδρύματα και πρεσβείες στην Αθήνα μας συστήνουν τις γλώσσες και τις κουλτούρες των χωρών τους, από τους ουγγαρέζικους χορούς μέχρι τη σουηδική γυμναστική, και από τα μυστήρια του ιρλανδέζικου παραμυθιού μέχρι το αυστριακό βαλς.

Το πρόγραμμα συμπληρώνει ένα κυνήγι θησαυρού, ενώ η γιορτή, που θα διαρκέσει από τις 10.00 το πρωί ως τις 17.00 το απόγευμα, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Η είσοδος είναι, βέβαια, ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.

Μεσημέρι μετά τσιμπολογήματος

Μιας και το μεσημέρι (ή και το απομεσήμερο, για τους πιο υπναράδες εξ ημών) θα μας βρει πιθανότατα στην πλατεία Κλαυθμώνος, θα κατηφορίσουμε προς την Καπνικαρέα όταν πεινάσουμε, για να πιάσουμε ένα από τα σκιερά τραπεζάκια του Μελίλωτου, στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου. Τι θα δοκιμάσουμε εδώ; Νοστιμιές όπως κριθαράκι με καπνιστό λουκάνικο Χανίων, κολοκύθα και σταμναγκάθι, ή κοτόπουλο γεμιστό με σπαράγγια σε σάλτσα φασκόμηλο που συνοδεύεται από χειροποίητο πουρέ πατάτας με πιπερόριζα. Το μενού «ανεβαίνει» κάθε μέρα στο site του, για να πάρετε μια ιδέα, και οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 12-15€ το άτομο.

Απόγευμα με Νύχτες Πρεμιέρας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας είναι εδώ για 19η φορά, όπως πάντα με πολλές και πολλά υποσχόμενες πρεμιέρες, δυνατά διαγωνιστικά τμήματα και πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα. Από αυτά τα τελευταία επιλέξαμε την ταινία που λέμε να δούμε αυτό το Σάββατο στην Αίθουσα 2 του Odeon Όπερα: Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ισραηλινό δημιουργό Άρι Φόλμαν, προβάλλεται στις 19.00 η ταινία του Made in Israel (ελληνιστί Συνέβη στο Ισραήλ).

Όπως διαβάζουμε στο πρόγραμμα, «τι γίνεται όταν ο τελευταίος επιζών ναζί εγκληματίας πολέμου επικηρύσσεται για 2 εκατομμύρια δολάρια; Ένας τρομπετίστας, δυο φοροεισπράκτορες και κάτι Ρώσοι δολοφόνοι γίνονται κατά λάθος κυνηγοί κεφαλών. Ο Φόλμαν μπαίνει για άλλη μία φορά στα χωράφια του παραλόγου με κυνικό χιούμορ, ποπ πινελιές και περίσσεια σκηνοθετική μαστοριά». Δείτε εδώ όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ για το Σάββατο.

Βράδυ με κοκτέιλ στο Homy

Με το τέλος της προβολής, κατηφορίζουμε από το Odeon Opera την Κολοκοτρώνη, για να τρυπώσουμε εν συνεχεία στο στενάκι της Θησέως και να… απλωθούμε στα μεγάλα χρωματιστά μαξιλάρια που απλώνει έξω το Homy, πλάι στα στολισμένα με φαναράκια χαμηλά τραπέζια του. Ένα από τα αγαπημένα μας «φρέσκα» μπαράκια του κέντρου, το Homy (στο 19 της Θησέως) πλημμυρίζει κάθε βράδυ με κόσμο που το αγαπάει για τις ωραίες funk και soul μουσικές του, και τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ (δοκιμάστε οπωσδήποτε το σύκο, με ρούμι, ginger και μαρμελάδα σύκο και το Cosmopolitan με βότκα, μανταρίνι και raspberry) τα οποία στοιχίζουν περί τα 8€.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v