Αγία Ειρήνη: 7 μπαρ για να ξαναπάμε πλατεία

Το Osterman, το Tailor Made, το School Pizza Bar, το Zaf και όλα τα μπαράκια που κάνουν την Αγία Ειρήνη την νέα αγαπημένη μας πλατεία.
Αγία Ειρήνη: 7 μπαρ για να ξαναπάμε πλατεία
της Ηρώς Κουνάδη

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα μόνο από τα πράγματα που κάνουν την Αθήνα ενδιαφέρουσα, αυτό θα ήταν το γεγονός ότι κάθε ένα-δύο χρόνια η (νυχτερινή κατά βάση αλλά όχι μόνο) «δράση» μεταφέρεται σε διαφορετικό σημείο. Κάπως έτσι, το 2010 η Πλατεία Καρύτση ήταν το νέο Γκάζι, που ήταν το νέο Ψυρρή, που ήταν η νέα Παραλιακή. Εδώ και λίγο καιρό –από το περασμένο καλοκαίρι, αν επιμένετε να γίνουμε λίγο πιο ακριβείς– η πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι… η νέα Καρύτση.

Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε παράγοντες όπως η ωραία «απλωσιά» της, που ευνοεί τις παρεΐστικες καλοκαιρινές βραδιές με μπίρες σε τραπεζάκια κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό, και την εγγύτητά της στο πάντα ενδιαφέρον Μοναστηράκι, είναι παράξενο που το… φιλοθεάμον αθηναϊκό κοινό άργησε τόσο πολύ να ανακαλύψει τη νέα αγαπημένη του πλατεία, πίσω από την πρώτη αθηναϊκή Μητρόπολη. Όπως και να ‘χει, αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα τραπεζάκια των επτά μπαρ που την στολίζουν είναι σίγουρα γεμάτα κόσμο, που δεν φαίνεται να σκοπεύει να την απαρνηθεί σύντομα για την επόμενη γειτονιά που θα λέμε «νέα Αγία Ειρήνη».

Προς το παρόν, εμείς βολτάρουμε στα στέκια της πλατείας, και (ξαν)ανακαλύπτουμε τις αγαπημένες μας γωνιές και τις αλλαγές που έχουν συμβεί στον ένα χρόνο γεμάτης ζωής της. 

Tailor Made
Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 213 0049645

Στεγάζεται σε ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πλατείας, αν όχι ολόκληρης της Αθήνας, το εντυπωσιακό νεοκλασικό του Τσίλερ, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Ο εσωτερικός του χώρος, με τις δύο μεγάλες τραπεζαρίες που ενώνουν τις παρέες, μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας τον χειμώνα. Το καλοκαίρι η δράση μεταφέρεται έξω –όπως άλλωστε συμβαίνει σε ολόκληρη την πλατεία– χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και φανατικοί θαμώνες του ψηλοτάβανου εσωτερικού του. Τα εξωτερικά τραπέζια του στολίζονται με γλαστράκια και λουλούδια, και τα πεζούλια «ντύνονται» με πολύχρωμες μαξιλάρες δημιουργώντας σκηνικό… διακοπών.

Στα δυνατότερα χαρτιά του συγκαταλέγονται τα εξαιρετικά κοκτέιλ του, που μπορούν να γίνουν και Tailor Made, δηλαδή κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σας, με βάση τα ποτά και τις γεύσεις που σας αρέσουν. Οι φρεσκοκομμένες ποικιλίες Fair Trade καφέ που πλημμυρίζουν την πλατεία με μυρωδιές είναι ένας λόγος να το επισκεφθείτε και το πρωί –θα αγοράσετε και για το σπίτι. Το ποτό κοστίζει 7€, τα κοκτέιλ 8,50€. 

Rooster
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 4, τηλ.: 210 3224410

Ίσως το ωραιότερο gay friendly μπαρ της πόλης, ήταν ένα από τα πρώτα που… έσυραν τον χορό στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει, με τακτικές αλλαγές στη διακόσμηση και το μενού του, και πολλά διαφορετικά πάρτι και events αναλόγως ημέρας και εποχής. Πρόσφατα άλλαξε τις καρεκλίτσες που απλώνει στην πλατεία με τις χαρακτηριστικές ξύλινες που θυμίζουν τα μαθηματικά μας χρόνια, και απαρνήθηκε τα πεζούλια του για χάρη της… οικονομίας χώρου –η αλήθεια είναι ότι τα τραπεζάκια που απλώνει στην πλατεία ήταν από καιρό δυσεύρετα.

Στο μενού του φιγουράρουν ωραιότατα κοκτέιλ, όπως το δικό μας αγαπημένο και φρουτώδες Lady Marmelade, με βάση το ρούμι. Αν πεινάσετε, υπάρχουν και εξαιρετικές επιλογές μεσογειακής κουζίνας (οι πέννες με θυμάρι και κοτόπουλο αξίζουν τουλάχιστον μία δοκιμή) αλλά και σαντουϊτσάκια, finger food και αραβικές πίττες για τσιμπολόγημα. Οι τιμές των ποτών δεν ξεπερνούν τα 7€, τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€, ενώ τα πιάτα στα 7-9€. Το Rooster θα το βρείτε ανοιχτό από τις 9.00 το πρωί για καφεδάκι και πολύ καλό πρωινό, μέχρι (πολύ) αργά το βράδυ. 

Osterman
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 10, τηλ.: 210 3243331

Μία από τις τελευταίες αφίξεις στην πλατεία, «γέμισε» τον χώρο του παλιού ραφτάδικου του Συμεωνίδη, το οποίο αξιοποίησε υπέροχα, κρατώντας απαράλλαχτα στοιχεία όπως το ζωγραφιστό ταβάνι που θα έπαιρνες όρκο ότι αγγίζει τον ουρανό, τα ασπρόμαυρα πλακάκια στο δάπεδο και τα ξύλινα ράφια των υφασμάτων. Όλα αυτά τα πάντρεψε έξυπνα με στοιχεία βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, όπως οι οριζόντιες λάμπες χαμηλά πάνω από τα τραπεζάκια που δημιουργούν ατμοσφαιρικούς φωτισμούς στο εσωτερικό του.

Στο φαρδύ πεζοδρόμιο έξω από τις τεράστιες τζαμένιες πόρτες του απλώνει λίγα τραπεζάκια, στα οποία σερβίρει τα «ψαγμένα» του κοκτέιλ διά χειρός Γιάννη Κοροβέση, λαχταριστά σνακ όπως τα αυθεντικά γαλλικά croc monsieur, και πιάτα ημέρας όπως τηγανητό μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπίρας με πατάτες ή ψητό φιλέτο κοτόπουλου με φασκόμηλο. Πολύ ιδιαίτερα είναι και τα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, όπως η σπιτική λεμονάδα που σερβίρεται με δυόσμο και σόδα. Μοναδική μας ένσταση είναι ότι, τόσο μέσα όσο και έξω, οι ωραίες jazz-funk μουσικές του παίζουν τόσο χαμηλά (θέλοντας ίσως να προτείνουν μια καλή εναλλακτική στα ντεσιμπέλ της υπόλοιπης πλατείας;) που τις περισσότερες ώρες δεν ακούγονται πάνω από τις συζητήσεις. Θα το βρείτε ανοιχτό όλη μέρα και (σχεδόν) όλη νύχτα, για καφέ, φαγητό και ποτό. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται από 9€ έως 11€, ενώ για να τσιμπολογήσετε, τα μεσημεριανά set menu ξεκινούν από 11€ το άτομο. 

Zaf
Πλατεία Αγ. Ειρήνης 8, τηλ: 210 3236711

Το πρώτο μπαράκι που άνοιξε απέναντι από την πλατεία (στην οδό Αθηναΐδος, δηλαδή) το μικρούλι Zaf απέκτησε ταχύτατα φανατικό κοινό, που το αγαπά για την χαλαρότητά του, τις χρωματιστές πινελιές στη διακόσμησή του και τις ωραίες μουσικές του, που παίζουν στην ένταση εκείνη που ευνοεί τις παρεΐστικες συζητήσεις. Τα πολύχρωμα τραπεζάκια του απλώνονται στο φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά του, αλλά και μέσα στη δροσερή στοά που ενώνει την πλατεία με την Ερμού –και η οποία είναι, ειρήσθω εν παρόδω, μια από τις ομορφότερες και πιο καθαρές της πόλης.

Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, από νωρίς το πρωί για καφέ, ωραία πρωινά και χάζι στην πλατεία, μέχρι αργά, οπότε η ένταση ανεβαίνει, οι DJs αναλαμβάνουν να δώσουν τον παλμό και τους καφέδες αντικαθιστούν τα χρωματιστά κοκτέιλ. Οι τιμές των ποτών κυμαίνονται στα 7€. 

Throubi
Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 210 3230928

Σε όσους πέρασαν ένα-δυο εφηβικά καλοκαίρια στις Σπέτσες φέρνει αυτομάτως στο νου καλοκαιρινές διακοπές, και όχι άδικα: Είναι το αθηναϊκό αδερφάκι του ομώνυμου σπετσιώτικου μπαρ, και έφερε μαζί του λίγη από την καλοκαιρινή αύρα του μικρού νησιού όταν πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στην πλατεία που έμελλε να γίνει η νέα “hot” πιάτσα. Τα τραπεζάκια που απλώνει στην πλατεία διακοσμούνται από γλαστράκια με μίνι ελιές, η πρόσοψη και το εσωτερικό του παίζουν με τους άσπρους-μπλε τόνους στη διακόσμηση, και η κονσόλα αγαπά πολύ τις soul και jazz μουσικές. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για εκείνες τις καλοκαιρινές βραδιές που τη συζήτηση μονοπωλούν τα σχέδια των διακοπών. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι και εμπνευσμένα μεσογειακά σνακ. Το ποτό κοστίζει 7€. 

Καπάκι
Αθηναΐδος & Πλατεία Αγίας Ειρήνης 6, τηλ. 210 3243096

Ένα από τα πιο χρωματιστά μαγαζιά της πλατείας, απλώνει τα ροζ, μοβ και λαχανί τραπεζάκια του (επάνω στα οποία φιγουράρουν εξίσου πολύχρωμα ποτήρια και κανατούλες για νερό) στο πίσω μέρος της πλατείας, σχεδόν δίπλα στο Rooster. Διατηρεί χαμηλό προφίλ, σε σχέση με τα υπόλοιπα στέκια της πλατείας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο ιδανικός προορισμός για τον απογευματινό καφέ σας ή τις after office συναντήσεις. Δεν λέει, όμως, «όχι» και στα ιδιαίτερα κοκτέιλ, όπως το Μαστιχίτο (mojito με μαστίχα αντί για ρούμι, αν δεν το μαντέψατε) και το δροσερότατο Passion Fruitini, με passion fruit. Ο εσωτερικός χώρος είναι εξίσου πολύχρωμος και cozy, ιδανικός για τις χειμωνιάτικες συναντήσεις της παρέας, με το κουκλίστικο πατάρι του να κλέβει την παράσταση. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ, μέχρι αργά για ποτάκια και κοκτέιλ. Το απλό ποτό κοστίζει 6€ και τα κοκτέιλ 8€. 

School Pizza Bar
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, τηλ.: 210 3251444

Κι εκεί που έλεγες ότι η πλατεία «γέμισε», να σου η τελευταία άφιξη τον περασμένο Μάρτιο, για να διαψεύσει τόσο αυτή την αντίληψη, όσο και μια άλλη, που ήθελε την μόδα των pizza bars που κατέκλυσαν πριν από δύο χρόνια την Αθήνα να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το School Pizza Bar απλώνει τα ξύλινα τραπεζάκια του σε διαφορετικά επίπεδα στο εσωτερικό του, βγάζει στο πεζοδρόμιο ξύλινα καρεκλάκια από εκείνα που κοσμούσαν τις σχολικές μας αίθουσες και σερβίρει νοστιμότατες πίτσες με λεπτή τραγανή ζύμη και λαχταριστές μακαρονάδες. Όλα αυτά, φυσικά, τα συνοδεύει με καθαρά ποτά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ (μην ξεχνάμε και το τελευταίο συνθετικό στο όνομά του) ενώ από νωρίς το πρωί θα το βρείτε να σερβίρει καφεδάκι και ωραιότατα γλυκά. Οι τιμές των ποτών κυμαίνονται στα 7€, ενώ για να τσιμπήσετε έναν συνδυασμό πίτσας/ σαλάτας ή μακαρονάδας θα υπολογίσετε περί τα 12-15€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v