Συνεργατικά στέκια: 8 παρέες… μας σερβίρουν

Οκτώ παρέες ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν συνεργατικά μαγαζιά σε χώρους-κολεκτίβες, που φιλοδοξούν να γίνουν τα νέα μας αγαπημένα στέκια
Συνεργατικά στέκια: 8 παρέες… μας σερβίρουν
του Γιώργου Κόκουβα

Κολεκτίβες. Κοοπερατίβες. Συνεργατικά στέκια. Αυτοδιοικούμενα καφενεία. Πολλοί όροι χρησιμοποιούνται για να τα περιγράψουν, αλλά η ουσία της νέας τάσης που εμφανίζεται στην «πιάτσα» της κρίσης είναι μία: Παρέες ανθρώπων αποφασίζουν να ανοίξουν μαζί ένα μαγαζί, χωρίς ιεραρχίες και αφεντικά.

Όταν μάλιστα, το εγχείρημά τους συνοδεύεται από πάμφθηνες τιμές, ιδιαίτερα προσεγμένους χώρους και προϊόντα αλληλέγγυου εμπορίου που στηρίζουν τους μικρούς παραγωγούς, έχουμε περισσότερους λόγους να τα κάνουμε τα νέα μας αγαπημένα στέκια. Για καφέ, για επιτραπέζιο, για διάβασμα, για ανταλλαγή απόψεων, για ρακή και ελληνικά μεζεδάκια, για live ελληνική μουσική, ή για όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα, σας συστήνουμε οκτώ τέτοια μαγαζιά για να στηρίξετε με τη σειρά σας τις αθηναϊκές παρέες που τολμούν.

*Κρίκος 
Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Κουκάκι, τηλ: 210 9210060


Στον ήσυχο δρόμο που ενώνει το Κουκάκι με τα Άνω Πετράλωνα, απέναντι από μια μικρή πλατεία με ψηλά δέντρα, μια παρέα ανέλαβε να μετατρέψει την γωνία στο πιο φιλόξενο στέκι της περιοχής. Ο ιδιαίτερα περιποιημένος χώρος του Κρίκου χωρίζεται σε δύο μέρη: Την κύρια σάλα, με την τζαμαρία που το καλοκαίρι αφαιρείται για να μας χαρίσει δροσιά, και το μέσα δωμάτιο, με τον καναπέ και το τραπέζι για πιο «πριβέ συνάξεις» και επιτραπέζια. Στα μεγάλα τραπέζια με τους ξύλινους πάγκους καταφτάνουν από το πρωί καφέδες και στην συνέχεια μεζεδάκια, που αναγράφονται καθημερινά στον μεγάλο πίνακα πάνω από την μπάρα. Δοκιμάστε τις ωραίες πατάτες φούρνου, τα κεφτεδάκια, τις μεγάλες ποικιλίες και συνοδέψτε με ρακή ή για κάτι πιο δροσιστικό, με την καταπληκτική σπιτική λεμονάδα. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

*Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος 
Μοναστηρίου 140, Ακ. Πλάτωνος


Καφές και οικονομικά πιάτα ημέρας, αλλά κυρίως καλή παρέα υπόσχεται το συνεργατικό καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Βρίσκεται στην άκρη του πιο παραγνωρισμένου ίσως πάρκου της Αθήνας, εκεί όπου κάποτε ο Πλάτωνας δίδασκε φιλοσοφία. Τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο ενδείκνυνται για χαλαρό καφεδάκι, αλλά δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να πάρετε προμήθειες από το καφενείο και να απλώσετε τραπεζομάντιλο ή κουβερτούλα ακριβώς απέναντι στο γρασίδι. Το καφενείο λειτουργεί από Τετάρτη ως Παρασκευή τα απογεύματα και από το πρωί τα σαββατοκύριακα.

*Παγκάκι 
Γ. Ολυμπίου 17-19, τηλ: 213 0009927
Πρόκειται για μια κολλεκτίβα που λειτουργεί τον μικρό χώρο στον πεζόδρομο του Κουκακίου με ιδιαίτερη αδυναμία στην στήριξη του fair trade, το οποίο τιμά συνεργαζόμενο με μικρούς παραγωγούς και προσφέροντας προϊόντα από συνεταιρισμούς του Μεξικό. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφέ, το μεσημερί για ουζομεζέδες και το βράδυ για low budget ποτά (μπύρα από 2,50€, ποτό 5€, ποτήρι κρασί από 1,50€).

*Youkali 
Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι


Μια παρέα επτά ατόμων ένωσε την τρέλα της, και εγένετο το Youkali, όνομα εμπνευσμένο από τραγούδι του Kurt Weill, και σημαίνει την ουτοπία που γίνεται πραγματικότητα. Βρίσκεται στην κρυμμένη πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι και «χτίστηκε» με ανακυκλώσιμα και παραμελημένα υλικά, που βρήκαν νέα χρήση στον εξοπλισμό και την διακόσμηση του χώρου. Το εσωτερικό του Youkali είναι ένας στενόμακρος χώρος δύο επιπέδων με πάγκους, τραπεζάκια και κυρίαρχο υλικό το ξύλο, ενώ για το καλοκαίρι ενδείκνυται και η μικρή αυλή του στο πλακόστρωτο της πλατείας. Τα προϊόντα προέρχονται από αλληλέγγυο εμπόριο και μικρούς παραγωγούς, ενώ πρόκειται κατά βάση για έτοιμους, κρύους αλλά πεντανόστιμους μεζέδες. Από το πρωί ανοιχτό για καφέ και επιτραπέζιο, ενώ αργότερα σερβίρει ρακές, ελληνικούς μεζέδες και διοργανώνει live βραδιές, από νύχτες με ακορντεόν μέχρι ρεμπέτικα αφιερώματα. Για ένα ποτήρι κρασί και αρκετά μεζεδάκια, υπολογίστε λιγότερα από 10€ το άτομο.

*Κονσερβοκούτι 
Ιπποκράτους 148 και Βατατζή, τηλ: 2106461244


Νέα άφιξη στο κέντρο της πόλης, το Κονσερβοκούτι δημιουργήθηκε από τέσσερις φίλους που αποφάσισαν να μετατρέψουν το γοητευτικό κτίριο της οδού Ιπποκράτους σε φιλόξενο παρεΐστικο στέκι για μεζέδες, ουζάκι και πενιές, οι οποίες δεν σταματούν να ακούγονται. Χωρισμένο σε τρεις αίθουσες, με κλασικά μαρμάρινα τραπεζάκια καφενείου, το Κονσερβοκούτι σερβίρει πάμφθηνα και ιδιαίτερα νόστιμα πιατάκια με προτάσεις όπως πικάντικο κοτόπουλο, ελληνικές σαλάτες από 2€, λουκάνικα με σύκο και μέλι, αλλά και κρεατικά σχάρας από 4€. Υπολογίστε 10-12€ κατ’ άτομο – οι «γείτονες» σημειώστε πως μπορείτε να πάρετε φαγητό και πακέτο.

*Φυσικό κι Επόμενο 
Αντιόπης 43 και λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου, Δάφνη, τηλ: 2155506520


Πέντε πρώην συνάδελφοι αποφάσισαν, όταν έμειναν άνεργοι, πως ο μόνος δρόμος είναι η αλληλεγγύη, η καλή διάθεση και η δουλειά χωρίς ιεραρχίες και αφεντικά. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε πριν δύο μήνες ο καλαίσθητος χώρος του «Φυσικό κι Επόμενο», ένα εναλλακτικό καφενείο που επιδιώκει να προσφέρει πολλά περισσότερα από καφέ: Δράσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, διαδραστικότητα, χώρο για ανταλλαγή ιδεών και εμπνεύσεων, αλλά και κρασί και φρέσκα μεζεδάκια στην μεγάλη αυλή είναι μερικά από όσα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε. Όλα τα προϊόντα προέρχονται από μικρούς παραγωγούς - η μπύρα στοιχίζει 3€, το ποτό 5€ ο καφές από 1,20€ και το μισόλιτρο κρασί 3,50€.

*Συγγρουόμενο 
Φαλήρου 57, Κουκάκι, τηλ: 210 9227270


Άλλος ένας χώρος-κολλεκτίβα που εμφανίστηκε στην πιάτσα του Κουκακίου πριν έναν περίπου χρόνο και κέρδισε τους Αθηναίους χάρη στον παρεΐστικο χώρο που «κρύβεται» από την κίνηση της Συγγρού στον πεζόδρομο, στον οποίο προσφέρουν ρακή, τσίπουρο, κρασί, ούζο, μεζέδες και ποικιλίες από μικρούς συνεταιρισμούς της ελληνικής περιφέρειας. Θα το βρείτε επίσης ανοιχτό από το πρωί για καφέ ή τσάι αλληλέγγυου εμπορίου, ενώ το βράδυ δεν αποκλείεται να πετύχετε κάποιο αυτοσχέδιο live ρεμπέτικου. Το μικρό ποτήρι μπύρας στοιχίζει 2€, το μεγάλο από 2,50€, ο καφές από 1,20€ και η ρακή από 2€.

*Lacandona 
Ηπίτου 4, Σύνταγμα, τηλ: 2110125653


Λειτουργεί σαν στέκι αλλά και σαν παντοπωλείο, κρυμμένο σε ένα αναπάντεχα όμορφο σοκάκι ανάμεσα στο Σύνταγμα και την Πλάκα, μια ανάσα από τη βουή της Μητροπόλεως. Με την ιδιότητα του παντοπωλείου, πουλά βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα αλληλέγγυου εμπορίου και μικρών παραγωγών από την Ελλάδα και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ καθημερινά ως τις 21.00 σερβίρει καφέ από το Μεξικό, τσάι από την Ασία, φρέσκους χυμούς και πάμφθηνη μπύρα (από 1,50€). Σερβιρίζεστε από τον πάγκο, κάθεστε στην δροσερή στοά και απολαμβάνετε τις δράσεις που συχνά-πυκνά οργανώνονται στον πεζόδρομο. Η Lacandona λειτουργεί καθημερινά ως τις 21.00, τις Παρασκευές μέχρι αργά, και το Σάββατο από τις 11.00 ως τις 17.00.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v