Μπυραρίες: 12 διευθύνσεις για μπύρα στην Αθήνα

Ξανθιά, πικρή, μαύρη, αλκοολούχα και μη, βαρελίσια ή εμφιαλωμένη. Απολαμβάνουμε την καλύτερη μπύρα στην Αθήνα σε 12 διευθύνσεις.
Μπυραρίες: 12 διευθύνσεις για μπύρα στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί ως λαός να μην έχουμε την ίδια οικειότητα με την μπύρα όσο οι Βρετανοί, όμως – ευτυχώς – οι ζυθολατρικές διευθύνσεις όπου μπορούμε να απολαύσουμε μια παγωμένη Pills ή μια Fix Dark σε ποτήρι ή κανάτα αυξάνονται και πληθύνονται. Και τι καλύτερη αφορμή για να βγεις… παγανιά στην πόλη και να απολαύσεις μια παγωμένη Kozel από το καλοκαίρι που σιμώνει ή που για ορισμένους είναι ήδη εδώ,

Πριν μπούμε στο… ζυμωτό, αξίζει να αναφερθούμε συνοπτικά στα θρεπτικά συστατικά του ζύθου, αλλά και στα πιθανά οφέλη για την υγεία από την (μετρημένη) κατανάλωσή του. Κατ’ αρχήν, η μπύρα παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες με υψηλή διατροφική αξία, όπως είναι το κριθάρι, τα δημητριακά, η μαγιά και το νερό και οι οποίες συνεισφέρουν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Όπως οτιδήποτε κατασκευάζεται με βάση τα δημητριακά, έτσι και η μπύρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη (Β2), η πυριδοξίνη (Β6), το φολικό οξύ (Β9) και την κοβαλαμίνη (Β12). Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Κάλιο το οποίο φαίνεται να ωφελεί την καρδιακή λειτουργία ενώ είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην προστασία κατά της πέτρας στην χολή και της απόφραξης των χοληφόρων οδών στο συκώτι.

Δεν περιέχει λίπος ούτε σάκχαρα, εκτός και αν πάρετε κάποια «γλυκιά», ενώ για ένα μεγάλο ποτήρι «ξανθιάς» θα επιβαρυνθείτε με περίπου 170 θερμίδες.

Οι έμπυρες διευθύνσεις (περιμένουμε σχόλια για τις δικές σας αγαπημένες):  

Local pub
(Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι)

Ιρλανδέζικη pub με χαρακτήρα και παρεΐστικη ροκ ατμόσφαιρα, η οποία δεν άργησε να γίνει στέκι στην περιοχή. Επικεντρώνεται κυρίως στις λονδρέζικες και αμερικάνικες μπύρες (ale pale, ale ipa, lager, brew dog) σε μεγάλη ποικιλία και ακόμα οικονομικές τιμές (περί τα 5€ με 8€ τα μπουκάλια και 3,5€ το pint η Βεργίνα). Συχνά πυκνά φέρνει guest βαρέλια, ενώ η μουσική φλερτάρει έντονα με ροκ/τζαζ/punk ήχους. Το καλοκαίρι το άραγμα στα τραπεζάκια έξω είναι must. Σημειώστε επίσης ότι η Local pub δεν σερβίρει φαγητό.

Birra Birra (Ακτή Θεμιστοκλέους 150, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4515075)

Ζεστή διακόσμηση, ξύλο παντού, ατμοσφαιρικός φωτισμός, world μουσικές κι ένα μενού να γλύφεις τα δάχτυλά σου συγκαταλέγονται στα δυνατά χαρτιά της, όπως επίσης και τα… προνομιούχα τραπεζάκια στο μπαλκόνι πάνω στην θάλασσα . Η τιμημένη με βραβείο Gourmet λίστα των βαρελιών περιλαμβάνει –πέραν των κλασικών Pilsner Urquell και Chimay– ονόματα όπως οι Franziskaner και La Trappe και τη μοναστηριακή υπερπαραγωγή που λέγεται La Trappe Quadrupel. Θα φάτε, θα πιείτε και θα κεραστείτε με λιγότερο από 20€ το άτομο.

Παρεοστάσιο "Κούκος"
(Καράμπαμπα 57-61, Άγιος Δημήτριος, τηλ: 21 0976 5280)

Το γειτονικό στέκι που ανακαλύψαμε πρόσφατα στον Άγιο Δημήτριο αποδείχτηκε εν τέλει μια εξαιρετικά τίμια και παρεϊστικη γειτονική μπυραρία με χορταστικές πιατέλες, δυνατή συλλογή από μπύρες εισαγωγής, κυρίως Τσέχικες και Γερμανικές (Paulaner Salvator, Andechser Doppelbock, Hacker-Pschorr Weiss, Weihenstephaner, Aecht Schlenkerla καπνιστή, Staropramen), αλλά και αρκετά βαρέλια. Ωραίοι και οι μεζέδες του, κυρίως ποικιλίες, όπως επίσης και το αρκετά οικονομικό burger (5,50€). Αν δεν θέλετε μπύρα (τότε γιατί διαβάζετε αυτό το άρθρο;) σερβίρει και χύμα κρασί, τσίπουρο και ρακή. Ο Κούκος φέρνει την άνοιξη και διαθέτει χώρο έξω με τραπεζάκια. 

Volume 10 (Ιάκχου 8 & Ευμολπιδών, τηλ: 2130240875)

Μπυροχορτοφαγικός πολυχώρος, στον οποίο συστεγάζονται το συμπαθέστατο vegan εστιατόριο Improv, ένας χώρος για live και ένα όμορφο μπαράκι το οποίο εξειδικεύεται στις αμερικάνικες μπύρες, χωρίς όμως να λείπουν και μερικές ευρωπαϊκές ( Flying Dog, Brewdog, Primator Founders, Fuller's, Great Divide, Southern Tier, Rogue, Αnderson valley, Evil Twin, De Molen και πολλές ακόμα τις οποίες εισάγουν οι ίδιοι). Τα Σάββατα έχει all you can drink hour από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, με 12€ για τις ετικέτες Herold Black Lager 13o, Primator Premium και Primator Weiss. Οι τιμές για τις εμφιαλωμένες ξεκινούν από 3€, ενώ μπορείτε να αγοράσετε μπύρες και για το σπίτι με έκπτωση αν πάρετε εξάδα.

Αν πεινάσετε, δείτε εδώ πληροφορίες για το μενού του ImproV.

Villa Marietta (Αριστοτέλους 31, Άλιμος, τηλ. 210 9853188)

Στις ετικέτες της Villa βρίσκουμε παραπάνω από 100 μπύρες για όλα τα γούστα (Konig Ludwig, Franziskaner, La Trappe βαρέλι, Duvel και ένα σωρό ακόμα), ενώ το μενού του έχει αρκετές εκπλήξεις όπως φιλέτο… στρουθοκάμηλου. Κατά τα άλλα, λουκάνικα, κοτοποικιλίες, κεφτέδες Βαυαρίας σε αφήνουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ένα πλήρες γεύμα με ορεκτικό, δύο κυρίως και μια μπύρα έκαστος θα σας κοστίσει περί τα 20-22€ ανά άτομο. Πανέμορφος ο κατάφυτος κήπος της, ιδανικός γι’ αυτήν την εποχή. 

Molly Malone's (Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, τηλ: 2108944247)

Φιλική ατμόσφαιρα, άφθονες ετικέτες μπύρας, αθλητικοί αγώνες και τίμιο φαγητό τύπου pub. Στην Molly θα βρείτε δεκάδες draught (Guinness, Kilkenny, Foster’s, Carlsberg και Heineken ενδεικτικά), αλλά και μπόλικες επιλογές σε μπουκάλια. Τι θα φάμε εδώ; Από ποικιλίες ορεκτικών για κάθε γούστο (οι πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου είναι must, όπως επίσης και τα νάτσος) μέχρι καλομαγειρεμένα κρεατικά (rib eye και burger) και λαχταριστά γλυκά. Συχνά πυκνά διοργανώνει live με ανάλογη μουσική, ενώ ανάλογα την ημέρα προβάλλονται αγώνες rugby και ποδοσφαίρου για τους fans. Οι τιμές για τις μπύρες ξεκινούν από 4€ (μεγάλο ποτήρι Fosters), ενώ για ένα πλήρες… σετ μπύρας- φαγητού δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 20-25€. 

München Erichs Beer and Wurst Bar (Παπανδρέου Ανδρέα 13-15, Μελίσσια, 210 8033424)

Αυθεντικές γεύσεις Γερμανίας, μεγάλη ποικιλία από μπύρες, βαρελίσιες ή σε μπουκάλι, ξανθιές ή lager, με γεύση φρούτου ή χωρίς αλκοόλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Warsteiner, Paulaner, Hefeweizen, Augustiner, König, Pilsener, Spaten, König, Ludwig, Franziskaner, Erdinger, Urweisse. Το μενού περιλαμβάνει, πέρα από το εξαιρετικό κότσι, ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, λουκάνικα, μπρέτσελ, μπιφτέκια και κλασικά hot dogs. Η διακόσμηση θυμίζει κλασική βαυαρική μπυραρία με ξύλινους πάγκους και τραπέζια, χάρτες και φωτογραφίες από Γερμανία στους τοίχους και την τηλεόραση να παίζει γερμανικό πρωτάθλημα Bundesliga (όταν έχει αγώνες). Άξιες αναφοράς και οι τιμές του: 4.50€ το μεγάλο ποτήρι Paulaner Weiss και λιγότερο από 20€ για ποιοτικό κότσι. 

Pulp  (Βεϊκου 5, Κουκάκι, τηλ: 21 1406 9835)

Το «Καφεζυθοπωλείο», όπως γράφει η ταμπέλα, του Σάκη στο Κουκάκι μπορεί και θα έπρεπε να υπερηφανεύεται για την ποιότητα και την τιμή στις μπύρες του. Στο λιτό αυτό μαγαζάκι οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 4 με 5€ το μπουκάλι, ενώ εκπλαγήκαμε ευχάριστα με την δίλιτρη(!) κανάτα με Pilsner Urquell η οποία κόστιζε μόλις 12€ (14€ η απαστερίωτη μαύρη Bernard). Ικανοποιητικές οι ποικιλίες με διάφορα είδη λουκάνικων και τυριά, στα μείον η απουσία βέλγικων και ολλανδικών ετικετών. 

Bierhof (Στουρνάρη 6, τηλ: 2103800222)

Η εξαρχειώτικη αυτή μπυραρία διαθέτει ικανοποιητική λίστα ετικετών με πολλές εμφιαλωμένες (Lager - Hell - Export – Landbier) και αρκετές βαρελίσιες μπύρες σε πολύ καλές τιμές (3,5€ με 5€ τα 500ml). Στα συν το κάπως περιορισμένο, όμως πέρα για πέρα γευστικό μενού της, με φοβερό κότσι, σούπερ χορταστική ποικιλία με λουκάνικα και άκρως γευστικά ορεκτικά. Θα χορτάσετε εύκολα με περί τα 16€ ανά άτομο.

1920 (Αγ. Παρασκευής 110, Χαλάνδρι, τηλ.: 210-6813029)

Μια πανέμορφη αυλή, η οποία προβλέπεται να γίνει το νέο μας καλοκαιρινό στέκι, και ένας cozy, ξύλινος εσωτερικός χώρος συνθέτουν μια «εναλλακτική», τουλάχιστον από άποψη μενού, μπυραρία στο Χαλάνδρι. Πέρα από τις κλασικές λουκανικο-ποικιλίες, εδώ θα βρείτε κροστίνι με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα, μελιτζάνα με τυριά, μενταγιόν με σως μαυροδάφνης και φιλέτο πιπεράτο –όλα νοστιμότατα. Πέντε βαρέλια και εξήντα διαφορετικές ετικέτες ολοκληρώνουν το πολυσέλιδο μενού. Υπολογίστε περί τα 23€ ανά άτομο. 

Barley Cargo (Κολοκοτρώνη 6, τηλ.: 210 3230445)

Χαμηλά ξύλινα τραπεζάκια, βαρέλια μπύρας που έχουν μετατραπεί σε σκαμπό και καθίσματα, και ατμοσφαιρικός φωτισμός που αναδεικνύει τον έναν από τους τοίχους, τον οποίο καλύπτουν από τη μια άκρη ως την άλλη και από το πάτωμα ως το ταβάνι εκατόν πενήντα διαφορετικές ετικέτες μπύρας. Το μενού του δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, όμως είναι αρκετά οικονομικό και ικανοποιητικό σε ποιότητα και ποσότητα. Οι τιμές είναι εξαιρετικές, ξεκινούν από 2€ για τις μπύρες (τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε και για το σπίτι, σε ακόμα χαμηλότερες τιμές λιανικής, που συναγωνίζονται εκείνες του σούπερ μάρκετ) και από 3-4€ για τα συνοδευτικά τους πιάτα. Μεγάλη ποικιλία και σε ελληνικές ετικέτες, όπως η εξαιρετική Septem. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο. 

Αλεξάνδρα (Αργεντινής Δημοκρατίας 14, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 2106450345)

Σταθερή αξία εδώ και χρόνια, απόλυτα βαυαρέζικη, με το ανοιχτόχρωμο ξύλο, τα κάθε είδους memorabilia και την μεγάλη μπάρα με τα κρεμασμένα ανάποδα ποτήρια να κυριαρχούν στον χώρο. Γεμίζει καθημερινά από παρέες κάθε ηλικίας, που παραγγέλνουν τις τέσσερις βαρελίσιες μπύρες της σε σωλήνες πολλών λίτρων, και τις συνοδεύουν με νοστιμότατες ποικιλίες, λαχταριστά ζυμαρικά και εκλεκτούς μεζέδες. Διαθέτει, επίσης, περί τις πενήντα ετικέτες σε μπουκάλι, αρκετές εκ των οποίων ελληνικές και φρεσκοψημένες βάφλες αν αντέχετε να παραγγείλετε και επιδόρπιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v