Η βόλτα του Σαββάτου: Κάτω στον Πειραιά

Αυτό το Σάββατο κατηφορίζουμε στον Πειραιά για καφέ στη λιακάδα, ουζάκι και φαγητό με θέα στη θάλασσα.
Η βόλτα του Σαββάτου: Κάτω στον Πειραιά
της Ηρώς Κουνάδη

Όσο ο καιρός επιμένει να μας θυμίζει καλοκαίρι, τόσο η αττική ακτογραμμή κερδίζει πόντους στις επιλογές εξόδου για το Σαββατοκύριακο. Και καθώς η Παραλιακή συνεχίζει –παρά την κρίση του clubbing– να κατέχει την μερίδα του λέοντος στις επιλογές των Αθηναίων, οι γειτονιές γύρω από τις θάλασσες του Πειραιά παραμένουν ιδανική επιλογή για εμάς που θέλουμε να αποφύγουμε την κοσμοσυρροή, χωρίς να απαρνηθούμε το θαλασσινό αεράκι.

Πρωινό καφεδάκι στο Μικρολίμανο

Τα βράδια τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν, και η ατμόσφαιρα θυμίζει κάτι από λαϊκο-ποπ 90s, όμως με το φως της μέρας το ατμοσφαιρικό κατάστρωμα του Ιστιοπλοϊκού είναι πιθανότατα ό,τι κοντινότερο σε feeling καλοκαιρινών διακοπών μπορείτε να βρείτε σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής. Τα ξύλινα σκαλιά της εισόδου του οδηγούν σε ένα πραγματικό, κι εξίσου ξύλινο, κατάστρωμα πλοίου, που ατενίζει τα νερά του Σαρωνικού και την αττική ακτογραμμή έτοιμο να σαλπάρει. Το café bar του επάνω deck είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί, για καφέ κι ελαφριά σνακ –γλυκά, finger food αλλά και πιάτα ημέρας– με χαλαρή μουσική και θαλασσινή αύρα.



Μεσημεριανό ουζάκι με θέα θάλασσα

Από το Μικρολίμανο μεταφερόμαστε στο άλλο γραφικό λιμανάκι του Πειραιά, την Ζέα, και πιάνουμε τραπέζι σε ένα από τα μπαλκονάκια του Αχινού (Ακτή Θεμιστοκλέους 51, τηλ.: 210 4526944). Μην σας τρομάζει, τους παλαιότερους, η φήμη του «φαρμακείου» που κατέκτησε εκεί περί τα τέλη της δεκαετίας του ’90: Ο Αχινός ανανέωσε την τιμολογιακή πολιτική και το μενού του, κράτησε απαράλλαχτους τους ατμοσφαιρικούς χώρους του, και επανήλθε δριμύτερος πριν από δύο καλοκαίρια, μετά από χρόνια απουσίας.



Η θέα στη θάλασσα από τα δύο μπαλκονάκια του πλησιάζει επικίνδυνα σε αυτήν που έχετε κατά νου ως την τέλεια θέα νησιώτικου μαγαζιού. Το μενού κινείται στην ίδια λογική, με απλούς αλλά νοστιμότατους ψαρομεζέδες, πολύ καλά ορεκτικά και φρέσκο ψάρι στην παγο-βιτρίνα για να διαλέξετε. Εμείς δοκιμάσαμε, μεταξύ άλλων, ωραιότατη φάβα, φρέσκες τηγανιτές πατάτες, αχινό –που τιμά το όνομα του μαγαζιού– καλαμάρι γεμιστό, χταποδάκι στα κάρβουνα, γαύρο μαρινάτο και σαρδέλες στο φούρνο, και τα βρήκαμε όλα νοστιμότατα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, αν επιλέξετε θαλασσινά και ψάρια εκτός βιτρίνας –αλλιώς, υπολογίστε ότι τα ψάρια της ημέρας κυμαίνονται από 40€ έως 60€ το κιλό, αναλόγως είδους.

Απογευματινές βόλτες στην Πειραϊκή

Για να κάψουμε κάποιες από τις θερμίδες από το λουκούλλειο γεύμα του μεσημεριού, θα βολτάρουμε στα φαρδιά πεζοδρόμια πάνω από τα βράχια της Πειραϊκής, αγναντεύοντας την θέα στη θάλασσα και την απέναντι ακτογραμμή. Οι λάτρεις της Ιστορίας θα χαρούν να μάθουν ότι σε ορισμένα σημεία αυτής της διαδρομής (που είναι γνωστή μόνο για τα ουζερί και τις ψαροταβέρνες της) είναι ορατά τα απομεινάρια των αρχαίων τειχών του Θεμιστοκλή –από τα οποία βαφτίστηκε και ο παραλιακός δρόμος της Πειραϊκής. Αν στα μισά της διαδρομής λαχταρήσουμε καφεδάκι, θα πιάσουμε ένα από τα τραπεζάκια στο πατάρι του Έντεχνου (Ακτή Θεμιστοκλέους 154, τηλ.: 210 4526683).
 


Και βραδινές μπύρες στο Birra Birra


Πρόκειται, κατά γενική ομολογία, για ένα από τα ομορφότερα μαγαζιά του Πειραιά: Ένα επιβλητικό νεοκλασικό με ξύλινα πατώματα, χωρισμένο σε ατμοσφαιρικά φωτισμένα δωματιάκια που καταλήγουν σε τρία υπέροχα μίνι μπαλκόνια (ίσα-ίσα χωρά ένα τραπεζάκι δύο ατόμων στο καθένα) για τα οποία τα Σαββατόβραδα γίνεται… σφαγή. Εμείς θα έρθουμε νωρίς, για να τα προλάβουμε, και θα παραγγείλουμε εξαιρετική βαρελίσια La Trappe ή μία από τις εκατοντάδες επιλογές σε μπουκάλι (λεπτομέρειες για τη λίστα έχουμε εδώ). Και κάπου εκεί, με θέα στη θάλασσα, θα μας βρουν και οι πρώτες ώρες της Κυριακής, καθότι η μπυραρία ξενυχτάει μέχρι τις 3.00 το πρωί (ενίοτε και περισσότερο) με ωραίες rock μουσικές και κεφάτο vibe.

Αν αποφασίσετε να συνοδεύσετε την μπύρα σας με μεζεδάκια, σημειώστε στα «οπωσδήποτε» την πατατοσαλάτα –με έξτρα δόσεις μαγιονέζας, οπότε όσοι δεν είστε fan θα την αποφύγετε– τα σπιτικά μπιφτεκάκια και, βέβαια, τις λουκανικο-ποικιλίες που περιγράφει τέλεια η λέξη «υπερπαραγωγή». Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, ενώ στο τέλος κάθε γεύματος –ακόμη κι αν έχετε παραγγείλει μια σκέτη πατατοσαλάτα– φτάνουν απαρεγκλίτως στο τραπέζι κερασμένο γλυκό και ένα καραφάκι λημνιώτικο κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v