Πάσχα στην Αθήνα: Βόλτες, αυλές και... οβελίας

Ανοιξιάτικες βόλτες, πασχαλινά φαγοπότια κάτω από την Ακρόπολη και δροσερές αυλές που θα μείνουν ανοιχτές όλο το τετραήμερο.
Πάσχα στην Αθήνα: Βόλτες, αυλές και... οβελίας
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Ίσα-ίσα, το Πάσχα στην Αθήνα μπορεί να αποδειχθεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνετε όλες εκείνες τις βόλτες που δεν προλαβαίνετε τις υπόλοιπες μέρες, χωρίς την εκνευριστική κίνηση του χειμώνα, αλλά και χωρίς τις θανατηφόρες θερμοκρασίες του Δεκαπενταύγουστου. Και βάζουμε στοίχημα πως όταν η υπόλοιπη παρέα γυρίσει από τα χωριά, εσείς θα έχετε πιο ενδιαφέροντα πράγματα να διηγηθείτε.

Πασχαλιάτικα πρωινά: Βόλτες στην πόλη

Αν εξαιρέσουμε τους επιταφίους και τις πρωινές διεργασίες για το πατροπαράδοτο σούβλισμα (του οποίου, ούτως ή άλλως, δεν είμαστε όλοι fan) τα πρωινά του προσεχούς τετραήμερου είναι μια ωραιότατη ευκαιρία για ανοιξιάτικες βόλτες στην πόλη.

- Σε περίπτωση που εμπνευστείτε να κάνετε τον τουρίστα στην Αθήνα, σημειώστε πως οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί την Μεγάλη Παρασκευή από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 19.00 το απόγευμα, το Σάββατο από τις 8.00 έως τις 15.00, την Κυριακή του Πάσχα κλειστοί, και την Δευτέρα ανοιχτοί από τις 8.00 έως τις 15.00.

- Αν το προαναφερθέν ωράριο δεν σας προβληματίζει, μία από τις καλύτερες αρχαιολογικές βόλτες είναι εκείνη που προέκυψε από την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων επί Ολυμπιάδας: Ξεκινάτε από το κάτω τμήμα της πεζοδρομημένης Ερμού, στην πλατεία κορεατικής αγοράς, και επισκέπτεστε τον ατμοσφαιρικό Κεραμεικό και εν συνεχεία την Αρχαία Αγορά με τον Ναό του Ηφαίστου. Περνάτε μέσα από τη Ρωμαϊκή Αγορά και κάνετε μία στάση στο λουτρό των Αέρηδων, πριν ανεβείτε στην Ακρόπολη. Από εκεί, έχετε δύο επιλογές: είτε κατεβαίνετε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου για να καταλήξετε στο Ολυμπιείο –που όλοι αποκαλούμε εσφαλμένα «Στήλες» ή «Πύλη του Ανδριανού»– είτε ξεστρατίζετε λίγο από το αρχαιολογικό πνεύμα, και κατηφορίζετε τα ασβεστωμένα δρομάκια των Αναφιώτικων, για να καταλήξετε για καφεδάκι στην Πλάκα.



- Ετοιμάστε ένα καλαθάκι με τα απαραίτητα –καρό τραπεζομάντηλο για το πρέπον ντεκόρ, σαντουιτσάκια, κρασί και πλαστικά ποτήρια– και διαλέξτε πάρκο: Από του Φιλοπάππου θα αγναντεύετε την Ακρόπολη, στο Άλσος Συγγρού θα επισκεφθείτε την μοναδική στην Ελλάδα νεογοτθική εκκλησία και θα έχετε την αίσθηση ότι τηλεμεταφερθήκατε στην Κεντρική Ευρώπη. Στον Υμηττό θα χαθείτε σε χωμάτινα μονοπάτια, και θα αγναντεύετε την μεγαλειώδη απεραντοσύνη της πόλης από ψηλά. Στο Άλσος Σκοπευτηρίου της Καισαριανής θα απολαύσετε περαντζάδες στα πλακόστρωτα μονοπάτια, και θα βρείτε κι ένα συμπαθέστατο café για ανεφοδιασμό σε σνακ και αλκοόλ. Στο Πεδίον του Άρεως θα πιάσετε σκιά κάτω από τις φυλλωσιές, και θα χαζεύετε τους ελάχιστους εναπομείναντες στην πόλη Αθηναίους να περνούν.



- Αναζητήστε την θαλασσινή πλευρά της πόλης, οδηγώντας την ειδυλλιακή διαδρομή προς το Σούνιο, και σταματώντας σε όποιο σημείο σας εμπνέει: στη Βάρκιζα για παγωτό και ουζάκι στη λιακάδα, στην Παλαιά Φώκαια για θαλασσινά κόντρα στην παράδοση, στους διαδοχικούς κολπίσκους των Λεγραινών για τις πρώτες βουτιές του χρόνου. Αν στη διασταύρωση των Καλυβίων σας παρασύρει μία μυρωδιά α λα Τσικνοπέμπτη, ακολουθήστε την όσφρησή σας –αλλά μη μας κατηγορήσετε ότι σας κατευθύναμε στο παραδοσιακό γλέντι που σκοπεύατε να αποφύγετε.

Περισσότερες ιδέες για διαδρομές στην πόλη, τις οποίες δεν προλαβαίνετε τον υπόλοιπο καιρό να κάνετε, θα βρείτε εδώ: Αθηναϊκές βόλτες: Εννέα διαδρομές στην πόλη.

Πασχαλινές γεύσεις: Με… νου και γνώση

Κόντρα στον κανόνα που θέλει τα αθηναϊκά εστιατόρια να κατεβάζουν ρολά τις άγιες τούτες μέρες, οι σεφ των καλύτερων ξενοδοχείων της πόλης ανασκουμπώνονται, «πειράζουν» τα πασχαλινά μενού και μας περιμένουν να παρεκκλίνουμε (έστω λίγο) από τα αρνιά και τα κοκορέτσια.

- Στο Grand Balcon του Saint George Lycabettus, την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι στρώνουν κυριακάτικο τραπέζι και μας περιμένουν. Ο μπουφές θα φορτωθεί με παραδοσιακές γεύσεις όπως κατσικάκι του αμπελουργού, κρητικό αρνάκι οφτό, κοκορέτσι ρουμελιώτικο, φιλετάκι μοσχαρίσιο, χωριάτικη γαλατόπιτα και ονειρεμένα γλυκά. Τιμή 39€ κατ’ άτομο, χωρίς το κρασί, και η… θέα έξτρα μπόνους. Αν πάρετε μαζί και τα πιτσιρίκια (τα οποία έχουν έκπτωση 50% στον μπουφέ) θα τα περιμένουν παιδαγωγοί-animateurs σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ατελείωτα παιχνίδια, «το κυνήγι του θησαυρού», ζωγραφική και παραμύθια.


- Στο New Taste του Συντάγματος, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, το τραπέζι στρώνεται το βράδυ του Σαββάτου, και περιλαμβάνει νοστιμιές όπως παραδοσιακή μαγειρίτσα, σπιτική πίτα στη σχάρα με τυροκαυτερή, ψητή φέτα με τομάτα και καπνιστή πάπρικα, ντολμάδες από αρνί με πλιγούρι και σως γιαουρτιού, πράσινη σαλάτα με σπαράγγια, παρμεζάνα και βινεγκρέτ από πάστα ελιάς, χωριάτικο λουκάνικο, σεφταλιές στη σχάρα και, βέβαια, αρνί ψητό με λεμονάτες πατάτες, και ποικιλία ελληνικών γλυκών για το τέλος. Η τιμή είναι 46€ κατ’ άτομο.

- Στο Semiramis της Κηφισιάς το πασχαλινό τραπέζι στρώνεται το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει παραδοσιακή μαγειρίτσα, χειροποίητο πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι, ανάμεικτη σαλάτα με απάκι, μανιτάρια σχάρας και γραβιέρα Κρήτης, αρνί καρέ σχάρας με ψητά λαχανικά, μικρές πατάτες φούρνου, και σάλτσα με λεμόνι και φρέσκο θυμάρι ή μπριζόλα από μοσχάρι γάλακτος σχάρας, με σπαστές πατάτες, μανιτάρια πλευρώτους σχάρας και σάλτσα με δεντρολίβανο. Για το τέλος, σπιτικοί λουκουμάδες με μέλι ή σοκολάτα. Η τιμή είναι 45€ το άτομο, και 25€ για τα πιτσιρίκια από 3 έως 12 ετών.

Οι οικονομικότερες εναλλακτικές για πασχαλινά φαγοπότια

Πολλά από τα αγαπημένα μας μικρά ταβερνάκια σκέφτονται να κάνουν τις διακοπές τους το πασχαλινό τετραήμερο. Μετά από πολλά τηλεφωνήματα, καταφέραμε να ξετρυπώσουμε τρεις αγαπημένες αυλές που θα σερβίρουν κανονικά τις νοστιμιές τους, και την Κυριακή του Πάσχα. Φροντίστε τις κρατήσεις σας εγκαίρως, καθότι προβλέπεται κοσμοσυρροή.

Αυλή του Κούβελου (Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ: 210 9221183): Καλοκαιρινή ατμόσφαιρα κάτω από τις κληματαριές, και ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις με ένα μικρό twist στα πιάτα μας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, μαζί με ωραιότατο δικό τους κρασί. Περισσότερες πληροφορίες έχουμε εδώ.

Kabar (Ακάμαντος 28, Θησείο, τηλ.: 210 3464285): Βιομηχανικό design, φανταστική θέα στον λόφο του Φιλοπάππου, και μία από τις ωραιότερες κουζίνες που δοκιμάσαμε τελευταία στην Αθήνα –λεπτομέρειες εδώ. Οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 20-25€ το άτομο, μαζί με ωραιότατο χύμα κρασί –υπάρχει και ημίγλυκο, για τους φαν του είδους.


Μπεμπέκα (Διονύσου 16, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6854880): Ένας κουκλίστικος κήπος με πορτοκαλιές και ολόλευκα τραπεζάκια επάνω στα οποία απλώνονται απλά αλλά καλομαγειρεμένα πιάτα και μεζέδες, και χορταστικά πιάτα ημέρας –εξαιρετικός ο κόκορας με χοντρό μακαρόνι και μυζήθρα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v