Η βόλτα του Σαββάτου: Evripidis και πολίτικη κουζίνα

Κυνήγι θησαυρού στο Κουκάκι, πολίτικη κουζίνα στο Γκάζι, queer ταινίες στο Θερβάντες, Evripides and his Tragedies υπό το φως των κεριών στο 6 D.O.G.S.
Η βόλτα του Σαββάτου: Evripidis και πολίτικη κουζίνα
της Ηρώς Κουνάδη

Όσο περνούν οι ανοιξιάτικες μέρες, οι νεραντζιές στις γειτονιές της Αθήνας φουντώνουν και ανθίζουν, και πλημμυρίζουν με τις μυρωδιές τους όλο και περισσότερες γωνιές, σε πείσμα αυτών που λένε ότι στην πόλη δεν καταλαβαίνεις την άνοιξη. Κάπως έτσι, βρίσκουμε την τέλεια αφορμή να ξυπνήσουμε νωρίς αυτό το Σάββατο, και να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με…

…Ανοιξιάτικο κυνήγι θησαυρού στο Κουκάκι

«Μας χτύπησε το άρωμα των ανθισμένων νεραντζιών στο κεφάλι και είπαμε να το γιορτάσουμε με κεράσματα, μουσικές, χορό και ένα κυνήγι θησαυρού - αφορμή για βόλτα, που θα καταλήγει σε κλήρωση με δωράκια. Βάλτε τα ανοιξιάτικα ρούχα σας κι ελάτε να την γιορτάσουμε όσο είναι ακόμα εδώ» έλεγε το e-mail που έφτασε στο inbox μας από το Fabrika arts & crafts του Κουκακίου. Κι αυτό ακριβώς λέμε να κάνουμε.

Η ανοιξιάτικη γιορτή της οδού Βεΐκου διοργανώνεται από τέσσερα καταστήματα της περιοχής, αρχίζει στις 12.00 και κρατάει μέχρι τις 23.00 το βράδυ (για τους υπναράδες). Το κυνήγι θησαυρού ξεκινά από την El.Marneri gallery, στην οδό Λεμπέση 5-7, πολύ κοντά στο μετρό Ακρόπολης, και υπόσχεται να μας οδηγήσει σε μια όμορφη βόλτα, περνώντας από μέρη και μαγαζιά που αξίζει να δούμε. Καταλήγει στο Tintinnabulum (Βεΐκου 80) όπου θα γίνει και η κλήρωση των δώρων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό event στο Facebook.

Μεσημεριανό με πολίτικη κουζίνα του Νέζου

Ο Νέζος είναι το γνωστό και μη εξαιρετέο πολίτικο μεζεδοπωλείο πλάι στις γραμμές του τραίνου στο Γκάζι, που μετρά την ιστορία του σε δεκαετίες, από τότε που στη γειτονιά δεν υπήρχαν ούτε μετρό, ούτε μόδες, ούτε λαοθάλασσες. Τα τραπεζάκια του, κάτω από τα αλλαντικά που κρέμονται από το ταβάνι, και τις αφίσες της Αγια-Σοφιάς που κοσμούν τους τοίχους, είναι ένας από τους ελάχιστους λόγους που μπορούμε να σκεφτούμε για να απαρνηθούμε το Κουκάκι για το μεσημεριανό μας. Ένας άλλος, είναι το καλύτερο-εντός-ελληνικών-συνόρων-δεν-έχετε-δοκιμάσει κεμπάπ του. Με την πρώτη μπουκιά τηλεμεταφέρεσαι στην Κωνσταντινούπολη.

Το μενού, βέβαια, έχει κι άλλα καλούδια: Εμείς δοκιμάσαμε, και προτείνουμε με κλειστά τα μάτια, την σαλάτα του τσοπάνη, για τους λάτρεις των ελαφρώς πικάντικων γεύσεων (με ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και φέτα), τον λεπτοκομμένο παστουρμά, το απαλό σαν βελούδο χούμους, και τις φρεσκοτηγανισμένες τηγανιτές πατάτες. Όλα αυτά, και αρκετά ακόμα αντίστοιχης φιλοσοφίας, φιγουράρουν στα ορεκτικά, ενώ για κυρίως πιάτο έχετε τις εξής δύο επιλογές: κεμπάπ και λεπτοκομμένα μπριζολάκια χοιρινά. Ωραία και τα δεύτερα, αλλά το κεμπάπ, που έρχεται σερβιρισμένο με δύο ειδών πιτούλες (αραβικές και πιο αφράτες), κρεμμύδι και πικάντικη κόκκινη σάλτσα στο πλάι για «βουτιές», πραγματικά κλέβει την παράσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρέατα έρχονται απευθείας από την οικογένεια του ιδιοκτήτη στην Κομοτηνή, ενώ η ισορροπία των μπαχαρικών στο κεμπάπ τελειοποιεί το αποτέλεσμα.

Για πλήρες γεύμα δύο ατόμων (με σαλάτα, δύο ορεκτικά, πατάτες και τα δύο κυρίως πιάτα) συν το απαραίτητο βορειοελλαδίτικο ούζο, ή το ωραιότατο δικό τους κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 15€ το άτομο.

Απόγευμα με ντοκιμαντέρ στο Outview Film Festival

Το δραστήριο φεστιβάλ queer κινηματογράφου κλείνει τα επτά του χρόνια, και το γιορτάζει με ένα δεκαήμερο γεμάτο προβολές, αφιερώματα, πάρτι και εκδηλώσεις στο ωραίο κτίριο του Ινστιτούτου Θερβάντες, επί της Μητροπόλεως. Από το σαββατιάτικο πρόγραμμα προβολών, ξεχωρίσαμε το τζαμαϊκανό ντοκιμαντέρ Taboo Yardies (στις 18.00) για την ομοφοβία σε μια χώρα που δείχνει να απέχει παρασάγγας από το… αγαπησιάρικο κουλ προφίλ με το οποίο την έχει συνδέσει ο υπόλοιπος κόσμος, και το πολυβραβευμένο ιρανικό δράμα Facing Mirrors που προβάλλεται στις 22.00. 

Δείτε εδώ τι μας είπαν οι διοργανωτές για το 7ο Outview Film Festival και τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε. 

Βράδυ με τον… Ευριπίδη και τις Τραγωδίες του στο 6 D.O.G.S.

Ο Evripidis and his Tragedies παρουσιάζει τραγούδια από όλη του τη μουσική διαδρομή, στην πιο «απογυμνωμένη» βερσιόν τους, υπό το φως κεριών, με τη βοήθεια πιάνου και φωνής. Όλα αυτά συμβαίνουν στο ατμοσφαιρικά διακοσμημένο ειδικά για την περίσταση Gig Space του six d.o.g.s. από τις 21.30 και μετά. Και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα, φρεσκάροντας την πρόσφατη συνέντευξη του Evripidis στο in2life, και ακούγοντας αυτό:




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v