Απόκριες 2013: Καρναβάλι εν Αθήναις

Οι εκδηλώσεις των δήμων, τα παιδικά πάρτι, τα καρναβαλικά events στους δρόμους της πόλης και οι μασκέ εκπλήξεις στα αθηναϊκά bars: Ξέρουμε τι θα κάνετε φέτος τις Απόκριες, αν αυτές σας βρουν στην Αθήνα, και τα συγκεντρώνουμε για χάρη σας.
Απόκριες 2013: Καρναβάλι εν Αθήναις
του Γιώργου Κόκουβα

Η εβδομάδα της κορύφωσης του φετινού Καρναβαλιού αισίως έφτασε. Μόλις δέκα ημέρες μας χωρίζουν από την Κυριακή των Αποκριών, και η Αθήνα μασκαρεύεται για να ξεχάσει για λίγο τα βάσανά της, και να τιμήσει τους μικρούς πολίτες της, που ευτυχώς μπορούν ακόμη να ενθουσιαστούν με μια πολύχρωμη φιέστα, αλλά και να παρασύρει με τις λίγες αλλά καλές εκδηλώσεις και τους ενήλικους Αθηναίους.

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τις εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων και των γειτονικών δήμων που τιμούν το Καρναβάλι, καθώς και επιλεγμένα πάρτι που θα δώσουν τον ρυθμό της Αποκριάς, για να διαλέξετε πού θα χορέψετε latin, πού θα φορέσετε την καινούρια σας στολή, πού θα πετάξετε χαρταετό

*Οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων
Ο παλμός της «δημοτικής» Αποκριάς ξεκινά από την Πλατεία Βαρβακείου και απλώνεται στην Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Σύνταγμα, το Ζάππειο, το Λόφο του Φιλοπάππου και σε γειτονιές της πρωτεύουσας, στις Λέσχες Φιλίας και στα Πολιτιστικά & Αθλητικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων. «Τη φετινή Αποκριά η επιδίωξη του Δήμου Αθηναίων δεν είναι να προσφέρει μόνο ένα ζωντανό, χαρούμενο γλέντι στην πόλη, αλλά ένα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς», αναφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στο σχετικό δελτίο τύπου.

Οι παιδικές εκδηλώσεις θα έχουν σε καθημερινή βάση την τιμητική τους στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας, με αποκορύφωμα την Κυριακή 10 Μαρτίου στον κλασικό αποκριάτικο παιδικό προορισμό, το Ζάππειο, όπου όλος ο χώρος θα είναι διακοσμημένος αποκριάτικα, ενώ θα περιμένουν τα παιδιά εργαστήρια ζωγραφικής, μουσικοκινητικά παιχνίδια και ξυλοπόδαροι.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της φετινής Αποκριάς ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στο Λόφο του Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με λαγάνα, χαλβά, ελιές και φυσικά πολύ γλέντι. Εκεί, η Φιλαρμονική θα υποδέχεται τους Αθηναίους και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα ακολουθήσει με παραδοσιακή μουσική. Γιορτή για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθεί και στο Πάρκο Κ.Α.Π.Α.Ψ. με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

Παρακάτω, παραθέτουμε τις πιο ενδιαφέρουσες από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου καθ’ όλη την διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου της Αποκριάς – μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα στο έγγραφο που θα βρείτε πάνω δεξιά, στα «Σχετικά Έγγραφα».

Παρασκευή 8 Μαρτίου
Σύνταγμα – πεζόδρομος Ερμού – Μοναστηράκι, Ώρα 17.00: Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων

Σάββατο 9 Μαρτίου
Πλατ. Αγίου Παύλου, Ώρα 11.30 Αποκριάτικη εκδήλωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Παύλος με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων Ανιματέρ και κλόουν που θα παίξουν με τους μικρούς φίλους

Σταθμός Μετρό Μοναστηρακίου, Ώρα 13.30: Τραγούδια της παλιάς Αθήνας από τη Μικτή Χορωδία Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων

Πεζόδρομος Γ. Ολυμπίου – Κουκάκι, Ώρα 15.00 – 22.00: Αποκριάτικη Εκδήλωση «Τσικνοσάββατο»

Πλάκα, Ώρα 19.30: Παρέλαση καρναβαλιστών από τις «Μορφές Έκφρασης» με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013
Ζάππειο, Ώρα 11.00 - 14.00, Aποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά.
Βιβλιοθήκη Εθνικού Κήπου, Ώρα 11.00 - 14.00 Δράση για παιδιά με Αποκριάτικα παραμύθια. Ζωγραφίζουμε την αποκριά, εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Ώρα 11.30 - 13.00
Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα με το μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Βγάλε το ντόμινο από τη ντουλάπα» Παίζουν και τραγουδούν οι: Φίλια Δενδρινού, Θάνος Πολύδωρας, ακορντεόν: Μαρίζα Βαμβουκλή, πιάνο: Γρηγόρης Νατσούδης, Κείμενα - καλλιτεχνική επιμέλεια: Φ. Δενδρινού

Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη , Ώρα 12.00 , Λάτιν ρυθμοί από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων

Πλατεία Μοναστηρακίου, Ώρα 13.00 Συναυλία τζαζ μουσικής από τη Big Band του Δ. Α.
Πλάκα, Ώρα 19.00 Καντάδες από τη χορωδία της Ένωσης Ζακυνθίων στα στενά της Πλάκας.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013
Πλ. Συντάγματος - Πλ. Μοναστηρακίου - Πλ. Κοτζιά -Πλ. Ομονοίας - Αρχαιολογικό Μουσείο - Πεδίον Άρεως, Ώρα 10.00 - 19.00
Όταν μόνο η Τέχνη μπαίνει Ανάμεσα μας: Ένας διάλογος, ένα καλλιτεχνικό γαϊτανάκι χωρίς διακρίσεις, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΑΝΑΜΕΣΑ.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013
Φωκίωνος Νέγρη, Ώρα 11.30 Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων σε λάτιν ρυθμούς.
Δημ. Αγορά Κυψέλης, Ώρα 12.00
«Σκηνές από ένα γάμο, από ένα διαγώνισμα & από μια ιστορία», Commedia del arte από τη θεατρική ομάδα Μπουφόνοι

Πλάκα, Ώρα 19.30 Παρέλαση καρναβαλιστών από τις «Μορφές Έκφρασης» με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια σκορπίζει κέφι τους δρόμους της Πλάκας.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Ώρα 11.30 - 13.00, « Μουσικοθεατρικό αναλόγιο Βγάλε το ντόμινο από τη ντουλάπα»

Ψυρρή - Εργαστήρι «Μαιρηβή»( Σαχτούρη 4 & Σαρρή) , Ώρα 12.00
Παράσταση κουκλοθέατρου «Ο ποντικός & η θυγατέρα του», Είσοδος ελεύθερη, πληρ. 210 5222181.

Πλατεία Συντάγματος, Ώρα 12.30 Περίπατος Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων

Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, Ώρα 12.30 Συναυλία τζαζ μουσικής με τη Big Βand του Δήμου Αθηναίων
Πλάκα, Ώρα 14.00 Περίπατος Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων

*Το Καρναβάλι του Μοσχάτου
Ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν να πάρουν λίγη γεύση… Πάτρας για τις Απόκριες. Οι μεγάλες παρελάσεις, ο χορός στους δρόμους και η «πλημμύρα» καρναβαλιστών της λεωφόρου Μακρυγιάννη και της παραλίας του Μοσχάτου μας φέρνει λίγη γεύση από τα «γκράντε» Καρναβάλια, δύο βήματα από το σπίτι μας. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει νυχτερινές παρελάσεις, κυνήγια θησαυρού, συναυλία των Zand and the Band, πληρώματα μεταμφιεσμένων και φυσικά, μεγάλο γλέντι για την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα, στην παραλία του Μοσχάτου και στην πλατεία Ατταλείας στον Ταύρο. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

*Παιδικό Καρναβάλι στον δήμο Νίκαιας-Ρέντη
Στην πλατεία Κουμπάκη το Σάββατο 9 Μαρτίου και στην κεντρική Πλατεία Ρέντη την Κυριακή 10 Μαρτίου θα λάβουν χώρα οι βασικές εκδηλώσεις του Δήμου για τις Απόκριες, με συμμετοχή του τμήματος Παραδοσιακών χορών, παιχνίδια, εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, διαγωνισμό karaoke και άρματα μικρών καρναβαλιστών που θα ξεσηκώσουν τις γύρω γειτονιές (το Σάββατο από τις 11.00 και την Κυριακή στις 11.00 και στις 18.00). Για τα νεότερα events ενημερωθείτε εδώ

*Καρναβαloca
Ένα καρναβαλικό χωριό γεμάτο εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους ανοίγει τις πόρτες του στις 8 Μαρτίου και μας περιμένει με ζογκλέρ, θεατρικές παραστάσεις, θεματικά πάρτι, αγαπημένους παιδικούς ήρωες και πολλά ακόμα. Ο απόλυτος αποκριάτικος προορισμός για παιδιά είναι αυτός.
Info: 8 με 18 Μαρτίου, Αίθουσα Ξιφασκίας – Ελληνικό, Πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο
Γενική Είσοδος: 2€ Δεύτερα με Παρασκευή, 3€ Σάββατο, Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα (18/3), Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 22:00 

*Ολοήμερο ξεφάντωμα στον Ελληνικό Κόσμο
Tην Κυριακή 17 Μαρτίου ο «Ελληνικός Κόσμος» «ντύνεται» και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σ΄ ένα ολοήμερο αποκριάτικο πάρτυ γεμάτο μουσική, χορό, παιχνίδια και αποκριάτικα εργαστήρια. Μια σειρά από αποκριάτικες δραστηριότητες συμπληρώνουν τις παραστάσεις, τις εκθέσεις, τις προβολές εικονικής πραγματικότητας και τα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου», παρασύροντας τις διαθέσεις σε ξέφρενους ρυθμούς διασκέδασης και χαράς. Μικροί και μεγάλοι φορούν τη στολή τους και συμμετέχουν σ’ ένα ολοήμερο ξεφάντωμα στον «Ελληνικό Κόσμο», από τις 10.00 μέχρι τις 18.00.
Στις δράσεις περιλαμβάνονται κουαρτέτο εγχόρδων, γαϊτανάκι, εργαστήρι αποκριάτικων καπέλων και πολλές ακόμη εκπλήξεις - μάθετε περισσότερα εδώ.

*Οι Απόκριες σε επτά αθηναϊκά πάρτι


-Τα Ζόμπι… έρχονται στην Αθήνα
Στο Ghost House (Λεπενιώτου 26, Ψυρρή) στις 16 Μαρτίου θα καταφτάσουν μετά από μια «φρικιαστική» παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας δεκάδες μασκαρεμένα ζόμπι, ένας θεσμός που φτάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να καταλήξει στο ξέφρενο thriller party στου Ψυρρή, όπου οι ‘80s και ‘90s disco θα έχει την τιμητική της. Ντυθείτε ζόμπι, κυνηγοί ζόμπι, βαμπίρ, φάντασμα, serial killer, villains ταινιών και πάρτε μέρος στον διαγωνισμό κοστουμιού της βραδιάς. Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.00 και η είσοδος στοιχίζει 3€. 

-Ένα τρελό… τζαζ Καρναβάλι
H καλλιτεχνική ομάδα των Αστροναυτών Astroab προσγειώνεται στο Cine Κεραμεικός και διοργανώνει το 3ο World Jazz Festival, συμμετέχοντας στο αυθεντικό καρναβάλι του Μεταξουργείου, από τις 8 μέχρι και τις 10 Μαρτίου. Έναν τρελό συνδυασμό afrojazz, funk swing, cabaret και… των χάλκινων της Γουμένισσας με νταούλια θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στο μίνι φεστιβάλ του Cine Κεραμεικός και στον δρόμο έξω από αυτό, μαζί με πλούσιες εκδηλώσεις και τσιρκουλάνικα εφέ.
Cine Κεραμεικός, Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος 13, Αθήνα, 210 5222222, είσοδος 10€, προπώληση 8€ & τριήμερο 20€.

-Αυθεντικό latin στο Gazarte
Αυθεντικό mambo και latin ήχους που θα σας κάνουν να χορέψετε μέχρι να μην αισθάνεστε τα πόδια σας υπόσχεται για αυτό το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαρτίου το Gazarte, που φιλοξενεί τον Tito Puente Jr και την ορχήστρα του.
Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι , 210 3460347, στις 10 μ.μ., είσοδος από 25€

-Reggae αποκριάτικο πάρτι στο Gagarin 205
Η παρέα του δημοφιλούς συγκροτήματος Locomondo επιστρέφει στην σκηνή, για να δώσει τον ρυθμό στο αποκριάτικο πάρτι του Gagarin το Σάββατο 16 Μαρτίου, με μελωδίες reggae, ska και punk. Οι Locomonda καταφθάνουν μάλιστα με τον καινούριο τους δίσκο, που θα πωλείται αποκλειστικά από τους χώρους όπου εμφανίζονται live και μέσω διαδικτύου.
DJ set για το αποκριάτικο πάρτυ: Polly B
Gagarin 205 (Λιοσιών 205, Αθήνα), Ώρα έναρξης 21:30, Προπώληση εισιτηρίων (περιορισμένη):10 €, Ταμείο: 12 €

-Θεματικό dress up party στο Σπιρτόκουτο
Το μικρό αλλά θαυματουργό στέκι των Κάτω Πετραλώνων συνεχίζει να μας προκαλεί με τις ιδέες του: Για αυτό το Σάββατο 9 Μαρτίου σκέφτηκε να μας προσκαλέσει σε ένα ‘80s Movie Themed Dress Up event, χωρίς πολλά «μπαμπολέιρο και μπραζιλέρο», αλλά με πολλούς τύπους ντυμένους Terminator, Tog Gun, ET, γκούνις, γκρέμλινς και ghostbusters, που θα χορεύουν στους ρυθμούς των Sex Pistols (και όχι μόνο). Η είσοδος είναι ελεύθερη, και τα ποτά όπως πάντα φθηνά (5€ το ποτό, από 6€ τα κοκτέιλ, από 3€ η βαρελίσια μπύρα).
Σπιρτόκουτο, Κειριαδών 15, Κάτων Πετράλωνα, ώρα 22.00

-Αποκριάτικο πάρτι… για καλό σκοπό
Το Σάββατο 9 Μαρτίου οι Δρόμοι Ζωής, οι οποίοι στηρίζουν τα κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά και οικογένειες, γιορτάζουν τις Απόκριες στο Gasoline (Γαργηττίων 23, Γκάζι). Το ποτό θα στοιχίζει 8€ και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για ενίσχυση της Φροντίδας, του προγράμματος της Οργάνωσης που στηρίζει με τρόφιμα της οικογένειες οι οποίες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

-Μια ξέφρενη αποκριάτικη βραδιά στο Six D.O.G.S.
Λατέρνατιβ, Oh Yeah και Bocada (Bolas, Cat Black, Dagritzikos): Οι παραπάνω θα βρίσκονται στα decks του 6D.O.G.S. (Αβραμιώτου 6-8) την Κυριακή της Αποκριάς από τις 22.00. Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.00 και η είσοδος όπως πάντα είναι δωρεάν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v