Ζωγράφου: Τα στέκια της αιώνιας φοιτητούπολης

Στοίβες από επιτραπέζια, νόστιμοι οικονομικοί μεζέδες, live μουσικές, γεμάτα μπαράκια, αναπάντεχα μουσεία και χώροι-έκπληξη. Βολτάρουμε στην απόλυτη αθηναϊκή φοιτητο-γειτονιά και ξανανακαλύπτουμε την χαρά της ζωής.
Ζωγράφου: Τα στέκια της αιώνιας φοιτητούπολης
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι από τις γειτονιές στις οποίες σας έχουμε συνηθίσει. Δεν φημίζεται για τις όμορφες διαδρομές της, ούτε για μυστικούς ατμοσφαιρικούς πεζόδρομους ή χαριτωμένα νεοκλασικά. Δεν είναι από τις φωτογενείς περιοχές που απολαμβάνεις να τις περπατάς και να τις φωτογραφίζεις. Τότε γιατί αυτήν την εβδομάδα βολτάρουμε στου Ζωγράφου;

Για πολλούς λόγους: Γιατί η απόλυτη αθηναϊκή φοιτητο-συνοικία, όπως και όλες άλλωστε οι φοιτητο-συνοικίες, αναδίδει την ωραία ενέργεια των κατοίκων της, που δεν περπατούν με τους ώμους γερμένους από το βάρος των οικονομικών εξελίξεων. Γιατί έχει όμορφες γωνιές και κρυφές, άγνωστες στους πολλούς χάρες όπως το εργαστήριο του γλύπτη Γιάννη Παππά, κομμάτι του Μουσείο Μπενάκη, λεπτομέρειες για το οποίο θα βρείτε παρακάτω. Και γιατί –προφανέστατα– φιλοξενεί στους δρόμους της μερικά από τα οικονομικότερα στέκια για φαγητό, ποτό και τσιπουροκαταστάσεις μετά ζωντανής μουσικής. Χρειάζεστε κι άλλα επιχειρήματα για να μας ακολουθήσετε;

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες ζωγραφιώτικες διευθύνσεις

Εργαστήριο του γλύπτη Γιάννη Παππά
(Ανακρέοντος 38, τηλ. 210 7773946): Ο δημιουργός, μεταξύ άλλων, των αγαλμάτων των Βενιζέλου και Τρικούπη έξω από την Βουλή, κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη το εργαστήριό του, το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Περισσότερα από επτακόσια γλυπτά και δεκάδες πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, μελέτες και μακέτες του διάσημου καλλιτέχνη φιλοξενούνται στις αίθουσές του. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ οι μέρες και ώρες λειτουργίας είναι Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή, 10:00 έως 14:00. Διαβάστε περισσότερα στο site του Μουσείου Μπενάκη, κάνοντας κλικ εδώ

Βίλα Ζωγράφου (Γεωργίου Ζωγράφου 13, πίσω από την πλατεία Γαρδένιας): Εργαστήρια δημιουργικής γραφής και ελεύθερου σχεδίου, μαθήματα χορών και ξένων γλωσσών, μόνιμο ανταλλακτικό παζάρι, θεατρικό παιχνίδι για παιδιά, αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο και συλλογικοί μπουφέδες κάθε Κυριακή μεσημέρι είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Ζωγράφου, στο καταπράσινο παρκάκι που ο Δήμος έχει βάλει στο μάτι για να το κάνει εμπορικό κέντρο (!). Περισσότερα… ενοχοποιητικά στοιχεία για το άντρο τρομοκρατών που λέγεται Βίλα Ζωγράφου (από το όνομα της οικογένειας που ζούσε εδώ στις αρχές του 20ου αιώνα, και με τη σειρά της έδωσε το όνομα στην περιοχή) θα βρείτε εδώ.

Πού πίνουμε;

Phileas Fogg (Παπάγου 106, τηλ.: 210 7708899): Ένας από τους ομορφότερους χώρους –και ένα από τα ωραιότερα ονόματα– στη γειτονιά, σερβίρει καφέδες από το πρωί, ποτά και κοκτέιλ όσο πέφτει το σκοτάδι. Τα συνοδεύει όλα με γενναιόδωρο τσιμπολόγημα (μπισκότα και κέικ με τους καφέδες, μίνι αραβικές πίτες και καναπεδάκια με τα ποτά) και με ωραίες jazz-o-funk μουσικές. Κερδίζει έξτρα πόντους για τη ρομαντική ατμόσφαιρα, με τους χαμηλούς φωτισμούς και τα κεράκια του, και για τις διακοσμητικές λεπτομέρειες όπως οι παλιές φθαρμένες βαλίτσες που λειτουργούν ωραιότατα και σαν conversation starters. Το ποτό κοστίζει 7€.


Mestizo (Αναστασάκη 1 & Παπάγου 104, τηλ.: 210 7773066): Σε αντίθεση με τα περισσότερα στέκια της περιοχής, αυτό εδώ θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στο κέντρο. Μας αρέσει για την ιδιαίτερη διακόσμησή του, με το ξύλο να κυριαρχεί στον χώρο, τις soul-jazz-funk μουσικές του, και τα εξαιρετικά κοκτέιλ, που είναι και η… ειδικότητά του –δοκιμάστε οπωσδήποτε το Sweet Cake, με ρούμι, μήλο και gingerbread, και το D’ Asti ‘n’ Caramel, με κρασί Moscato D’ Asti και καραμέλα. Το ποτό κοστίζει 7€, τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8€.

Urban (Ούλωφ Πάλμε 48, τηλ.: 210 7756820): Το βιομηχανικό design συναντά τη ζεστασιά του ξύλου, και οι ολοήμεροι φοιτητικοί καφέδες τα ολονύχτια πάρτι με τους DJ’s του Εν Λευκώ και τα live συγκροτημάτων όπως οι Penny and the Swingin’ Cats. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, η καταπράσινη αυλίτσα με τα ξύλινα τραπέζια είναι από μόνη της λόγος επίσκεψης. Jazz και funk μουσικές στα ηχεία, φιλικές τιμές (στα 6,50€ το ποτό) στους καταλόγους. 

Σχολαρχείο (Γρ. Κουσίδη 30Α, τηλ.: 210 7798304): Συστήνεται ως μουσικό μεζεδοπωλείο-ρακάδικο, αλλά καθότι το φαγητό δεν μας ενθουσίασε θα το προτείνουμε για την πρώτη του ιδιότητα. Τα live του με λαϊκές και έντεχνες μουσικές, από συγκροτήματα και μουσικούς που εναλλάσσονται, είναι θρυλικά στους φοιτητικούς κύκλους της περιοχής –και όχι άδικα– και το ίδιο ισχύει για τα πάρτι με τους DJ’s του. Τα ποτά κοστίζουν 5€, ενώ η ωραιότατη σανγκρία σε ποτήρι μόλις 2,20€. Αν επιμένετε για συνοδευτικό τσιμπολόγημα, οι τιμές είναι επίσης πολύ καλές –δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο εδώ, για να πάρετε μια ιδέα.

Και πού τρώμε;

Παυσίπονον (Γρ. Κουσίδη 23, τηλ.: 210 7710332): Μεζεδοπωλείο που αγαπά το ούζο και το τσίπουρο (έχει την πιο μεγάλη λίστα ετικετών που έχουμε δει στην Αθήνα) με όμορφο, minimal περιβάλλον, ωραίες μουσικές από την παλιά Ελλάδα στα ηχεία και νόστιμα μεζεδάκια σε πολύ καλές τιμές. Δυνατά παίζουν οι τηγανιές –η πικάντικη χοιρινή που δοκιμάσαμε μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις– τα πολλά διαφορετικά τυριά (ταλαγάνι, χαλούμι, μαστέλο και πάει λέγοντας) και τα κεμπάπ, που για τους μη εξασκημένους ουρανίσκους ίσως να είναι λίγο βαριά. Οι τιμές κυμαίνονται στα φοιτητικά επίπεδα των 10-12€ το άτομο, με ούζο ή τσίπουρο.


Μπαλκονάτο Καφενείο (Γ. Παπανδρέου 58, τηλ.: 210 7489321): Εσείς παραγγέλνετε το ούζο, το κρασί ή το τσίπουρο, και στο τραπέζι προσγειώνεται διαφορετικός κάθε φορά μεζές –από απάκι μέχρι κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα. Όπως παλιά. Όσο για το ντεκόρ; Καρέκλες καφενείου και μαρμάρινα τραπεζάκια «παντρεύονται» με έργα τέχνης στους τοίχους, δημιουργώντας ωραίο περιβάλλον που σιγοντάρεται και από το παρεΐστικο κλίμα. Από Δευτέρα έως Παρασκευή έχει happy hour, 15.00 με 19.00. Στα ηχεία παίζουν ωραία ρεμπέτικα και ελαφρά λαϊκά –αν και συνήθως η βαβούρα που επικρατεί από την κοσμοσυρροή καλύπτει τη μουσική. Οι τιμές κυμαίνονται κάτω από τα επίπεδα των 10€ το άτομο. 


Μικρασιάτικο Μεζεδοπωλείο (Γαλήνης 10, τηλ.: 210 7777463): Καρό τραπεζομάντηλα, καρέκλες καφενείου, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη Σμύρνη στους τοίχους και μια γενικότερη αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε φωτογραφία sepia, σε κάνουν να συμπαθήσεις τον νοσταλγικό του χαρακτήρα με την πρώτη ματιά. Το μενού είναι… αυτό που λέει το όνομά του, πολύ ωραία εκτελεσμένο. Ξεχωρίζουν η πίττα Καισαρείας, το χουνκιάρ μπεγεντί (κοκκινιστό μοσχαράκι επάνω σε πουρέ μελιτζάνας, για τους αδαείς) και τα κεμπάπ. Το καζάν ντιπί είναι συνήθως κερασμένο στο τέλος. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Πού παίζουμε; 

Playce (Λ. Στρατάρχου Παγάγου 128, τηλ.: 210 7755060): Τι θα ήταν η απόλυτη φοιτητο-περιοχή χωρίς ένα στέκι που να ξεχειλίζει επιτραπέζια; Το Playce φιλοξενεί μαραθώνιους επί μαραθωνίων επιτραπέζιων παιχνιδιών, διαθέτοντας στα ράφια του περισσότερους από τριακόσιους (ναι, 300) τίτλους παιχνιδιών. Στη fanpage του Playce στο Facebook μπορείτε να παρακολουθείτε τα νέα, τα επιτραπέζια που ψηφίζονται «παιχνίδια της εβδομάδας» και τα πάρτι που διοργανώνονται κατά καιρούς. Το κόστος είναι 1€ κατ’ άτομο, για όσες ώρες παιχνιδιού… αντέχετε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v