Wine bars: 7 διευθύνσεις για καλά κρασιά

Πόσες ετικέτες χωρούν πίσω από μία μπάρα; Πού τσιμπολογάμε τα καλύτερα μεζεδάκια; Και ποιος έχει τα περισσότερα σπάνια ελληνικά κρασιά; Επτά αγαπημένα αθηναϊκά στέκια μας… μυούν στις μεθυστικές τανίνες τους.
Wine bars: 7 διευθύνσεις για καλά κρασιά
της Ηρώς Κουνάδη

Πέρασαν αισίως τέσσερα χρόνια από τότε που η τάση των wine bars ξεκίνησε να μαθαίνει τους Αθηναίους να ξεχωρίζουν τη Μαλαγουζιά από το Μοσχοφίλερο, και να προτείνει οικονομικές εξόδους στη λογική «πίνω ένα ποτήρι κρασί, τσιμπολογάω κι ένα-δυο μεζεδάκια». Η τάση ήρθε αργοπορημένα από το εξωτερικό, όπου τα wine bars υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια «για να υπηρετούν και να καλλιεργούν την οινική κουλτούρα κάθε χώρας» όπως αναφέρει ο ειδικός επί των οινικών θεμάτων του in2life.gr, Θόδωρος Λέλεκας. «Στην Ελλάδα το φαινόμενο μας ήρθε καθυστερημένα, κυρίως λόγω κρίσης και για οικονομία. Για να καταλάβεις, προ κρίσης (που λεφτά υπήρχαν...) οι περισσότερες προσπάθειες για να ανοίξουν wine bars είχαν ναυαγήσει».

Όπως και αν έχει, για τους σωστούς λόγους ή όχι, οι οινόφιλες μπάρες της πόλης αυξάνονται μέχρι σήμερα με γεωμετρική πρόοδο, κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ευχάριστο νέο. Πολλές, μάλιστα, εξ αυτών είναι γεμάτες καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ, και οι κρατήσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση επιτηδευμένο ύφος, αυστηρό κλίμα, ή «βαριά» ατμόσφαιρα.

Αντιθέτως, πολλά wine bars έχουν εξελιχθεί σε αγαπημένα στέκια, για όλες εκείνες τις στιγμές που θέλουμε να πιούμε κάτι να τα πούμε χαλαρά, ή να πεταχτούμε κάπου στα γρήγορα μετά το γραφείο –αν έχει και κάτι να τσιμπήσουμε, ακόμα καλύτερα. Μια που το έφερε η κουβέντα, τα μεζεδάκια/ πιατάκια/ τυράκια/ tapas που συνοδεύουν το κρασί μας στα wine bars είναι από μόνα τους λόγος αρκετός για να τα επισκεφτούμε.

Κι αν τα επιχειρήματά μας δεν αρκούν για να σας πείσουν να ανακηρύξετε σε αγαπημένη έξοδο εκείνη που δεν σας βρίσκει με τρία σφηνάκια, αλλά με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, οι εφτά διευθύνσεις που ακολουθούν σίγουρα θα το κάνουν.

Oinoscent
Βουλής 45-47, τηλ.: 210 3229374

Πιάνετε θέση στην όμορφη μπάρα του, ή στα τραπεζάκια που απλώνονται στο πεζοδρόμιο τα ηλιόλουστα μεσημέρια, και δοκιμάζετε σε ποτήρι ή σε μπουκάλι, όποιο κρασί επιλέξετε από την μεγάλη λίστα του, η οποία περιλαμβάνει κρασιά από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα. Αν, μάλιστα, παραγγείλετε μπουκάλι, η τιμή είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που θα πληρώνατε αν το αγοράζατε για το σπίτι –το Oinoscent ξεκίνησε ως κάβα, και συνεχίζει να μας προμηθεύει και με κρασιά για το σπίτι– με μία επιπλέον χρέωση της τάξης των 8€ για το σέρβις.

Αν, πάλι, κάποιος από την παρέα δεν είναι οινόφιλος, οι επιλογές περιλαμβάνουν, πέρα από τα κρασιά, malt whiskeys, cognacs, calvados, sherries και vintage σαμπάνιες, ενώ όλα αυτά συνδυάζονται εξαιρετικά με πλατό επιλεγμένων τυριών και αλλαντικών. Οι τιμές των ποτηριών κυμαίνονται από 4€ έως 7€, ενώ για τα πλατό δεν θα δώσετε περισσότερα από 6,5€.

Fabrica de vino
Εμμ. Μπενάκη 3, τηλ.: 210 3214148

Βιομηχανική διακόσμηση, funky μουσικές που ανεβάζουν ένταση όσο περνά η ώρα, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί –ιδιαίτερα στα γεμάτα κρασιά ράφια που φτάνουν μέχρι το ταβάνι– και ωραία ατμόσφαιρα είναι τα δυνατά χαρτιά ενός από τα πρώτα wine bars της πόλης.

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει εκατοντάδες ετικέτες, του ελληνικού κυρίως αμπελώνα, κι αυτή είναι μια ευχάριστη έκπληξη: Υπάρχουν πολλές ονομασίες και οινοπαραγωγικές περιοχές, τις οποίες δεν έχετε ξανασυναντήσει πουθενά. Από τους Αμπελώνες του Παρνασσού μέχρι την Καβαλιώτικη Οινοποιΐα Συμεωνίδη, και από τους αμπελώνες του Τυρνάβου μέχρι την κρητική Mediterra Οινοποιητική… όρεξη να ‘χετε, να παραγγέλντετε. Ένας τετρασέλιδος κατάλογος, που αλλάζει τακτικά, περιλαμβάνει ογδόντα πέντε διαφορετικές επιλογές κρασιού σε ποτήρι, μικρό ή μεγάλο. Τα μικρά ποτήρια ξεκινούν από 2€, και τα μεγαλύτερα φτάνουν τα 5,5€.

Τα μεζεδάκια που θα συνοδεύσουν το κρασί σας είναι μια ιστορία μόνα τους: Νοστιμότατα και σπιτικά –τα μπιφτέκια μοσχοβολούν σαν να βγήκαν μόλις από τον φούρνο της μαμάς– αλλά και με φαντασία (το ψητό χαλούμι με μαρμελάδα πορτοκαλιού, και τα hot dog με κιμά μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις) βγαίνουν σε μικρά πιατάκια, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 3€ έως 6€.

Para Siempre
Χάρητος 43, Κολωνάκι τηλ.: 210 7210155

Για το ολοκαίνουριο wine bar του Κολωνακίου τα ξαναείπαμε πρόσφατα: Ωραίο πάντρεμα του βιομηχανικού design με τις ρετρό πινελιές στο ντεκόρ, όπως τα ασπρόμαυρα πλακάκια στο πάτωμα, ωραίες μουσικές που ξεφεύγουν όσο περνά η ώρα από το κλασικό δίπολο jazz-funk και κινούνται σε πιο upbeat μονοπάτια, και λίγες και καλές ετικέτες του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα, σε μπουκάλι και ποτήρι. Μας άρεσε ιδιαίτερα το ισπανικό tempranillo Nabari DOCa Rioja και η Μαυροδάφνη του Κτήματος Μερκούρη από την Ηλεία. Οι τιμές κυμαίνονται από 3,50€ έως 6€ το ποτήρι.

Τα συνοδευτικά πιατάκια κινούνται στη λογική των ισπανικών tapas, και περιλαμβάνουν επιλογές όπως κεμπάπ με κοτόπουλο, σέρμουλα και γιαούρτι, σουτζουκάκια με πιτούλες σουμέκ, τάρτα με κολοκυθάκια, δυόσμο και φέτα, και πανσετάκια μελωμένα στο φούρνο με σπιτική barbecue sauce. Οι τιμές τους ξεκινούν από 5€ και φτάνουν τα 9,5€ για τις μεγαλύτερες ποικιλίες.

Το Para Siempre θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, από το μεσημέρι. Για τις ώρες και τις μέρες αιχμής (Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, Κυριακή αργά το απόγευμα) θα χρειαστείτε πιθανότατα κράτηση.

Scala Vinoteca
Σίνα 50 & Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3610041

Κατέχει τον τίτλο του πρώτου wine bar της πόλης, και δεν θα μπορούσε παρά να στέκεται, τρία χρόνια αφότου άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στα σκαλάκια της Αναγνωστοπούλου, στο ύψος του τίτλου του. Μας αρέσει, εκτός των άλλων, και για το minimal περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί το ανοιχτόχρωμο ξύλο, φέρνοντας στο μυαλό κάτι από σκανδιναβικό design. Όλες, μα όλες οι ετικέτες της πλούσιας λίστας του από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα διατίθενται και σε ποτήρι. Οι δε τιμές τους κυμαίνονται στα 5€ το ποτήρι.

Στο μενού, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Χριστόφορος Πέσκιας, φιγουράρουν ζεστά και κρύα μεζεδάκια (ισπανική τορτίγια με λουκανικάκια τσορίθο, πένες με τοματίνια, βασιλικό και καυτερή πιπεριά, σαλάτα ρόκα με κυβάκια ξερού σύκου, κρητική ξυνομυζήθρα και λούζα Κέας) χωρισμένα ανά κατηγορία τιμής, στα 7€, 10€ και 12€, αλλά και γενναιόδωρες ποικιλίες αλλαντικών και τυριών.

Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τη 1.00 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ –ξεκουράζεται μόνο το βράδυ της Κυριακής.

Wine Point
Αθ. Διάκου & Πορινού 2, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9227050

Οι λάτρεις του κρασιού, και δη των wine bars, ορκίζονται στο όνομά του, στις εξαιρετικές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα που μας προμηθεύει και για το σπίτι, και στα ωραιότατα μεζεδάκια που σερβίρει για να συνοδεύσουμε το κρασί μας. Στα τελευταία περιλαμβάνονται δυσεύρετα τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας (καπνιστή ποντιακή πλεξούδα από τα Γρεβενά, μανούρα γυλωμένη Σίφνου με επίγευση κρασιού) αλλά και gourmet αλλαντικά.

Το ντεκόρ είναι όμορφα minimal, και οι μουσικές απαλές, για να αφήνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο κρασί και τις συζητήσεις που εμπνέει. Από τις εκατόν εξήντα ετικέτες του, τριάντα που εναλλάσσονται τακτικά προσφέρονται και σε ποτήρι, η τιμή του οποίου ξεκινά από 3€.

Σημειώστε, επίσης, ότι σερβίρει και μπύρες, πολλές εκ των οποίων επίσης ελληνικές, ενώ τακτικά διοργανώνει σεμινάρια οινογνωσίας και άλλα ενδιαφέροντα events. Τσεκάρετε τακτικά τη σελίδα του στο Facebook για νέα και ανακοινώσεις.

Tram Wine Station
Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, τηλ.: 210 6459094

Ξέρεις ότι τα wine bars έχουν ξεφύγει από τα όρια της εφήμερης μόδας, και πραγματικά αρέσουν στους Αθηναίους, όταν το πρώτο εξ αυτών προσγειώνεται στα Εξάρχεια. Το Tram άνοιξε τις πόρτες του πανέμορφου νεοκλασικού που το φιλοξενεί πριν από λίγους μήνες –και όσοι δεν προλάβατε την υπέροχη ταράτσα του όσο ο καιρός ήταν καλός… υπομονή λίγο ακόμα, μέχρι να επιστρέψει. Ο χώρος είναι λιτός και φιλόξενος, ενώ τακτικά φιλοξενεί μουσικά σχήματα που παίζουν από pop, rock και blues μέχρι… ελαφρολαϊκά, αναλόγως τη μέρα και τη διάθεση της στιγμής.

Η λίστα των κρασιών δείχνει την αμέριστη αγάπη της στον ελληνικό αμπελώνα, με ενενήντα πέντε ετικέτες, εικοσιδύο εκ των οποίων σερβίρονται σε ποτήρι –με τις τιμές να ξεκινούν από 2,50€. Τα μεζεδάκια που συνοδεύουν τις οινοποσίες μας κινούνται σε κλασικά μονοπάτια, είναι όμως όλα εξαιρετικά καλοφτιαγμένα: από τις δροσερές σαλάτες και τα ντακάκια με τριμμένη φέτα και ντομάτα, μέχρι την ποικιλία κρεατικών που περιλαμβάνει κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινή πανσέτα, λουκάνικο, μπέικον και πατάτες τηγανητές και ψητές. 

Heteroclito
Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, τηλ.: 210 3239406

Χρωματιστό και funky, με χαλαρή διάθεση και ένα παταράκι ιδανικό για τα events οινογνωσίας που διοργανώνει τακτικά, είναι μια από τις τελευταίες αφίξεις στον χάρτη των wine bars της Αθήνας, αλλά έχει κερδίσει ήδη το δικό του, φανατικό κοινό. Θα το βρείτε «κρυμμένο» ανάμεσα στην Ερμού και τη Μητροπόλεως. Τα μεσημέρια και όταν ο καιρός το επιτρέπει απλώνει λίγα τραπεζάκια στον πεζόδρομο.

Στον κατάλογό του φιγουράρουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκατόν είκοσι ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, ενώ δεκαέξι από αυτές προσφέρονται και σε ποτήρι. Στο τέλος του καταλόγου, ένας εύχρηστος μίνι οδηγός εξηγεί συνοπτικά στους… αμύητους εξ ημών τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας, για να πειραματιστούμε άφοβα, καθότι μπορεί ας πούμε τη Μαλαγουζιά του Κτήματος Αρβανιτίδη ή το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ να τα έχετε ακουστά –ενδεχομένως να τα έχετε δοκιμάσει κιόλας– αλλά δεν θα λέγατε το ίδιο για τον Ροκανιάρη από το Κρανίδι Αργολίδας, ή την σερραίικη Βόρεια Γη. Οι τιμές κυμαίνονται από 2,50€ έως 7,50€ το ποτήρι.

Στα μεζεδάκια για να συνοδεύσετε το κρασί σας συγκαταλέγονται ωραιότατα ελληνικά τυριά, που σερβίρονται με σπιτική μαρμελάδα σύκο, ποικιλίες αλλαντικών, μίνι σαλάτες, φρεσκοψημένες κις και πιατάκια ημέρας. Το Heteroclito θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 12.30 ως τα Μεσάνυχτα, και τα Παρασκευοσάββατα ως τη 1.30, ενώ τις Κυριακές από τις 17.00 έως τις 23.00.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v