Κολωνάκι: Νέα στέκια σε μια θρυλική πιάτσα

Δύο tapas bar, ένα εστιατόριο που επιμένει ελληνικά, μία τρατορία, ένα κουκλίστικο μπαράκι και μια χειμωνιάτικη αυλή υπόσχονται να μας φέρουν πίσω στο Κολωνάκι που είχαμε ξεχάσει. Και τα καταφέρνουν.
Κολωνάκι: Νέα στέκια σε μια θρυλική πιάτσα
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να το λατρεύεις, ή μπορεί να το μισείς. Σίγουρα, πάντως, δεν μπορείς να μην του αναγνωρίσεις την κλασική του αξία, το γεγονός ότι ενόσω αθηναϊκές πιάτσες γεννιούνται και πεθαίνουν, το Κολωνάκι συνεχίζει να παντρεύει την παλιά του αίγλη με νέες αφίξεις που φέρνουν κι άλλο κόσμο στα ήδη στριμωγμένα δρομάκια του. Έστω και αν αυτός ο κόσμος έρχεται βαρυγκομώντας και μουρμουρίζοντας «μια χαρά μαγαζάκι, στο Κολωνάκι έπρεπε να το ανοίξουν;».

Το μεγάλο στοίχημα της κλασικότερης των κλασικών γειτονιών της Αθήνας είναι να σε τραβήξει ξανά πίσω στις φωταγωγημένες πιάτσες της, να σε ζαλίσει τόσο με τα φώτα της ώστε να ξεχάσεις ότι πληρώνεις αυτό το κάτι παραπάνω που θα μπορούσε να λέγεται «φόρος Κολωνακίου» στον λογαριασμό, και να σε πείσει ότι παρ’ όλο που δεν την συμπαθείς και τόσο, στην πραγματικότητα κάθε φορά που έρχεσαι περνάς καλά. Αυτό το στοίχημα το κερδίζει χρόνια τώρα. Τα νέα στέκια στα οποία βολτάρουμε τώρα είναι απλώς νέα όπλα στη φαρέτρα της. 

Cinco
Σκουφά 52, τηλ.: 210 3643603

Άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγους μήνες, και έγινε σχεδόν εν μία νυκτί μία από τις δημοφιλέστερες διευθύνσεις της Αθήνας –αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χωρίς κράτηση δεν πάτε πουθενά. Ο χώρος είναι πανέμορφος, πολύχρωμος και ευφάνταστος, με βιομηχανικά στοιχεία να συνδυάζονται τέλεια με έντονες πινελιές χρώματος.

Το μενού του συναποτελούν κατ’ αποκλειστικότητα «πειραγμένα» tapas, όπως πικάντικες πιπεριές jalapenos βουτηγμένες σε σοκολάτα Valrhona και λεμονοθύμαρο, patatas bravas με πικάντικη σάλτσα και αγιολί, άγρια μανιτάρια με κίτρινη κολοκύθα και βάσκικο τυρί idiazabal, γαρίδες μαριναρισμένες σε εσπεριδοειδή με παντζαρόφυλλα, ζελέ πορτοκάλι και μους σπαραγγιού και κιτρινόπτερος τόνος tataki με πικάντικη βινεγκρέτ. Το μεγάλο μείον του είναι οι τιμές, που δεν ανταποκρίνονται στην φιλοσοφία ενός κλασικού tapas bar: τα πιατάκια ξεκινούν από 7,5€, ενώ ο τελικός λογαριασμός θα κυμαίνεται στα 20€ το άτομο, με ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα. 

Para Siempre
Χάρητος 43, τηλ.: 210 7210155

Συνδυάζει τις δύο μεγάλες αγάπες των Αθηναίων αυτήν την εποχή, το wine bar και τη φιλοσοφία των tapas-επί-το-ελληνικότερο, και τα καταφέρνει πολύ καλά και στα δύο. Το αγαπάμε, όμως, και για τον χώρο του, που συνδυάζει ρετρό στοιχεία όπως τα παλιά, ασπρόμαυρα πλακάκια στο πάτωμα με το βιομηχανικό design στους τοίχους.

Πολλά κρασιά από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα σερβίρονται σε μπουκάλι και ποτήρι, ενθαρρύνοντας τις… οινογνωσίες μας, ενώ –σε αντίθεση με άλλα wine bars– το Para Siempre δεν σνομπάρει τα πιο «σκληρά» ποτά: περιλαμβάνει στον κατάλογό του και αρκετές ενδιαφέρουσες ετικέτες ουίσκι, όπως το Macallan και το Talisker, και βότκας όπως η Ciroc. Το κρασί (ή γιατί όχι το ποτό) σας το συνοδεύετε με μικρά πιατάκια στο πνεύμα των tapas, που περιλαμβάνουν επιλογές όπως κεμπάπ με κοτόπουλο, σέρμουλα και γιαούρτι, σουτζουκάκια με πιτούλες σουμέκ, τάρτα με κολοκυθάκια, δυόσμο και φέτα, και πανσετάκια μελωμένα στο φούρνο με σπιτική barbecue sauce. Οι τιμές τους ξεκινούν από 5€ και φτάνουν τα 9,5€ για τις μεγαλύτερες ποικιλίες.

Το Para Siempre θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, από το μεσημέρι. Για τις ώρες και τις μέρες αιχμής (Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, Κυριακή αργά το απόγευμα) θα χρειαστείτε πιθανότατα κράτηση. 

Quintal 43 
Πατριάρχου Ιωακείμ 43, τηλ.: 210 7248920

Είναι μια από τις ωραιότερες αυλές της Αθήνας… Και ναι, λειτουργεί κανονικά και τον χειμώνα. Είναι, επίσης, ίσως η μοναδική αυλή μαγαζιού –εστιατορίου, για να ακριβολογούμε– που έχει το δικό της όνομα. Πρόκειται για τον κήπο πίσω από το Malconi’s της Πατριάρχου Ιωακείμ, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το καλοκαίρι που μας πέρασε, και από τότε μας κακομαθαίνει με πολύχρωμα κοκτέιλ, νόστιμα σνακ, αλλά και ολόκληρο το κανονικό (και αρκετά τσιμπημένο) μενού του γνωστού εστιατορίου.

Η κουζίνα κινείται σε ιταλικά μονοπάτια, με το ossobuco με μανιτάρια να έχει γίνει θρύλος. Δυνατά παίζουν και τα γλυκά –με το tiramisu να έχει, φυσικά, την τιμητική του– ενώ εξυπακούεται πως, αν δεν έρθετε πεινασμένοι, θα πιάσετε θέση στην μπάρα και θα επιδοθείτε σε… κοκτεϊλ-ογνωσία. Άλλωστε, οι τόνοι ανεβαίνουν όσο περνά η ώρα, και η ατμόσφαιρα θυμίζει περισσότερο μπαρ παρά εστιατόριο. Το Quintal 43 θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, από τις 18.00 το απόγευμα μέχρι τις 2.00 το πρωί. Τα κοκτέιλ του κυμαίνονται στα 9-10€, ενώ για πλήρες γεύμα θα υπολογίσετε περί τα 30€ το άτομο.

Capanna
Πλουτάρχου 38 και Χάρητος 42, τηλ.: 210 7241777

Ιδιαίτερο design, ακόμα πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Δεν είναι τυχαίο που, ενώ μετρά ένα χρόνο ζωής σε μια πιάτσα όπου οι μόδες παλιώνουν γρήγορα, εξακολουθεί να είναι κάθε βράδυ γεμάτη. Χρωστά τη φήμη της εν μέρει στον pizzaiolo Enrico Boffoni, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό πιτσαδόρων το 2008, και στην εξαιρετική, ψημένη στον ξυλόφουρνο πίτσα του, με την λεπτή, όπως-Ιταλία ζύμη που παντρεύεται με ελάχιστα υλικά, για να μην «πνίγεται» η γεύση της κάτω από τόνους τυριών και αλλαντικών κατά την προσφιλή ελληνική συνήθεια.

Δοκιμάστε εκείνη με το salami piccante, αν είστε φαν των πικάντικων γεύσεων. Πλαισιώνεται μόνο από αρωματισμένη με μυρωδικά μοτσαρέλα και φρέσκια ντομάτα, έτσι ώστε να αναδεικνύεται η μεγαλειώδης γεύση του. «Δυνατά» παίζουν, βέβαια, και τα ζυμαρικά –ρωτήστε για τις προτάσεις της ημέρας, είναι όλες μία και μία. Εμείς αγαπήσαμε τα ραβιόλια με σπανάκι και ρικότα και το ριζότο Milanese. Για το τέλος, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε λαχταριστά γλυκά –τα οποία όμως επισκιάζονται από την σοκολατένια πίτσα που θα μπορούσε απλά να λέγεται «κόλαση». Θα το βρείτε ανοιχτά καθημερινά εκτός Δευτέρας, μεσημέρι και βράδυ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30€ το άτομο. 

Αλεπού
Χάρητος 29Β & Πλουτάρχου, τηλ.: 210 7242717

Προσγειώθηκε στη γωνία της Χάρητος τον περασμένο Οκτώβριο, και διαδόθηκε ταχύτατα από στόμα σε στόμα. Η υπογραφή του Γιάννη Μπαξεβάνη στην επιμέλεια του μενού ήταν ένας σημαντικότατος λόγος γι’ αυτό, αλλά και ο όμορφος, μικρός και νοσταλγικός χώρος και η επιμονή στα προϊόντα ελληνικής προέλευσης έπαιξαν σίγουρα το ρόλο τους. Κι όταν λέμε επιμονή, το εννοούμε: ακόμα και τα αναψυκτικά είναι αυστηρά και μόνο ντόπια, Coca Cola δεν υπάρχει ούτε γι’ αστείο.

Στο μενού πρωταγωνιστούν –όπως εύκολα θα μαντεύατε– οι πειραγμένες ελληνικές γεύσεις. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε τα κασσιώτικα ντολμαδάκια με γιαούρτι, τη φάβα με μοσχαρίσιο συκώτι και καραμελωμένα κρεμμύδια, τον κόκορα με τις χυλοπίτες που σερβίρεται σε μικρό μαντεμένιο κατσαρολάκι, και την ταλιάτα μόσχου. Το μενού αλλάζει τακτικά, ανάλογα με τα εποχικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, και συνοδεύεται απαρεγκλίτως από το χαρουπόψωμο που είναι ένα είδος… υπογραφής του Μπαξεβάνη. Οι τζαζ μελωδίες που συντροφεύουν (χωρίς, εννοείται, να σκεπάζουν) τις κουβέντες είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της βραδιάς. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο. 

Wise Bar
Λεβέντη 5, τηλ.: 210 7211173

Υπάρχουν ακόμα μυστικές γωνιές στο Κολωνάκι; Υπάρχουν. Το μικροσκοπικό στενάκι της Λεβέντη είναι μία από αυτές. Εκεί άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες τις χρωματιστές του πόρτες ένα λιλιπούτειο café-bar, που σερβίρει ζεστές σοκολάτες και καφέδες το πρωί, λαχταριστά πιάτα ημέρας και καλό κρασί τα μεσημέρια και ωραία κοκτέιλ το βράδυ. Ο χώρος συνδυάζει όμορφα τα παλ χρώματα με τις βιομηχανικές πινελιές, τα βιβλία στους τοίχους και τα αποφθέγματα των σοφών στους οποίους χρωστά το όνομά του.

Στο μενού –για την περίπτωση που έρθετε πεινασμένοι– φιγουράρουν σούπες ημέρας, ωραιότατα ζυμαρικά, carpaccio σολομού και άλλες γευστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τη μεσογειακή κουζίνα. Οι μουσικές κινούνται σε χαλαρούς jazz-funk τόνους αρχικά, και «ανεβαίνουν» όσο περνά η ώρα, ανάλογα με την ημέρα και την διάθεση του DJ. Το ποτό κοστίζει 7€, και το κρασί σε ποτήρι 5€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v