12 λόγοι για να ανηφορίσετε την Ιπποκράτους

Σε έναν από τους πιο low profile δρόμους της Αθήνας, και στα τετράγωνα γύρω του, συγκεντρώνονται jazz bars, rock στέκια, νεοϋρκέζικα café, «χύμα» μεζεδάδικα και εναλλακτικά μπαράκια στο όνομα των οποίων ορκίζονται όσοι αντιπαθούν τις «πιάτσες».
12 λόγοι για να ανηφορίσετε την Ιπποκράτους
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι πιάτσα. Τουλάχιστον όχι με την κλασικά αθηναϊκή έννοια της πιάτσας, αυτήν των ανακατεμένων μουσικών, των αφιερωμάτων σε free press και της κοσμοσυρροής από εξοδούχους του Σαββάτου σε αναζήτηση του τελευταίου διαθέσιμου τετραγωνικού μέτρου σε ένα οποιοδήποτε μπαράκι της. Είναι, για την ακρίβεια, αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η αθηναϊκή νύχτα: Πέντε-έξι τετράγωνα τα οποία προσφέρονται για bar-hopping (μπαρότσαρκα αν το προτιμάτε επί το… ελληνικότερο) σε μη ομογενοποιημένα μαγαζιά, χωρίς λαοθάλασσες και πανομοιότυπες μουσικές να ξεχύνονται από τις πόρτες τους.

Στα πέριξ της Ιπποκράτους και της Ασκληπιού συγκεντρώνονται τα τελευταία χρόνια, ήσυχα και αθόρυβα, μερικά από τα καλύτερα στέκια της πόλης για κάθε γούστο –από rock μέχρι jazz και από χαλαρά μεζεδάδικα μέχρι ρομαντικά ιταλικά εστιατόρια. Τα ανακαλύψαμε και τα παρουσιάζουμε όπως τους αρμόζει: ένα-ένα. 

Pinocchio
Ιπποκράτους 56, τηλ.: 210 3605353 
Ο αγαπημένος ξύλινος χαρακτήρας των παιδικών μας χρόνων πρωταγωνιστεί σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά του ατμοσφαιρικού μπαρ που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τηλεμεταφερθεί στην Ιπποκράτους από τη Νέα Υόρκη. Στη μεγάλη ξύλινη μπάρα του, με τα αναπαυτικά σκαμπό απολαμβάνουμε old fashioned κοκτέιλ, με βάση το τζιν και το ρούμι, ενώ στα τραπέζια με τους δερμάτινους καναπέδες στο ελάχιστα υπερυψωμένο παταράκι απέναντί της παρελαύνουν ζουμερά burger με πατάτες-κόλαση.

Οι μουσικές αλλάζουν ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, τη διάθεση και το DJ set –τις Δευτέρες, για παράδειγμα, τα decks αναλαμβάνει ο ηθοποιός και ιδιοκτήτης Κώστας Αποστολάκης, με sets-έκπληξη, όπως το τελευταίο με 60s-70s-80s cult ελληνικές επιτυχίες. Κάντε like στη fan page του στο Facebook, για να ενημερώνεστε για έκτακτα events και DJ sets. Και όλα αυτά συμπληρώνονται από την χαρούμενη ατμόσφαιρα, το φιλικό σέρβις και τις τιμές, που κυμαίνονται στα 8-10€ για τα κοκτέιλ, και στα 7,50€ για τα burgers. Το Pinocchio θα το βρείτε ανοιχτό από τις 11.00 το πρωί για καφεδάκι, μέχρι… νωρίς το επόμενο πρωί. 

Τζιζ
Ναυαρίνου 12, τηλ.: 210 3633120 

Βιομηχανικό design με ωραίες, arty πινελιές (γυμνές λάμπες στηριγμένες σε σωλήνες επάνω στα τουβλάκια του τοίχου) μουσικό φάσμα που περιλαμβάνει τα… πάντα, από funk-o-soul μέχρι indie rock και λίγα house περάσματα, και κοκτέιλ-υπερπαραγωγές που μπορείς άνετα να τα ερωτευτείς –δικό μας αγαπημένο το Vintage, με ρούμι, βανίλια, ανανά και τζίντζερ. Το μενού της γεύσης έρχονται να συμπληρώσουν ωραιότατα πιάτα ημέρας και νόστιμα σνακ, όπως η τορτίγια με γαλοπούλα, καπνιστό Μετσοβόνε και σαλάτα coleslaw με την οποία ενθουσιαστήκαμε. Τα τραπεζάκια που φιλοξενούν τις… γευσιγνωσίες μας, και τους πρωινούς μας καφέδες από νωρίς, το βράδυ εξαφανίζονται για να αφήσουν χώρο στις μπάρες, και τον κόσμο που πλημμυρίζει το Τζιζ. Στο παταράκι, βέβαια, η ατμόσφαιρα παραμένει χαλαρή και τα τραπεζάκια φιλοξενούν όσους θέλουν να εποπτεύουν την κίνηση από ψηλά. Οι τιμές για το απλό ποτό κυμαίνονται στα 7€, και για τα κοκτέιλ στα 8-9€. 


Closer
Ιπποκράτους 150, τηλ.: 210 6440310

Κι αν είναι ροκ… μην το φοβάστε. Το Closer έχει χαρακτήρα, χιούμορ, φαντασία και διάθεση για πειραματισμούς. Οι κατακόκκινοι τοίχοι του στολίζονται με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, από κινηματογραφικές και θεατρικές αφίσες μέχρι παλιές διαφημίσεις, χάρτες και καμβάδες με έργα τέχνης, ενώ τα κινηματογραφικά καθίσματα γύρω από τα τραπεζάκια του έχουν γίνει σήμα κατατεθέν. Κάθε βράδυ εδώ είναι και μία έκπληξη, αφού οι DJs δε σταματούν να πειραματίζονται με rock, punk και garage μουσικές, ενώ τα πάρτι διαδέχονται το ένα το άλλο. Σήμερα, Παρασκευή 25/1 για παράδειγμα, οι Sarcastic Four αναλαμβάνουν τα decks για ένα rock’n’roll party. Το απλό ποτό κοστίζει 5,50€ και τα κοκτέιλ 7€.

Radio Bubble Café Bar
Ιπποκράτους 146, τηλ.: 210 7567600
Το café-bar του αγαπημένου μας ιντερνετικού σταθμού, που συμπλήρωσε αισίως πέντε χρόνια ζωής και συνεχίζει ακάθεκτος, φιλοξενεί στο παταράκι του το studio του και στο ισόγειο τραπεζάκια καφενείου πλάι στις μεγάλες του τζαμαρίες, που επιτρέπουν το χάζι στην Ιπποκράτους. Για soundtrack θα έχετε τις live εκπομπές των παραγωγών του σταθμού, και τις ωραίες μουσικές που επιλέγουν και οι οποίες απέχουν έτη φωτός από τις ραδιοφωνικές playlists. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί, καθημερινά εκτός Κυριακής, οπότε και ξεκουράζεται. Το απλό ποτό κοστίζει 6,50€. 

Circus
Ναυαρίνου 11, τηλ.: 210 3615255
Ένα από τα πρώτα μπαρ που… ένωσαν Κολωνάκι και Εξάρχεια, και άνοιξαν τον χορό στην περιοχή (στην κυριολεξία, το πατάρι του είναι ένα από τα λίγα μέρη στην Αθήνα όπου ο κόσμος ακόμα χορεύει) το Circus διατηρεί σταθερή την happy ατμόσφαιρα, την κοσμοσυρροή κάθε ώρα και κάθε μέρα της εβδομάδας, και τα θρυλικά του happy hour, που ήταν κι αυτά από τα πρώτα της πόλης. Καθημερινά, λοιπόν, από τις 18.00 έως τις 20.00 τα φανταστικά κοκτέιλ του κοστίζουν μόλις 6,50€. Οι πάντα upbeat μουσικές του ακολουθούν την συνταγή τα indie ακούσματα συναντούν τα 90s, και ο χορός στο πατάρι καλά κρατεί –όσοι βέβαια προσδοκούν σε γνωριμίες εμπιστεύονται σταθερά το ισόγειο, όπου ο κόσμος είναι περισσότερος, και ο χώρος ευνοεί τις στενές επαφές τρίτου τύπου. 

Ρινόκερως
Ασκληπιού 20, τηλ.: 210 3389877

Το funky όνομά του συναγωνίζονται οι ωραίες funk, jazz και soul μουσικές του, τα κεφάτα rock’n’roll parties που διοργανώνει κατά καιρούς και οι εξαιρετικές τιμές του (στα 6€ το ποτό). Η διακόσμηση δεν ποντάρει σε εντυπωσιασμούς, αλλά κινείται σε αυτό που παλιότερα θα λέγαμε το πνεύμα ενός κλασικού ποτάδικου. Πολλά και διαφορετικά events, από bazaars μέχρι… «Κεφτές και δε φταις πάρτι» φιλοξενούνται εδώ κατά καιρούς. Θα το βρείτε, και αυτό, ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ μέχρι αργά το βράδυ. 

Τραλαλά
Ασκληπιού 45, τηλ.: 210 3628066
Ό,τι του λείπει σε μέγεθος το αναπληρώνει σε κεφάτη ατμόσφαιρα, αρτίστικες πινελιές και multi-culti μουσικές που περιλαμβάνουν τα πάντα, από κινηματογραφικά soundtrack, world και έθνικ μελωδίες, jazz funk πινελιές, groovy διασκευές και παλιά βινύλια. Η κοινωνικοποίηση συμβαίνει στην μεγάλη ξύλινη μπάρα, ενώ οι prive συζητήσεις εξελίσσονται στα «απομονωμένα» τραπεζάκια του. Το απλό ποτό κοστίζει 6,50€. Θα το βρείτε ανοιχτό από πολύ νωρίς το πρωί για χαλαρό καφεδάκι και κουβέντα, μέχρι… πολύ νωρίς το επόμενο πρωί για ποτοκατάνυξη και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. 

Υποβρύχιο
Ασκληπιού 53, τηλ.: 210 3614296
Ακριβώς δίπλα στο Τραλαλά, ένα sui generis στέκι από εκείνα που συναντάς συνήθως λίγους δρόμους παρακάτω, στα Εξάρχεια –αλλά θα μπορούσε να βρίσκεται και στο Μεταξουργείο. Η ρακή κυλάει άφθονη, τα κρητικά μεζεδάκια περιλαμβάνουν πολύ καλό απάκι και τηγανιτό συκωτάκι, ο κατάλογος όμως έχει και πολλές ακόμα γεύσεις, αναλόγως εποχής και υλικών, για να διαλέξετε. Όλα συνδυάζονται εξίσου καλά τόσο με τα χειμωνιάτικα ρακόμελα, όσο και με το παγωμένο ρούμι –γιατί, είπαμε, εδώ τίποτα δεν είναι αταίριαστο. Η μουσική κινείται σε ροκ μονοπάτια, και το κόκκινο καναπεδάκι πλάι στην τζαμαρία απολαμβάνει υπέροχη θέα στον φωτισμένο Λυκαβηττό. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 5,50€ για το ποτό, και τα 10€ το άτομο για ένα τραπέζι γεμάτο μεζεδάκια. 

Verve
Σόλωνος 94 και Ιπποκράτους, τηλ.: 210 3645151

Ένα καθαρόαιμο jazz στέκι από τα λίγα στην Αθήνα, μας ταξιδεύει σε έναν μουσικό κόσμο γεμάτο «ιδρωμένα φανκ, γαλανομάτες σόουλ, μαγκιώρικα μπλουζ, αέρινα καμπαρέ με βαλκανική χροιά, λατρεμένα mods των 60s, indie τόλμη». Μας αρέσει, όμως, και για το ατμοσφαιρικό ντεκόρ του, με τις παλιές κορνίζες που στολίζουν τους τοίχους, τα κατακόκκινα φωτιστικά που κρέμονται από ψηλά στο ταβάνι και, βέβαια, για τα happy hours (καθημερινά 18.00-22.00) και τις live εκπλήξεις που μας ετοιμάζει κάθε Δευτέρα. Το απλό ποτό στοιχίζει 6€ και τα κοκτέιλ 7€, ενώ κατά τη διάρκεια του happy hour οι τιμές αυτές μειώνονται κατά 1€.

Κόκκοι Καφέ
Ασκληπιού 39, τηλ.: 210 3641981

Οι φίλοι το λένε απλά «Κόκκοι». Το cafe-bar των ηθοποιών Πέτρου Λαγούτη και Μυρτώς Αλικάκη είναι ένα all day στέκι, που σερβίρει εκλεκτούς καφέδες και ροφήματα από νωρίς, και προσεγμένα ποτά μέχρι αργά. Οι μεγάλες τζαμαρίες του επιτρέπουν το απερίσπαστο χάζι στην κίνηση της Ασκληπιού, ενώ στα τραπεζάκια του συναντιούνται οι πάντες, από φοιτητές των γύρω σχολών μέχρι καλλιτέχνες. Το ποτό κοστίζει 6€.

Olea
Ασκληπιού & Δερβενίων 4, τηλ.: 210 3632780

Το όνομά του σημαίνει ελιά στα λατινικά. Στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο στον ήσυχο πεζόδρομο της Δερβενίων και σερβίρει εκλεκτή μεσογειακή κουζίνα –το ριζότο με γαρίδες και τα μπιφτεκάκια γαλοπούλας με μπαχαρικά συστήνονται ανεπιφύλακτα. Η διακόσμηση ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στην κλασική αίσθηση που αποπνέει το κτίριο από μόνο του (ξύλινα πατώματα, ψηλά ταβάνια) και τις funky πινελιές όπως οι χρωματιστοί τοίχοι και τα φωτιστικά σε στυλ μπουντουάρ. Το καλοκαίρι, και γενικότερα όταν ο καιρός το επιτρέπει, απλώνει τραπεζάκια ανάμεσα στις ελιές του πεζόδρομου. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.

Καλλίστη Γεύσις
Ασκληπιού 137, τηλ. 210 6453179

Στεγάζεται και αυτό σε ένα όμορφο νεοκλασικό, και σερβίρει δημιουργική ελληνική κουζίνα με προτάσεις όπως μπιφτεκάκια από βουβαλίσιο κιμά με πατάτες baby και χωριάτικες χυλοπίτες με καπνιστή πανσέτα και δεντρολίβανο. Ο χώρος του είναι από τα δυνατά του χαρτιά, όπως μάλλον υποψιαστήκατε από την φωτογραφία επάνω. Οι τιμές του κυμαίνονται στα επίπεδα των 20-25€ το άτομο. Σημειώστε, επίσης, ότι κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή ένα σετ μενού που αλλάζει κάθε εβδομάδα και περιλαμβάνει καλωσόρισμα με σούπα και ζυμωτό ψωμί, ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο κοστίζει μόλις 14€ το άτομο. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας –Κυριακή μόνο μεσημέρι.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v