Νέα Ερυθραία: Η αποκέντρωση έχει όνομα

Εδώ και ένα χρόνο κάτι συνέβη στα πέριξ και η Νέα Ερυθραία από outsider έγινε ξαφνικά φαβορί στο bar crawling και την πλουραλιστική γευσιγνωσία. Χαρτογραφούμε τις μπόλικες νέες αφίξεις, αλλά και τις σταθερές αξίες μιας περιοχής που, μάλλον, έχει φτάσει στο ζενίθ της.
Νέα Ερυθραία: Η αποκέντρωση έχει όνομα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πού να το φανταζόμασταν,περίπου έναν χρόνο πριν, όταν βολτάραμε στην πλατειούλα ενός εμπορικού κέντρου της Νέας Ερυθραίας και στα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μπαράκια και καφέ της, ότι στο άψε σβήσε η κατάσταση θα άλλαζε άρδην στην περιοχή. Μέσα σε διάστημα λιγότερο των έξι μηνών, η «νησιώτικη» αυτή πιάτσα για λίγους και εκλεκτούς έδωσε νόημα στη φράση «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε», μεταμορφώθηκε, απέκτησε άλλα τόσα μπαράκια, έπαψε να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των Βορείων και πλέον μαζεύει κόσμο από όλη την Αθήνα.

Ως συνέπεια αυτού, αυξήθηκε κατακόρυφα και ο αριθμός των γαστρονομικών αφίξεων στην ευρύτερη περιοχή που ορίζεται από την Χαριλάου Τρικούπη και την Ελευθερίου Βενιζέλου, κάνοντας την περιοχή που από απλό πέρασμα ανάμεσα στην Κηφισιά και την Εκάλη, το απόλυτο hot spot διασκέδασης.

Σταθερές αξίες και νέες μπαρο-αφίξεις

Low bar: Το μαγαζί που μπορεί να περηφανεύεται ότι έβαλε την Νέα Ερυθραία στον χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης και έκανε την αρχή για τα υπόλοιπα, είναι ένα cosy μπαράκι με μυκονιάτικη διάθεση και όμορφη διακόσμηση. Δυνατά του σημεία οι freestyle μουσικές από τους εκάστοτε Dj’s που καλύπτουν ευρύ φάσμα ακουσμάτων (από house μέχρι ροκ) και τα όμορφα cocktails του. Το ποτό κοστίζει 7€ και τα cocktails 8€.

Barfly: Πλήρως ανανεωμένο και με εξίσου νησιώτικη και cosy διάθεση, το Barfly διαθέτει προσεγμένη διακόσμηση με αφίσες συγκροτημάτων και τραγουδιστών να καλύπτουν τους λευκούς του τοίχους, vintage φωτιστικά και έναν τεράστιο καθρέφτη πίσω από την μπάρα να προσδίδει μια «αέρινη» νότα. Φέτος το Bar Fly δίνει επιπλέον προσοχή στα cocktails του, ενώ οι μουσικές του δε φοβούνται να συνδυάσουν rock και funk μελωδίες. Το ποτό κοστίζει 7€ και τα cocktails 8€.


Nisi: Νέα άφιξη στην «καυτή» πλατεία, ακριβώς απέναντι από το Low, το κοσμικό «Nisi» δεν άργησε και πολύ να γίνει στέκι για τους θαμώνες που το κατακλύζουν τα Σάββατα, αλλά και τις Τετάρτες, όταν τα Kiss My House parties ξεσηκώνουν κόσμο και κοσμάκη. Προσεγμένη διακόσμηση με μικρά φωτάκια στους τοίχους και ένα εντυπωσιακό πολυέλαιο στο ταβάνι και «δυνατά» cocktails (εξαιρετικό το Mojito φράουλα και το Zombie). To ποτό έχει 7€ και τα cocktails 8€.

Mini bar: Ακόμα μια φρέσκια άφιξη, το συμπαθητικό αυτό μπαράκι βρίσκεται απέναντι από το «Nisi», διαθέτει προσεγμένο εσωτερικό χώρο συνδυάζοντας την μπουρλέσκ με την ροκ διακόσμηση και οργανώνει συχνά πυκνά parties με house, rock και ελληνικές μουσικές. Το ποτό κοστίζει 7€ και τα cocktails 8€.

Bar Hole: Θα μπορούσες να πεις ότι αποτελεί το after στην πιάτσα του εμπορικού της Νέας Ερυθραίας, μιας και ο περισσότερος κόσμος συρρέει εδώ μετά τις 4. Hole όνομα και πράγμα, χωρίς αυτό όμως να πτοεί τους θαμώνες του που βρίσκουν «τρύπα» στη διασκέδαση και ξεφαντώνουν υπό το άκουσμα των – κατά κύριο λόγο – ελληνικών hit. Το ποτό κοστίζει 7€.



We Live: Στις όχθες της πιάτσας, το We Live φλερτάρει έντονα με το βιομηχανικό design, με μεταλλικά πλέγματα πίσω από τη μπάρα να θυμίζουν παλιό ασανσέρ, ενώ από τα ατού του πέρα από τα πολύ καλά cocktails είναι η δυνατότητα παράλληλου «τσιμπολογήματος» με finger food (νάτσος, αραβικές πίτες, πίτσες κτλ.). Διοργανώνει συχνά events με indie, urban, groovie, jazz και rock προσανατολισμό, live με Έλληνες καλλιτέχνες ενώ έχει γίνει διάσημο και για τις ελληνικές βραδιές του. Το πρωί, βγάζει και τραπεζάκια έξω για καφεδάκι.

Mouky Cocktail Bar: Γουστόζικο cocktail bar που άνοιξε πρόσφατα στην θέση του ταξιδιωτικού πρακτορείου που υπήρχε για δεκαετίες εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκτόξευσης της Νέας Ερυθραίας στην λίστα με τους must προορισμούς, το Mouky δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα cocktail bars του κέντρου. Οι δημιουργίες του bartender Χρήστου Αξαρλή είναι εξαιρετικές, η διακόσμηση όμορφη με ζεστά χρώματα και υπέροχους πίνακες στους τοίχους (παρατηρήστε τον… πειραγμένο Μυστικό Δείπνο) και οι μουσικές φλερτάρουν με το ροκ και το alternative. Στον εκτενή κατάλογο των cocktails θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το καθένα ξεχωριστά (πού, ποιος, πώς το εμπνεύστηκε), ενώ αν δυσκολευτείτε να διαλέξετε προτείνουμε ανεπιφύλακτα Mango Mojito, Zacapa με ρούμι και Zombie. Τα cocktails κοστίζουν 9€.



The Deck: Όμορφος all day χώρος, που «βλέπει» προς την πλευρά της οδού Βενιζέλου, ανοίγει από το πρωί για χαλαρό καφεδάκι στα εξωτερικά τραπέζια του και διαθέτει εντυπωσιακό design στο εσωτερικό του με τις ξύλινες επιφάνειες να κυριαρχούν. Και εδώ τα parties δίνουν και παίρνουν με μουσικές για κάθε γούστο και διάθεση.



Norte: Σταθερή αξία εδώ και χρόνια στην περιοχή, το Norte βρίσκεται επί της Βενιζέλου και αποτελεί την ιδανική επιλογή να ξεκινήσετε τις νυχτερινές σας βόλτες στην πιάτσα της Ερυθραίας. Από το πρωί σερβίρει καφεδάκι και εξαιρετική ζεστή σοκολάτα, στον μεγάλο και άνετο εσωτερικό του χώρο, ενώ προς το βράδυ η διάθεση ανεβαίνει, η μπάρα φτιάχνει τίμια cocktails και η κουζίνα του σερβίρει λαχταριστά burgers και μεσογειακά πιάτα. All day διάθεση εν ολίγοις, με αποκορύφωμα την – σκεπαστή λόγω χειμώνα – αυλή στο πίσω μέρος. Για ένα γεύμα χωρίς κρασί, υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο.


Αν πάλι νιώθετε ότι ασφυκτιάτε από την πολυκοσμία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για μια μπύρα στο στέκι των νεοερυθραιωτών «Brown Sugar» με τις jazz, funk ή soul μουσικές του ή στο προσεγμένο και οικείο λόγω cosy διακόσμησης και τζακιού «Cargo» ακριβώς δίπλα.

Multi- culti γευσιγνωσία και τσιμπολόγημα

Bar Que
(Χαριλάου Τρικούπη 127 & Στροφυλίου, 210 8002.201-02)
Συμπληρώνοντας μόλις ένα χρόνο λειτουργίας, το Bar Que καταφέρνει να ξεχωρίσει στην κρεατοφαγία των βορείων προαστίων. Μοντέρνα και παρεΐστικη ατμόσφαιρα με το ξύλο να πρωτοστατεί και μεγάλη γκάμα κρεατικών, από Black Angus και T-Bone μέχρι βουβάλια Μακεδονίας και μπουτάκια κοτόπουλο στη σούβλα. Αρκετά τσιμπημένες οι τιμές του, περί τα 35€ το άτομο, χωρίς κρασί.


Cookart (Χαριλάου Τρικούπη 127 (εμπορικό κέντρο Καμάρες), Ν. Ερυθραία, Τηλ. 2108000640)
Low budget κινέζικη κουζίνα, σε ένα εστιατόριο που μπορεί να καυχιέται ότι βρισκόταν στην περιοχή και μάζευε κόσμο… before it was cool. Χωμένο σε ένα στενάκι, το Cookart κάνει εξ'αρχής γνωστές τις προθέσεις του. Δεν θέλει να εντυπωσιάσει, ούτε να πουλήσει πνεύμα γευσιγνωσίας. Απλό, καθημερινό στέκι για νεαρούς κυρίως, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες και οικογένειες που αναζητούν ένα cosy, φιλικό και οικονομικό περιβάλλον για να απολαύσουν γεύσεις και αρώματα Κίνας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, χωρίς κρασί.

Aztec (Κύπρου 20 & Δαβάκη, τηλ: 210 6253468)
Σταθερή αξία στην Tex Mex κουζίνα των βορείων προαστίων, το Aztec διαθέτει μοντέρνα αισθητική με τις χαρακτηριστικές μεξικάνικες νότες στους τοίχους, ενώ η κουζίνα του σερβίρει κλασσικές μεξικανικές σπεσιαλιτέ όπως fajitas με μοσχάρι, quesadillas, αλλά και rib –eye με σως μπάρμπεκιου. Υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο χωρίς κρασί.

Αποστακτήριον (Πλατεία 28ης Οκτωβρίου και Αγίων Αναργύρων 2, τηλ: 210 6207126)
Το ταβερνάκι του κυρ-Τσαχπίνη, που έδωσε το όνομά της στην ομώνυμη πλατεία της Ν. Ερυθραίας, είναι πλέον ένα μεζεδοτσιπουράδικο με τα όλα του και must προορισμός για τους απανταχού καλοφαγάδες. Γήινα χρώματα στο εσωτερικό του με χωμάτινους πλίνθους του ’40 και ζεστή ατμόσφαιρα δένουν όπως πρέπει με τους εξαιρετικούς μεζέδες του. Λαχταριστά ντολμαδάκια, κεφτεδάκια πολίτικα με φέτα και ντομάτα, κεμπαπ μυρωδάτο, και φοβερά πανσετάκια με μέλι είναι μερικές μόνο από τις νοστιμιές που δοκιμάσαμε. Με 20€ το άτομο χορταίνετε και με το παραπάνω.


Πικ Νικ (Πλ. Ν. Πλαστήρα 1, 210 8077501)
Ανήκει στην σπάνια –όσο και… παρεξηγημένη– κατηγορία του food bar, πράγμα που σημαίνει ότι το μενού του φαγητού κινείται γύρω από τα ποτά και όχι το ανάποδο. Με άλλα λόγια, εδώ συνοδεύετε το (εξαιρετικό) κοκτέιλ σας με μεζεδάκια και όχι το φαγητό σας με κάποιο ποτό. Στο πανέμορφο, χρωματιστό και έθνικ εσωτερικό του θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, σις κεμπάπ από μοσχάρι και αρνί με καρύκευμα που μοσχοβολά κύμινο, κοτόπουλο satay με πολύ αρωματική σάλτσα φιστικιού, ινδικό κοτόπουλο tandoori με μπαχαρικά, και μελωμένο πιλάφι biriyani, μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, υπέροχο χούμους και παντζάρια φούρνου με πορτοκάλι και κόλιαντρο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10€ το άτομο –χωρίς να υπολογίζουμε τα κοκτέιλ, που κυμαίνονται στα 8-9€.

Trattoria
(Αναξαγόρα 19, Ν.Ερυθραία, τηλ: 210 6253633)
Γνωρίζατε ότι υπάρχει οργανισμός που απονέμει πιστοποιητικά γνησιότητας στην αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα; Στην Αθήνα, μόνο ένα εστιατόριο διαθέτει το πολυπόθητο «παράσημο» και βρίσκεται στην Νέα Ερυθραία. Αν βρεθείτε στην μικρή αυτή τρατορία στον ήσυχο πεζόδρομο των βορείων προαστίων, σίγουρα η πίτσα είναι η καλύτερη επιλογή σας, αφενός γιατί φτιάχνεται από αγνά υλικά που εισάγονται αποκλειστικά από την Νάπολη, και αφετέρου γιατί τα υπόλοιπα πιάτα –ζυμαρικά, κρεατικά, ορεκτικά- βρίσκονται σε ομολογουμένως τσιμπημένες τιμές. Η «Βέρα Νάπολι» διαθέτει μαλακή ζύμη και τον λιτό συνδυασμό μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ντομάτα και βασιλικό και στοιχίζει 19 ευρώ.

One Off (Κρήνης 2, τηλ.: 210 8077171)
Άλλο ένα ανανεωμένο στέκι, το One Off είναι ένα όμορφο μπιστρό με ανοιχτή κουζίνα, έναν κατάλογο γεμάτο tapas και ωραία rock tunes στα ηχεία. Στα hit του μενού περιλαμβάνονται οι καπνιστές σαρδέλες, που έρχονται επάνω σε… φλεγόμενες πευκοβελόνες, ο μπακαλιάρος με σάλτσα αγιολί, το σουβλάκι κοτόπουλο με γραβιέρα και κόκκινη πιπεριά, η ψητή φέτα με ελιές, ντομάτα confit και φρέσκο κρεμμυδάκι και οι πεντανόστιμες πατάτες φούρνου. Τα πιατάκια κοστίζουν από 2€ μέχρι 6,50€ έκαστο, ενώ η παρέα χορταίνει άνετα με περίπου 15€ το άτομο, συνοδεία κρασιού.


La scala
(Κυπρου 15 & Κολοκοτρωνη, τηλ: 210 8072936)
Άρτι αφιχθέν από τις Σπέτσες, το ιταλικό αυτό εστιατόριο εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία στην εσωτερική του διακόσμηση (παρατηρήστε τις αφίσες από διάσημες ταινίες στους τοίχους του), αλλά και την δυναμική του κουζίνα: χειροποίητα ζυμαρικά σε πολλούς συνδυασμούς, ιταλική πίτσα σε ξυλόφουρνο, σκαλοπίνια αλ λιμόνε είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που θα δοκιμάσετε εδώ. Οι μερίδες πάντως είναι σχετικά μικρές, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα πληρώσετε περί τα 20€ ανά άτομο χωρίς κρασί.

Τέλος, ιδανικές διευθύνσεις… στα όρθια για να «στρώσει» το στομάχι μετά την κραιπάλη στα μπαράκια της πιάτσας είναι μεταξύ άλλων το Ha! Dog επί της Βενιζέλου, με τα σούπερ hot dogs του σε ό,τι συνδυασμό θέλετε, ο «Πλούταρχος» λίγα βήματα πιο κάτω με εξαιρετικό πιτόγυρο και το «Καλαμάκη» με φοβερό καλαμάκι χοιρινό και ολόφρεσκιες πατάτες με σως κάρυ και γιαουρτιού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v