Μουσικές σκηνές: Ποιους θα ακούσουμε και πού

Παλιοί γνώριμοι, νέοι και πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες, ενδιαφέρουσες μουσικές συμπράξεις, δυναμικά comeback και μουσικές για κάθε γούστο χαρακτηρίζουν το μέχρι στιγμής πρόγραμμα των μουσικών σκηνών για τον χειμώνα, οι οποίες προς το παρόν αντιστέκονται στην κρίση. Δείτε τα πρώτα ονόματα.
Μουσικές σκηνές: Ποιους θα ακούσουμε και πού
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα». Μπορεί να φανούμε γραφικοί, όμως για ακόμα μια χρονιά η κρίση φαίνεται να επηρεάζει τις μουσικές σκηνές. Η επιφυλακτικότητά τους είναι δικαιολογημένη. Ο κόσμος έχει λιγότερη διάθεση από τις προηγούμενες χρονιές, το κόστος παραγωγής ενός live είναι εξίσου αυξημένο και χώροι που μέχρι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια γέμιζαν στο πι και φι πλέον δύσκολα έλκουν το κοινό, παρά τις προσπάθειες των ιδιοκτητών να ρίξουν (όσο μπορούν) τις τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσίευση των προγραμμάτων τους (έστω και αν αυτά σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν μόνο τον Νοέμβριο) μας προδιαθέτει ευχάριστα, καθώς παρατηρούμε συνεργασίες ενδιαφέρουσες και προσπάθεια το πρόγραμμα να αγγίξει όλα τα μουσικά γούστα. Μια από τα ίδια με πέρσι; Όχι ακριβώς, σίγουρα όμως πολύ πιο «επιφυλακτικό» σε σχέση με άλλες χρονιές.

Για να δούμε τι… θα δούμε (και θα ακούσουμε) στο εγγύς μέλλον.
 
* Τα Κίτρινα Ποδήλατα επιστρέφουν αυτό το χειμώνα κάθε Σάββατο στη σκηνή της «Αρχιτεκτονικής» (Πειραιώς 116 και Ελασιδών 6, Γκάζι) http://www.arhitektonikilive.gr/με δυνατές μελωδίες, ισχυρά κοινωνικά μηνύματα, ανεξάντλητη σκηνική ενέργεια και αυθεντικότητα.

* Κάθε Παρασκευή και Σάββατο οι Χειμερινοί Κολυμβητές «βουτούν» στην Αυλαία, ενώ η Μελίνα Κανά συναντά νέους δημιουργούς και πραγματοποιεί μία ακόμη εμφάνιση, στις 3 Νοεμβρίου.

* Στο Γυάλινο (Λ. Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη), η Δέσποινα Ολυμπίου εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Upstage του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου.

* To αγαπημένο τζαζ στέκι Half Note (Τριβωνιανού 17, Μέτς) στο Μετς θα φιλοξενήσει τον Αντώνη Μίτζελο (5, 12 και 16/11), τον εντυπωσιακό και πολυβραβευμένο χορευτή του φλαμένκο Andres Pena (8-11/11), τον συνθέτη και κιθαρίστα Γιώργο Σπανό (13/11), τους Encardia (14-17/11), τα fados της Joana Amendoeira (22/11-25/11) και τους κορυφαίους της Chicago blues σκηνής Eddie Taylor Jr. και Steve Guyger. Επίσης, η «κουκουβάγια του χιονιού και της τζαζ» όπως τον αποκαλούν Κολομβιανός βιρτουόζος του ηλεκτρικού μπάσου Juan Garcia Herreros θα εμφανιστεί για τρεις ημέρες τον Δεκέμβρη (6-9/12), οι δικοί μας Dr. Vodatini στις 11 Δεκέμβρη και η βασίλισσα της Swing Lavay Smith από τις 20 έως τις 26 Δεκέμβρη.

* Η μουσική σκηνή Ρυθμός Stage (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη) μετρά μόλις τρία χρόνια φαίνεται όμως να έχει κερδίσει τους φίλους του λαϊκού και του έντεχνου. Φέτος θα εμφανιστούν μεταξύ άλλων η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Ρίτα Αντωνοπούλου με τον Θάνο Μικρούτσικο.

* Τα σχήματα και οι καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής, έντεχνης, εναλλακτικής, ποπ και λαϊκής, βρίσκουν στέγη για μια χρονιά ακόμη στη μουσική σκηνή "Σταυρός του Νότου", (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος, τηλ: 2109226975) ο οποίος είναι έτοιμος να φιλοξενήσει και στις τρεις σκηνές του (Κεντρική Σκηνή, Club, Plus) πολλά και μεγάλα μουσικά ονόματα.

Στην Κεντρική Σκηνή θα κάνουν δύο ακόμη εμφανίσεις (2 και 3 Νοεμβρίου) δύο ιδιαίτεροι καλλιτέχνες, ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο Vassilikos. Τις Δευτέρες συντροφιά θα μας κρατήσει η φωνή της Ελένης Βιτάλη ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο από 9 Νοεμβρίου θα μας ταξιδεύει μουσικά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Ο Κωστής Μαραβέγιας παίρνει τη σκυτάλη μαζί με την Illegal μπάντα του κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 21 Δεκεμβρίου, ο Σωκράτης Μάλαμας αναλαμβάνει να γεμίσει μουσικά τις Παρασκευές και τα Σάββατα από 18 Ιανουαρίου, ενώ ο Γιάννης Χαρούλης κάνει πρεμιέρα στις 15 Μαρτίου και θα εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Στο Club δύο ακόμη εμφανίσεις (5 και 12 Νοεμβρίου) θα πραγματοποιήσουν οι Δραμαμίνη, Κύριος Κ. και Ορέστης Ντάντος. Κάθε Τρίτη συναντιούνται ο Δημήτρης Κοργιαλάς με την Σάννυ Μπαλτζή, ενώ ο Λεωνίδας Μπαλάφας θα είναι κάθε Πέμπτη εκεί κι… «Ας ρίχνει και χαλάζι», όπως λέει και ο νέος του δίσκος. Τέλος, η Ματούλα Ζαμάνη ξεκινά τις εμφανίσεις της στις 5 Δεκεμβρίου και για κάθε Τετάρτη.

Το Plus για 4 ακόμη Παρασκευές θα «παίζει» κρητική λύρα παρέα με τους Χαΐνηδες, ενώ κάθε Σάββατο ο Μύρωνας Στρατής και ο Ησαΐας Ματιάμπα συναντιούνται με διάφορους guests έκπληξη. Η Μαριέττα Φαφούτη θα μας ταξιδεύει με τις sweet μελωδίες της κάθε Σάββατο από τις 10 Νοεμβρίου και ο Πάνος Μουζουράκης θα συμπράξει on stage με τον Θανάση Αλευρά κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 30 Νοεμβρίου. Τέλος, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη επιστρέφει στο Σταυρό του Νότου και στη σκηνή του Plus με ημερομηνία πρεμιέρας την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2013.

* Στην σκηνή του Gazarte (Βουτάδων 32-34 Γκάζι) φιλοξενούνται για ακόμα μια χρονιά σημαντικά ονόματα της διεθνούς και της εγχώριας μουσικής σκηνής. Την 1η και 2η Νοεμβρίου, θα εμφανιστούν οι SoulJazz Orchestra, οι οποίοι γιορτάζουν φέτος 10 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην παγκόσμια μουσική σκηνή και σκοπεύουν να μας ξεσηκώσουν με soul, jazz, afro και latin ρυθμούς.

Στις 3 Νοεμβρίου το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την Αμερικανίδα ιέρεια της jazz μουσικής, Dianne Reeves, η οποία είναι γνωστή για τις μοναδικές ερμηνείες της και τους ανεπανάληπτους αυτοσχεδιασμούς της που δεν αφήνουν κανέναν θεατή παραπονεμένο. Τέλος, στις 9 και 10 Νοεμβρίου, το Gazarte φιλοξενεί τον δημοφιλή Ιταλό καλλιτέχνη Mario Biondi, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για δεύτερη φορά, για να μεταδώσει στο ελληνικό κοινό ξανά το πάθος του για τη jazz και soul μουσική.

* Στην Μπουάτ Απανεμία (Τέρμα Μνησικλέους και Θόλου 4, Πλάκα) από 22 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα ο Θέμης Ροδαμίτης σκηνοθετεί και παρουσιάζει νέους δημιουργούς και αφιερώματα, τις Τετάρτες ο Νίκος Ξυδάκης και οι μουσικοί του διοργανώνουν ξεχωριστές μουσικές βραδιές, ενώ τις Πέμπτες ο Κ. Βήτα θα παρουσιάσει τη μουσική του με ένα ακουστικό μουσικό σύνολο. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στη σκηνή θα εμφανίζεται η παρέα της Απανεμιάς (Β. Κορομήλης, Θ. Μήτσης, Μ. Καραχάλιος, Τ. Τζουνάκος, Ο. Πάσχου, Μ. Βλοϊτός) σε μοναδικές μπουάτ βραδιές, ενώ τις Κυριακές ο Νίκος Πλάτανος.

* Στον Ζυγό (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα) ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Μίλτος Πασχαλίδης υποδέχονται τον φετινό χειμώνα την Δήμητρα Παπίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Το πρώτο μέρος της παράστασης σχεδιάζουν και συμμετέχουν οι «Opera Chaotique», το δίδυμο Tenorman & Voodoo Drummer (κατά κόσμον Γιώργος Τζιουβάρας & Χρήστος Κουτσογιάννης). Μαζί τους ο «πολυπράγμων» Δημήτρης Σταρόβας ο οποίος συμπράττει καταλυτικά στο δεύτερο μέρος των παραστάσεων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v