Τι νέα από το Γκάζι;

Πολύχρωμα μπαράκια που ξεφεύγουν από τον mainstream κανόνα, ολοκαίνουριοι χώροι με θεατρικές και μουσικές ανησυχίες, και γεύσεις που μας ταξιδεύουν από τη μια ήπειρο στην άλλη, σε απόσταση λίγων τετραγώνων. Το Γκάζι έχει νέα –κι είναι όλα τους καλά.
Τι νέα από το Γκάζι;
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι πολύ εύκολο να σνομπάρεις πια το Γκάζι. Η πάλαι ποτέ «εναλλακτική» γειτονιά, που ήταν κάπως μυστική, κάπως σκοτεινή και κάπως «επικίνδυνη» (περίπου ό,τι είναι τώρα το Μεταξουργείο) τότε που ο κόσμος συνέρρεε στου Ψυρρή ακολούθησε ακριβώς τη μοίρα που οι τότε θαμώνες της κορόιδευαν: έγινε ένα απέραντο super market διασκέδασης, με τις μουσικές της να ανακατεύονται μεταξύ τους και τις λαοθάλασσες να κάνουν κάθε έννοια σαββατιάτικης κυκλοφορίας να μοιάζει σύντομο ανέκδοτο.

Αυτά σκεφτόμουν καθώς έκλεινα την πόρτα του αυτοκινήτου πίσω μου, κι έκανα το τελευταίο απεγνωσμένα τηλεφώνημα «είσαι-σίγουρη-ότι-δεν-θες-να-πάμε-κάπου-αλλού;» ένα βράδυ καθημερινής, στην πάλαι ποτέ αγαπημένη μου γειτονιά που είχα απαρνηθεί εδώ και μήνες. Οι δυσοίωνες σκέψεις για την παρόμοια κατάληξη κάθε αθηναϊκής πιάτσας διακόπηκαν απότομα από μια jazz μελωδία που έβγαινε από ένα χρωματιστό μπαράκι το οποίο «για στάσου, τι κάνει εδώ, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο κέντρο;».

Και μετά από λίγο, ξαναδιακόπηκαν από μια υπέροχη έκθεση με φωτογραφίες τραβηγμένες από το Instagram, και ξανά από τις μυρωδιές ενός καινούριου ινδικού εστιατορίου και από τις σκαλωσιές δύο νέων θεατρικών σκηνών που ετοιμάζονται πυρετωδώς, και μετά από την ασυνήθιστη εικόνα ενός vegan στεκιού στην καρδιά της πιο κρεατοφαγικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Και κάπου εκεί, συνειδητοποιείς ότι γι’ αυτό αγαπάς την Αθήνα: γιατί θα βρει πάντα νέες ιδέες για να σε εκπλήξει, ακόμα και στις γειτονιές που θεωρείς ότι ξέρεις καλά και ότι δεν θα ξανασυμπαθήσεις ποτέ.

Το Γκάζι, λοιπόν, έχει νέα. Κι αν δεν είναι ικανά να αποκαταστήσουν το status του στην πρώτη θέση των αγαπημένων αθηναϊκών γειτονιών, είναι σίγουρα αρκετά για να μας ξαναφέρουν πίσω στα δρομάκια του –έστω, κάποιο βράδυ καθημερινής.

Τα μπαράκια που (θα) αγαπάμε

Mad

Δεκελέων 1Α και Κωνσταντινουπόλεως 58, τηλ.: 210 3462027

Μπορεί να μην είναι καινούριο όνομα, έχει όμως καινούρια… χάρη. Το ιστορικό στέκι της πλατείας μετακόμισε σε νέο χώρο, δίπλα στις γραμμές του τραίνου, μετονομάστηκε σε Mad Gallery, έστρωσε τους τοίχους του με μια funky ταπετσαρία από εξώφυλλα δίσκων και απέκτησε… all day μενού. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι και λαχταριστά burgers, υπό τους ήχους του γνώριμου κι αγαπημένου 80s και 90s soundtrack –που είναι και το μόνο που δεν άλλαξε.

Red Dot
Ευμολπιδών 24 και Τριπτολέμου, τηλ.: 210 3411725

Προλαβαίνουμε λίγη… ταράτσα ακόμα; Αν ο καιρός μας κάνει την χάρη, θα πιούμε τα κοκτέιλ μας με φόντο τις φωτισμένες καμινάδες της Τεχνόπολης. Διαφορετικά, θα κατεβούμε τα σκαλιά και θα πιάσουμε θέση στην μπάρα, ή σε κάποιο από τα τραπεζάκια του Red Dot, απ’ όπου όλο και κάποια arty έκθεση θα χαζεύουμε στους τοίχους του. Αφιχθέν μόλις τον Απρίλιο που μας πέρασε, το Red Dot είναι ένα καλλιτεχνίζον στέκι που παντρεύει το βιομηχανικό design με την minimal αισθητική.

Η κονσόλα αγαπά ιδιαίτερα τα funk, soul και jazz ακούσματα, αλλά δεν λείπουν και τα πάρτι… παντός καιρού: από 80s και 90s μέχρι 60s και ντίσκο. Τα κοκτέιλ φυσικά έχουν την τιμητική τους, με το γλυκύτατο Lemon Pie και το δροσιστικό Cucumber Vintage να κερδίζουν μια θέση στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Τα απλά ποτά κοστίζουν 6€ και τα κοκτέιλ 8€, ενώ αν πεινάσετε θα παραγγείλετε νοστιμιές από το ιταλικό κατά βάση μενού (και θα πληρώσετε περί τα 20-25€ το άτομο, για πλήρες γεύμα).

Magritte
Σοφρωνίου 12, τηλ.: 211 1848824

Άνοιξε τις πόρτες του σχεδόν αθόρυβο τον χειμώνα που πέρασε, και συνέχισε με την ίδια low profile αισθητική, να γοητεύει τα πλήθη που ήθελαν μια αλλαγή από την βουή των υπόλοιπων «γκαζιώτικων» στεκιών. Θυμίζει περισσότερο μπαρ του κέντρου, με τα jazz και funk ακούσματά του, το ξύλινο dancefloor που κέρδισε σε χρόνο μηδέν τους λάτρεις του swing, τις εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας που φιλοξενούνται τους τοίχους του, και τα εξαιρετικά κοκτέιλ του. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς για καφεδάκι μέχρι πολύ αργά. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, ενώ οι Δευτέρες είναι… happy days, με όλα τα κοκτέιλ στα 7€.

Intrepid Fox
Τριπτολέμου 30, τηλ.: 210 3479077

Το αγαπημένο ροκ στέκι της περιοχής ανανεώθηκε φέτος, χωρίς να αλλάξει τίποτα από την επιτυχημένη συνταγή του ισογείου του, με το μπιλιάρδο, το χαώδες κολλάζ με τις αφίσες, και τη δυνατή hard rock στα ηχεία. Απέκτησε, όμως, μια ωραιότατη ταρατσούλα, με θέα στις φωτισμένες καμινάδες της Τεχνόπολης –η οποία, σε αντίθεση με άλλες ταράτσες, δεν ρίχνει τους τόνους αλλά επιμένει στα σκληρά ακούσματα της κάτω κονσόλας– και ένα tattoo και piercing studio που του ταιριάζει γάντι, στον όροφο ανάμεσα στους δύο χώρους. Το ποτό εξακολουθεί να κοστίζει 7€.

Souel
Κεραμεικού 110, τηλ: 213 0371200

Θα μπορούσες να το πεις και off-Γκάζι. Στο σημείο όπου η οδός Κεραμεικού πάει να συναντήσει την Ιερά Οδό, ένα τετράγωνο μακριά από την Ταινιοθήκη, βρίσκεις κρυμμένη την κουκλίστικη αυλή του, με το χαλικάκι στο έδαφος και τα ψηλά, φουντωτά δέντρα να συναγωνίζονται τους πέτρινους τοίχους για το ποιος φωτίζεται πιο ατμοσφαιρικά. Αναπαυτικά καναπεδάκια, μεγάλα, μοναστηριακού τύπου τραπέζια (με την υπέροχη λεπτομέρεια των επίσης ατμοσφαιρικά φωτισμένων μεγάλων βάζων με ξερά κλαδιά δέντρων) και ψηλά σκαμπό στην μπάρα στο βάθος. Η μουσική κινείται σε Funk, Soul, Ambient και Electro Swing μονοπάτια, και παίζει στην σωστή εκείνη ένταση που σου επιτρέπει να ακούς τόσο αυτήν όσο και τον διπλανό σου.



Η λίστα των κοκτέιλ είναι μεγάλη και… χορταστική, με επιλογές όπως τα δικά μας αγαπημένα Lemon Tree, με ρούμι, ζάχαρη, passion fruit και λεμόνι, Bramble με gin, crème de mure, λεμόνι και σιρόπι ζάχαρης και το Porn Star Martini, με βότκα vanilla, passion fuit και lime. Καθημερινά, από Δευτέρα έως Πέμπτη και από τις 21.00 έως τις 23.00, έχει και happy hour, με όλα τα κοκτέιλ στα 7€ και τα ποτά στα 5€. Εκτός happy hour, οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται από 5€ έως 10€.

Αν πεινάσετε, παίζουν και ωραιότατα μεζεδάκια, αλλά και κανονικά κυρίως πιάτα που αντλούν την έμπνευσή τους από την μεσογειακή, τη γαλλική αλλά και τη world κουζίνα. Εμείς δοκιμάσαμε πουγκάκια με πικάντικο chili con carne, και ψητό μανούρι με πορτοκάλι –αμφότερα μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι τιμές των μικρών, χορταστικών, πιάτων κυμαίνονται στα 5-6€ ενώ τα κυρίως «παίζουν» στην κατηγορία των 8-10€. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 19.00 το απόγευμα, για καφεδάκι και τσιμπολόγημα, μέχρι αργά το βράδυ για… κοκτεϊλογνωσία.

Cabal
Ιερά Οδός 41, τηλ.: 6974350247

Ένας παλιός γνώριμος χώρος, εκείνος που στέγαζε μέχρι πρότινος το Candy Bar, ανακαινίζεται από την ομάδα του B.E.D., αποκτά progressive minimal αισθητική, και τεχνολογία που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά clubs, και υποδέχεται την καινούρια σαιζόν με πολλά νέα mainstream πάρτι: Κάθε Τετάρτη το mainstream party M.V.P. (Most Valuable Party), από τους White Mask, κάθε Πέμπτη η Panik Records παρουσιάζει το DOPE και μας ντοπάρει με r'n'b, hip-hop και rock ακούσματα, με host των Midenistis, ενώ κάθε Παρασκευή το πάρτι λέγεται “overdose” by starze και συνδυάζει video animations, visual effects και special cartoon guests.

Το Σάββατο τα decks αναλαμβάνουν οι resident dj's του Cabal, Theo Kindis και Christopher C., ενώ τις Κυριακές το πρόγραμμα έχει λουλουδοπόλεμο και ελληνική βραδιά "Ala D'allon”. Η είσοδος με ποτό κοστίζει 10€ τις καθημερινές και 12€ τα Παρασκευοσάββατα, ενώ η φιάλη σε τραπέζι τις καθημερινές κοστίζει 100€ ανά έξι άτομα και τα Παρασκευοσάββατα 100€ ανά πέντε άτομα.

Νέα… γεύση από Γκάζι

Kohenoor
Τριπτολέμου 41, τηλ.: 210 3455762

Στο σημείο όπου παλιά βρίσκαμε το Escobar, έχει μετακομίσει η Ινδία. Αν δεν το… μυριστείτε από τις ευωδιές που αναδίδονται από την μικρή κουζίνα, σίγουρα θα το υποψιαστείτε από τα –κλασικά πια– έθνικ στοιχεία που κοσμούν τον χώρο του. Όταν ο καιρός είναι καλός, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει εξαιρετικά daal tarka και channa masala, φακές και ρεβύθια σε σάλτσα μπαχαρικών, πιτάκια naan, και μια μεγάλη ποικιλία πιάτων με κοτόπουλο (balti, karahi, madras, jalfrezi, bhuna) με διαφορετικές σάλτσες, όλα πολύ καλά εκτελεσμένα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο. Θα το βρείτε ανοιχτό και το μεσημέρι.

Cartone
Τριπτολέμου και Περσεφόνης, τηλ.: 210 3450202

Αποκλείεται να έχετε περάσει τους τελευταίους μήνες έξω από το πάλαι ποτέ «κάτω του Mamaca’s» (το γωνιακό μαγαζί δίπλα στο Tapas Bar) και να μην σας έχει τραβήξει την προσοχή το ασπρόμαυρο σκηνικό του: αυτοκινητάκια, τζιπάκια και βέσπες από πεπιεσμένο χαρτόνι αποτίουν φόρο τιμής στο ιταλικό όνομά του. Στα τραπεζάκια του απλώνονται –και πλημμυρίζουν μυρωδιές όλο το τετράγωνο– νοστιμιές που ξεκινούν από την ιταλική κουζίνα αλλά πηγαίνουν… πολύ παραπέρα, και περιλαμβάνουν σολωμό καπνιστό με αβοκάντο, χαλούμι με σάλτσα βατόμουρο, λαχταριστές μακαρονάδες και (τα αγαπημένα μας) χοιρινά φιλετίνια με ρούμι και γάλα καρύδας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-22€ το άτομο.

ImproV
Ιάκχου 8 & Ευμολπιδών, τηλ.: 213 0240875

Κι εκεί που λέγαμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ αξιόλογη χορτοφαγική πρόταση στην Αθήνα, να σου μέσα στο 2012 δύο πολύ ευχάριστες εκπλήξεις: η μία βρίσκεται στο Σύνταγμα (φρεσκάρετε τη μνήμη σας εδώ) και η άλλη στο κέντρο του Γκαζιού, στη θέση του παλιού Canteen. Στον όμορφο, βιομηχανικής αισθητικής χώρο του ImproV, με τα ξύλινα μοναστηριακά τραπέζια σερβίρονται κεμπάπ μανιταριών, φαλάφελ, χούμους, κεφτεδάκια από μπαρμπουνοφάσουλα, μπουρίτο με ρύζι και φασόλια, γιουβέτσι με πλευρώτους και σπαγγέτι με «κιμά» κόκκινης φακής. Δεν είναι απλώς vegetarian, είναι vegan: από το μενού του απουσιάζουν εντελώς και τα ζωικά προϊόντα. Ακριβώς δίπλα, στο café, θα δοκιμάσετε και τις πολύ ιδιαίτερες –επίσης vegan– μπύρες. Οι τιμές για πλήρες γεύμα κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Και τρεις χώροι… για κάθε χρήση

Χελώνα
Δεκελέων 24, τηλ.: 216 9002000

Η νέα καλλιτεχνική στέγη του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου άνοιξε τις πόρτες της πριν από λίγες μόνο μέρες, για να φέρει έναν διαφορετικό –λίγο πιο μουσικό, λίγο πιο… παραμυθένιο– αέρα στο Γκάζι. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την καθημερινή λειτουργία του πολυχώρου, ενώ οι παραστάσεις ξεκινούν με το Δε Μασάμε Bizz, την επιτυχημένη παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη και της Σπείρα Σπείρα που συνεχίζεται για ένα μήνα ακόμα (κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 10 μ.μ., γενική είσοδος 15€)και συνεχίζονται με το «Σπείρα Σπείρα με Σπιρούνια» στην παιδική σκηνή, και τις «Χειρολαβές», δεκαεννέα νέα τραγούδια σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου
και μουσική της Δάφνης Αλεξανδρή, τα οποία ερμηνεύει η Αργυρώ Καπαρού (κάθε Τετάρτη στις 8.30 μ.μ., από 21 Νοεμβρίου, γενική είσοδος 15€). Κάθε Πέμπτη στις 20.30 θα προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους, βίντεο, καρτούν, και αφιερώματα σε νέους δημιουργούς, με είσοδο 10€. Το ποτό θα κοστίζει 7€, η μπύρα 4€, και «το κάπνισμα επιτρέπεται», όπως χαρακτηριστικά καταλήγει το δελτίο τύπου.

104
Ευμολπιδών 41

Αφού έγραψε την μακρόχρονη ιστορία του στα Εξάρχεια, το 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης, μετακόμισε στο διώροφο σχολείο του 1936, και ετοιμάζει πυρετωδώς τις φετινές του πρεμιέρες, μαζί με πολλά ακόμα events και happenings. Το café του ισογείου θα λειτουργεί από το πρωί –και θα σερβίρει και εξαιρετικά γλυκά– ενώ στις παραστάσεις που θα δούμε φέτος τον χειμώνα στις αίθουσές του περιλαμβάνονται η πολυαναμενόμενη «Κοκόνα Μαρώ» με την Μίνα Αδαμάκη, η περσινή επιτυχία του Χάρη Αττώνη «I am my own wife» και η βρετανική κωμωδία «Χοντροί άντρες με φούστες». Σεμινάρια, εκδηλώσεις λόγου και λέσχες ανάγνωσης θα συμπληρώσουν το ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Άβατον
Ευπατριδών 3

Οι θεατρικές σκηνές στο κέντρο της «μπαρούπολης» αυξάνονται και πληθύνονται, και η τελευταία άφιξη ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες της την προσεχή Τετάρτη. Στο πρόγραμμά της συγκαταλέγονται μέχρι στιγμής ο μονόλογος της Μαρίας Γεωργιάδου «Απολυμένη - μια αισιόδοξη ιστορία», που γοήτευσε πέρυσι το κοινό στο εξαρχειώτικο θέατρο του Γιώργου Αρμένη, η νέα δουλειά του σεναριογράφου του «Κυνόδοντα» Ευθύμη Φιλίππου με τίτλο «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα», και το «Βασανίζομαι», του Αντώνη Τσιπιανίτη, σεναριογράφου του «Απολυμένη - μια αισιόδοξη ιστορία».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v