Μπυραρίες: Δέκα έμBEERες διευθύνσεις

Κότσι, ποικιλία από λουκάνικα και μια μοναστηριακή μπύρα ανά χείρας αρκούν για να ξεχάσουμε μίση και έγνοιες και να ζήσουμε – έστω και εξ’ αποστάσεως – λίγη από την ατμόσφαιρα του γερμανικού Octoberfest στην Αθήνα. Δέκα βαυαρικές διευθύνσεις για αλλεπάλληλα… Prost!
Μπυραρίες: Δέκα έμBEERες διευθύνσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το τσιγάρο στο τασάκι μου το άφησες,
μα την καρδιά μου πήρες.
Και μόνο με παράτησες
και πίνω μπύρες, πίνω μπύρες, πίνω μπύρες... 
                                                                   Οι μπύρες - Τα παιδιά από την Πάτρα

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να έχεις απογοητευτεί ερωτικά για να το ρίξεις στην… μπυροποσία. Οι δικαιολογίες που μπορείς να βρεις είναι δεκάδες. Αυτήν την περίοδο, επιλέγουμε τα εγκαίνια του παραδοσιακού φεστιβάλ μπύρας Oktoberfest ως αφορμή, το οποίο έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του στο Μόναχο (22 Σεπτεμβρίου – 7 Οκτωβρίου), και ξεχυνόμαστε σε αγαπημένες μπυραρίες στην Αθήνα και τα προάστια για να απολαύσουμε παγωμένη μπύρα και ζουμερό κότσι. Και αν ανησυχείτε για το γνωστό «μπυροκοίλι», οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως πρόκειται για μύθο. Η μπύρα δεν περιέχει καθόλου λίπος και η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με άλλα ποτά, πράγμα που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο, πως η λογική κατανάλωση μπύρας δεν παχαίνει.

Σας έφυγαν οι τύψεις; Ακολουθήστε μας σε δέκα - μοναστηριακές, ξανθιές, μαύρες, βαρελίσιες - διευθύνσεις με άρωμα βαυαρικό.

Barley Cargo 
(Κολοκοτρώνη 6, τηλ.: 210 3230445)

Αποκλείεται να περάσεις απέξω και να μη σου τραβήξει το βλέμμα: Χαμηλά ξύλινα τραπεζάκια, βαρέλια μπύρας που έχουν μετατραπεί σε σκαμπό και καθίσματα, και ατμοσφαιρικός φωτισμός που αναδεικνύει τον έναν από τους τοίχους, τον οποίο καλύπτουν από τη μια άκρη ως την άλλη και από το πάτωμα ως το ταβάνι εκατόν πενήντα διαφορετικές ετικέτες μπύρας, σε εντυπωσιακά μπουκάλια για να χαζεύεις όσο προσπαθείς να διαλέξεις τι θα πιείς. Το νεοαφιχθέν στην πιάτσα της Κολοκοτρώνη Barley Cargo απέχει μακράν από το να είναι μια ακόμα μπυραρία. Αυτό-αποκαλείται beer bar, και μάλλον ο νεόκοπος όρος του ταιριάζει γάντι. To μενού του δεν είναι το κλασσικό που συναντάμε σε μπυραρίες της Αθήνας. Δεν προτείνει, δηλαδή, μεγάλες ποικιλίες και εξεζητημένα πιάτα τύπου κότσι για να συνοδεύσετε την μπύρα σας, αλλά λίγα, μικρά –και αυστηρά ελληνικής κουζίνας– πιατάκια για να βάλετε στη μέση του τραπεζιού και να τσιμπολογάτε.

Οι τιμές είναι εξαιρετικές, ξεκινούν από 2€ για τις μπύρες (τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε και για το σπίτι, σε ακόμα χαμηλότερες τιμές λιανικής, που συναγωνίζονται εκείνες του σούπερ μάρκετ) και από 3-4€ για τα συνοδευτικά τους πιάτα. Οι πραγματικά άπειρες ετικέτες μπύρας είναι χωρισμένες ανά χώρα, ενώ εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των ελληνικών ετικετών 

Molly Malone's 
(Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, τηλ: 2108944247)

Σημείο αναφοράς στην ζυθοκατανάλωση για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, η pub Molly Malone’s έχει όλα τα φόντα για να γίνει στέκι: φιλική ατμόσφαιρα, άφθονες ετικέτες μπύρας, αθλητικοί αγώνες και τίμιο φαγητό τύπου pub. Εδώ θα βρείτε δεκάδες draught (Guinness, Kilkenny, Foster’s, Carlsberg και Heineken ενδεικτικά), αλλά και μπόλικες επιλογές σε μπουκάλια. Η διακόσμηση ακολουθεί πιστά το πρότυπο «ξύλο – δέρμα», ενώ το μπαρ έχει έντονο… αθλητικό χαρακτήρα με μπάλες ράγκμπι και ποδοσφαίρου να κοσμούν τον τοίχο πίσω του.

Τι θα φάμε εδώ; Από ποικιλίες ορεκτικών για κάθε γούστο (οι πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου είναι must, όπως επίσης και τα νάτσος) μέχρι καλομαγειρεμένα κρεατικά (rib eye και burger) και λαχταριστά γλυκά. Συχνά πυκνά διοργανώνει live με ανάλογη μουσική, ενώ ανάλογα την ημέρα προβάλλονται αγώνες rugby και ποδοσφαίρου για τους fans. Οι τιμές για τις μπύρες ξεκινούν από 4€ (μεγάλο ποτήρι Fosters), ενώ για ένα πλήρες… σετ μπύρας- φαγητού δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 20-25€.



Munchen
(Παπανδρέου Ανδρέα 13-15, Μελίσσια, 210 8033424)

Ο Γερμανός Erich Lickert που, λόγω της Ελληνίδας γυναίκας του, μετακόμισε στην Ελλάδα και αποφάσισε να φέρει τον «αέρα» της γενέτειράς του, στην Αθήνα, είναι ο κατ’ εξοχήν… υπεύθυνος για αυτήν την άκρως συμπαθητική μπυραρία στα βόρεια προάστια. Αυθεντικές γεύσεις Γερμανίας, μεγάλη ποικιλία από μπύρες, βαρελίσιες ή σε μπουκάλι, ξανθιές ή lager, με γεύση φρούτου ή χωρίς αλκοόλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Warsteiner, Paulaner, Hefeweizen, Augustiner, König, Pilsener, Spaten, König, Ludwig, Franziskaner, Erdinger, Urweisse. Το μενού περιλαμβάνει, πέρα από το εξαιρετικό κότσι, ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, λουκάνικα, μπρέτσελ, μπιφτέκια και κλασικά hot dogs. Η διακόσμηση θυμίζει κλασική βαυαρική μπυραρία με ξύλινους πάγκους και τραπέζια, χάρτες και φωτογραφίες από Γερμανία στους τοίχους και την τηλεόραση να παίζει γερμανικό πρωτάθλημα Bundesliga. Άξιες αναφοράς και οι τιμές του: 4.50€ το μεγάλο ποτήρι Paulaner Weiss και λιγότερο από 20€ για ποιοτικό κότσι. 

Oktoberfest 
(Αγίου Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6082999)

Γιγάντια ξύλινα τραπέζια που φέρνουν τις παρέες πιο κοντά, κι ενίοτε τις… συστήνουν μεταξύ τους –γιατί όλοι οι καλοί χωρούν σε ένα τραπέζι τις ώρες αιχμής– και μενού που τα έχει όλα, από κλασικά κι αγαπημένα λουκάνικα, μέχρι vegetarian επιλογές, για να μη μένει κανείς παραπονεμένος. Τα βαρέλια είναι οκτώ το σύνολο, οι ετικέτες σε μπουκάλι ξεπερνούν τις πενήντα, και η μπύρα ρέει άφθονη από σωλήνες μεγάλιτρων. Αν αναζητάτε ένα ήσυχο σημείο για να πιείτε την μπύρα σας, προτιμήστε το σε ώρες εκτός αιχμής (πολύ αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το απόγευμα) –τις υπόλοιπες, επικρατεί ατμόσφαιρα κανονικού φεστιβάλ μπύρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι τιμές για τις μπύρες ξεκινούν από 5.40€ για μια μισόλιτρη «ξανθιά», ενώ για τις ποικιλίες κρεατικών υπολογίστε 24€ για δύο άτομα.

Die 3 Konige
(25ης Μαρτίου 28, Ροδόπολη, τηλ: 210 8150915)

Μπορεί να δυσκολευτείτε να το βρείτε λόγω περιοχής, όμως οι «Τρεις Βασιλιάδες» στην καταπράσινη Δροσιά είναι μία από τις κορυφαίες μπυραρίες των Βορείων Προαστίων. Εδώ θα βρείτε όλα τα είδη βαρελίσιας και εμφιαλωμένης μπύρας, αλλά και φοβερούς μεζέδες, όπως γνήσια kartoffelsalad, αρωματικά μανιτάρια πλευρώτους στην σχάρα και Γαλλικό Καμαμπέρ τηγανισμένο και σερβιρισμένο με μύρτιλα. Το Κότσι του είναι επίσης εξαιρετικό, όπως και το σνίτσελ με πατάτες σοτέ. Όλες οι μερίδες του είναι γενναίες, με αποκορύφωμα το… γιγαντιαίων διαστάσεων κότσι. Υπολογίστε περίπου 20-25€ ανά άτομο με δύο μπύρες και μια ποικιλία κρεατικών για δύο. 

James Joyce
(Άστιγγος 12, Μοναστηράκι, τηλ: 2103235055)

Οι λάτρεις των pubs θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους και ίσως το νέο τους στέκι. Μπορεί να μην παινεύεται για την τεράστια ποικιλία του σε μπύρες, όμως κερδίζει αυτόματα βαθμούς χάριν νοσταλγικής ατμόσφαιρας και εξαιρετικού – αν και κάπως υπερτιμημένου – φαγητού. Στις ετικέτες του θα βρείτε τις πιο «εμπορικές» μπύρες (Buckler, Bud, Corona, Warsteiner, Fosters), ενώ το μενού του στηρίζεται ως επί το πλείστον σε βρετανικές και ιρλανδέζικες συνταγές. Κλασικό fish and chips, κρέπες από άγρια μανιτάρια και παρμεζάνα, λουκάνικα Ιρλανδίας, κρεατόπιτα με μοσχάρι και μπύρα Guiness είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που δεν θα σας αφήσουν ανικανοποίητους. Must προορισμός για τις ημέρες που έχει ποδόσφαιρο, αν και θα πρέπει να πάτε αρκετά πιο νωρίς για να καταφέρετε να βρείτε ελεύθερο τραπέζι. Λογικές τιμές στις μπύρες (5.50€ οι draught), ακριβούτσικο το φαγητό (10-15€). Παρασκευές και Σάββατα έχει συνήθως live unplugged. Σημειώστε πως για να παραγγείλετε θα πρέπει να ξέρετε τουλάχιστον τα στοιχειώδη στην αγγλική μιας και οι σερβιτόροι είναι… ντόπιοι (Ιρλανδοί και Βρετανοί).

Μπυραρία Αλεξάνδρα
(Αργεντινής Δημοκρατίας 14, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 2106450345)

Κρυμμένη πίσω από το κατάφυτο παρκάκι της Αργεντινής Δημοκρατίας, μία από τις καλύτερες μπυραρίες της πόλης προσφέρει μπύρα… με το μέτρο: Οι τέσσερις βαρελίσιες ποικιλίες της σερβίρονται από μικρό ποτήρι μέχρι και σε «μέτρο» των 3 λίτρων, ενώ ο κατάλογος διαθέτει τεράστια ποικιλία, από κόκκινες, μαύρες και λευκές μπύρες, μέχρι μοναστηριακές, pils, lager, weis και μηλίτες. Τα μεζεδάκια ξεκινούν από τα 3€, ενώ η κουζίνα σερβίρει και «βαρβάτες» ποικιλίες, καθώς και το περίφημο κότσι της Αλεξάνδρας. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα απολαύσετε είτε στον ζεστό, παρεΐστικο εσωτερικό της χώρο είτε στους εξωτερικούς πάγκους, για περισσότερη αίσθηση γειτονιάς. Ενδεικτική τιμή για φαγητό και μπύρα, περί τα 20-25€ κατ’ άτομο. 

Beer Garden Ritterburg
(Εθν. Αντιστάσεως 214 και 2ας Μαΐου 12, Καισαριανή, 210 7222235)

Πολύ όμορφος εξωτερικός χώρος με προσεγμένη αυλή (αν και «χάνει» λίγο μιας και βρίσκεται πάνω σε κεντρικό δρόμο), πλούσιες επιλογές σε μοναστηριακές, weis, lager, pills και draught μπύρες και μια άκρως ελκυστική παραδοσιακή κουζίνα γερμανικών πιάτων, με έμφαση στα βαυαρικά. Δεν θέλουμε κάτι άλλο για να συγκαταλέξουμε το Beer Garden Ritterburg στις αγαπημένες μας μπυραρίες. Πολύ καλές ποικιλίες κρεατικών και λουκάνικων, πλούσιες σαλάτες (πολύ καλή αυτή με το ροκφορ), πεντανόστιμο κότσι και σνίτσελ είναι μερικές από τις επιλογές που κάναμε και μείναμε ικανοποιημένοι. Υπολογίστε περί τα 22€ το άτομο με μία μπύρα, ορεκτικό, σαλάτα και κυρίως.

1920
(Αγ. Παρασκευής 110, Χαλάνδρι, τηλ.: 210-6813029)
 
Μια πανέμορφη αυλή, η οποία άνετα γίνεται καλοκαιρινό στέκι, και ένας cozy, ξύλινος εσωτερικός χώρος συνθέτουν μια «εναλλακτική», τουλάχιστον από άποψη μενού, μπυραρία στο Χαλάνδρι. Πέρα από τις κλασικές λουκανικο-ποικιλίες, εδώ θα βρείτε κροστίνι με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα, μελιτζάνα με τυριά, μενταγιόν με σως μαυροδάφνης και φιλέτο πιπεράτο –όλα νοστιμότατα. Ικανοποιητικές επιλογές από βαρέλια (Fischer, Leffe, Erdinger, Krusovice) και παραπάνω εξήντα διαφορετικές ετικέτες ολοκληρώνουν το πολυσέλιδο μενού. Οι τιμές για τις μπύρες ξεκινούν από 2.50€ για μια Fischer 300ml, ενώ για το φαγητό υπολογίστε περί τα 15€ ανά άτομο.

Villa Marietta
(Αριστοτέλους 31, Άλιμος, τηλ. 210 9853188)

Αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι η ατμόσφαιρα κάνει την (σωστή) μπυραρία, τότε μία επίσκεψη στην Villa Marietta θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους. Μοντέρνος αλλά ζεστός χώρος, κλασσικά «μπυροδιακοσμητικά» παντού , κάδρα στους πορφυρούς τοίχους, άνετα τραπεζάκια και λιτός φωτισμός, ιδανικός για να απολαύσεις την μπύρα σου όπως της αρμόζει. Στις ετικέτες του βρίσκουμε δεκάδες μπύρες για όλα τα γούστα (Konig Ludwig, Franziskaner, La Trappe βαρέλι, Duvel και ένα σωρό ακόμα), ενώ το μενού του έχει αρκετές εκπλήξεις όπως φιλέτο… στρουθοκάμηλου. Κατά τα άλλα, λουκάνικα, κοτοποικιλίες, κεφτέδες Βαυαρίας σε αφήνουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Για ένα πλήρες γεύμα με ορεκτικό, δύο κυρίως και μια μπύρα έκαστος θα σας κοστίσει περί τα 20-22€ ανά άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v