Η βόλτα του Σαββάτου: Στου Κεραμεικού τα μέρη

Σκαρφαλώνουμε στην ταράτσα της Ταινιοθήκης για να ταξιδέψουμε νοερά ως την Αβάνα με τις φωτισμένες καμινάδες της Τεχνόπολης για φόντο, κι εν συνεχεία απολαμβάνουμε κοκτέιλ, ωραίες μουσικές και μεσογειακά μεζεδάκια στην καταπράσινη αυλή του Souel.
Η βόλτα του Σαββάτου: Στου Κεραμεικού τα μέρη
Ο υδράργυρος προβλέπεται να χτυπήσει 40άρια για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο –έτσι, για να πάρουν ένα μάθημα όσοι γύρισαν από τις διακοπές κι έσπευσαν να «ευχηθούν» καλό χειμώνα– κι εμείς αναζητούμε λίγη δροσιά σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γειτονιές της πόλης, στα σύνορα Γκαζιού και Μεταξουργείου, αυτή που πολύς κόσμος αποκαλεί Κεραμεικό, όπως και πολλές άλλες. Η βόλτα αυτού του Σαββάτου ξεκινά βραδάκι, εκεί λίγο πριν σκοτεινιάσει εντελώς, γιατί ο καύσωνας επιβάλλει λίγο παραπάνω χουζούρι.

Από τη Λαΐδα… στην Αβάνα

Η ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι ένας από τους αγαπημένους μας θερινούς κινηματογράφους στην πόλη, για την υπέροχη θέα της στις φωτισμένες καμινάδες της Τεχνόπολης, τις βιομηχανικές πινελιές στο κατά τα άλλα minimal design της, τον σωστό ήχο κάθε προβολής και το καλά εξοπλισμένο μπαρ που φροντίζει, μεταξύ άλλων, και για τα σωστά ποτά μας. Αυτό το Σάββατο, στις 20.30 και στις 23.00, πιάνουμε τραπεζάκι και απολαμβάνουμε την σπονδυλωτή ταινία Επτά Ημέρες στην Αβάνα.

Σκηνοθετημένη από επτά διαφορετικούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο και ο Γκασπάρ Νοέ (του Irreversible), η ταινία μας ταξιδεύει, με τα υπέροχα πλάνα της, την εκπληκτική μουσική και τις τρυφερές ιστορίες, στην καρδιά της Αβάνα: στα σοβαρά προβλήματα και τις χαριτωμένες ιδιορρυθμίες της, στους τουρίστες και τις παγανιστικές τελετές της, στους ανθρώπους, τη φτώχεια, τις ιστορίες αγάπης και την αστείρευτη αγάπη τους για την ζωή.

Το εισιτήριο κοστίζει 7€, ενώ για φοιτητές, ανέργους και άτομα άνω των 65 ετών η τιμή πέφτει στα 4€.

Κοκτέιλ και μεζεδάκια στην αυλή του Souel

Σουέλ οι ναυτικοί λένε το βουβό κύμα, αυτό που δεν το βλέπεις, αλλά κουνάει (πολύ) το καράβι. Σουέλ, επίσης, λέγεται ένα χωριουδάκι στη Νότια Γαλλία, και εσχάτως, το νέο αγαπημένο μας μαζί, στο σημείο όπου η οδός Κεραμεικού πάει να συναντήσει την Ιερά Οδό, ένα τετράγωνο μακριά από την Ταινιοθήκη.

Στην κουκλίστικη αυλή του, με το χαλικάκι στο έδαφος και τα ψηλά, φουντωτά δέντρα να συναγωνίζονται τους πέτρινους τοίχους για το ποιος φωτίζεται πιο ατμοσφαιρικά, συνυπάρχουν τα αναπαυτικά καναπεδάκια, τα μεγάλα, μοναστηριακού τύπου τραπέζια (με την υπέροχη λεπτομέρεια των επίσης ατμοσφαιρικά φωτισμένων μεγάλων βάζων με ξερά κλαδιά δέντρων) και τα ψηλά σκαμπό στην μπάρα στο βάθος. Η μουσική κινείται σε Funk, Soul, Ambient και Electro Swing μονοπάτια, και παίζει στην σωστή εκείνη ένταση που σου επιτρέπει να ακούς τόσο αυτήν όσο και τον διπλανό σου.

Η λίστα των κοκτέιλ είναι μεγάλη και… χορταστική, με επιλογές όπως τα δικά μας αγαπημένα Lemon Tree, με ρούμι, ζάχαρη, passion fruit και λεμόνι, Bramble με gin, crème de mure, λεμόνι και σιρόπι ζάχαρης και το Porn Star Martini, με βότκα vanilla, passion fuit και lime. Καθημερινά, από Δευτέρα έως Πέμπτη και από τις 21.00 έως τις 23.00, έχει και happy hour, με όλα τα κοκτέιλ στα 7€ και τα ποτά στα 5€. Εκτός happy hour, οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται από 5€ έως 10€.

Αν πεινάσετε, παίζουν και ωραιότατα μεζεδάκια, αλλά και κανονικά κυρίως πιάτα που αντλούν την έμπνευσή τους από την μεσογειακή, τη γαλλική αλλά και τη world κουζίνα. Εμείς δοκιμάσαμε πουγκάκια με πικάντικο chili con carne, και ψητό μανούρι με πορτοκάλι –αμφότερα μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι τιμές των μικρών, χορταστικών, πιάτων κυμαίνονται στα 5-6€ ενώ τα κυρίως «παίζουν» στην κατηγορία των 8-10€.

Το Souel θα το βρείτε ανοιχτό από τις 19.00 το απόγευμα, για καφεδάκι και τσιμπολόγημα, μέχρι αργά το βράδυ για… κοκτεϊλογνωσία.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v