Η έξοδος του Σαββάτου: Η Πεπλοφόρος φορούσε εμπριμέ

Αφιερώνουμε την ημέρα μας στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και δείπνο με θέα στον ιερό βράχο και τον λόφο του Φιλοπάππου.
Η έξοδος του Σαββάτου: Η Πεπλοφόρος φορούσε εμπριμέ
Αυτό το Σάββατο γινόμαστε για μερικές ώρες τουρίστες στην Αθήνα και επισκεπτόμαστε -ξανά, κάποιοι από εμάς- το Μουσείο της Ακρόπολης. Αφορμή η έκθεση «Αρχαϊκά Χρώματα», μία έρευνα για την μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων του που σώζουν, λίγο ή πολύ, τα χρώματά τους, και μία πρόσκληση για συζήτηση με το κοινό, σχετικά με τα θέματα τεχνικής των χρωμάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, πέρα από την διαπίστωση της σημασίας του χρώματος για τους αρχαίους γλύπτες αλλά και τους Έλληνες γενικότερα, θα πραγματοποιούνται θεματικές παρουσιάσεις από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου, με πλούσιο οπτικό υλικό, ενώ θα λαμβάνουν χώρα και οικογενειακά παιχνίδια… χρωματισμού της Πεπλοφόρου.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης «Αρχαϊκά Χρώματα» είναι καθημερινά στη 1 μ.μ. και το εισιτήριο είναι 5 ευρώ και 3 ευρώ το μειωμένο.

Βόλτα και καφές
Ενώ θα είστε στο Μουσείο της Ακρόπολης μπορείτε, βέβαια, να απολαύσετε εκεί τον καφέ σας, στο ισόγειο με το γυάλινο δάπεδο που επιτρέπει την θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή. Αν, πάλι, πεινάσετε, το εστιατόριο του δεύτερου ορόφου σας περιμένει με ζεστά παραδοσιακά πιάτα από όλη την Ελλάδα, και μία θέα στην Ακρόπολη και τους γύρω ιστορικούς λόφους που κόβει την ανάσα.

Αν, πάλι, έχετε όρεξη για βόλτα, προτείνουμε να κατηφορίσετε την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τον αναμφίβολα πιο όμορφο πεζόδρομο της πόλης, με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια από τα τέλη του 19ου αιώνα, υπό την σκιά του βράχου της Ακρόπολης.

Στο τέλος του πεζοδρόμου, στο δεξί σας χέρι, θα συναντήσετε το Fresko Yogurt Bar. Πρόκειται ένα από τα πρώτα μαγαζιά της Αθήνας που έκαναν τα παγωμένα γιαούρτια μόδα, προσφέροντας πέντε διαφορετικά είδη μοναδικής υφής και ποιότητας, πάνω στα οποία μπορείτε να προσθέσετε μέλι, γλυκά του κουταλιού και ξηρούς καρπούς.

Και το βράδυ;
Αν δεν χορτάσατε θέα στην Ακρόπολη, την πείνα σας υπόσχεται να καλύψει με τον καλύτερο τρόπο το εστιατόριο «Αττικός» (Γαριβάλδη 7, Αθήνα, τηλ. 210 9216266), με την φιλόξενη και ρομαντική ταράτσα του. Μην πάει ο νους σας σε κάποιο τουριστικό, υπερτιμημένο εστιατόριο. Η κουζίνα του είναι γνωστή στους κατοίκους της περιοχής για την ποιότητα και τις νοστιμιές της –δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τον Αττικό προτιμούν πολιτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών, ιδιαίτερα μετά από μία παράσταση στο Ηρώδειο.

Σε αυτήν δεν θα βρείτε «γκουρμεδιές» που θα σας αφήσουν με άδειο στομάχι, αλλά παραδοσιακά, καλομαγειρεμένα, γνήσια ελληνικά πιάτα της κατσαρόλας, του φούρνου και της σχάρας, για τα οποία μάλιστα δεν θα πληρώσετε περισσότερα από 30 ευρώ κατ’άτομο. Και όλα αυτά στην δροσερή ταράτσα που προσφέρει θέα 360 μοιρών στον λόφο του Φιλοπάππου και την Ακρόπολη, η οποία βρίσκεται τόσο κοντά που νομίζεις ότι απλώνοντας το χέρι θα αγγίξεις τον Παρθενώνα (φωτό: ethnos.gr).

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v