Χαλάνδρι: Βόλτες στις παρυφές του Βορρά

Ποιος φτιάχνει τα καλύτερα κοκτέιλ στο Χαλάνδρι; Από πού ακούγονται οι ωραιότερες τζαζ μελωδίες; Ποιος σερβίρει τα καλύτερα μαγειρευτά, και πού βρίσκουμε ινδικές λιχουδιές; Χαρτογραφούμε το πιο ενδιαφέρον βόρειο προάστιο.
Χαλάνδρι: Βόλτες στις παρυφές του Βορρά
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι μάλλον δύσκολο να μην σου αρέσει το Χαλάνδρι. Αν είσαι άνθρωπος του κέντρου, θα ενθουσιαστείς μόλις διαπιστώσεις ότι η ατμόσφαιρά του δεν φωνάζει τόσο «προάστιο» όσο εκείνη άλλων βόρειων γειτόνων του. Αν πάλι είσαι παιδί των προαστίων, αυτή η ατμόσφαιρα δεν θα σου λείψει εντελώς. Δίπλα στους μόνιμους κατοίκους που καλημερίζονται έξω από τις βιτρίνες της Ανδρέα Παπανδρέου, οι παροικούντες τα γύρω γραφεία πιάνουν τραπεζάκι για διάλειμμα στη λιακάδα και φωνάζουν τον σερβιτόρο με το μικρό του όνομα, ενώ οι άρτι αφιχθέντες Αθηναίοι ψάχνουν μια θέση να παρκάρουν, με τους χάρτες ανά χείρας για να βρουν εκείνο το καινούριο ταβερνάκι για το οποίο μιλάει όλος ο κόσμος.

Best of… cocktails, καφέδες και συμπάθεια

Κοπάνα για καφεδάκι στη λιακάδα, χαλαρωτικά κοκτέιλ μετά το γραφείο, σαββατιάτικη μπαρότσαρκα, απογευματινό ραντεβού για τσάι και συμπάθεια; Για όλες τις περιστάσεις, όλες τις ώρες και όλες τις ημέρες, το Χαλάνδρι έχει τα κατάλληλα στέκια –κι αυτά με τη σειρά τους έχουν τις κατάλληλες αλκοόλ-ο-συνταγές.

Σπόρος (Κατσουλιέρη 4, τηλ: 210 6844543): Άνοιξε πέρυσι για πρώτη φορά τις πόρτες του –ή καλύτερα το αίθριό του– κι έγινε στέκι σε ελάχιστες ημέρες. Λίγο το όμορφο αίθριο του εμπορικού κέντρου που το φιλοξενεί και η καλοκαιρινή του αίσθηση, λίγο οι indie, funk, soul, jazz και reggae μουσικές του, και λίγο τα εξαιρετικά κοκτέιλ του και οι χαμηλές τιμές του, δεν ήθελε και πολύ για να… δέσει η συνταγή. Μιλώντας για συνταγές, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε Mamarena με ανανά, ρούμι και μοσχοκάρυδο, Zapatina με ρούμι, μαρμελάδα πορτοκάλι και τοματόζουμο και Ginrijahjoules με βάση το τζιν και το τζίντζερ. Τα ποτά κοστίζουν 6 ευρώ και τα cocktails 7,5€.

El Rey Alobar (Θουκυδίδου 7, τηλ.: 210 6814459): Άλλη μία άφιξη του 2011, το Alobar, όπως το λένε οι φανατικοί του θαμώνες, ξεχειλίζει καθημερινά από κόσμο, που το τιμά για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του (η βιομηχανική αισθητική παντρεύεται με ζωηρά χρώματα, δημιουργώντας αποτέλεσμα που θυμίζει μπαράκι του κέντρου, και όχι των προαστίων) και τις jazzy, soul, rock και indie μουσικές του. Τα δε κοκτέιλ του είναι μια κατηγορία μόνα τους: δοκιμάστε Dragon Flower με παλαιωμένο ρούμι, μάνγκο και κάρι ή Starlight με ρούμι, βανίλια και αιθέρια έλαια πορτοκαλιού και θα μας θυμηθείτε. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, τα κοκτέιλ 9€, ενώ κάθε βράδυ ένα διαφορετικό κοκτέιλ της ημέρας κάνει μόλις 6€.

Think Positive (Γκίνη & Ασπασίας Κανατσούλη 2, τηλ.: 210 6839876) Μινιμαλιστική μπάρα που «βγάζει» πολύχρωμα cocktails για κάθε γούστο. Το funky μπαράκι είναι μονίμως γεμάτο, από το απόγευμα που ανοίγει για να υποδεχτεί τον κόσμο που φεύγει από τα γύρω γραφεία, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες που τα κοκτέιλ του έχουν τον πρώτο λόγο. Pomegranate Splash για αρχή με βάση το ρόδι και τη βότκα, και συνεχίζουμε με Cheesecake –ναι, άμα θες ακόμα και τα γλυκά γίνονται κοκτέιλ. Οι μουσικές καλύπτουν όλο το φάσμα της pop/rock, ενώ συχνά ξεφεύγουν προς την soul και τη reggae. Τα απλά ποτά κοστίζουν € 6 και τα κοκτέιλ € 8.

SpeakEasy (Πάροδος Αγ. Παρασκευής 31, τηλ.: 210 6890645): Έχει μια μυστηριακή γοητεία η εποχή της ποτοαπαγόρευσης –αν δεν είχε, το noir δεν θα ήταν επιτυχημένο κινηματογραφικό και λογοτεχνικό είδος– κι αυτό το ξέρουν καλά οι ιδιοκτήτες του Speakeasy, που εμπνεύστηκαν το όνομά του από τα «μυστικά» μπαράκια του Μεσοπολέμου στα οποία για να μπεις έπρεπε κατ’ αρχάς να τα βρεις και κατά δεύτερον να γνωρίζεις το συνθηματικό. Εδώ συνθηματικό δεν απαιτείται, χρειάζεται μόνο να αγαπάτε τις μουσικές των 20s και των 30s (είπε κανείς swing;) και να μιλάτε λίγο συνωμοτικά, για να μην χαλάσετε την ατμόσφαιρα. Τα ποτά κοστίζουν 6€.

Mosaic Café (Ρωμανού Μελωδού 7, τηλ.: 210 6856560): Οι φίλοι το λένε και απλώς «Μωσαϊκό». Ένα από τα πιο ιδιαίτερα στέκια της περιοχής είναι κρυμμένο στον μικρό πεζόδρομο της Ρωμανού Μελωδού –όνομα που του ταιριάζει γάντι– όπου απλώνει και κάποια από τα τραπεζάκια του, κάνοντας ευτυχισμένους τους καπνιστές. Με το αυτονόητο μωσαϊκό στο πάτωμα, τα vintage έπιπλα και τις χρωματιστές τοιχογραφίες του, το Mosaic ακροβατεί χαριτωμένα μεταξύ γαλλικού μπιστρό, φοιτητικού στεκιού και καλλιτεχνίζοντος μπαρ. Η μουσική κινείται στο ευρύτερο φάσμα της ροκ –με ιδιαίτερη αδυναμία στο rock’n’roll– με ολίγη από world και ethnic, τα ποτά είναι καθαρά και το σέρβις πάντα χαμογελαστό. Με δυο λόγια, το καλύτερο απογευματινό ξεκίνημα της βόλτας σας.

Blue (Μεσολογγίου 8, τηλ.: 210 6815505): Θρυλικό στέκι που μετρά την Ιστορία του σε… δεκαετίες, καθώς παίζει αδιάλειπτα τις ροκ και alternative μουσικές του από τον Δεκέμβριο του 1992 μέχρι σήμερα. Το αγαπούν πολύ οι νεότεροι κάτοικοι της περιοχής, που αποτελούν κατά συντριπτική πλειοψηφία το happy crowd του. Αναλόγως την ώρα της ημέρας και την διάθεση, θα πιάσετε τραπεζάκι στον επάνω όροφο, για χαλαρή κουβεντούλα με χαμηλωμένη μουσική υπόκρουση, σκαμπό στη μπάρα του ισογείου για σφηνάκια μέχρι τελικής πτώσης και δυνατή μουσική, καναπεδάκι δίπλα στο σταντ του ισογείου με τα μουσικά περιοδικά –και τα τελευταία τεύχη του ΝΜΕ– τις μικρές πρωινές ώρες, για να ξεθολώσετε λίγο πριν φύγετε, ή… μια θέση κάτω από τον έναστρο ουρανό, στην ατμοσφαιρική ταράτσα του. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι και επιτραπέζια στην δροσερή αυλή –ναι, κι άλλος χώρος. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, τα σπέσιαλ και τα κοκτέιλ από 8€ έως 10€.

Petite Fleur (Αγίου Νικολάου 2, τηλ.: 210 6814825): Αγαπημένο non smoking στέκι, με το χαρακτηριστικό τρίξιμο του βινυλίου που κάνει τις jazz και blues μουσικές του να ακούγονται ακόμη ωραιότερες, και τους φανατικούς καπνιστές που σφάζονται για ένα από τα χρωματιστά τραπεζάκια έξω στην πλατεία. Η διακόσμηση είναι βγαλμένη από τα σκηνικά της Αμελί, η ζεστή και η κρύα σοκολάτα με το πορτοκάλι μακράν η καλύτερη της Αθήνας, ενώ το μαύρο και το πράσινο τσάι, ενίοτε αρωματισμένα με εξωτικά μπαχάρια, έχουν την τιμητική τους. Αν χρειάζεστε… σκονάκι, δοκιμάστε το πράσινο τσάι με κόκκους ροζ πιπεριού. Αν πεινάσετε, θα παραγγείλετε λαχταριστό κέικ σοκολάτας, διάσημη τάρτα σπανάκι, ή κάποιο άλλο από τα εξαιρετικά, χειροποίητα και βιολογικά σνακ.

Οι αγαπημένες μας διευθύνσεις για φαγητό

Δεν λένε τυχαία όσοι «την ψάχνουν» με την γαστριμαργική σκηνή της πόλης ότι το Χαλάνδρι είναι η απόλυτη εστιατορική πιάτσα της Αθήνας. Μια ματιά σε οποιονδήποτε οδηγό πόλης θα σας πείσει για του λόγου το αληθές: περισσότερες από εξήντα διευθύνσεις, που περιλαμβάνουν τα πάντα, από μαγέρικα και μεζεδοπωλεία που μυρίζουν παράδοση, μέχρι εξωτικές κουζίνες και gourmet υπογραφές. Θα χρειαζόμασταν σελίδες επί σελίδων για να σας τα συστήσουμε όλα –γι’ αυτό, συγκεντρώνουμε εδώ μόνο τα αγαπημένα μας, και περιμένουμε αντιρρήσεις και αντιπροτάσεις στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Μεζεδοπωλείο της Αλέκας (Σοφ. Βενιζέλου 106 & Χίου, τηλ.: 210 6722128): Παλιές διαφημίσεις –από Achaia Clauss μέχρι Μίσκο– στους τοίχους, καρέκλες καφενείου και δίσκος με κρύα ορεκτικά που έρχεται και προσγειώνεται στο τραπέζι σας με το που θα καθίσετε. Σωστά μαντέψατε, εδώ μιλάμε για ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο με τα όλα του. Τα πιατάκια του είναι όλα ένα κι ένα (μας άρεσε πολύ η σαντορινιά φάβα, ο μαρινάτος γαύρος, το ξυδάτο χταποδάκι, η σπιτική τυροκαυτερή και οι αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες) και οι τιμές ασυναγώνιστες: στα 12€ το άτομο, μαζί με ωραιότατο χύμα κρασί. Καιρού επιτρέποντος, οι τζαμαρίες ανοίγουν και ο χώρος μετατρέπεται σε αυλίτσα πλάι στην πρασιά του πεζοδρομίου.

Κίτσουλας (Φιλικής Εταιρείας 25, τηλ.: 210 6814798): Έχει μεγαλώσει τουλάχιστον δύο γενιές Χαλανδραίων, συν άλλες τόσες εργαζομένων σε γραφεία σαν το δικό μας (ναι, κάνει και delivery). Ο χώρος πιθανότατα είναι το πλέον αδιάφορο σημείο του (πώς ήταν παλιά τα μαγειρεία; έτσι) και η ατμόσφαιρα κινείται στα όρια του cult, οι γεύσεις όμως αξίζουν και με το παραπάνω μια ή και περισσότερες επισκέψεις: Εξαιρετικό κοκκινιστό μοσχαράκι με κομμένες στο χέρι πατάτες-όπως-θα-τις-τηγάνιζε-η-μαμά-σας, ασυναγώνιστα όσπρια (φακές, ρεβιθάδες, φάβα), ωραιότατες πίττες, τραγανά κεφτεδάκια, ωραίο αρνάκι φρικασέ. Το χύμα κρασί είναι απλώς συμπαθητικό. Σερβίρει, όπως κάθε αυθεντικό μαγειρείο, αυστηρά και μόνο μεσημέρια, ενώ Σάββατα και Κυριακές επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι τιμές δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 12-15€ το άτομο.


Πολίτικα και Απλά (Βαλαωρίτου 2, τηλ.: 210 6856466): Φουντωτές νεραντζιές στο πεζοδρόμιο, λιτό κι απέριττο ξύλινο μπαλκονάκι πλάι στην βοή του δρόμου, και πιο ήσυχο εσωτερικό, κι ένα μενού που σε ταξιδεύει απευθείας στην κουζίνα της Πολίτισσας γιαγιάς. Απλά συγκλονιστικό το χουνκιάρ μπεϊντί, εξαιρετικά τα ρολάκια από πλιγούρι με γέμιση κιμά και πιπεριές (ιτσλί κιοφτέ για τους γνωρίζοντες), πολύ καλό το εκμέκ παστουρμά στο πήλινο με τυριά, κατά τι βαρύ το ντονέρ. Δυνατά είναι και τα επιδόρπια, με κορυφαία κατά την δική μας άποψη το καϊμάκι βύσσινο και το καζάν ντιπί. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.


1920 (Αγ. Παρασκευής 110, τηλ.: 210 6813029): Δεν έχουμε καταλήξει αν την αγαπάμε περισσότερο για τον πανέμορφο κήπο της ή για το φαγητό της. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η ιδιαίτερη μπυραρία που κάναμε στέκι πέρυσι το καλοκαίρι θα συνεχίσει και φέτος να φιλοξενεί τα πιο δροσερά καλοκαιρινά μας βράδια. Πέρα από τις κλασικές λουκανικο-ποικιλίες, εδώ απολαμβάνουμε κροστίνι με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα, μελιτζάνα με τυριά, μενταγιόν με σως μαυροδάφνης και φιλέτο πιπεράτο –όλα νοστιμότατα. Πέντε βαρέλια και εξήντα διαφορετικές ετικέτες ολοκληρώνουν το πολυσέλιδο μενού. Θα τη βρείτε ανοιχτή καθημερινά εκτός Δευτέρας, μέχρι τη 1.00 το βράδυ, Κυριακές και το μεσημέρι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.


Ζύθος (Κολοκοτρώνη 8, Πλατεία Δούρου, τηλ.: 210 6896700): Ξύλινο μπαλκονάκι που τον χειμώνα ντύνεται με τζαμαρίες και cozy εσωτερικό, με επίσης ξύλινα πατώματα και ταβάνια, ωραίες μουσικές, σέρβις που θα σας προτείνει τους ιδανικότερους συνδυασμούς φαγητού και μπύρας, κι ένα τεράστιο μενού, που περιλαμβάνει 115 ετικέτες σε μπουκάλι και οκτώ βαρέλια, μεταξύ των οποίων η τσέχικη Közel και η κοκκινόμαυρη Flensburger. Η γιγάντια ποικιλία με τα εξαιρετικά λουκάνικα –συν ό,τι εμπνευστεί ο σεφ για να τα συνοδεύσει– είναι το απόλυτο hit, ενώ το «ρωμαϊκό όργιο» είναι η σταθερή προτίμηση κάθε μεγάλης παρέας: σερβίρεται σε ξύλινη πιατέλα που αγγίζει το ένα μέτρο σε μήκος, και σερβίρεται αυστηρά και μόνο σε… μερακλήδες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο. 


Pink Elephant (Σωκράτους 4Α, τηλ.: 210 6814600): «Φταίει» για όλα τα τυπογραφικά λάθη που μπορεί να έχετε βρει τελευταία στα θέματα του in2life –ναι, κάνει delivery, και ναι, το ινδικό φαγητό είναι μάλλον βαρύ για το διάλειμμα του γραφείου. Του τα συγχωρούμε, όμως, όλα, γιατί το κοτόπουλο Tikka Masala του είναι συγκλονιστικό, τα τραγανά πιτάκια samosas είναι εξαιρετικά και το Botti Tikka, μοσχαράκι μαριναρισμένο σε κύμινο και εξωτικό χυμό φρούτων μας βάζει σχεδόν καθημερινά σε πειρασμό. Περισσότερες από σαράντα μαρινάδες και σάλτσες, ολόφρεσκα υλικά, δικής τους παρασκευής γιαούρτι και τυρί, και ο ινδικός παραδοσιακός φούρνος tandoor είναι τα μυστικά της επιτυχημένης συνταγής του. Ο χώρος μέσα είναι μικρός και ατμοσφαιρικός, αλλά βγάζει και λίγα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, για χάζι στην περαντζάδα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Και τα… λοιπά αγαπημένα μας


Το café του Ευριπίδη
(Ανδρέα Παπανδρέου 11 εντός στοάς, τηλ.: 210 6800644-6): Σημείο αναφοράς της κεντρικής αγοράς του Χαλανδρίου, και κατά την ταπεινή μας άποψη ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία ολόκληρου του λεκανοπεδίου, ο Ευριπίδης στη Στοά φιλοξενεί τα διαλείμματά μας από το γραφείο στο ατμοσφαιρικό café που ευωδιάζει espresso και φρεσκοτυπωμένες σελίδες βιβλίων και free press στο ισόγειό του.

Sugar Cubes (Παπανικολή 56-58, τηλ.: 210 6748447): Χειροποίητα παγωτά που κατασκευάζονται επιτόπου, στο εργαστήριο στο βάθος, και γεύσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μιλφέιγ –με ολόκληρα κομμάτια του χαρακτηριστικού μπισκότου– και υπέροχη nutella, βγαλμένη απευθείας από τις παιδικές μας αναμνήσεις. Δεν έχει τραπεζάκια (ούτως ή άλλως, η πολύβουη Παπανικολή που απλώνεται μπροστά του δεν είναι το ειδυλλιακότερο σημείο για να απολαύσετε το παγωτό σας) οπότε παίρνουμε χωνάκι στο χέρι και ανηφορίζουμε προς την πλατεία –που δεν απέχει περισσότερα από πέντε λεπτά περπάτημα.

Funky Elf (Παπανικολή 56-58, τηλ.: 210 6814135): Είναι κουκλίστικο, έχει αδυναμία στα παραμύθια –πράγμα που είναι εμφανές παντού, από την χρωματιστή ταμπέλα του μέχρι τις ζαχαρένιες δημιουργίες του– και ευωδιάζει βανίλια και ζάχαρη. Τι είναι; Το μικρό cupcake-άδικο του Χαλανδρίου, τα λιγοστά τραπεζάκια του οποίου είναι μονίμως γεμάτα. Αν είστε τυχεροί και πετύχετε κάποιο ελεύθερο, θα συνοδεύσετε τα cupcakes σας (οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 0,60€) με βιολογικό τσάι και ωραίες μουσικές.

Ha!Dog (Ανδρέα Παπανδρέου 22): Μετά το ξενύχτι, μετά το γραφείο, μετά το χάζι στις βιτρίνες, πάντα είναι ιδανική ώρα για ένα αμαρτωλό hot dog από το Ha!Dog. Περισσότερα από δεκαπέντε διαφορετικά λουκάνικα, σε μερίδα με πατάτες ή σε ψωμάκι συνοδεία καυτερών και γλυκών σος, καραμελωμένων κρεμμυδιών, μανιταριών, chili με κιμά και πουρέ με cheddar. Αγαπημένο μας το πικάντικο λουκάνικο με κομμάτια πιπεριάς. Κόλαση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v