Bar με θέα: Σφηνάκια αφ’ υψηλού

Ποια είναι η πιο ροκ ταράτσα της πόλης; Από πού βλέπουμε Ακρόπολη, τσιμπολογώντας μεζεδάκια και πληρώνοντας μόνο 5€ το ποτό; Ποιος φτιάχνει τα καλύτερα κοκτέιλ; Έξι μπαράκια βλέπουν την Αθήνα… αφ’ υψηλού.
Bar με θέα: Σφηνάκια αφ’ υψηλού
της Ηρώς Κουνάδη 

Λίγα πράγματα είναι τόσο συνδεδεμένα με την αρχή του καλοκαιριού, όσο τα πρώτα κοκτέιλ σε μια ταράτσα που απολαμβάνει πανοραμική θέα στην Αθήνα. Όσο και αν γκρινιάζουμε για το ότι οι ταράτσες της πόλης είναι λίγες, με αποτέλεσμα είτε να δίνεται κάθε βράδυ μάχη για ένα τραπέζι στις άκρες τους, είτε να χρεώνουν τα ποτά τους ακριβά ή και τα δύο, όλοι θα επιμένουμε να σκαρφαλώνουμε στο... ύψος τους. Αν μη τι άλλο, για μερικές ματιές στη νυχτερινή Αθήνα που υπό αυτή τη γωνία μοιάζει ομορφότερη από ποτέ.

A for Athens
Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3244244

Τι κι αν μας στεναχώρησε, τσιμπώντας λιγάκι τις τιμές των εξαιρετικών κοκτέιλ του, από τα 9€ στα 10€; Τι κι αν περιμένουμε είκοσι λεπτά κάθε φορά το ασανσέρ στο ισόγειο, κάνοντας ταυτόχρονα επικλήσεις στον θεό του αλκοόλ για να βρούμε ένα τραπεζάκι ελεύθερο; Τις σπάνιες φορές που αυτές οι επικλήσεις εισακούγονται, η συγκλονιστική του θέα στην Ακρόπολη και όλο το ιστορικό κέντρο μας κάνει να τα ξεχνάμε όλα. Ειδικά αυτήν την εποχή, που ανοίγει τις τζαμαρίες οι οποίες μας στερούσαν όλο τον χειμώνα την χαρά του να απλώνουμε σαν τα χαζά το χέρι για να πιάσουμε την Ακρόπολη, το αγαπάμε ακόμα περισσότερο. Σημειώστε πως τα απογεύματα, μέχρι τις 20.00, υπάρχουν νέες προτάσεις για αλκοολούχα και μη κοκτέιλ με 6€ μόνο, ενώ πλέον αν πεινάσετε δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε: υπάρχει ωραιότατο finger food, σαλάτες, και club sandwich - γίγας.

Λουκούμι
Πλατεία Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ.: 6980503652

Είναι το new entry της πλατείας Αβησσυνίας και κάτι μας λέει πως φέτος το καλοκαίρι θα γίνει το νέο αγαπημένο στέκι πολύ κόσμου. Η ταρατσούλα του δεν έχει καμία ιδιαίτερη διακόσμηση –δεν την χρειάζεται άλλωστε: την στολίζει η φωταγωγημένη Ακρόπολη στη μία γωνία, και το Αστεροσκοπείο στην άλλη. Δυνατό χαρτί είναι οι τιμές του (στα 5€ το ποτό, στα 2,5€ η μπύρα) ενώ στα signature cocktails του την παράσταση κλέβει το Black Cat, με βότκα, cherry Coca Cola και χυμό cranberries. Αν πεινάσετε, θα παραγγείλετε με το τεμάχιο νοστιμότατα μεζεδάκια, που περιλαμβάνουν spring rolls, ντοματίνια γεμιστά με κατίκι Δομοκού, και απάκι, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 0,90€. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι –κι αυτό σε τιμή έκπληξη, από 1,80€.

Ταράτσα Bar @ Χοροστάσιο
Σκουλενίου 2 (4ος όροφος) Πλ. Κλαυθμώνος, τηλ.: 210 3314330

Στον τέταρτο όροφο του όμορφου κτιρίου που φιλοξενεί το θρυλικό Χοροστάσιο, το Ταράτσα Bar που αγαπήσαμε πέρυσι έχει κάνει το δυναμικό comeback του ήδη από την 1η Μαΐου. Καθημερινά εκτός Δευτέρας, θα το βρείτε ανοιχτό από τις 21.00 και μετά, για υπέροχα κοκτέιλ υπό τους ήχους «καλοκαιρινών» μουσικών, σε ένα beach bar –ναι, έτσι μοιάζει το σκηνικό, με τις καλαμιές, τις ψάθες και τα ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ– με θέα τον φωτισμένο Λυκαβηττό. Η είσοδος εννοείται πως είναι, όπως πάντα, ελεύθερη, και το ποτό στα 6€.

45 Μοίρες
Βουτάδων & Ιάκχου 18, Γκάζι, τηλ.: 210 3472729
Κι αν είναι ροκ… αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει και τη ρομαντική πλευρά του. Το αποδεικνύει περίτρανα η υπέροχη ταράτσα του, που αγναντεύει τις κατακόκκινες καμινάδες της Τεχνόπολης, και την φωτισμένη Ακρόπολη στο βάθος. Το soundtrack κινείται στα ροκ μονοπάτια για τα οποία το αγαπήσαμε, ενώ όταν θέλει να κάνει διάλειμμα από το κλασικό ροκ, αναμιγνύει έξυπνα pop alternative σφήνες με hard rock-ιές, χωρίς ποτέ να «ξεπέφτει» στο απόλυτο mainstream, αλλά ούτε και να ακούγεται μονοφωνικό. Η διακόσμηση είναι industrial chic, η οθόνη στον τοίχο παίζει αγαπημένα βιντεοκλίπ ενώ από την μπάρα βγαίνουν συνεχώς πολύ καλά mojito, caipirinha, cuba libre και λοιπά δημοφιλή. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, τα κοκτέιλ και τα σπέσιαλ 9€. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, εκτός Δευτέρας.

Bios
Πειραιώς 84, Κεραμικός, είσοδος ταράτσας από την Σαλαμίνος

Το ότι η Ακρόπολη κάνει τέλεια αντίθεση με την industrial αισθητική, αποδεικνύεται και στην ταράτσα του Bios, που εδώ και μερικά χρόνια προσθέτει την καλοκαιρινή αίσθηση που έλειπε από το αγαπημένο στέκι της hipster Αθήνας. Ο χώρος είναι… επιμελώς ατημέλητος, ενώ στις αγαπημένες μας λεπτομέρειες συγκαταλέγονται οι σεζλόνγκ από τις οποίες απολαμβάνουμε τις κινηματογραφικές προβολές των silent movies. Η μουσική, αρκετά προχωρημένη για τα mainstream αυτιά, περιλαμβάνει ηλεκτρονικές μελωδίες και «περίεργα» μπάσα και κινείται σε αρκετά ήπιους τόνους – προφανώς για να μην αναστατώσει τις γύρω πολυκατοικίες. Το απλό ποτό κοστίζει 7€ και τα κοκτέιλ (εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι Μαργαρίτες και η Caipirinha) 8€.

Galaxy Bar
Athens Hilton, τηλ.: 210 7281402

Ναι, ξέρουμε τι θα πείτε. Είναι το roof bar του Hilton, κι αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του είναι ανάλογες –πριν από ένα μήνα περίπου λάβαμε με e-mail τα χαρμόσυνα νέα ότι μέχρι τις 30 Απριλίου το μοχίτο θα κόστιζε «μόνο 15€, περιλαμβανομένου finger food». Σίγουρα, η θέα της φωταγωγημένης Αθήνας που απλώνεται κάτω από τα πόδια σας και «πιάνει» από Λυκαβηττό και Ακρόπολη μέχρι Υμηττό και θάλασσα δεν είναι για κάθε μέρα. Είναι, όμως, ό,τι πρέπει για εξαιρετικές περιστάσεις. Τα δε πάρτι που διοργανώνει κατά καιρούς με DJs όπως η Εύα Θεοτοκάτου, ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος αλλά και guests από το εξωτερικό, και με είσοδο επίσης στα 15€ (ποτού περιλαμβανομένου) είναι αρκούντως ξεσηκωτικά. Σημειώστε, επίσης –για εκείνες τις ειδικές περιστάσεις που λέγαμε– ότι από φέτος λειτουργεί στη βεράντα και το εστιατόριο Galaxy Restaurant, με την υπογραφή του executive chef Γιάννη Μανίκη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v