10 οικονομικά ουζερί που… φέρνουν την Άνοιξη

Βιαζόμαστε να πάρουμε γεύση καλοκαιριού – και το κάνουμε σε 10 αθηναϊκά ουζερί που μας μεταφέρουν νησιώτικη, χαλαρή, παρεΐστικη διάθεση και μας εμπνέουν να τσιμπολογήσουμε για ώρες στα τραπεζάκια τους, χωρίς… χρηματοπιστωτικές τύψεις. 
10 οικονομικά ουζερί που… φέρνουν την Άνοιξη
του Γιώργου Κόκουβα

Οι πρώτες δυνατές λιακάδες μάς επιτρέπουν να προβάρουμε την καλοκαιρινή μας διάθεση. Και δεν βρίσκουμε πιο κατάλληλο μέρος γι’ αυτή την πρόβα από ένα τραπεζάκι σε κάποια αυλή, με καλή παρέα και ένα ποτηράκι ούζο για το απαραίτητο τσιμπολόγημα. Εκείνο το τσιμπολόγημα που γίνεται αυτοσκοπός της ουζο-κατανυκτικής εξόδου, αφού μερικά μεσημέρια το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να αράξουμε σε μια ψάθινη καρέκλα και μεταξύ των τσουγκρισμάτων, μεταξύ τύρου, αχλαδίου, σαγανακίου και γαύρου, να συζητάμε περί ανέμων, υδάτων και καλοκαιρινών διακοπών. Άντε, και περί εκλογών. 
Κι επειδή το μεγάλο διακύβευμα των τελευταίων είναι το πορτοφόλι μας, φροντίζουμε τα παραπάνω τσουγκρίσματα να μην το ελαφρύνουν περαιτέρω. Γι’ αυτό, εντοπίζουμε τα πιο οικονομικά ουζερί της Αθήνας, ώστε η λυπητερή να κυμαίνεται κάτω από 15 ευρώ – ευτυχώς άλλωστε, το ούζο δεν απαιτεί πολυτέλειες: Χάρτινο τραπεζομάντιλο, μικρό ποτήρι, μικρό καραφάκι, μικρά πιατάκια, μεγάλο, ελληνικό φαγοπότι.

(Εμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ: 210 3814525)
Πόσο απέχει η Μυτιλήνη από τα Εξάρχεια; Μόνο λίγη ώρα, όση δηλαδή χρειάζεται για να φτάσει στο τραπεζάκι το πρώτο καραφάκι με το ούζο από το νησί. Όταν δε, καταφτάσουν οι νησιώτικοι μεζέδες, η φημισμένη χωριάτικη με το λάδι Μυτιλήνης, τα φρέσκα θαλασσινά από τη «βιτρίνα» και τα πιατάκια με το άρωμα του Αιγαίου, η Αθήνα αποτελεί πλέον μακρινή ανάμνηση. Και δεν  χρειάζεται καν προσπάθεια – η «Λέσβος» τα καταφέρνει χωρίς να προσποιηθεί πως ποντάρει στην διακόσμηση ή στις ψαγμένες συνταγές. Προτιμά την παλιά καλή συνταγή: Κλασικοί μεζέδες και αγνά υλικά από την ευλογημένη γωνιά του Αιγαίου.

*Ο Τσέλιγκας
(Ζ. Πηγής 50 και Αραχώβης, Εξάρχεια)
Σε άλλη μια γωνιά των Εξαρχείων, που σχεδόν δεν την παίρνει το μάτι σου, βρίσκεται ο μοναδικός Τσέλιγκας που ψηφίζει… θάλασσα. Το σκηνικό είναι απόλυτα ρετρό, λιτό κι απέριττο – όπως θα ήταν σε κάθε κλασικό καφενείο χωριού, αλλά το ούζο, το τσίπουρο και ο καλός μεζές αποζημιώνουν τους μυημένους που δοκιμάζουν εδώ εξαίσια κουτσομούρα, γαύρο και μπακαλιάρο. 


*Το Τηνιακό (Λ. Αλεξάνδρας 50)
Αν τον Τσέλιγκα τον προτιμούν οι πιο «έμπειροι», λίγο πιο πέρα, εκεί που η Αλεξάνδρας συναντά το Πεδίον του Άρεως, οι φοιτητές κάνουν «πάρτι» στην αυλή του Τηνιακού. Τα τσίγκινα τραπεζάκια και η ασβεστωμένη υπερηψωμένη «πιάτσα» αναδίδουν ατμόσφαιρα καφενείου, όπου έχει λάβει θέση κάθε φοιτητής της Αθήνας που περνάει περίοδο… αφραγκίας αλλά δεν θέλει να στερηθεί την έξοδο. Στο Τηνιακό αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς το ούζο είναι πάμφθηνο – το ίδιο και η απλή ποικιλία μεζέδων που δεν διεκδικεί δάφνες φαντασίας ή φρεσκάδας, αλλά ταιριάζει απόλυτα στο πρόχειρο αλλά μποέμ στιλ των νεαρών θαμώνων του.

*Ο Καφενές
(Θεμιστοκλέους 11, εντός στοάς, τηλ: 210 3825961)
Κρύβεται στην στοά της Θεμιστοκλέους, στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, και κρύβει τους ουζο-μυημένους από την φασαρία της Ακαδημίας, προσφέροντάς τους υπέροχο χταποδάκι για να συνοδεύσουν το ούζο τους. Αν πάλι είστε λάτρης των κρεατικών, η ποικιλία του Καφενέ ή το παστό χοιρινό του δεν θα σας απογοητεύσει. Άλλωστε δεν έχει απογοητεύσει τους θαμώνες του εδώ και πολλές δεκαετίες – πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ουζερί της πόλης.

*Ανδρέας
(Θεμιστοκλέους 18, τηλ: 210 3821522)
Πολύ κοντά στον Καφενέ, αλλά αυτή τη φορά για όσους προτιμούν να απολαμβάνουν το ουζάκι τους στο πλακόστρωτο, ο Ανδρέας απλώνει τα ξύλινα τραπέζια του στο στενό της «γειτονιάς της Νομικής» και σερβίρει μεγάλη ποικιλία μεζέδων και προσεγμένες σαλάτες. Στα συν του ουζερί, το περιποιημένο και ευρύχωρο περιβάλλον του καθώς και το εξυπηρετικό σέρβις του.


*Οι Φίλοι
(Κεραμεικού 84, Κεραμεικός, τηλ: 210 5246743)
Δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά –όπως δηλώνει και το όνομά του- και εντελώς παρεΐστικο. Τα μεσημέρια συχνά η ψησταριά στήνεται έξω στον πεζόδρομο και οι παρέες γίνονται σαν φίλοι που συγκεντρώθηκαν για barbecue. Εκτός από ουζάκι με νόστιμους μεζέδες, αξίζει να δοκιμάσετε την ρακή του ή την –ακόμα πιο φθηνή- μπύρα του.

*Υποβρύχιο
(Στρατονίκης 19, Γκάζι, τηλ: 210 3451393)
Αθήνα απ’ τα παλιά θυμίζει το όμορφο στέκι στο Γκάζι και τα καταφέρνει χάρη στην όμορφη σάλα του, τα ξύλινα τραπέζια, το μωσαϊκό στα πατώματα και τα χαριτωμένα παράθυρα που βλέπουν στην αυλή – η οποία σίγουρα θα μας απασχολήσει τους μήνες που έρχονται. Διαλέξτε μεταξύ ούζου, τσίπουρου ή ρακής και απολαύστε τους μεζέδες δίπλα στην μικρή ήσυχη πλατεία – καμία σχέση με την άλλη, πολύβουη πλατεία που βρίσκεται λίγα βήματα μακριά. 

*Ο Μήτσος
(Πλατεία Αγίου Νικολάου, Χαλάνδρι)
Ποιος είπε ότι όσο πάμε προς τα Βόρεια, η θάλασσα απομακρύνεται; Στο κέντρο του Χαλανδρίου, ο «Μήτσος» έχει στήσει ένα μικρό παράρτημα γαλάζιου στο μικρό μεζεδοπωλείο του και τιμά το ούζο που σερβίρει με ολόφρεσκους μεζέδες – τα πάντα… σπαρταράνε από φρεσκάδα, από την ντομάτα μέχρι την κουτσομούρα που τηγανίζεται ελαφριά. Τυροκαυτερή-βόμβα, πολύ καλή τσιροσαλάτα και ψάρια ημέρας είναι εγγυημένες επιλογές – προσπαθήστε όμως να συγκρατηθείτε, για να διατηρήσετε τον λογαριασμό σε χαμηλά επίπεδα. 

*Το Μικιό
(Αγίου Αλεξάνδρου 58, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9855380) 
Θυμίζει παραδοσιακό καφενείο, αλλά φροντίζει να παραμένει κομψό, πεντακάθαρο και έτοιμο να υποδεχθεί κάθε περιπατητή που περνά από το δρομάκι του Παλαιού Φαλήρου όπου απλώνει τα τραπεζάκια του. Το ούζο εδώ αντικαθίσταται από κρητικές τσικουδιές και καταπληκτικούς μεζέδες από το ίδιο ευλογημένο νησί – must οι κρητικές πίτες με τυρί. 

*Η Ωραία Νάξος
(Πλατεία Χριστοκοπίδου 1, Ψυρρή)
Πιο γραφικά στο κέντρο της Αθήνας δεν γίνεται: Η Νάξος έχει φέρει εδώ και πολλά χρόνια νησιώτικη διάθεση γύρω από την μικρή εκκλησία στου Ψυρρή, και συνοδεύει το ουζάκι με φρέσκο ψάρι, χταπόδι, τσίρο και τηγανιτά εδέσματα. Αν η «τουριστική» διάθεση της περιοχής δεν σας προβληματίζει και μπορείτε να αποφύγετε τις «κακοτοπιές» που φουσκώνουν τον λογαριασμό, θα τσιμπολογήσετε οικονομικά – και φυσικά θα κλείσετε στα γειτονικά Σερμπέτια για εξαίσια γλυκά σε γιγαντιαίες μερίδες.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v