Μπαρ για χορό: Μην κάθεστε κάτω απ’ την μπάρα

Swing, latin ή μήπως… disco fever; Όσο η επέλαση του dubstep από τη μία και της funk-o-soul από την άλλη λικνίζουν ελαφρά την αθηναϊκή νύχτα, τόσο κάποια μπαράκια επιμένουν να την ξεσηκώνουν με χορευτικά beats. Κουραστήκαμε, αλλά τα ανακαλύψαμε.
Μπαρ για χορό: Μην κάθεστε κάτω απ’ την μπάρα
της Ηρώς Κουνάδη

«Ο κόσμος είχε σταματήσει να χορεύει» μας έλεγαν πέρυσι οι… νοσταλγοί του Rock’n’Roll,  εξηγώντας γιατί η αναβίωση του swing εξελίχθηκε τόσο γρήγορα σε τάση. Και σίγουρα, εκεί κάπου στα τέλη των 90s, στο βωμό της μουσικής που θα ξέφευγε από την κονσέρβα του mainstream, θυσιάσαμε τις χορευτικές μας φιγούρες επί των dancefloors –που δεν είναι τυχαίο ότι μετονομάστηκαν σε «χώρος μπροστά από την μπάρα» κι αργότερα «μπάρα» σκέτο.

Είναι, λοιπόν, μάταια η αναζήτηση μπαρ όπου ο κόσμος χορεύει; Όχι. Είναι, όμως, σίγουρα κουραστική. Γι’ αυτό, κάναμε εμείς την δύσκολη δουλειά της έρευνας για εσάς, και καταλήξαμε (να χορεύουμε) στα λίγα μπαράκια που αγαπούν το swing, το latin και άλλες χορευτικές μουσικές –ή έχουν απλά χαρούμενους θαμώνες, που χορεύουν με οποιαδήποτε μουσική.

Lost and Found
Κεραμεικού 53, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5246564

Το πρώην Barrio είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μπαράκια του Μεταξουργείου. Κι αυτό το οφείλει όχι μόνο στο industrial σκηνικό με τις arty λεπτομέρειες (τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε στις φωτογραφίες) αλλά και στο The Big Swing Social Dancing Party που διοργανώνει εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο η ομάδα Athens Lindy Hop κάθε δεύτερη Τετάρτη. Οι DJ’s Shorty George, Miss Cherry Pie και Nefeli αναλαμβάνουν τα decks και μας ταξιδεύουν στις δεκαετίες του ’20, του ’30 και του ’40, μέσα από swing, Charleston και rock’n’roll επιλογές. Αν από όλα αυτά δεν μαντέψατε πως το μπαρ πλημμυρίζει από κόσμο που χορεύει μέχρι το πρωί, φρεσκάρετε τις γνώσεις σας για την swing-ο-μανία που κατέλαβε την Αθήνα πέρυσι και συνεχίζει ακάθεκτη, εδώ. Το ποτό δεν κοστίζει περισσότερα από 6€ (tip: ζητήστε το δυσεύρετο, δομινικανό ρούμι Matusalem, θα μας θυμηθείτε).

La Vida Loca
Ωγύγου 11, Ψυρρή, τηλ.: 6932428702

Αφού τα μεγάλα latin clubs της πόλης μας αποχαιρέτισαν το ένα μετά το άλλο, ένα γλυκύτατο μπαράκι, διακοσμημένο σαν κουβανέζικο σπίτι, ήρθε να εκπροσωπήσει την latin σκηνή στην Αθήνα, και να εξασφαλίσει ότι οι μυημένοι θα συνεχίσουν να εξασκούν τις φιγούρες της salsa και του merengue που μάθαιναν τόσα χρόνια στην Cubanita και το Palenque. Το La vida Loca φιλοξενεί… κάθε μέρα κι άλλο πάρτι, που λέει και το τραγούδι: live μπάντες, μαθήματα χορού, προβολές animation, capoeira shows και πολλά ακόμα. Θα το βρείτε ανοιχτό από Πέμπτη έως Κυριακή, ενώ κάθε Κυριακή απόγευμα, για να κλείσει καλά η εβδομάδα, στήνεται εδώ ένας ωραιότατος μπουφές με εδέσματα από τη Λατινική Αμερική. Το ποτό κοστίζει 8€.

Blue Fox
Ασκληπιού 91, Εξάρχεια, τηλ.: 6942487225

Λέγαμε κάτι για swing; Εδώ διοργανώνει τακτικά τα Rock’n’Roll πάρτι της η ομάδα των Rollin’ Foxes, εδώ θα βρείτε και τους HiRollers Boogie να παίζουν live swing, rock’n’roll και jive. Χρειάζεται να προσθέσουμε ότι εδώ θα δείτε και όλο τον κόσμο να χορεύει swing, rock'n'roll, jive, doo wop, boogie woogie και άλλους νοσταλγικούς χορούς με χαριτωμένα ονόματα από τα 40s και τα 50s; Φορέστε τις τιράντες σας, και σπεύσατε, από Τετάρτη μέχρι Σάββατο. Το ποτό κοστίζει μόλις 6,5€.

Circus
Ναβαρίνου 11, Αθήνα, τηλ.: 210 3615255
Αν απορήσατε βλέποντας το όνομά του σε αυτήν την λίστα, μάλλον δεν έχετε ανέβει στο πατάρι του βράδυ Παρασκευής. Η αλήθεια είναι πως το ισόγειο είναι πάντα –ναι, ακόμη και τις καθημερινές– τόσο ασφυκτικά γεμάτο που δεν υπάρχει χώρος όχι για να χορέψεις, ούτε καλά καλά για να απλώσεις το χέρι να πιάσεις το ποτό από την μπάρα. Το πατάρι, όμως, είναι μια άλλη ιστορία: λίγο ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των 20something θαμώνων του, λίγο η upbeat μουσική με τα indie ακούσματα να συναντούν τα 90s, και λίγο τα εξαιρετικά κοκτέιλ (σταθερά σε happy hour 18.30-20.30) δεν θέλει πολύ το κέφι να ανάψει και ο μεγάλος, κενός χώρος μπροστά στους καναπέδες να μετατραπεί σε αυτοσχέδιο dancefloor.

Βινύλιο
Λεωφ. Ποσειδώνος 33, Γλυφάδα (στο υπόγειο του ξενοδοχείου «Εμμαντίνα»), τηλ.: 210 9681056, 6984258777

Αν ο κόσμος δε χόρευε στις ντίσκο, τότε ποιο θα ήταν το νόημα της αναβίωσής τους; Ο πρώτος διδάξας της σωστής χορογραφίας του YMCA για τα παιδιά των ‘00s, το Βινύλιο μιξάρει αυστηρά και μόνο (το μαντέψατε) βινύλια, επάνω στα οποία έχουν χαραχτεί τα soundtracks των 60s, 70s και 80s, μέσα από ξένα αλλά και ελληνικά, πολυαγαπημένα, κομμάτια –σκεφτείτε «Το Κορίτσι του Μάη» και «Καλοκαιρινές Διακοπές για Πάντα». Η είσοδος με ποτό κοστίζει 10€ Παρασκευές και Σάββατα και 5€ τις υπόλοιπες μέρες, και η διακόσμηση είναι τόσο πολύχρωμη και φωσφοριζέ όσο χρειάζεται για να σας βάζει στο ανάλογο κλίμα, όπως την κοιτάτε από την πίστα.

Sixx
Αμερικής 6, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3608304
Στο υπόγειο όπου παλαιότερα βρισκόταν το θρυλικό Kahlua, πλέον συναντάμε ένα dance club εμπνευσμένο από την αντίστοιχη σκηνή πόλεων όπως το Βερολίνο και το Λονδίνο: βιομηχανική αισθητική, διανθισμένη με glam στοιχεία, Έλληνες και ξένοι DJ’s να εναλλάσσονται στα decks (αυτήν την εβδομάδα, guests οι Kiko Navarro και οι DJ Dino, Viton & Siopis) και, για αλλαγή, κόσμος που χορεύει. Τα κοκτέιλ που συνήθως απουσιάζουν από τέτοιου τύπου clubs δίνουν εδώ ηχηρό παρόν –κι αυτή είναι μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη. Η είσοδος μετά ποτού κοστίζει 15€ Παρασκευές και Σάββατα, και 10€ τις Πέμπτες, που παίζουν οι residents Mr Orpheus και Junior mi.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v