Νέα Σμύρνη: Βόλτα στην πλατεία (των πλατειών)

Μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πλατείες της Αττικής, ένα περιποιημένο καταπράσινο Άλσος και ορισμένα εξαιρετικά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία που έχουν γίνει στέκια είναι κάποιες μόνο απαντήσεις στο γιατί η Νέα Σμύρνη είναι τόσο δημοφιλής.
Νέα Σμύρνη: Βόλτα στην πλατεία (των πλατειών)
των Έλενας Μπούλια, Νικόλα Γεωργιακώδη

Πρόκειται για τον τρίτο πολυπληθέστερο δήμο της Αττικής, κι όμως δεν του «φαίνεται». Βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, ανάμεσα στην θάλασσα του Φαλήρου και το κέντρο της Αθήνας, σε απόσταση από αυτά μόλις 20 λεπτών χάρη στο τραμ. Έχει ιστορία, έχει όμορφα κτίρια, έχει πράσινο, είναι γεμάτη -οικονομικά κατά βάση- εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες, έχει πάρα πολύ κίνηση αλλά και απολαυστική άπλα στους πεζοδρόμους της. Και αυτά είναι κάποια μόνο στοιχεία που κάνουν τη Νέα Σμύρνη έναν από τους δημοφιλέστερους δήμους της Αττικής.

Η ιστορία

Το αρχικό όνομα της Νέας Σμύρνης ήταν Ανάλατος και κάτι που δεν γνωρίζουν ακόμα και οι πιο παλιοί κάτοικοί της είναι ότι εκεί έγινε στις 24 Απριλίου 1827 η γνωστή Μάχη Αναλάτου, μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων, για την ανακατάληψη της Ακρόπολης. Το όνομα Ανάλατος προήλθε από ένα πηγάδι με γλυκό νερό, το οποίο βρισκόταν εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το γήπεδο του Πανιωνίου. Το όνομα Νέα Σμύρνη, όμως, προέκυψε όταν, μετά την Μικρασιατική καταστροφή (1922-1923) η κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευαστεί στην περιοχή συνοικισμός για τους πρόσφυγες της Σμύρνης, η ανοικοδόμηση του οποίου άρχισε το 1926. Δύο χρόνια αργότερα ο πληθυσμός της περιοχής ήταν μόλις 210 άτομα, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σημερινά νούμερα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του 2011 η Νέα Σμύρνη είναι, μετά την Αθήνα και την Καλλιθέα, ο τρίτος πολυπληθέστερος δήμος της χώρας με 20.740,6 μόνιμους κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Τα… αξιοθέατα
Πέρα από το κέντρο της, που δεν είναι άλλο από την μεγάλη, πράσινη και πεζοδρομημένη πλατεία, η Νέα Σμύρνη καμαρώνει και για το καταπράσινο Άλσος της, το οποίο προσφέρεται για βόλτες και τζόκινγκ, ενώ συχνά εκεί λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Άλσους θα δείτε στις ιστοσελίδες της περιοχής. Η Εστία είναι ένα ακόμα ορόσημο της πλατείας καθώς πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο, έξω από το οποίο συχνάζουν τα απογεύματα πιτσιρίκα με τα skates τους. Η Εστία ιδρύθηκε το 1930 από Μικρασιάτες πρόσφυγες, με σκοπό τη συλλογή, μελέτη και περίσωση του εθνικού, πνευματικού, ιστορικού, λαογραφικού και γλωσσικού πλούτου του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Κωνσταντινουπόλεως, που εκριζώθηκε από τις μικροεστίες του.

Αρκετά κοντά στην πλατεία, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο του 1929 όπου βρισκόταν το πρώην Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο, σήμερα στεγάζεται η Ειδική Επαγγελματική Σχολή «Παιδούπολη Αγία Βαρβάρα», η οποία εξυπηρετεί εφήβους εσωτερικούς και μη, ενώ εκεί λειτουργούν και εργαστήρια αγγειοπλαστικής, ξυλουργικής, κοπτικής-ραπτικής και κεντήματος.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην γίνει λόγος και για το καμάρι κάθε γνήσιου νεοσμυρνιώτη, το Στάδιο του Πανιωνίου, το οποίο εγκαινιάστηκε με τους πρώτους ποδοσφαιρικούς αγώνες το 1940, όταν ολόκληρος ο σύλλογος του Πανιωνίου μεταφέρθηκε από την Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη. Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος, πέρα από την ποδοσφαιρική ομάδα, έχει πολλά αθλητικά τμήματα και αμέτρητες επιτυχίες στην μακρόχρονη ιστορία του.

Η πλατεία της Νέας Σμύρνης
Η πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι ο κύριος τόπος συνάντησης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Η ανάπλαση που πραγματοποιήθηκε εκεί πριν οκτώ περίπου χρόνια, με την οποία πεζοδρομήθηκαν όλοι οι γύρω δρόμοι της, αλλά και το πέρασμα του τραμ από το κεντρικότερο δρόμο της, την Ελευθερίου Βενιζέλου, την έκαναν πολύ πιο προσιτή στους κατοίκους των συνοριακών περιοχών του Παλαιού Φαλήρου, του Νέου Κόσμου και όχι μόνο. Πολλές περισσότερες οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι που αναζητούν «άπλα» για βόλτα και καφέ καταφθάνουν από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ στην πλατεία γεμίζοντάς την με γέλια, παιχνίδια αλλά και πολύωρες συζητήσεις.

Τα καταστήματα γύρω από την πλατεία αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο: Κάποια κλείνουν, νέα ανοίγουν στην θέση τους, κάποια ανακαινίζονται ή επεκτείνονται. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες «σταθερές» που αποτελούν πλέον κατατεθέντα σήματα και σημεία συνάντησης: Τα Goody’s και το πολύ παλαιότερο σουβλατζίδικο του Γιώργου επί της 2ας Μαΐου και ο Άδωνις («για καφέ» που λέει και το τραγούδι) στην 25ης Μαρτίου, από όπου θα απολαύσετε την καλύτερη θέα της πλατείας.

Κατά τα άλλα, στους τέσσερις δρόμους γύρω από την πλατεία συγκεντρώνονται πολλές καφετέριες, spots για γρήγορο φαγητό (σουβλάκια, κρέπες, παγωτό) και αμέτρητα εμπορικά καταστήματα που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Στο δε κέντρο της ανέγγιχτη έχει μείνει η λιμνούλα με τα σιντριβάνια, γύρω από την οποία συγκεντρώνονται τραπεζάκια από τις καφετέριες, το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και η περίφημη πυραμίδα, επί της 25ης Μαρτίου, πάνω στην οποία λατρεύουν τα πιτσιρίκια να σκαρφαλώνουν.

Πού θα φάτε:
Για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, η Μυρτιά αποτελεί σταθερή αξία με φοβερή σχάρα, γενναίες μερίδες και αρκετά οικονομικές τιμές (περί τα 15€ ανά άτομο χωρίς κρασί). Πιο μοντέρνες επιλογές για τους φαν του κρέατος το Σημεία και Κρέατα κοντά στη πλατεία με πολλούς γευστικούς συνδυασμούς – τι άλλο; - κρεατικών και το BBQ, επί της Ελευθερίου Βενιζέλου στο οποίο θα δοκιμάσετε μεταξύ άλλων φοβερά burger και πολύ καλές σαλάτες συνοδεία κάποιου από τα 30 ελληνικά κρασιά της wine list (περί τα 20€ το άτομο χωρίς κρασί). Το BBQ ενδείκνυται και για χαλαρό ποτάκι, έχοντας διαμορφώσει «μπαρίστικα» τον εσωτερικό του χώρο. Η κρεατική γευσιγνωσία κλείνει με την προσθήκη του – σχετικά νέου – Meat House - φωτο (τηλ: 2109328638) – στο νούμερο 57 της Ελευθερίου Βενιζέλου. Σουβλάκια, μοσχαρίσιες μπριζόλες, λουκάνικο, κεμπάπ και κοκορετσάκι όλα στη λαδόκολα σε ένα λιτό και μοντέρνο περιβάλλον (περί τα 20€ χωρίς κρασί).

Oι φανατικοί υποστηρικτές της tex mex κουζίνας θα απολαύσουν στο έπακρο τις πικάντικες συνταγές του Vamos Amigos -φωτο (Μεγάλου Αλεξάνδρου 70) σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον που… μυρίζει τεκίλα (20 – 24€ ανά άτομο, ενώ στο ίδιο έθνικ κλίμα αλλά με σαφώς μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων από Αργεντινή, Μεξικό, Ιταλία, ακόμα και Κίνα, κινείται το Putumayo World Café (περί τα 35€ το άτομο με κρασί). 

Σε εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα, το αγαπημένο μικρό μπιστρό Alexis R. Deli (Ομήρου 29), εξειδικεύεται στις ευρωπαϊκές deli γεύσεις με εκλεκτές σαλάτες, λαχταριστές τάρτες και επιλεγμένες ετικέτες κρασιού (από 20€ το άτομο χωρίς κρασί).

Φυσικά, από την πλατεία δεν λείπουν και οι νέες αφίξεις. Το αδερφάκι του Pizzoteca του Πειραιά, άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του στους απανταχού λάτρεις της ιταλικής κουζίνας και δη της λαχταριστής πίτσας υπό την επιμέλεια του executive chef Χρήστου Τζιέρα. Είναι ανοιχτό όλη μέρα, ενώ μπορείτε να πάρετε τις γνήσιες Ιταλικές του πίτσες και πακέτο για το σπίτι. (2ας Μαίου 18, τηλ: 2109323888) Επίσης, το Πλατεία Καλαμάκι (Ειρήνης 2 & 25ης Μαρτίου) έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του από τις αρχές Αυγούστου με λαχταριστά καλαμάκια, αλλά και μπιφτέκια από μοσχάρι ή γαλοπούλα, χοιρινά μπριζολάκια και λοιπά… κρεατοεδέσματα. (από 12€ το άτομο)

Πού θα πιείτε καφέ-ποτό:
Εκτός από το Putumayo, το οποίο εκτός από έθνικ εστιατόριο αποτελεί εξαιρετική πρόταση και για καφέ/ γλυκό, στην πλατεία ξεχωρίζουν ο Άδωνις για… καφέ με αμφιθεατρική θέα της πλατείας (αν βρείτε να κάτσετε στο μπαλκόνι του), το Pop Up, το μικροσκοπικό καφέ, επί της 25ης Μαρτίου, με την εναλλακτική μουσική, τις πιο συμπαθητικές φάτσες και τα ακόμα πιο συμπαθητικά ποτά (7€) και το κουκλίστικο καφέ/ ζαχαροπλαστείο Cake με λαχταριστά γλυκά (cupcakes, steam chocolate cake και απολαυστικά brownies συγκαταλέγονται στις top επιλογές).

Για χαλαρή μπύρα συνοδεία ροκ μουσικών επιλογών συνιστούμε ανεπιφύλακτα το Επιτόκιο, σταθερή αξία της περιοχής (πρόσφατα άνοιξε και το αντίστοιχο rock restaurant με hamburgers, fingerfood και σαλάτες, από 20€ το άτομο) και το άρτι αφιχθέν Rock Gallery στον χώρο του θρυλικού internet café Da Silva (το θυμάστε;), ενώ για ποτό με μπόλικο… τζέρτζελο και βαβούρα τα νεανικά Feather Café και Sugar Cubes στην Ελευθερίου Βενιζέλου.

Δραστηριότητες για παιδιά
Τα παιδιά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης πραγματικά ξεσαλώνουν –ειδικά τώρα που δημιουργήθηκε και μία νέα, μικρή παιδική χαρά δίπλα στην αγαπημένη τους πυραμίδα. Ειδικά τις απογευματινές ώρες, στον πεζόδρομο της πλατείας τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να κάνουν ποδήλατο, να παίξουν με τις μπάλες τους αλλά και να απολαύσουν γλυκά και παγωτά στις γύρω καφετέριες όπου τα περιμένουν οι γονείς τους.
Ωστόσο, ακόμα πιο φιλόξενο για μικρούς και μεγάλους είναι το Άλσος νέας Σμύρνης (φωτο), το οποίο είναι πνιγμένο στο πράσινο και διαθέτει αρκετά παιχνίδια, ενώ συχνά εκεί ο οργανισμός νεολαίας και άθλησης του δήμου διοργανώνει διάφορα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Τέλος, περιποιημένες είναι και οι κούνιες ανάμεσα στο κολυμβητήριο και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο (Άνω) Νέας Σμύρνης, σε ένα πάρκο 2,5 στρεμμάτων, με παιδική χαρά, παγκάκια και πυκνή βλάστηση.

Κινηματογράφοι
Διατηρώντας την παράδοση του παλιού συνοικιακού κινηματογράφου, στη Νέα Σμύρνη, αρκετά κοντά στην πλατεία, θα βρει κανείς δύο χειμερινούς κινηματογράφους, τους Άτταλο (Κοτυαίου & Ελ. Βενιζέλου) και Σπόρτινγκ (Κ. Παλαιολόγου 18) και τον αγαπημένο θερινό Φιλίπ (Ελ. Βενιζέλου & Μεγ.Αλεξάνδρου).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v