Πανόρμου: Αθηναϊκή πιάτσα, η παντοτινή

Βολτάρουμε σε μια από τις πιο πολύβουες πιάτσες της Αθήνας, κι ανακαλύπτουμε μυστικές γωνιές και διαχρονικά στέκια για κοκτέιλ, μπύρες και φαγητό. Είπε κανείς πως οι μόδες είναι παροδικές;
Πανόρμου: Αθηναϊκή πιάτσα, η παντοτινή
της Ηρώς Κουνάδη

Για πολλούς, είναι ο δρόμος με τις ταράτσες, τις funky μουσικές και τα καλά κοκτέιλ. Για άλλους, είναι η πιάτσα με την οχλαγωγία και τις μπερδεμένες μουσικές που θυμίζει στενό “hot” κυκλαδίτικου νησιού. Η αλήθεια βρίσκεται (πάντα) κάπου στη μέση. Διότι η φήμη της Πανόρμου, όπως εκείνη κάθε όμορφης γειτονιάς της Αθήνας, ξεπέρασε κάποια στιγμή τα όρια της περιοχής της, κι έφερε εδώ περισσότερο κόσμο, περισσότερο hype και περισσότερα μαγαζιά απ’ όσα μπορούσε να αντέξει. Αυτά είναι τα κακά νέα.

Τα καλά νέα, τώρα, είναι ότι η «άλωση» δεν ήταν ολοκληρωτική όπως εκείνη του Γκαζιού. Αφενός διότι οι παλιοί… κράτησαν χαρακτήρα και δεν παραδόθηκαν σε κανένα mainstream ρεύμα, κι αφετέρου διότι οι περίφημες ταράτσες της μπορούσαν να σώσουν την κατάσταση –και το έκαναν: εκεί πάνω δεν ακούς πέντε διαφορετικές μουσικές ταυτόχρονα, δεν σπρώχνεις περαστικούς για να φτάσεις στο μπαρ και δεν ανησυχείς μήπως σε πατήσει διερχόμενο μηχανάκι εκεί που απολαμβάνεις το ποτό σου.

Για να μην… χαθείτε στο πλήθος και κινδυνεύσετε, συντάξαμε τον χάρτη μιας από τις πιο πολυσυλλεκτικές, και μακροβιότερες, πιάτσες της Αθήνας. Περιμένουμε τα δικά σας tips για μυστικές γωνιές και στέκια που μας ξέφυγαν, στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Ταράτσες vs. αυλές: Top-8 αγαπημένα μπαράκια
 
Ποτοπωλείον (Πανόρμου 113, τηλ.: 210 6911672): Αν δεν υπήρχε το Ποτοπωλείον, πιθανότατα δεν θα υπήρχε και η Πανόρμου όπως την ξέρουμε σήμερα. Ένα από τα πρώτα στέκια της γειτονιάς, έπιασε την γωνιακή του θέση στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και από τότε κακομαθαίνει, με καλές jazz, funky και soul μουσικές, καθαρά ποτά και θέα στην περαντζάδα τους φανατικούς θαμώνες του. Τον χειμώνα η δράση μεταφέρεται στο ξύλινο εσωτερικό του, αν και το υπερυψωμένο μπαλκονάκι-πεζοδρόμιό του δεν αδειάζει σχεδόν ποτέ. Τα ποτά κυμαίνονται στα 7€.

Marabou (Πανόρμου 113, τηλ.: 210 6910797): Αλλιώς γνωστό ως «η ταράτσα πάνω από το Ποτοπωλείο», το νησιώτικο Marabou αγαπά τις μαύρες μουσικές –funky, soul και καλοκαιρινή reggae έχουν την τιμητική τους– και τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ (must η Μαργαρίτα) τα οποία θα σας κοστίσουν μόλις 6,5€ (και 5€ τα ποτά) κατά τη διάρκεια του happy hour, από τις 19.00 μέχρι τις 21.00.


Santa Botella (Πανόρμου 115Α, τηλ.: 210 6981032): Το αγαπήσαμε για την ατμοσφαιρική ταράτσα του, το λατρέψαμε για τα εξαιρετικά κοκτέιλ του. Το Μοχίτο με μήλο και τζίντζερ είναι από μόνο του λόγος αρκετός για να φτάσετε μέχρι την Πανόρμου, αλλά η έμπνευση των bartenders είναι πραγματικά ανεξάντλητη –τόσο, που καθημερινά υπάρχει μενού με «κοκτέιλ ημέρας». Για να μην διαμαρτυρηθεί το στομάχι, υπάρχουν ωραιότατα tapas (από 1,20€ το πιατάκι). Μέχρι τις 21.00 έχει happy hour, με τα κοκτέιλ στα 6€, και μετά οι τιμές κυμαίνονται στα 8-9€.

Dunkel (Πανόρμου 117, τηλ.: 2130 409418): Ή αλλιώς, το Βερολίνο στην Πανόρμου. Φουτουριστική διακόσμηση, εξαιρετική λίστα με κοκτέιλ, events και live στον δεύτερο όροφο αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο σχεδόν κάθε εβδομάδα. Να προσθέσουμε ότι οι μουσικές κινούνται σε όλο το φάσμα των indie ακουσμάτων και του –αυστηρά επιλεγμένου– mainstream, ή καταλάβατε ήδη ότι το Dunkel διαφέρει από όλα τα μπαράκια γύρω του; Καθημερινά από τις 18.00 έως τις 22.00 τα ποτά κοστίζουν 5€ και τα κοκτέιλ 6€.

Obi 1 (Αλέξη Παυλή 37 Ζ, τηλ.: 210 7008109): Δεν είναι μόνο το κλείσιμο του ματιού προς τους fans των Star Wars στο όνομά του που μας κάνει να του έχουμε αδυναμία. Είναι και η καταπράσινη αυλίτσα του, και το άρωμα του ρακόμελου (σε δύο βερσιόν, παραδοσιακό και φρουτένιο) που έφερε πριν από λίγα χρόνια στην γειτονιά, αλλά και οι indie μουσικές του. Τα κυριακάτικα βράδια είναι αφιερωμένα στη βραζιλιάνικη μουσική και κουλτούρα. Το απλό ποτό κοστίζει 6€ και τα κοκτέιλ 8€.

Μπραφ (Αλέξη Παυλή 37 Δ, τηλ.: 210 6985120): Και έθνικ διακόσμηση, και γλυκύτατη ταράτσα, και urban αυλή, και καφεδάκι με επιτραπέζια από νωρίς το πρωί και ωραιότατα κοκτέιλ αργά το βράδυ. Και όλα αυτά, υπό τους «μαύρους» ήχους της funk και της soul, αλλά και με τα απαραίτητα ροκ περάσματα –και σε ελληνικό στίχο, για να θυμόμαστε τα νιάτα μας. Το ποτό κοστίζει 6€.

Saxo (Πανόρμου 117Β και Κηφισίας, τηλ.: 210 6980324): Πιο νησιώτικο δε γίνεται: ξύλινα decks, πλάκες Καρύστου, χτιστό πηγάδι και γλαστράκια με λουλούδια στην αυλή, διώροφο κτίριο με καμάρες για να στεγάζει τις χειμωνιάτικες στιγμές μας. Η κονσόλα του αγαπά τα fresstyle ακούσματα, αλλά δεν παραλείπει και τα indie και old school rock περάσματα από διάφορες δεκαετίες. Το απλό ποτό κοστίζει 6€ και τα κοκτέιλ (δοκιμάστε αυτά με την σαμπάνια) κυμαίνονται στα 9€.


Kasbah (Αλέξη Παυλή 35 & Πανόρμου, τηλ.: 210 6927447): Γύρω από τους μεγάλους καναπέδες του ισογείου τα βράδια επικρατεί το αδιαχώρητο –οπότε ανηφορίζουμε προς την όμορφη ταράτσα του– αλλά αν έρθετε από νωρίς σίγουρα θα βρείτε μια θέση στον ήλιο για καφέ, γλυκό, σερφάρισμα στο internet (προσφέρει δωρεάν wi-fi) και επιτραπέζια μέχρι τελικής πτώσης. Όταν σκοτεινιάζει, το σκηνικό αλλάζει άρδην, οι μαύρες μουσικές έχουν την τιμητική τους, και τα κοκτέιλ χρωματίζουν τα τραπέζια του. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€.

Η μπύρα η επιούσια

Wee Dram (Κονοπισοπούλου 23 & Λογοθετίδη, τηλ. 210 6916509): «Το πρώτο αυθεντικά σκωτσέζικο μπαράκι της Αθήνας» δηλώνουν χαριτολογώντας ότι έστησαν οι ιδιοκτήτες του, και όχι άδικα: εδώ θα δοκιμάσετε μοναδικές μπύρες από μικροζυθοποιείες της Σκωτίας, αλλά και single malt whiskies και Scottish breakfast σε ένα περιβάλλον που θυμίζει Highlands. Τσεκάρετε το site τους για τα events και τους DJ’s που εναλλάσσονται καθημερινά στα decks. Κάθε Τρίτη έχει happy hour, με όλες τις μπύρες να κοστίζουν 3€.

Τρυποκάρυδος Rock Café (Πλατεία Αγίου Δημητρίου 7 & Λαμίας 24): Rock, old school rock, classic rock και ενίοτε hard rock. Αυτό, όμως, θα το μαντεύατε εύκολα και από το όνομα. Κατά τα λοιπά, μεγάλη ξύλινη μπάρα με ασορτί ψηλά σκαμπό, πέτρινοι τοίχοι με πολλά memorabilia, τεράστια λίστα μπύρας και ωραία ατμόσφαιρα, σε ένα κέντρο-απόκεντρο σημείο της πιάτσας. Τα τραπεζάκια έξω προσφέρονται για χάζι στις παρκαρισμένες Harley. Το ποτό κοστίζει 5€ και η μεγάλη μπύρα 4€.

Μπύρα Μπύρα (Πανόρμου 115Γ, τηλ.: 210 6928719): Το πάλαι ποτέ «Επί της Πανόρμου» και η όμορφη αυλίτσα πίσω του μετενσαρκώθηκαν σε ένα μπαράκι που αγαπά πολύ τις μπύρες: εφτά βαρέλια και περισσότερες από εικοσιπέντε ετικέτες απ’ όλο τον κόσμο συναποτελούν την δελεαστική κάβα του. Καθημερινά από τις 20.30 έως τις 22.30, πίνετε όσο θέλετε από τα βαρέλια τους, με 15€. 

Πεινάσαμε;

Κιτρόμηλο (Πανόρμου & Αλέξη Παυλή 34, τηλ.: 210 6910590): Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό που «βγαίνει» τα καλοκαίρια σε μια εξίσου όμορφη ταράτσα, και σερβίρει σεφταλιές, ταλατούρι, ραβιόλες, κουπέπια και άλλες… άγνωστες λέξεις που μας ταξιδεύουν γευστικά στην Κύπρο (λεπτομέρειες για τα must του μενού θα βρείτε εδώ). Σερβίρει καθημερινά, από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ, ενώ οι τιμές του κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.

Φιλαδέλφι (Δουκίσσης Πλακεντίας 128): Και από την Κύπρο… στην Κρήτη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, εκατόν είκοσι μεζεδάκια για να επιλέξετε και να γεμίσετε το τραπέζι: καγιανά, σαλιγκάρια κοκκινιστά, μανιτάρια πλευρώτους, αλλά και μπεκρή μεζέ και ωραιότατες κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες, και λογαριασμός που δεν ξεπερνά τα 15-20€ το άτομο (αναλόγως πόσο θα παρασυρθείτε).


Pasta με νου (Δουκίσσης Πλακεντίας 73 και Πανόρμου, τηλ.: 210 6984846): Οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους. Εξαιρετικά ζυμαρικά (δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τορτελίνια με κοτόπουλο και σάλτσα παρμεζάνας), παραδοσιακή πίτσα με λεπτή ζύμη, δροσερές σαλάτες, πολύ καλά κυρίως για όσους δεν είναι σε mood για ζυμαρικά και συγκλονιστικά επιδόρπια –το μασκαρπόνε με φράουλες θα σας μείνει αξέχαστο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, ενώ υπάρχουν και οικονομικότατες επιλογές σε κρασί (μπουκάλι ή ποτήρι).

Σουρωδείον (Αλέξη Παυλή 37Η, τηλ.: 210 6913552): Μοντέρνο μεζεδοπωλείο με αδυναμία στο τσίπουρο, σερβίρει εκτός αυτού μυρωδάτο χύμα κρασί και πρωτότυπα μεζεδάκια (βλέπε συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια και σύκα) για να απλώσετε στο τραπέζι και να τσιμπολογά όλη η παρέα, αλλά και νόστιμα κυρίως πιάτα. Η ταράτσα του είναι μικρή και χαριτωμένη. Σερβίρει καθημερινά εκτός Δευτέρας μέχρι τη 1.00 το βράδυ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Ρακάδικο της Πανόρμου (Πανόρμου 53-54, τηλ.: 210 6990920): Η ρακή –εννοείται– ρέει άφθονη, και συνοδεύει ωραιότατους θαλασσινούς, αλλά και στεριανούς (βλέπε κρεατικά) μεζέδες. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα η μουσική είναι ζωντανή και η ατμόσφαιρα αναδίδει άρωμα παλιάς γειτονιάς. Σερβίρει καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v