Καλλιμάρμαρο: Κοκτέιλ και ουζοποικιλίες στη σκιά του Σταδίου

Ένα ενδιαφέρον μουσείο, μερικά τραπεζάκια που φωτίζονται μόνο από κεριά, λίγα νόστιμα μεζεδάκια, κι ένα από τα πλέον θρυλικά μπαρ της Αθήνας είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για να βολτάρουμε, παρέα με τους τουρίστες, στα πέριξ του Καλλιμάρμαρου.
Καλλιμάρμαρο: Κοκτέιλ και ουζοποικιλίες στη σκιά του Σταδίου
της Ηρώς Κουνάδη

Οι βόλτες γύρω από αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα έχουν κάτι από feeling διακοπών: φωτογραφική μηχανή στο χέρι και παρέες τουριστών για συνοδοιπόρους. Αν, όμως, το ατελείωτο φολκλόρ της Πλάκας και οι κράχτες στο Μοναστηράκι κάποια στιγμή κουράζουν τον μέσο Αθηναίο-σε-αναζήτηση-ψευδαίσθησης-διακοπών, το Καλλιμάρμαρο αποτελεί έναν υπέροχο συνδυασμό «τουρισμού» και «καθημερινότητας».

Ίσως γιατί βρίσκεται πάνω σε μια από τις κεντρικότερες αρτηρίες της πόλης, ίσως γιατί περιβάλλεται από μια «κανονική» γειτονιά χωρίς μαγαζάκια με σουβενίρ, ή ίσως γιατί οι ταράτσες γύρω του ήταν στέκια και πριν την Ολυμπιάδα –τότε που η πλειοψηφία των Αθηναίων δεν είχε ακόμη συνειδητοποιήσει ότι είναι ωραία να συναναστρέφεσαι τουρίστες.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, τα απογεύματα του καλοκαιριού πιάνουμε τραπεζάκι στα στέκια γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο –για να μην ξεχνάμε και το επίσημο όνομά του– και χαζεύουμε τον κόσμο να περνά…

Αίθριο Cafe ή απλά... Τραπεζάκια έξω από το Καλλιμάρμαρο: Μας ξάφνιασαν ευχάριστα πέρυσι, όταν τα πρωτοείδαμε με τα χαριτωμένα κόκκινα ρεσό τους αναμμένα, και χωρίς κανέναν επιπλέον φωτισμό, περνώντας από το Καλλιμάρμαρο βράδυ. Τα τραπεζάκια στα δεξιά της εισόδου του σταδίου προσφέρονται για άραγμα α λα γειτονιά, με καφέ, ουζάκι ή κοκτέιλ, χωρίς μουσική και χωρίς κανένα ιδιαίτερο ντεκόρ: αρκεί η θέα του Λυκαβηττού και του Ζαππείου, και η σκιά του μνημείου που αντηχεί μια ιστορία αιώνων. Στα must των γευστικών επιλογών του, σημειώστε τα σουβλάκια κοτόπουλο με γλυκιά σος σόγιας, αλλά και τις ποικιλίες (ενός, δύο ή περισσότερων ατόμων) για να συνοδεύσετε το ούζο σας, που περιλαμβάνουν τα πάντα, από spring rolls και κοτομπουκιές, μέχρι πουγκάκια λαχανικών και γαρίδες πανέ. Οι τιμές είναι εξαιρετικές: η ποικιλία δύο ατόμων στα 12€, τα κοτο-σουβλάκια 5€, τα κοκτέιλ 8€, το ατομικό μπουκαλάκι κρασί Semeli 4,5€.

Banana Moon: Το πάλαι ποτέ On the Road και μετέπειτα Bobayo, στη νησίδα της Αρδηττού, με τα εξαιρετικά κοκτέιλ και το εξωτικό περιβάλλον μας ξανασυστήνεται, με νέο concept, αυτό του all day στεκιού, πιο χαλαρή ατμόσφαιρα, χωρίς εισιτήριο στην πόρτα και με μειωμένες τιμές. Εκείνα που δεν άλλαξαν, είναι τα signature κοκτέιλ του, που φτιάχνονται από φρέσκα φρούτα –κάθε μπαρ είναι και ένα… μανάβικο– η φανταστική θέα στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, η upbeat, mainstream μουσική και η άκρως καλοκαιρινή διακόσμηση που παραπέμπει σε κυκλαδίτικο νησί. Θα το βρείτε ανοιχτά καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί για καφέ και σνακ, μέχρι αργά το βράδυ. Το ποτό κοστίζει 8€.

Αστροσελίδα: Δύο μεγάλες, πολύχρωμες τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τον Μικρό Πρίγκηπα του Σαιντ-Εξυπερί κοσμούν την είσοδο του μοναδικού, πια, στεκιού του μικρού στενού στα αριστερά του Καλλιμάρμαρου, που κάποτε έσφυζε από ζωή. Ανοιχτό από το πρωί, για καφέ και σνακ, μέχρι αργά το βράδυ για ποτάκι, το αρτιστίκ cafe-bistrot σερβίρει και πιάτα ημέρας (με ιδιαίτερη αδυναμία στα ζυμαρικά) τα οποία αναγράφονται με κιμωλία στον ρετρό μαυροπίνακα στην είσοδο. Παρέες τουριστών σε lunch break μετά την επίσκεψη στο Καλλιμάρμαρο, αλλά και φοιτητές που επιδίδονται σε πρωτάθλημα... τάβλι συνθέτουν την multi culti πελατεία του. Οι τιμές είναι λογικότατες, στα 10-15€ το άτομο μαζί με ποτήρι κρασί.

Exo: Ατμοσφαιρικός φωτισμός, stylish chic περιβάλλον, latin, 70s και 80s μουσικές, αρτιστίκ λεπτομέρειες και μία από τις καλύτερες πανοραμικές απόψεις της Αθήνας: η φωτισμένη Ακρόπολη σε απόσταση… βολής, ο Λυκαβηττός απέναντι και ο κήπος του Ζαππείου στα πόδια μας. Η ταράτσα του Exo αποτελεί, εδώ και αρκετά χρόνια, σταθερή αξία στη γειτονιά, όχι μόνο για την φανταστική θέα της, αλλά και για τα πολύ καλά κοκτέιλ με φρέσκα φρούτα, και για τις μεσογειακές –με ιδιαίτερη αδυναμία στην Ισπανία– γεύσεις του εστιατορίου. Αγαπημένη λεπτομέρεια, το ότι αν η μισή παρέα θέλει να φάει κι η άλλη μισή να πιει, δεν χρειάζεται να χωριστούμε: νοστιμότατο finger food, αλλά και όλες οι σπεσιαλιτέ του κανονικού menu σερβίρονται και στον χώρο του μπαρ.

Επ’ Αυλή: Ακριβώς πίσω από το Καλλιμάρμαρο, μια από τις αγαπημένες μας ταράτσες (όπως λέγαμε και πρόσφατα) σερβίρει ωραιότατα μαγειρευτά –hit οι ρεβυθοκεφτέδες, τα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και το αρνάκι στη λαδόκολλα– αλλά και ιδιαίτερες δημιουργίες (παστίτσιο λαχανικών, κοτόπουλο με σουσάμι) σε λογικότατες τιμές: περί τα 20€ το άτομο. Η θέα στον λόφο του Αρδηττού είναι σίγουρα ένα από τα δυνατά χαρτιά του.

Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο: Ένα από τα ιδιαίτερα μουσεία της Αθήνας περιμένει, κρυμμένο στο πλάι του Καλλιμάρμαρου, να σας μυήσει στα μυστικά του φιλοτελισμού. Η ιστορία των ελληνικών ταχυδρομείων μέσα από αντικείμενα και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι σφραγίδες και τα γραμματόσημα που θα ήθελε κάθε συλλέκτης για το άλμπουμ του, χωρισμένα ανά θεματική ενότητα και χρονολογική σειρά, συναποτελούν δύο αίθουσες γεμάτες... ρετρό επικοινωνία. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 14.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 9.00 έως τις 15.00. Αξίζει μια επίσκεψη, ακόμη κι αν δεν συλλέγατε μανιωδώς γραμματόσημα όταν ήσασταν μικροί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v