Ζάχαρη & Αλάτι: Η… γλυκιά αλμύρα των Εξαρχείων

Νέο στέκι κατέφθασε στην καρδιά των Εξαρχείων. Το Ζάχαρη & Αλάτι μεταμόρφωσε ένα παλιό αρχοντικό στο πιο γοητευτικό bistrot bar του κέντρου και φιλοξενεί γεύσεις, ποτά, live μουσικές και νοσταλγικές διαθέσεις στην μικρή αλλά θαυματουργή αυλή του.
Ζάχαρη & Αλάτι: Η… γλυκιά αλμύρα των Εξαρχείων
του Γιώργου Κόκουβα

Η φρεσκοβαμμένη εξωτερική όψη του αρχοντικού προκαλεί τις πρώτες υποψίες ότι κάτι άλλαξε στον αγαπημένο εξαρχειώτικο πεζόδρομο της Βαλτετσίου. Ο στενός διάδρομος οδηγεί στην γοητευτική εσωτερική αυλή, το μωσαϊκό της οποίας μεταφέρει με τα σημάδια του χρόνου μνήμες από την παλιά Αθήνα. Τα χαριτωμένα τραπεζάκια, οι στριφογυριστές σιδερένιες σκάλες που οδηγούν στο ξύλινο bar του πρώτου ορόφου, τα κρεμαστά λουλούδια, το παλιό παντζούρι που κοσμεί τον κατάλευκο τοίχο και το πιάνο του εσωτερικού χώρου συμπληρώνουν το παζλ της νοσταλγίας. Βρισκόμαστε στο φρέσκο όσο και ρομαντικό bistro bar Ζάχαρη & Αλάτι.

Ακριβώς απέναντι από το θερινό σινεμά Ριβιέρα,–από τα παράθυρα του bar μπορείτε να κλέψετε ματιές σινεφίλ ενδιαφέροντος- το νέο στέκι των Εξαρχείων μετράει λιγότερο από δύο μήνες παρουσίας και συνδυάζει τα γαστριμαργικά ταξίδια της αυλής με τις μουσικές εκπλήξεις του bar, που το έχουν καταστήσει talk of the town στον καλλιτεχνικό χώρο.

Τρώγοντας… ζάχαρη κι αλάτι

Η αυλή και ο ατμοσφαιρικός εσωτερικός χώρος του ισογείου λειτουργούν από νωρίς το πρωί για καφέ και γλυκές απολαύσεις του «μενού της ζάχαρης», όπως η τονωτική «Δύναμη της μπανάνας» με μπανάνα, μέλι και γάλα ή η γκράντε φρουτοσαλάτα με γιαούρτι.

Το μενού «τ’ αλατιού» από την άλλη, ως γνήσιος κατάλογος bistrot, προτείνει «πειραγμένες γεύσεις», τρεις ή τέσσερις προτάσεις ημέρας, ορεκτικά με άρωμα Ελλάδας και αρκετές επιλογές sandwich που συνοδεύονται με πατατούλες φούρνου. Η αρχή γίνεται με μία κερασμένη κούπα σούπας ημέρας, όσο οι εξυπηρετικοί οικοδεσπότες λύνουν τις απορίες για τον πλούσιο κατάλογο.

Εμείς δοκιμάσαμε σαλάτα ψητών λαχανικών, που έφτασε στο τραπέζι αριστοτεχνικά «χτισμένη» με gourmet διακόσμηση και όμορφο γευστικό δέσιμο πιπεριάς, μελιτζάνας, κολοκυθιού και της ζεστής φουρνιστής πατάτας που σερβιρίστηκε σε ξεχωριστό κουπάκι.

Το χιτ του μενού, όπως μας ενημέρωσαν οι ιδιοκτήτες έχει καταστεί το μοσχαράκι με μοσχοκάρυδο, που δεν θα δυσαρεστήσει όσους συμπαθούν το συγκεκριμένο μυρωδικό. Από τα κυρίως δοκιμάσαμε επίσης το διπλοκαπνιστό χοιρινό φούρνου γαρνιρισμένο με ριζότο, που ωστόσο είχε υπερβολική δόση σάλτσας και «έπνιγε» τις υπόλοιπες γεύσεις. Δοκιμάσαμε ακόμη συμπαθητικό πιάτο ζυμαρικών με σολομό και λευκή σάλτσα, ενώ το γεύμα έκλεισε με limoncello και γλυκό του κουταλιού μανταρίνι με παγωτό καϊμάκι. Οι τιμές για τα μικρά γεύματα-sandwich κυμαίνονται στα 8 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ για ένα πλήρες γεύμα υπολογίστε ότι θα πληρώσετε περί τα 18-25 ευρώ κατ’ άτομο.

Ζάχαρη κι αλάτι στην… νύχτα

Κι αφού ολοκληρώνεται το γεύμα σε παρεϊστικο κλίμα –δύσκολα αποχωρείς χωρίς να έχεις συζητήσει με έναν από τους κοινωνικότατους ιδιοκτήτες, όσο παρακολουθείς τον σεφ να ετοιμάζει τα πιάτα μέσα από το παράθυρο της κουζίνας- με εξίσου παρεϊστικη διάθεση συνεχίζεται η νύχτα στην αυλή και στο bar του πάνω ορόφου. Άλλωστε, το clue του Ζάχαρη&Αλάτι είναι η καλλιτεχνική διάθεση και το ρομαντικό σκηνικό, που ξεπερνά το συμπαθητικό φαγητό ως λόγος για να κατηφορίσει κανείς προς την Βαλτετσίου.

Από τις 19.00, τα cocktails έχουν τον πρώτο λόγο, μοιράζοντας νότες δροσιάς με τις ιδιαίτερες γεύσεις τους –θα βρείτε από… πιπεράτα cocktails όπως το Pornstar Martini με passion fruit μέχρι παραλλαγές κλασικών συνταγών με προσθήκη… τσίπουρου και μαστίχας Χίου.

Κάθε Τετάρτη αλλά και σε έκτακτες περιστάσεις άλλων ημερών της εβδομάδας, η αυλή του Ζάχαρη&Αλάτι γεμίζει με ζωντανές μελωδίες και άκρως ενδιαφέροντα events. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα του προηγούμενο μήνα περιλάμβανε μουσικές βραδιές ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου με γνωστούς ηθοποιούς να ερμηνεύουν αγαπημένα κομμάτια, ατμοσφαιρικές βραδιές πιάνου στο ισόγειο, αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με αφορμή τα προβλήματα της εποχής και ιδιαίτερες ερμηνείες από νέες φωνές του χώρου. Τα live events ξεκινούν στις 21.00 και διαρκούν μέχρι… όσο έχει διάθεση η αυλή (τιμή ποτού: 6,50 ευρώ).

Ζάχαρη & Αλάτι, Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια, τηλ: 210 3801253
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v