8 λόγοι για να… (ξανα)κατεβούμε στην Βικτώρια

Νέοι χώροι τέχνης, αυλές και πάρκα που ανανεώνουν την εικόνα μιας γειτονιάς σε κρίση, καφές με 2 ευρώ, εμπορική αναβάθμιση και γωνιές χαλάρωσης. Η Βικτώρια και η γύρω περιοχή-outsider της αθηναϊκής εξόδου μας ξαναδίνει λόγους να την εξερευνήσουμε.
8 λόγοι για να… (ξανα)κατεβούμε στην Βικτώρια
του Γιώργου Κόκουβα

«Γιατί να βρεθούμε στην Βικτώρια;»
Η εύλογη ερώτηση των υπόλοιπων μελών της παρέας όταν τους έδωσα ραντεβού σε μία από τις πιο απαξιωμένες πλατείες της Αθήνας δεν με εξέπληξε. Οι περισσότεροι, ακόμη κι αν δουλεύουν σχεδόν δίπλα της, με το τέλος της βάρδιας τους τρέχουν μακριά της. Ναι, η Βικτώρια και η γύρω περιοχή έχει εδώ και χρόνια βγει από τον χάρτη της εξόδου και της διασκέδασης της πόλης, συγκαταλεγόμενη στα «γκέτο» του κέντρου και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται (συγκέντρωση μεταναστών, εγκληματικότητα, υπόθεση Υπατία, ακροδεξιές «κορώνες» κλπ). Άλλωστε, το επί έναν χρόνο «λουκέτο» του σταθμού του ΗΣΑΠ απέτρεψε από την προσέγγιση ακόμη και όσους παρέβλεπαν όλα τα παραπάνω.

Η άλλη όψη του νομίσματος, όμως, υπαγορεύει πως, όσο αποδεχόμαστε αυτόν τον φαύλο κύκλο, τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Γι’ αυτό και χαρήκαμε όταν διαπιστώσαμε πως γύρω από την πάλαι ποτέ ακμάζουσα περιοχή επανεμφανίστηκαν όμορφες πρωτοβουλίες που μας υπενθυμίζουν ότι ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη, αλλά σίγουρα, προσελκύει και άλλους… κούκους, που σιγά-σιγά φέρνουν αχτίδες αισιοδοξίας.

Ο σταθμός Βικτώρια λοιπόν, μετά από δωδεκάμηνη… άδεια, τέθηκε ξανά σε λειτουργία, και αυτή είναι μόνο η αφορμή για να ανακαλύψουμε τα νέα μας στέκια στην γύρω περιοχή, από το Πεδίον του Άρεως μέχρι την Ιουλιανού και από την Βικτώρια μέχρι το «θαύμα» της πλατείας Καλλιγά. Δείτε τα νέα πάρκα, τις δροσερές αυλές, τα φθηνά ποτά, τις βουτιές με θέα, τις σταθερές αξίες και την τέχνη που μας κάνει και πάλι όμορφα κλικ στην «άσχημη» πλευρά του κέντρου. 

*Parapera (Αχαρνών 61 και Φερών, τηλ: 210 8214520) 


Η αξιοποίηση ενός πανέμορφου διατηρητέου νεοκλασικού στην οδό Αχαρνών έβαλε στην καθημερινότητα της περιοχής την τέχνη, την δημιουργικότητα και την συλλογικότητα, που είχαμε την χαρά να συναντήσουμε τυχαία, περπατώντας από την Βικτώρια προς τον Σταθμό Λαρίσης. Το Parapera είναι μία κολεκτίβα νέων ανεξάρτητων σχεδιαστών και δημιουργών που μετέτρεψαν τους τρεις ορόφους του κτιρίου σε αγορά τέχνης και ιδεών, η οποία άνοιξε τις πόρτες της μόλις πριν έναν μήνα.

Συνολικά, στο εσωτερικό του κτιρίου έχουν στηθεί 35 περίπτερα με χειροποίητα αντικείμενα σε λογικές τιμές. Στον πρώτο όροφο συναντήσαμε πάγκους με χειροποίητα κοσμήματα, πρωτότυπα ρούχα, βιβλία και αξεσουάρ –κυρίως γυναικείου ενδιαφέροντος. Στο δεύτερο πάτωμα, τα χειροποίητα διακοσμητικά εναλλάσσονται με τις εκθέσεις τέχνης –εμείς πετύχαμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής, ενώ στο τρίτο πάτωμα φιλοξενούνται τακτικά σεμινάρια θεάτρου, χορού, μουσικής, ψυχολογίας και άλλων επιστημών. Το Parapera στηρίζει επίσης την εναλλακτική μετακίνηση στην πόλη και τα ανακυκλώσιμα προϊόντα, ενώ συχνά υποδέχεται και καλλιτεχνικές ομάδες από άλλες πόλεις (μάθετε περισσότερα στο blog του Parapera). 

Η καλύτερη έκπληξη ωστόσο «παραφυλάει» στην πίσω αυλή του κτιρίου. Ένας όμορφος πλακόστρωτος κήπος στον οποίο φτάνεις από στριφογυριστές σιδερένιες σκάλες, με παρτέρια φρεσκοφυτευμένων λουλουδιών και μυρωδικών που ο σεφ χρησιμοποιεί στις μαγειρικές του, φιλοδοξεί να γίνει το νέο αγαπημένο μας δροσερό στέκι. Όχι μόνο ο καφές στοιχίζει μόλις 2 ευρώ, αλλά και οι γεύσεις που προτείνει το μενού του Parapera επιτάσσουν μεσογειακό τσιμπολόγημα σε τιμές που ξεκινούν από 3 ευρώ ανά πιάτο. Δοκιμάσαμε νόστιμα Aranzini (κεφτεδάκια ριζιού με κιμά, αρακά και μυρωδικά, 4 ευρώ) και φρέσκια σαλάτα σπανάκι με ξηρούς καρπούς, μπέικον και σος μπαλσάμικου (4 ευρώ), ενώ και οι επιλογές από τα ζυμαρικά ή τα κυρίως πιάτα ήταν δελεαστικότατες, όπως άλλωστε και οι τιμές (ξεκινούν επίσης από τα 4 ευρώ). Το εσωτερικό του café-εστιατορίου φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ οι αφράτοι καναπέδες, η βιβλιοθήκη και τα επιτραπέζια μάλλον μας προϊδεάζουν για τακτικές επισκέψεις και τον χειμώνα. (Καλοκαιρινό ωράριο αυλής: Καθημερινά 17.00-0.00, Σάββατο 12.00-0.00).

*Athenian Capitol – Το πρώτο Μουσείο Αυτοκινήτου (Γ’ Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού33-35


Το πρώτο Μουσείο Αυτοκινήτου στην Ελλάδα, το πρώτο μεγάλο εμπορικό κέντρο της Βικτώριας από την εποχή του… Μινιόν, κινηματογράφοι, καφέ, καταστήματα και μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική παρέμβαση φιλοδοξούν να κάνουν την διαφορά στην κομβική γωνία της περιοχής. Το Athenian Capitol του ομίλου Χαραγκιώνη επένδυσε στην ανάπτυξη μιας παρηκμασμένης περιοχής εν μέσω κρίσης και το αποτέλεσμα, από τις πρώτες εντυπώσεις, δικαιώνει τους εμπνευστές του.

Το εμπορικό κέντρο τραβά το βλέμμα με την σπειροειδή κατασκευή του, που άντλησε την έμπνευσή του από το Νεοϋορκέζικο Guggenheim και μας οδηγεί σε καθέναν από τους ορόφους χωρίς να ανεβούμε ούτε ένα σκαλί. Ο σημαντικότερος λόγος για να το επισκεφθούμε είναι το πρώτο ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, που επιδεικνύει με καμάρι εκατοντάδες εκθέματα αυτοκινητιστικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και θρυλικά μοντέλα, όπως η Mercedes του Paul Newman και η Chrysler του Robert Plant. Εξομοίωση οδήγησης Ferrari, εκπαιδευτική γωνιά για τα παιδιά με θέματα οδικής συμπεριφοράς και συλλεκτικά αυτοκίνητα που φέρνουν λίγη από την αυτοκινητιστική παράδοση της κεντρικής Ευρώπης στην χώρα μας βρίσκονται στον εντυπωσιακό αυτό νέο χώρο. (Είσοδος: 8 ευρώ, 5 ευρώ μειωμένο. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκ. 12.00-20.00, Σάββατο 10.00-20.00, Κυριακή 10.00-18.00.) 

Την υπόλοιπη ώρα, μπορείτε να περιηγηθείτε στα εμπορικά καταστήματα, οι φίρμες των οποίων ολοένα και αυξάνονται στους χώρους του Capitol, ενώ τα café και οι κρεπερί παρατάσσονται σε μια δροσιστική εσωτερική αυλή. Δείτε περισσότερα εδώ

*Πεδίον του Άρεως


Σε πείσμα όσων γκρινιάζουν για την «σύσταση» των επισκεπτών του πάρκου, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε πως η ανάπλαση έφερε νέα ζωή στην αρχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας, μία ανάσα από την «ζούγκλα» της Βικτώριας. Όταν τα λουλούδια και τα φρεσκοφυτευμένα δέντρα αναπτυχθούν όσο χρειάζεται, η εικόνα του Πεδίου θα γίνει ακόμη πιο όμορφη, ενώ ήδη σε κάθε μας επίσκεψη διαπιστώνουμε πως οι οικογένειες με τα παιδιά τους, οι δρομείς, οι ποδηλάτες και όλοι οι… νοσταλγοί της παλιάς αθηναϊκής βόλτας επανήλθαν σε μεγάλο ποσοστό στις όμορφα διαμορφωμένες διαδρομές του, τουλάχιστον κατά την διάρκεια της ημέρας. Δείτε φωτογραφικό υλικό και τις πρώτες μας εντυπώσεις από το «φρεσκαρισμένο» Πεδίον του Άρεως και πείτε μας την γνώμη σας για την νέα του εικόνα. 

*Πλατεία Καλλιγά

Μία από τις γειτονιές του κέντρου, στις παρυφές των Πατησίων, αποφάσισε να δώσει το φωτεινό παράδειγμα και να αποδείξει πως η συλλογικότητα μπορεί να υπερνικήσει τον φόβο και τις προκαταλήψεις. Πριν από λίγους μήνες, το πρώτο κάλεσμα των πιο δραστήριων κατοίκων αφορούσε τον καθαρισμό της γειτονιάς. Δειλά-δειλά, οι πρώτες… σκούπες και οι πρώτοι εθελοντές έκαναν την εμφάνισή τους. Το δεύτερο κάλεσμα ήταν μια βουβή διαμαρτυρία στην πλατεία Καλλιγά, η οποία γέμισε ανέλπιστα από ανθρώπους που την απέφευγαν επί μήνες, κάνοντας τους πολίτες να μιλούν για το «θαύμα» του κέντρου.

Τελικά, η Ένωση Πολιτών της πλατείας κατέληξε να γίνει μια οργανωμένη κίνηση ενάντια στην παρακμή και την «μαυρίλα» της περιοχής, διοργανώνοντας μεγάλη γιορτή, την οποία στήριξαν από τον Δήμο μέχρι και τα γύρω καταστήματα, που έγιναν χορηγοί στην μουσική γιορτή της πλατείας την 27η Ιουνίου. Πλέον, οι δραστηριότητες της πλατείας αναμένονται ακόμη πιο οργανωμένες και προσκαλούν όλους τους αισιόδοξους να την επισκεφθούν. Μάθετε τα τελευταία νέα της γειτονιάς στο blog της Ένωσης

*St’Astra Blue (Park Hotel, Λ. Αλεξάνδρας 10, τηλ: 210 8894500)


Μαζί με το Πεδίον του Άρεως, ανακαινίστηκε και το απέναντι Park Hotel που το κοιτάζει… κατάματα και το υπέροχο roof garden του αποτελεί μια όαση δροσιάς εκεί που κανείς δεν το περιμένει. Αν το πρόγραμμά σας δεν σας επιτρέπει έστω και μονοήμερες αποδράσεις σε αττικές παραλίες (δείτε εδώ το αφιέρωμα του In2life), βάλτε τα μαγιό σας, πάρτε την τσάντα σας, αποβιβαστείτε στην Βικτώρια και μέσα σε λίγα λεπτά θα βρίσκεστε στην πισίνα με την καλύτερη θέα της Αθήνας, από το Πεδίο του Άρεως μέχρι τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη. Η -ελαφρώς τσιμπημένη- είσοδος στην εξωτερική πισίνα του 8ου ορόφου στοιχίζει 25 ευρώ (12,50 ευρώ για παιδιά κάτω των 12 ετών) και περιλαμβάνει καφέ ή χυμό (ώρες λειτουργίας πισίνας: Καθημερινά 10.30-18.30, Σάββατο 10.30-18.00).

Όταν πέφτει το βράδυ, το ενδιαφέρον από την πισίνα μεταφέρεται στο roof garden restaurant St’Astra Blue, που προσφέρει δείπνο κάτω από τα άστρα με fusion barbecue και ζυμαρικά. Ένα μενού τριών multi ethnic πιάτων θα σας στοιχίσει 25 ευρώ (ώρες λειτουργίας εστιατορίου 20.00-22.00).

*Το καλαμάκι της κυρα-Σοφίας (Χέυδεν 15Α, πλατεία Βικτώριας)

Από τα gourmet πιάτα και τα ειδυλλιακά roof gardens, επιστρέφουμε προς την πλατεία για όσους προτιμούν την παλιά low budget γευστική συνταγή ενός από τα πιο ονομαστά σουβλάκια της Αθήνας. Για να μην ξεχνάμε τις σταθερές αξίες, λοιπόν, η κυρα-Σοφία στην οδό Χέυδεν ψήνει το καλύτερο καλαμάκι κοτόπουλο της Αττικής και εξίσου καλό χοιρινό σουβλάκι, αποκλειστικά σε καλαμάκι με συνοδεία ψωμιού. Οι τιμές για σκέτο καλαμάκι είναι αρκετά τσιμπημένες (1,70-1,80 ευρώ) αλλά σίγουρα αποτελούν μια… θεσπέσια επένδυση κατά της δίαιτάς σας.

*Στροφές (Χάμιλτον 7, πλατεία Βικτώριας, τηλ: 210 8833625)


Η παλιά Αθήνα… ζει ακόμα στην Βικτώρια και προσφέρει τσάι, συμπάθεια και νοσταλγία στην πολλοστή γενιά που επιμένει στις ρετρό «Στροφές». Περισσότερο χειμερινό στέκι, η συμπαθητική τσαγερί βρίσκεται στο ίδιο σημείο επί 29 χρόνια και αποτελεί σταθερή επιλογή φοιτητών και μαθητών. Το αποδεικνύουν τα επιμελώς… γραμμένα τραπεζάκια που φιλοξενούν ραβασάκια με υπογραφή. Παλιά περιοδικά, κεντητά κουρτινάκια, έντεχνοι ελληνικοί ήχοι, πάτωμα-σκακιέρα και αμέτρητες γεύσεις τσαγιού που σερβίρονται σε χαριτωμένα φλιτζανάκια συναποτελούν την… χρονομηχανή των Στροφών. Οι τιμές ξεκινούν από τα 2,50 ευρώ για το τσάι ή τα 5 ευρώ για την «κομπλέ μερίδα» που περιλαμβάνει κέικ και μπισκότα.

*Τριανόν Filmcenter (Κοδριγκτώνος 21, τηλ: 210 8215469) 

Θερινό σινεμά στην Βικτώρια; Κι όμως, γίνεται, χάρη στην αφαιρούμενη σκεπή της σκοτεινής αίθουσας του Trianon Filmcenter, η οποία το βράδυ φωτίζεται από τα αστέρια και τις επανεκδόσεις σπουδαίων ευρωπαϊκών δειγμάτων της έβδομης τέχνης. Στο πρόγραμμα της εβδομάδας «παίζει» η επανέκδοση της «Επαναστατημένης Γενιάς» (“If…”), ενώ προσεχώς αναμένεται το θρυλικό «Μωρό της Ρόζμαρι» του Ρομάν Πολάνσκι και άλλα σινεφίλ αφιερώματα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v