Ποτό με 5€: 10+1 μπαράκια με (καλή) τιμή

Θέλουμε καθαρά ποτά, ωραίες μουσικές, cool περιβάλλον. Και τα θέλουμε φτηνά, το πολύ μέχρι 5 ευρώ, και χωρίς να χρειαστεί να ξενιτευτούμε για να τα βρούμε. Ζητάμε πολλά; Έντεκα μπαράκια σε κάθε γωνιά της Αθήνας απαντούν… όχι.
Ποτό με 5€: 10+1 μπαράκια με (καλή) τιμή
της Ηρώς Κουνάδη 

Μοιάζει να έχει περάσει ένας αιώνας από τότε που τα 10 ευρώ θεωρούνταν σχεδόν λογική τιμή για ένα ποτό. Αν σκεφτεί κανείς πως είναι κάτι λιγότερο από μια τριετία, ίσως να αληθεύει ο ισχυρισμός πως η κρίση έχει και τα θετικά της. Όχι μόνο γιατί πλέον είναι σύνηθες –ενώ τότε ήταν αδιανόητο– να βγεις, να πιείς και να περάσεις καλά με 5 ευρώ στην τσέπη, αλλά κυρίως γιατί αυτό μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο άσκοπα πληρώναμε δύο και τρεις φορές την αξία των πραγμάτων. Ποτέ δεν είναι αργά…

Βολτάρουμε στην Αθήνα και ανακαλύπτουμε κρυμμένες –ή όχι και τόσο κρυμμένες– αυλίτσες, ιδιαίτερα μπαρ και παρεΐστικες μπυραρίες, που κοστολογούν τα ποτά τους όσο πρέπει: 5€ ή λιγότερα.

Βραζιλιάνα
Αρκάδων 4 (Πλατεία Μερκούρη), Άνω Πετράλωνα , τηλ.: 211-7108428
Τιμή ποτού: 5€ - Τιμή μπύρας: 4€
Η freestyle διακόσμηση της, με τους πολύχρωμους, ζωγραφιστούς τοίχους, τα παράταιρα έπιπλα, και τους μουσαμάδες με τα φρουτάκια στα τραπέζια δένει υπέροχα με την «χύμα» ατμόσφαιρα, τις παρέες που γελούν δυνατά παίζοντας επιτραπέζια και ακούγοντας μουσικές που κινούνται από τη reggae και τη soul στο ethnic, το χαλαρό ροκ και τη διάθεση της στιγμής. Εικαστικές εκθέσεις, live νέων και ανερχόμενων σχημάτων που δεν έχετε ξανακούσει ποτέ, και μεζεδάκια για την λιγούρα είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα.

Alcohole
Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή
Τιμή ποτού: 4€ - Τιμή μπύρας: 3€ - Τιμή κοκτέιλ: 5€

Άνοιξε πριν από λίγο καιρό, και διαδόθηκε αστραπιαία από στόμα σε στόμα. Λογικό: δεν υπάρχει άλλο μπαράκι στην Αγία Παρασκευή που να χρεώνει το –καθαρό– ποτό 4 ευρώ. Εδώ θα στριμωχτείτε λίγο –όπως προδίδει και το δεύτερο συνθετικό του ονόματος, hole– για να παραγγείλετε το ποτό σας, το οποίο σερβίρεται σε πλαστικό ποτηράκι, και εν συνεχεία θα βγείτε να το απολαύσετε έξω στα πεζουλάκια, ή απέναντι στην πλατεία. Η κονσόλα δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στα punk rock ακούσματα –που όμως ελάχιστα ακούγονται έξω.

Horse House
Αυλητών 7, Μοναστηράκι, τηλ.: 6943289753 
Τιμή ποτού: 5€ - Τιμή μπύρας: 4€
[Φωτό: FtinaPota.gr]
Πάγκοι από κορμούς δέντρων αντί τραπεζιών, σέλες, χαλινάρια, μπότες και… σπιρούνια κρεμασμένα στους τοίχους, 80s rock αλλά και rock γενικότερα στα ηχεία. Το Horse House είναι η πρώτη αυθεντική τσέχικη μπυραρία της Αθήνας –Τσέχα ιδιοκτήτρια και Τσέχα σερβιτόρα– αλλά σερβίρει και ωραιότατα, καθαρά ποτά και λουκανικο-ποικιλίες σε περίπτωση που σας ανοίξει η όρεξη.

Quilombo
Σερβίων 10, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210 5227961 
Τιμή ποτού: 5€ - Τιμή μπύρας: 4€
Το στέκι της Αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας στην Αθήνα παραδίδει μαθήματα και σεμινάρια μουσικής, χορού και θεάτρου τον χειμώνα, διοργανώνει τακτικά live, ενώ σερβίρει και ωραιότατη caipirinha υπό τους ήχους της samba και όλων των υπόλοιπων αφροβραζιλιάνικων ρυθμών. Το Σάββατο 2 Ιουλίου, διοργανώνει την ετήσια φιέστα του για την παρουσίαση του ετήσιου προγράμματος μαθημάτων, με πολλούς προσκεκλημένους, πολλή capoeira και πολλή caipirinha. Λεπτομέρειες στο επίσημο site.

Mini Bar
Ναυάρχου Αποστόλη 16, Ψυρρή, τηλ.: 210 3236120
Τιμή ποτού: 4€ - Τιμή μπύρας: 2,5€
Σαν να ανοίγεις το mini bar του ξενοδοχείου, να διαλέγεις μια μινιατούρα και να την σερβίρεις με πάγο και το αναψυκτικό της αρεσκείας σου. Το Mini Bar του Ψυρρή σερβίρει όλα του τα ποτά σε μινιατούρες, οι οποίες αποτελούν και την όμορφη διακόσμηση του χώρου –αποκλείεται να μην προσέξεις τα πολύχρωμα ράφια περνώντας απέξω. Ειδική μνεία στη δυνατότητα να πάρεις την μινιατούρα σου «πακέτο», σε χαμηλότερη τιμή, και να την απολαύσεις όπου θέλεις –στην πλατεία, για παράδειγμα.

Το Παγκάκι
Γ. Ολυμπίου 17-19, Κουκάκι, τηλ.: 213 0009927
Τιμή ποτού: 5€ - Τιμή κρασιού: 1,5€
«Εναλλακτικό» περιβάλλον, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, γιγάντια τραπέζια για να γίνονται όλοι μια παρέα, και θέα στην περαντζάδα της Ολυμπίου, ενός από τους ομορφότερους πεζόδρομους της Αθήνας. Το Παγκάκι είναι μια κολλεκτίβα που στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο εμπόριο, συνεργαζόμενη με μικρούς παραγωγούς και σερβίροντας προϊόντα όπως ο καφές ζαπατιστικών συνεταιρισμών του Μεξικού και η ζάχαρη από το Κίνημα των Χωρίς Γη στη Βραζιλία. Θα το βρείτε ανοιχτά από το πρωί για καφέ μέχρι αργά για ποτάκι.

Σέλας
Μεθώνης 19, Εξάρχεια
Τιμή ποτού: 4,5€ - Τιμή μπύρας: 3€

Χρωματιστά τραπεζάκια καφενείου δίπλα σε όμορφες γλαστρούλες που «πρασινίζουν» τον πεζόδρομο, επιτραπέζια για τις παρέες και μουσικές που κινούνται σε όλο το φάσμα της world, old school rock και ολίγη από alternative. Το Σέλας λειτουργεί από το πρωί για καφεδάκι και κουβέντα, μέχρι αργά το βράδυ για ποτό.

Τρυποκάρυδος Rock Café
Λαμίας 24, Αμπελόκηποι
Τιμή ποτού: 5€ - Τιμή κρασιού: 4€
Τη μουσική θα την μαντέψετε εύκολα από το όνομα. Ναι, είναι rock, old school rock, classic rock και ενίοτε hard rock. Κατά τα λοιπά, μεγάλη ξύλινη μπάρα με ασορτί ψηλά σκαμπό, πέτρινοι τοίχοι με πολλά memorabilia και ωραία ατμόσφαιρα, μακριά –αλλά τόσο κοντά γεωγραφικά– από την λαοθάλασσα της Πανόρμου. 


Cantina Social

Λεωκορίου 6-8 (εντός στοάς), Ψυρρή, τηλ.: 210 3251668
Τιμή ποτού: 5€
Ο πρώτος διδάξας της «χύμα» τάσης που κατέλαβε σιγά σιγά την Αθήνα παίρνοντας εκδίκηση για το ακατάσχετο mainstream των 90s, το Cantina Social εξελίχθηκε από ένα «καφενείο στον ακάλυπτο» σε αγαπημένο στέκι της avant-garde κουλτούρας της πόλης. Ετερόκλητη –τουλάχιστον– διακόσμηση, συμπαθέστατη αυλίτσα-ακάλυπτος και πολλοί DJs που εναλλάσσονται στην κονσόλα παίζοντας μουσικές που δεν χωρούν κάτω από ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις.

Καφέ Κατερίνα
Πλατεία Καρύτση 3
Τιμή ποτού: 4€

«Κατερίνα» σκέτο για τους φίλους, το μικρό μεζεδοπωλείο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση απλώθηκε με τραπεζάκια στην πλατεία και διεύρυνε το ωράριό του, για να υποδεχθεί αρχικά όσους δεν χωρούσαν στα υπόλοιπα μπαράκια της πλατείας κι εν συνεχεία τους δικούς του, φανατικούς οπαδούς, που δεν έρχονται πια μόνο για τα μεζεδάκια, αλλά και για χαλαρό ποτάκι και χάζι στην περαντζάδα της πλατείας.

Μπάμπουρας
Δημοφώντος 43, Πετράλωνα, τηλ.: 211 7108153
Τιμή ποτού: 5€ - Τιμή μπύρας: 3€
Στη γειτονιά όπου τελειώνει το Θησείο κι αρχίζουν τα Πετράλωνα, ο Μπάμπουρας σερβίρει ουζάκι με μεζέ, αλλά και ποτό, σε ένα περιβάλλον όπου το industrial περιβάλλον συναντά το καφενείο: μωσαϊκό στο πάτωμα, πλακάκια ζωγραφισμένα με stencil στον μισό τοίχο και «γυμνό» βιομηχανικό μπετό στον άλλο μισό, ψάθινες καρέκλες καφενείου και γιγάντια παρεΐστικα τραπέζια στην μια πλευρά, ένα ρετρό ψυγειάκι και ψηλά σκαμπό στην άλλη. Οι μουσικές κινούνται με την ίδια ευκολία από την hip hop και την R’n’B στην funk και την electro.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v