Cabaret Balkan και Γιώτα Νέγκα: Συνεργασία έκπληξη στο Half Note

Balkan beats και έντεχνη ελληνική μουσική συνυπάρχουν στη συνεργασία-έκπληξη της Γιώτας Νέγκα με τους Cabaret Balkan, που θα κλείσει πανηγυρικά την αυλαία του Half Note. Τους συναντήσαμε, για να μας προϊδεάσουν για το τι πρόκειται να δούμε.
Cabaret Balkan και Γιώτα Νέγκα: Συνεργασία έκπληξη στο Half Note
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Μια απρόβλεπτη και εξαιρετικού ενδιαφέροντος συνεργασία ετοιμάστηκε για το κλείσιμο της σεζόν στο Half Note. Από την μία πλευρά, μία σπουδαία τραγουδίστρια της σύγχρονης έντεχνης ελληνικής σκηνής, η Γιώτα Νέγκα. Μια φωνή καθηλωτική, με αριστοκρατική λαϊκή αδρότητα, να αντλεί έμπνευση αλλά και να παραπέμπει ευθέως στις μεγάλες φωνές του παρελθόντος, που με δικό της ξεκάθαρο στίγμα, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των σπουδαιοτέρων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, την τελευταία δεκαετία.

Από την άλλη πλευρά, η «κολλεκτίβα ψυχαγωγίας» ή το «θεραπευτικό κέντρο» -όπως αρέσκονται να αποκαλούνται– οι εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενοι, Cabaret Balkan. Μία υπέροχη παρέα έξι μουσικών, που ξεσηκώνουν το κοινό όπου εμφανίζονται, με τα τρελά τους κέφια και την απερίγραπτη Βαλκανική προσέγγιση σε γνωστά κομμάτια ελληνικά και ξένα, σε ροκ και Θρακιώτικα ή pop και λαϊκά του 60’.

«Ανασκευάζοντας» με φαντασία μουσικές, οι Cabaret Balkan απευθύνονται σε υγιή αυτιά και έτοιμα κι ανθεκτικά στο χορό σώματα. Όταν το νέο αυτό μουσικό «μωσαϊκό», συναντά την απίστευτη φωνή και παρουσία της Γιώτας Νέγκα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να προοιωνίζεται καταπληκτικό.

Μία συνεργασία που θα ταράξει τα νερά, καθώς επιφανειακά διαφέρετε. Πώς το αποφασίσατε;
Cabaret Balkan:
Με την Γιώτα είμαστε φίλοι πολλά χρόνια και στο παρελθόν έχουμε συνεργαστεί μαζί αρκετές φορές. Την γνωρίσαμε κατά την διάρκεια της συνεργασίας μας με την Ευανθία Ρεμπούτσικα την εποχή της Πολίτικης Κουζίνας όταν η Γιώτα συνεργαζόταν τότε με τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο...από τότε υπάρχει ένας θαυμασμός από μέρους μας προς το πρόσωπο της έτσι η επαφή και φιλία μας, (αν και ζούμε σε διαφορετικές πόλεις), ποτέ δεν έπαψε. Το συζητούσαμε καιρό να κάνουμε κάτι μαζί και η πρώτη απόπειρα έγινε πριν από 2 μήνες περίπου στην Θεσσαλονίκη στο Gaia live club όπου και εμφανιζόμαστε σαν Cabaret Balkan... μετά από έναν καφέ με μπόλικη κουβέντα... καθότι είμαστε και τολμηροί, να 'μαστε και στην Αθήνα.

Γιώτα Νέγκα: Από την πρώτη στιγμή που άκουσα τους Cabaret Balkan μαγεύτηκα από το πάθος τους, την ενέργεια τους, τον ήχο και το παίξιμο τους. Είναι σπουδαίοι μουσικοί και το πιο σημαντικό: χαμογελούν και σου μεταδίδουν τη χαρά τους. Ξανασυναντηθήκαμε στη Θεσσαλονίκη και τζαμάραμε λιγάκι, μας άρεσε, και δέχτηκα με χαρά να είμαι καλεσμένη τους στις παραστάσεις στο Half Note.

Οι Cabaret Balkan μετράνε λίγες εμφανίσεις στην Αθήνα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;
CB: Ο πρώτιστος λόγος είναι ότι παίξαμε δύο σαιζόν με τους Άγαμους Θύτες στον Ζυγό με πάνω από 70 παραστάσεις και δεν υπήρχε ούτε χώρος ούτε χρόνος να μπορέσουμε να παίξουμε μια καλή μέρα... Αν και εμείς παράλληλα το προσπαθήσαμε αλλά πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο και αρκετά πιεσμένο. Κάναμε κάποιες ελάχιστες μεμονωμένες παραστάσεις και έχουμε στο πλάνο μας κάποιες ακόμα εμφανίσεις μέσα στο καλοκαίρι... Ένας ακόμη λόγος είναι πως μια μπάντα από την Αθήνα είναι πολύ πιο εύκολο να παίξει στην Θεσσαλονίκη απ' ό,τι το αντίθετο, γι' αυτόν το λόγο έχουμε επενδύσει περισσότερο ίσως στην επαρχία απ' ότι στην Αθήνα.

Είστε μία τραγουδίστρια με μεγάλη ρεπερτοριακή γκάμα, που κυρίως την έχουν ταυτίσει με το λαϊκό. Τι εκπλήξεις θα μας ετοιμάσετε; Ήρθε η στιγμή να σπάσετε το καλούπι;
Γιώτα Νέγκα: Δεν νομίζω πως υπάρχει καλούπι στην τέχνη και στην ψυχή. Ναι, μπορεί όλοι να αναγνωρίζουν στο κύτταρο μου τον λαϊκό πυρήνα του, όμως αυτό δε με εμποδίζει να θέλω να δοκιμάσω και να δοκιμαστώ και σε άλλα πράγματα που αγαπώ εξίσου και να ''ενώσω το DNA μου'' και με νέα πράγματα.

Ο κόσμος αναμένει cd και από τους Cabaret Balkan και από τη Γιώτα Νέγκα. Πότε με το καλό θα έχουμε νέα;
Cabaret Balkan:
 Έχουμε τελειώσει τις ηχογραφήσεις των κομματιών του πρώτου μας δίσκου και είμαστε σε μια διαδικασία που περιμένουμε να τελειώσουν κάποια remix που χρειαζόμαστε συν κάποια δικαιώματα που μας απομένουν να πάρουμε...και πιστέψτε μας πως αυτό είναι κάτι απίστευτα χρονοβόρο. Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμο.
Γιώτα Νέγκα: Δισκογραφικά, μέσα στο καλοκαίρι ελπίζω πως θα είναι έτοιμο το νέο cd.

Info:
Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς, Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 9213310

Γενική είσοδος (χωρίς ποτό): Τραπέζι 20€, bar 15€
Φοιτητικά: Τραπέζι 15€, bar 10€

Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 22.30

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v