Mode Plagal: Τζαζ τσάμικο στο Half Note

Λίγες ώρες πριν το πρώτο τους live στο Half Note, ο Θοδωρής Ρέλλος, από τα ιδρυτικά μέλη των Mode Plagal, μιλά στο in2life για την σχέση του τσάμικου με την τζαζ, τον νέο τους δίσκο και την μακρόχρονη πορεία του συγκροτήματος.
Mode Plagal: Τζαζ τσάμικο στο Half Note
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Οι Mode Plagal είναι ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα με fusion ήχο, ή «δημοσχεδιαστική» όπως είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Κλέωνας Αντωνίου σε συνέντευξή του τη μουσική του συγκροτήματος. Από το 1990 που δημιουργήθηκαν, μέχρι τις μέρες μας, μετράνε πέντε δίσκους στο βιογραφικό τους και συμμετοχές, άπειρα live σε Ελλάδα και εξωτερικό και διθυραμβικές κριτικές για τις παραστάσεις και τη μουσική τους, που έχει επιρροές από την τεχνοτροπία της τζαζ, την ελληνική παραδοσιακή μουσική από βυζαντινούς ήχους, καθώς και βαλκανικούς, αφρικάνικους, funky, groovy, rock, blues ρυθμούς.

Ονομάστηκαν Mode Plagal, δηλαδή πλάγιος τρόπος. «Από τη μία ο τίτλος του συγκροτήματος αναφέρεται στην τροπική (modal) μουσική της ελληνικής παράδοσης, πράγμα που ήταν το βασικό υλικό και η αφορμή για αυτοσχεδιασμό της δουλειάς μας» εξηγεί ο Θοδωρής Ρέλλος, από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος, «και από την άλλη, σε μια στάση ζωής, «πλάγιος τρόπος» με την έννοια της προσαρμοστικότητας στις ανάγκες της τότε εποχής».

Οι Θοδωρής Ρέλλος, Κλέων Αντωνίου, Αντώνης Μαράτος, Τάκης Κανέλλος και Florian Micuta συνιστούν λόγο να εντρυφήσεις σε διαφορετικούς ήχους και να έρθεις σε επαφή με τη διαφορετική προσέγγιση ενός τσάμικου για παράδειγμα, ή ενός κλασσικού αγαπημένου τραγουδιού όπως «Τα παιδιά της γειτονιάς», παιγμένα «βρώμικα», εμπλουτισμένα με αφηγήσεις και «πειραγμένους» ρυθμούς. Ηλεκτρική Κιθάρα, σαξόφωνο, μπάσο, πλήκτρα και τύμπανα ξεφεύγουν από κλασσικές φόρμες και μπλέκονται σαν γαϊτανάκι.

«Χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από την παράδοση που με μια άλλη προσέγγιση - οπτική, χωρίς να αλλάξουμε τη βασική μελωδία και το ρυθμό του στίχου, θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν και να ενσωματωθούν με τις τζαζ και μπλούζ καταβολές του συγκροτήματος. Μέχρι εκεί. Απλώς γιατί μας ενδιέφερε, από μουσικής άποψης και μόνο, η σχέση μας με αυτά τα στοιχεία. Με οποιαδήποτε άλλη χρήση, σκοπιμότητα ή κοινωνική προέκταση βγάζουμε σπυράκια», τονίζει ο Θοδωρής Ρέλλος σε ερώτησή μας σχετικά με τη σχέση και τη σημασία της παράδοσης στη μουσική τους, η οποία στην Ελλάδα του 2011 δεν μπαίνει σε καλούπι ούτε μπορείς να της βάλεις ταμπέλα.

Ακροβατώντας για μία εικοσαετία με μαεστρία ανάμεσα σε όλα αυτά τα στοιχεία και συνδυάζοντάς τα με τον αυθορμητισμό, το χιούμορ και το κέφι τους –βασικό στοιχείο του ύφους της δουλειάς τους- έχουν καταφέρει να παράγουν ένα δικό τους μουσικό ιδίωμα και ένα μοναδικά αναγνωρίσιμο ήχο. Με καινούριο δίσκο στο ενεργητικό τους, την «Κοιλιά του κήτους» μας προσκαλούν για δύο βραδιές στο Half Note στις 18 και 19 Μαΐου.

Ο Θοδωρής Ρέλλος μας μιλήσε για τη «ζύμωση» του καινούριου δίσκου, τον οποίο αναμέναμε καιρό, και για το τι αποτέλεσε την έμπνευσή του. «Θέλαμε να κάνουμε ένα δίσκο που το υλικό του να μην είναι βασισμένο σε θέματα από την παράδοση (ρυθμούς και τραγούδια από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων) όπως στους προηγούμενους, αλλά σε πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του συγκροτήματος, οτιδήποτε είναι αυτές, τραγούδια ή ορχηστρικά θέματα, που θα ενορχηστρώναμε και θα παίζαμε όλοι μαζί. Αυτό ήταν το αρχικό πλαίσιο. Στην πορεία προέκυψε σχεδόν από μόνο του το ύφος και ο τίτλος αυτής της εργασίας.»

Αναρωτηθήκαμε κατά πόσο ο κόσμος είναι ανοιχτός και εκπαιδευμένος σε ακούσματα όπως αυτά των Mode Plagal; Με ειλικρίνεια μας απάντησε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω, αλλά ούτε θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει. Αν η μουσική μας δεν καθορίζεται από τις ιδέες μας για το μέλλον και ούτε από εκείνα που έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν, αν δηλαδή μας ενδιαφέρει και απολαμβάνουμε την ελάχιστη καθημερινή μας σχέση με την αυτή τη δημιουργικότητα, το κάθε μας βήμα χωριστά, τότε τα πράγματα θα είναι εντάξει». Και εντέλει τι κρατάει τόσα χρόνια δεμένους τους Mode plagal και πάντα πρωταγωνιστές και πρωτοπόρους; «Η μακρόχρονη φιλία μας και το δικό σας ενδιαφέρον».

Info:
Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς, Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 9213310

Γενική είσοδος (χωρίς ποτό): Τραπέζι 20€, bar 15€
Φοιτητικά: Τραπέζι 15€, bar 10€

Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 22.30

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v