Απόστολος Καλτσάς: Μύθοι και (μουσικά) τοπία στον Σταυρό του Νότου

Μπασίστας των Υπογείων Ρευμάτων, φιλόλογος και δάσκαλος στιχουργικής, ο Απόστολος Καλτσάς γιορτάζει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο "Μυθοτοπία" σε ένα live γεμάτο εκπλήξεις στον Σταυρό του Νότου.
Απόστολος Καλτσάς: Μύθοι και (μουσικά) τοπία στον Σταυρό του Νότου
 της Φιλουμένας Ζλατάνου

Τι σημαίνει η λέξη Μυθοτοπία; Πρόκειται για ένα ταξίδι προσωπικό του βιρτουόζου μπασίστα Απόστολου Καλτσά στις μνήμες και στα μέρη όπου έχει ταξιδέψει. «Είναι μια μικρή μουσική γεωγραφία, ένα προσωπικό ταξιδιωτικό ημερολόγιο που γράφτηκε με νότες και στίχους. Λέξη χειροποίητη, αδόκιμη, από αυτές που μόνο η Ελληνική γλώσσα μπορεί να πλάσει. Σημαίνει την αλληλεπίδραση των Μύθων και των Τόπων, τη ζύμωσή τους, εμπειρική και φαντασιακή, στη σκέψη μου και τη συνείδησή μου», μας εξηγεί το λόγο που τιτλοφόρησε έτσι τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, ένα δίσκο ιδιαίτερο που ξεχώρισε και χαρακτηρίστηκε ως φαινόμενο.

Την Τρίτη 17 Μαΐου με τους σπουδαίους μουσικούς που τον συντροφεύουν στα μουσικά του ταξίδια, «δένουν» το καράβι της «Μυθοτοπίας» στο λιμάνι του Σταυρού του Νότου Club, για ένα διαφορετικό all weather ταξίδι. Τα δικά του ταξίδια τον επηρέασαν πολύ βαθιά. «Αυτό που πραγματικά αποκομίζεις όταν ταξιδεύεις πολύ είναι ότι νιώθεις παντού και πάντα προσωρινός, ακόμα και στην ίδια σου την πόλη. Αυτό σε κάνει να σέβεσαι και να εκτιμάς. Κοίταξε την Αθήνα: Οι κάτοικοι της νιώθουν κυρίαρχοι στην πόλη τους και γι αυτό πιστεύουν πως μπορούν να καταπατούν και να ασελγούν στο δημόσιο χώρο, η επιθετικότητα που εκδηλώνουν απέναντί της στην καθημερινότητα είναι επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει. Τίποτα δεν είναι δικό μας, μόνο το κορμί και τα όνειρά μας».

Σε ένα καιρό που ο ελληνικός στίχος τείνει να εκλείψει καθώς προτιμάται ο αγγλικός, ο Καλτσάς διαφοροποιείται και τονίζει «Όσο μιλιέται αυτή η υπέροχη γλώσσα συνειδητά και υπεύθυνα θα υπάρχει καλός στίχος. Είναι μια μειοψηφία βέβαια όσοι γράφουν καλά, αλλά πάντα μειοψηφία ήταν. Ευτυχώς υπάρχει μια τρομερά πλούσια παρακαταθήκη Ελλήνων στιχουργών που όποιος κάτσει και τους μελετήσει θα δρέψει σπάνιους καρπούς. Όποιος πάλι τραγουδοποιός καταφεύγει στις ευκολίες της αγγλικής γλώσσας για να καλύψει την πνευματική του γύμνια, αυτός μόνο λύπηση μου προκαλεί. Δεν ξέρει την ίδια του την περιουσία».
 
Στο καράβι θα ανεβούν πολλοί φίλοι και συνεργάτες του αγαπημένοι, με κύριους τους Γιάννη Κούτρα, την απρόβλεπτη συμμορία των Ονιράμα, ενώ αιφνιδιαστικό ρεσάλτο στο κατάστρωμα θα κάνουν όπως πάντα εξαιρετικοί δεξιοτέχνες μουσικοί. Στο διάλειμμα της παράστασης ο Μάνος Λυδάκης θα παίξει κομμάτια από το προσωπικό του one-man-band project. Οι εκπλήξεις της βραδιάς αναμένονται πολλές, καθώς στο δίσκο συμμετέχουν ο Απόστολος Ρίζος, ο Πάνος Μουζουράκης, ο τραγουδιστής-στιχουργός-ιδρυτικό μέλος των Υπόγειων Ρευμάτων Γιώργος Κλιούμης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Θάνος Μικρούτσικος και η Μάρθα Φριντζήλα.

Ο Απόστολος Καλτσάς έχει πολλές ιδιότητες, οι οποίες συνθέτουν την τελική εικόνα. Μπασίστας στα Υπόγεια Ρεύματα τα τελευταία χρόνια, φιλόλογος και δάσκαλος στιχουργικής στο Μικρό Πολυτεχνείο, και πάνω από όλα ένας Καλός Ταξιδευτής με έντονο ροκ ύφος. Ο ίδιος αποποιείται τη ροκ εικόνα καθώς, όπως λέει, «δεν θα χαρακτήριζα το ύφος μου "ροκ". Είναι πια όρος τόσο τετριμμένος... Σε όποιον έχει ακούσει τη δουλειά μου είναι προφανές ότι αδιαφορώ για ταμπέλες και κατατάξεις σε στυλ. Αυτό που πραγματικά με τιμά είναι όταν άγνωστοί μου άνθρωποι μου λένε ότι ο δίσκος μου τους ταξίδεψε. Αν μπορώ να ταξιδεύω άλλους με τη μουσική μου τότε ναι, αυτή είναι μια ιδιότητα που ευχαρίστως θα διεκδικούσα».

Εκτός από τα τραγούδια του δίσκου, το live θα περιλαμβάνει επίσης τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, συμπράξεις έκπληξη και ερμηνείες που θα συζητηθούν. Ο Απόστολος Καλτσάς μας προϊδέασε λέγοντας «Όπως πάντα πολλές θα είναι οι εκπλήξεις. Κάθε φόρα στα live μας παρελαύνουν σημαντικοί δεξιοτέχνες μουσικοί που αυτοσχεδιάζουν μαζί μας σε κομμάτια δικά μου αλλά και άλλων. Οι καλεσμένοι μου τραγουδιστές κι αυτή τη φορά είναι απρόβλεπτοι και σκοπίμως δεν έχω ανακοινώσει όλους αυτούς που θα έρθουν, αλλιώς τι έκπληξη θα ήταν;»


Τρίτη 17 Μαΐου
Σταυρός Του Νότου club
Φραντζή & Θαρύπου 35 - Νέος Κόσμος
Τηλ 210- 9226975
Είσοδος: 12€ με ποτό
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v