Πεδίο του Άρεως: Βόλτα στο καινούριο μας πάρκο

Ποιος θα το φανταζόταν, ότι θα έφτανε κάποτε η στιγμή που θα μιλούσαμε για ροδώνες, ελαιώνες, design σιντριβάνια και ζεν κήπους στο κέντρο της Αθήνας; Περπατήσαμε το αναπλασμένο Πεδίο του Άρεως και το βρήκαμε υπέροχο.
Πεδίο του Άρεως: Βόλτα στο καινούριο μας πάρκο
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη 
Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου


Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από την πρώτη φορά που χαζεύαμε τις μακέτες του αρχιτεκτονικού γραφείου Τομπάζη, χαμογελώντας στη σκέψη ενός πανέμορφου πάρκου ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα έπαιρνε την θέση του ημι-εγκαταλελειμμένου Πεδίου του Άρεως. Η ανάπλαση μπορεί να καθυστέρησε, όσο καθυστερούν τα πάντα στην Αθήνα, αλλά σχεδόν ολοκληρώθηκε, και μια βόλτα στο καινούριο μας πάρκο μας βρίσκει ξανά να χαμογελάμε… στη σκέψη πως σε λίγο καιρό θα είναι όπως το φανταζόμασταν τότε, χαζεύοντας τις μακέτες.

Και λέμε σε λίγο καιρό, όχι τόσο γιατί κάποια έργα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, όσο γιατί πολλές από τις νέες προσθήκες –όπως ο ροδώνας και το παρτέρι στην οδό των ηρώων– χρειάζονται μερικούς μήνες και αρκετό πότισμα για να αναπτυχθούν. Κάθε κήπος, άλλωστε, χρειάζεται τη δέουσα υπομονή και φροντίδα εκ μέρους του κηπουρού. Πάντως, η υπόσχεση για περισσότερο πράσινο έχει εκπληρωθεί στο έπακρο, τα μονοπάτια έχουν επεκταθεί και στρωθεί με πολύ ωραιότερα πέτρινα κυβάκια, οι skaters έχουν επιτέλους τον δικό τους, «επίσημο» χώρο στο παλιό θέατρο Αλίκη για να μην πέφτουν πάνω στους περαστικούς, και ο ολοκαίνουριος νυχτερινός φωτισμός αναδεικνύει υπέροχα την νέα εικόνα του πάρκου.

Τα κυριότερα highlights της ανάπλασης, με εντελώς υποκειμενική σειρά προτίμησης, είναι τα εξής:

Η οδός των ηρώων: Τα παγκάκια που… ανθίζουν
Στον διάσημο δρόμο με τις προτομές των ηρώων του ΄21, η βόλτα δεν έχει πια μόνο ιστορικό ενδιαφέρον. Στη μέση του μονοπατιού, ένα παρτέρι που εκτείνεται σε μήκος όσο και ο δρόμος, στολίζεται με πολύχρωμα λουλούδια –που είναι προς το παρόν λίγα, αλλά ελπίζουμε πως το αυτόματο πότισμα που έχει προστεθεί θα επιτελέσει γρήγορα τον σκοπό του. Το παρτέρι αγκαλιάζει σε όλο το μήκος του ένα εξίσου μεγάλο, κυκλικό παγκάκι από ανοιχτόχρωμο ξύλο, το οποίο ενδείκνυται για μαθήματα ιστορίας… on the spot. Στο τέλος του δρόμου, ένα ακόμη κυκλικό παρτέρι, με μεγαλύτερα λουλούδια, πλημμυρίζει με τα υπέροχα αρώματα του όλο το επάνω μέρος του δρόμου.

Η κεντρική πλατεία: Το design σιντριβάνι
Μας άρεσε πολύ το σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας –αυτής που βρίσκεται κοντά στο μικρό café «Γαρδένια»– που είναι, επιτέλους, απαλλαγμένο από την ‘80s «πισίνα» που περιβάλλει όλα τα σιντριβάνια της Αθήνας. Στο ίδιο επίπεδο με το λιθόστρωτο της πλατείας, το ολοκαίνουριο σιντριβάνι δίνει την εντύπωση πως μπορείς να το αγκαλιάσεις –και υπόσχεται να μας απαλλάξει από τα κλισέ αυγουστιάτικα ρεπορτάζ με τους «απελπισμένους Αθηναίους που αναζητούν μια στάλα δροσιάς βουτώντας στα σιντριβάνια». Πολύ κοντά στην πλατεία, το εκκλησάκι των Ταξιαρχών απαλλάχθηκε από τις τσιμεντόπλακες που το περιστοίχιζαν, και καμαρώνει πλέον πίσω από πέτρινους κυβόλιθους.

Η υδάτινη διαδρομή: Ζεν… πλατάνια
Πολύ κοντά στο κεντρικό σιντριβάνι, στο τέλος του μονοπατιού που ξεκινά στα δεξιά του, η υδάτινη διαδρομή είναι το «ζεν» σημείο του πάρκου. Ένα μικρό ποταμάκι –με νερό, αυτήν την φορά– κυλά κάτω από πανύψηλα πλατάνια, ενώ στο σημείο από το οποίο πηγάζει ένα δεύτερο σιντριβάνι ξεπηδά από φυσικούς βράχους. Το σχέδιο είναι να προστεθούν μερικά βραχάκια ακόμη, ώστε να δημιουργηθούν φυσικοί καταρράκτες, οι οποίοι θα προσθέσουν στην υδάτινη διαδρομή το soundtrack του νερού που κελαρύζει. Προς το παρόν, αρκούμαστε στην πλακόστρωτη διαδρομή που περνά πάνω από το γεφυράκι του ποταμού και μας οδηγεί από το χαμηλότερο στο ψηλότερο σημείο του πάρκου.

Ο μινωικός λαβύρινθος: Ο νέος μας… βοτανικός (κήπος)
Δέντρα, θάμνοι και ποώδη φυτά της αττικής γης κοσμούν τον ολοκαίνουριο βοτανικό κήπο, στην πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, κοντά στην είσοδο της οδού Μπούσγου. Οι νέοι «κάτοικοι» του πάρκου αναδεικνύονται μέσα σε έναν μινωικό λαβύρινθο, σύμφωνα με την αδυναμία που δείχνουν οι αρχιτέκτονες της ανάπλασης στους συμβολισμούς. Στα 250 μέτρα της έκτασης του Λαβυρίνθου εκτίθενται τα περίπου 35 είδη δένδρων, 40 είδη θάμνων και 130 είδη αγριολούλουδων που συναντώνται στο αττικό τοπίο.

Το άγαλμα της Αθηνάς: Με φόντο τον ελαιώνα
Πιστή στην υπόσχεσή της για περισσότερο πράσινο στο πάρκο, η ανάπλαση απάλλαξε το γιγάντιο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, στην είσοδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, από την τσιμεντένια αυλή του. Στη θέση της, τώρα υπάρχει χώμα, και δεκάδες μικρές ελιές στολισμένες με χρωματιστά λουλουδάκια στις ρίζες τους. Όταν οι ελιές μεγαλώσουν, εδώ θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος ελαιώνας με αισθητική όσο και συμβολική αξία, στα πόδια του δεκάμετρου αγάλματος της προστάτιδας της αρχαίας πόλης.

Ο Ροδώνας: Περπατώντας κάτω από τις τριανταφυλλιές… του μέλλοντος
Στην επάνω πλευρά του πάρκου, στα αριστερά του Μνημείου του Ιερού Λόχου, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το ωραιότερο κομμάτι της ανάπλασης. Εδώ, ένα μικρό σπιράλ ποταμάκι –που ακόμα δεν έχει αποκτήσει το νερό του– κάνει την δική του, υδάτινη βόλτα, κάτω από τις πέργκολες οι οποίες προσεχώς θα είναι φορτωμένες τριαντάφυλλα. Αυτό, βέβαια, όταν οι μικρές τριανταφυλλιές που έχουν φυτευτεί δίπλα τους μεγαλώσουν. Όταν το σχέδιο ολοκληρωθεί, ο ροδώνας θα είναι ίσως το ρομαντικότερο σημείο του πάρκου. Θα περιμένουμε, όμως, μερικά χρόνια.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v