Bars που… εκτίθενται: Η τέχνη πάει για ποτό

Ζωγραφική, φωτογραφία, video art, graffiti, γλυπτική και ερωτική τέχνη. Όλα αυτά, όχι στους άχρωμους χώρους μουσείων και γκαλερί, αλλά συνδυασμένα με ποτό ή καφέ σε αγαπημένα στέκια.
Bars που… εκτίθενται: Η τέχνη πάει για ποτό
του Γιώργου Κόκουβα

Πίνακες ζωγραφικής αντί μεζέδων. Περίτεχνα κοσμήματα αντί ξηρών καρπών. Μικρού μήκους ταινιάκια αντί για τηλεοράσεις που παίζουν βαρετά video clip. Υπάρχουν καλύτερα συνοδευτικά για το ποτό σας; Ας το θέσουμε αντίστροφα: Υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό για την τέχνη από ένα δροσιστικό cocktail και χαλαρή διάθεση στα άνετα τραπεζάκια ενός γοητευτικού bar;

Η τέχνη δεν ανήκει μόνο στα μουσεία και στις γκαλερί, που της έδωσαν τον «ξιπασμένο» χαρακτήρα με την οποία συχνά αντιμετωπίζεται. Οι εκθέσεις ολοένα και μεταναστεύουν σε πιο «φιλικά προς τον χρήστη» μέρη και αποδεικνύουν πως η κρίση δεν καταπιέζει τους καλλιτέχνες και το κοινό τους, αλλά αντιθέτως αυξάνει την έμπνευση, και κατ’ αναλογία, τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις που συναντάμε σε bars και café στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Και φυσικά, τις απολαμβάνουμε στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς δωρεάν

TAF (Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3238757)
Η γοητευτική παλιά αυλή στο στενάκι της υπαίθριας αγοράς στο Μοναστηράκι μετατράπηκε στο πιο ενδιαφέρον café-bar-καλλιτεχνικό οργανισμό –το πλήρες όνομά του είναι The Art Foundation- της πόλης. Τα μπαλκονάκια και τα κτίρια που περιβάλλουν την αυλή μεταμορφώθηκαν σε πρωτότυπους εκθεσιακούς χώρους με projects που ανανεώνονται συχνά.

Αυτή την περίοδο, αν επισκεφθείτε το TAF θα πετύχετε την έκθεση «A Projects», μια πρωτότυπη ιδέα προβολής και προώθησης εικαστικών έργων. 24 νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν έργα σε τέσσερα μεγέθη (Α1, Α2, Α3, Α4 – εξ’ ου και το A Projects), τα οποία προβάλλονται ώστε να επιτευχθεί η διάθεσή της τέχνης, προς συλλεκτική και επενδυτική χρήση.
Διάρκεια Έκθεσης: ως 6/4. Είσοδος ελεύθερη.
‘Ωρες λειτουργίας: Δευ-Σαβ 13.00-24.00, Κυριακή: 14.00-24.00.

*Tip:
Το The Art Foundation απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για την έκθεση του Ιουνίου. Αν έχετε το «μικρόβιο» του επιμελητή καλλιτεχνικών εκθέσεων, δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες και οργανώστε εσείς το επόμενο μεγάλο project του TAF.

Bartesera (Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους, τηλ: 210 3229805)
Μία μικρή αλλά θαυματουργή στοά και δύο κλειστοί χώροι που την περιβάλλουν μας κάνουν ένα όμορφο μπαράκι με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Τα πράγματα, όμως, γίνονται ακόμη πιο όμορφα και ιδιαίτερα όταν στην εξίσωση εισβάλλουν οι ενδιαφέρουσες εκθέσεις του Bartesera.

Συγκεκριμένα, σήμερα 21/3, στον εσωτερικό χώρο του bar εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής – κοσμήματος της Νατάσσας Μπιζά και της Μαρίας Σπινθουράκη. Κεχριμπάρι και κοράλια συνθέτουν μοναδικά κοσμήματα και η ποίηση του Pablo Neruda μεταμορφώνεται σε ζωγραφική, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «How far is too far?». Παράλληλα, ο ίδιος χώρος συνεχίζει να φιλοξενεί κάθε Τρίτη προβολές μικρού μήκους ταινιών με ξεχωριστό σινεφίλ ενδιαφέρον. Η οθόνη του Bartesera παρουσιάζει την ενότητα Underground Berlin με φιλμάκια που γυρίστηκαν την περίοδο 1978 – 1984 από Βερολινέζους δημιουργούς με super 8. (Τρίτη 22 και 29/3, ώρα 18.30).
Διάρκεια έκθεσης «How far is too far?»: 21/3-7/4, είσοδος ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας: 10.00-22.00, Κυριακή 12.00-22.00. 

Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, τηλ: 211 4000863) 
Το bar που αποτελεί περισσότερο χώρο ανταλλαγής ιδεών και καλλιτεχνικού πειραματισμού δεν θα μπορούσε να λείπει από μία τέτοια λίστα. Το εκθεσιακό του «μενού», πληρέστατο: Αυτή την περίοδο, «τρέχει» η έκθεση γλυπτικής, ζωγραφικής και ψηφιακής εικόνας της ομάδας paraLLaxis με τίτλο POETRY. Τα υλικά και οι εικόνες γίνονται ποίηση από σπουδαστές καλών τεχνών, που εκφράζουν με χρώμα τις διεξόδους από τους δύσκολους καιρούς (η έκθεση διαρκεί ως τις 24/3).

Παράλληλα, η 25η και η 26η Μαρτίου είναι το τελευταίο διήμερο του αφιερώματος PopKultur, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται στον πάνω όροφο του Booze πειραματικά γερμανικά video clips, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe (ώρα 21.00). Τέλος, στο υπόγειο του bar, μέχρι τις 30/3 θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον δρόμο με άλλο μάτι, μέσα από την street photography της ομάδας Spring People.
Επισκέψιμες ώρες: 14.00-22.00, Είσοδος ελεύθερη. 

Hoxton (Βουτάδων 42, Γκάζι, τηλ: 210 3413395) 
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα μπαράκια στο Γκάζι φιλοξενεί στους φθαρμένους τοίχους του μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις εναλλακτικής τέχνης –από φωτογραφία μέχρι graffiti art. Αυτή η τελευταία μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης θα στρατοπεδεύσει στο στέκι του Γκαζιού μέχρι τις 3/5, καθώς ένας ιδιαίτερος street artist και σκιτσογράφος, ο Sonke, ανέλαβε να μεταφέρει τα αναγνωρίσιμα από τους δρόμους της Αθήνας graffiti του σε ανακυκλωμένα χαρτόνια, κούτες και… πατζούρια που θα εκτίθενται στο Hoxton. Πληγωμένες πριγκίπισσες, στενόμυαλοι άνθρωποι με τετράγωνα κεφάλια, θύματα συνήθως κάποιου ανεκπλήρωτου έρωτα αλλά δοσμένα με δόσεις χιούμορ περιλαμβάνονται στην έκθεση με τίτλο «Poor Lovers».
Διάρκεια έκθεσης «Poor Lovers»: 16/3 – 3/5, κατά τις ώρες λειτουργίας του bar. Είσοδος ελεύθερη. 

Kinky Café (Μ. Αλεξάνδρου 24, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5223778) 
Το πιο… kinky μπαράκι της Αθήνας σερβίρει προκλητικά ποτά και έργα τέχνης στο Μεταξουργείο χωρίς κανένα ταμπού. Το Kinky Café εγκαινιάζει στις 26/3 την έκθεση «Introduction», που θα μας συστήσει στον αισθησιακό κόσμο της Sophie Incova. Πρωτότυπες, καυτές και προκλητικές εικόνες με μολύβι και μελάνι θα εκτίθενται αλλά και θα διατίθενται προς πώληση. Εσείς δεν έχετε παρά να τις απολαύσετε με την συνοδεία ενός kinky ποτού και ήχων darkwave, goth, electro και ΕΒΜ -καμιά φορά και '80s- από τα πλατό.
Εγκαίνια έκθεσης: 26/3, ώρα 21.00. Είσοδος ελεύθερη και ειδικές τιμές σε διάφορα ποτά

6 D.O.G.S. (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3210510) 
Δεν είναι ένα bar που κάνει εκθέσεις. Είναι ένα bar, ένα café, ένας κήπος, μία «live σκηνή» και μία gallery που κάνει εκθέσεις. Στην ουσία όμως, αν βρεθείτε για ποτό σε έναν από τους χώρους του 6 D.O.G.S., αρκεί να κάνετε λίγα βήματα για να βρεθείτε στην gallery, όπου σας περιμένουν καλλιτεχνικές εκπλήξεις στον κατάλευκο «νοσοκομειακό» εκθεσιακό χώρο.

Αυτή την περίοδο, στο συγκεκριμένο project space του 6 D.O.G.S. στήνεται κάθε Δευτέρα έως Πέμπτη το «Δωμάτιο της Έλσας», ένα ιδιαίτερο θεατρικό δρώμενο του Δημήτρη Αλεξάκη, που χαρακτηρίζεται ως «ένας μονόλογος για μία ηθοποιό, 7 ομοιώματα, 20 playmobil κι ένα καράβι». Μια κοπέλα εκπροσωπεί πολλές φωνές και διηγείται σε άψυχους ακροατές τις ιστορίες της, σε ένα ιδιόμορφο σκηνογραφικό παιχνίδι.
«Το Δωμάτιο της Έλσας», Δευτέρα ως Πέμπτη, ώρα 21.00, είσοδος 12 ευρώ (φοιτ. 8 ευρώ).

Key Bar (Πραξιτέλους 37, τηλ: 210 3230380)
Στον πάνω όροφο του bar-κλειδιού φιλοξενούνται εκθέσεις που μπορούν να «ξεκλειδώσουν» οι θαμώνες. Μέχρι τις 10 Απριλίου, τον χώρο καταλαμβάνουν οι φωτογραφίες 13 καλλιτεχνών που συνθέτουν ένα παιχνίδι με τον φακό υπό τον τίτλο «Key-Board».
Ώρες λειτουργίας: 9.00-2.00, είσοδος ελεύθερη. 

Art Gallery Café (Ιπποκράτους 1 και Γαληνού, Βούλα, τηλ: 210 8958866) 
Ο φιλόξενος χώρος του Art Gallery Café αγκαλιάζει όλες τις μορφές τέχνης σε ένα ζεστό περιβάλλον Μεσοπολέμου, με belle époque σαλονάκια, ξύλινες μπάρες και διακοσμητικά-αντίκες. Μέχρι τις 14 Απριλίου, θα εκτίθενται τα έργα ζωγραφικής της Σούλας Ξένου Κοκολέτσου, ενώ μέχρι τις 31/3 «τρέχει» παράλληλα έκθεση «Παλιάς παρτιτούρας διεθνούς και ελληνικού ελαφρού τραγουδιού και οπερέτας» από την συλλογή του Μίλτου Αυγέρη.

«Εκθεσιακά» bars στην Θεσσαλονίκη
*Blender Café (Γ. Θεοχάρη 4): Στον φιλικό χώρο του Blender, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται μέχρι τις 25 Μαρτίου η πρώτη προσωπική έκθεση της νέας φωτογράφου Χρύσας Ρούσκα, με τίτλο «Δρόμοι-Στην αναζήτηση του ωραίου» και περιλαμβάνει εικόνες που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία.

*Πρώτο Πάτωμα (Τσιμισκή 97, τηλ: 2310 223331): Το «café theatral» Πρώτο Πάτωμα της οδού Τσιμισκή φιλοξενεί στον ζεστό χώρο του με τις νότες τέχνης και παράδοσης πολλά events, ενώ διατηρεί χώρο όπου εκτίθενται χειροποίητα κοσμήματα και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες που μπορείτε να αγοράσετε.

*Siggrouomena Bar (Συγγρού 8, τηλ: 6973808375)
Στο μπαράκι της Συγγρού με το εμπνευσμένο όνομα εκτίθενται οι φωτογραφίες της πρώτης προσωπικής έκθεσης του νέου φωτογράφου Τάσου Μπατσιούλα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου.

*Καφωδείο Ελληνικό (Ιουστινιανού 3, τηλ: 2310 237016): Το θαυματουργό πατάρι του πιο νοσταλγικού καφωδείου της συμπρωτεύουσας φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις που ανανεώνονται συνεχώς. Φωτογραφία και ζωγραφική στρατοπεδεύουν στον πάνω όροφο, ενώ στο κάτω πάτωμα τα βράδια διοργανώνονται μερικά από τα καλύτερα live της πόλης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v