Στάθης Δρογώσης: «Βαρέθηκα να με αποκαλούν έντεχνο»

Με αφορμή τον νέο του δίσκο, ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος στο διαδίκτυο, και τις εμφανίσεις του στον Σταυρό του Νότου, ο Στάθης Δρογώσης μιλά στο in2life για το πρόγραμμα, την επανάσταση του downloading και τη... θέση του στα ράφια των δισκοπωλείων.
Στάθης Δρογώσης: «Βαρέθηκα να με αποκαλούν έντεχνο»
της Φιλουμένας Ζλατάνου

«Σταυρός του Νότου» χωρίς Στάθη Δρογώση δε γίνεται. Και φέτος τηρεί το ραντεβού με το κοινό του και ανεβαίνει κάθε Κυριακή από 23 Ιανουαρίου στο Club του Σταυρού του Νότου, έχοντας στις βαλίτσες του ένα νέο δίσκο με τίτλο «Όμορφη Ζωή» και ανάγκη για λιτότητα στις ενορχηστρώσεις και επιστροφή στη βάση.

Μιλώντας για την παράσταση μας είπε «Όταν κυκλοφορώ έναν δίσκο πάντα προσπαθώ να τον παρουσιάσω live. Η μπάντα με την οποία παίζω είναι εξαιρετική. Και δεν είναι καθόλου μίνιμαλ οι ενορχηστρώσεις. Απλά είμαστε τέσσερις μουσικοί στη σκηνή και ένα λάπτοπ. Ο κόσμος θα ταξιδέψει μαζί μας και θα προσπαθήσουμε να τον κάνουμε να νιώσει το πάθος μας για τη μουσική. Δεν είναι έντεχνες συναυλίες αυτό που κάνουμε. Παίζουμε δυνατά σαν εναλλακτικό συγκρότημα».

Με συνοδοιπόρους τον Κώστα Γιαννίρη στο μπάσο, τον Αλέκο Κούρτη στα τύμπανα και τον Χάρη Μιχαηλίδη στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Δρογώσης, έχοντας ως προέκταση των χεριών του το πιάνο, μας χάρισε απλόχερα ωραίες μελωδίες, δικές του αγαπημένες, με ηλεκτρικό ήχο και ροκ διάθεση, διανθισμένες από την βελούδινη αίσθηση που αφήνει το πιάνο και εξισορροπεί το αποτέλεσμα.

Μας παρουσίασε αρκετά από τα νέα του τραγούδια, τα οποία μπορούν όλοι να αποκτήσουν δωρεάν από το site της προσωπικής του εταιρείας antelmamusic. Σε ερώτηση για το εάν είναι εντέλει όμορφη η ζωή απάντησε χαρακτηριστικά «εξαρτάται σε ποια περιοχή του πλανήτη είσαι. Εδώ ζητάμε λύση σε ζητήματα οικονομίας ενώ στη Αίγυπτο σε ζητήματα ελευθερίας. Πάντως είναι όμορφη η ζωή όταν ενώνεσαι με τις φωνές που ζητάνε αλλαγή. Είναι όμορφη η πάλη ενάντια στον χρηματοοικονομικό καπιταλισμό που ορίζει τις ζωές μας».

Μία ιδιότυπη παρουσίαση σε νέα τραγούδια, μαγειρεμένα μαζί με παλιά. Κι αν σας αρέσουν, τα αγοράζετε ή τα κατεβάζετε δωρεάν. «Οι μισές εταιρείες με έλεγαν αντιεμπορικό. Οι εναλλακτικές με θεωρούσαν ξεπερασμένο προϊόν. Τους αφιερώνω τον καλύτερο μου δίσκο. Και τον προσφέρω δωρεάν, δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο να βάλει όσα χρήματα πιστεύει ότι αντέχει. Αρκετά με την ακριβή δισκογραφία. Είναι επαναστατικό, απλό και νομίζω θα επικρατήσει το μοντέλο αυτό. Στο antelmamusic.com θα φτιαχτεί μια μουσική κολλεκτίβα κι από άλλους εξαιρετικούς καλλιτέχνες που θα διαθέτουν με τον ίδιο τρόπο τη μουσική τους».
 
Στο live, ο Δρογώσης παίζει αγαπημένα τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του και αυτοσαρκάζεται αρκετά. Με έντονη ευαισθητοποιημένη κοινωνικά και πολιτικά διάθεση δεν αρκείται σε γλυκερές μπαλάντες, αλλά προσπαθεί να αφυπνίσει με τραγούδια κοφτερά, χωρίς να κουράζει καθόλου. Όπως τονίζει και ο ίδιος «Επιστροφή στο κλίμα του ροκ. Βαρέθηκα να με λένε «έντεχνο». Δεν είμαι έντεχνος. Γράφω δυνατά ηλεκτρικά τραγούδια. Και ακούω και τέτοια μουσική. Αλλάξτε με ράφι στα δισκοπωλεία παρακαλώ!»

Στο Club του Σταυρού του Νότου δημιουργεί ζεστή ατμόσφαιρα, καθαρά παρεΐστικη, την οποία αξίζει να βιώσετε. Το χιούμορ επί σκηνής, επίσης, ζεσταίνει τον κόσμο. Λύνει όμως και τον καλλιτέχνη; «Δεν είμαι διασκεδαστής. Δεν παίζω παρά μόνο λίγες διασκευές. Παρουσιάζω τον δίσκο μου και είμαι αυθόρμητος στην σκηνή. Και γουστάρω να κάνω τον άλλο να σκεφτεί, να δει αλλιώς τη ζωή του και να τραγουδήσει. Δεν κάνω χαβαλέ. Βαριέμαι τον χαβαλέ».

Σταυρός του Νότου Club,
Θαρύπου & Φραντζή, Νέος Κόσμος, 210 9226975,
Ώρα έναρξης 10.30 μ.μ.
Είσοδος με ποτό: 13 ευρώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v