Φτηνά ποτά: 8 μπαράκια με τιμές… κρίσης

Θέλουμε και καθαρά ποτά, και καλές τιμές, και «ψαγμένη» μουσική, και ωραίο περιβάλλον. Γίνεται; Γίνεται. Οκτώ αθηναϊκά μπαράκια ρίχνουν τις τιμές τους, αλλά όχι την ποιότητα, και υπόσχονται την καλοπέραση που επιτάσσει η φτώχεια.
Φτηνά ποτά: 8 μπαράκια με τιμές… κρίσης
της Ηρώς Κουνάδη

Μικρά μαύρα φορέματα, ιλιγγιώδη τακούνια, βραδινά παπούτσια για τους κυρίους, αυστηρό face control στην πόρτα. Οι εποχές που το να βγεις για ένα ποτό ισοδυναμούσε με μια βραδιά στην όπερα, τόσο από άποψη κόστους όσο και από χρόνο προετοιμασίας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα μικρά, «καθημερινά» μπαράκια κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι των clubs, και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το «πάμε για ποτό» έχει σήμερα το νόημα που είχε δέκα χρόνια πριν το «πάμε για καφέ». Ήτοι, συναντιόμαστε μετά το γραφείο και μέχρι τα μεσάνυχτα έχουμε παραγγείλει ένα – δυο κοκτέιλ, γλιτώνοντας και το ξενύχτι και το hangover της επόμενης μέρας.

Δυστυχώς, οι τιμές αυτών των γλυκύτατων μπαρ δεν έχουν ακολουθήσει στην πλειοψηφία τους αυτήν την «καθημερινή» φιλοσοφία που τα διέπει κατά τα άλλα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βγαίνουμε απόγευμα και να πληρώνουμε τιμές… βραδινές. Τα happy hours ήταν μια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά οι καιροί επιτάσσουν γενικότερη διόρθωση τιμών, για όλες τις ώρες και όλες τις μέρες. Κάποιοι φαίνονται να έχουν λάβει το μήνυμα. Οι υπόλοιποι, ελπίζουμε απλά ότι θα ακολουθήσουν. Μέχρι τότε, δίνουμε ραντεβού σε οκτώ αγαπημένα μπαράκια, και πληρώνουμε καθαρά ποτά, σανγκρίες και κοκτέιλ σε τιμές… κρίσης.

Blink
Καρύτση 10, τηλ.: 210 3245705
Τιμή ποτού: 6€
Ξεκίνησε σαν ήρεμη δύναμη, στη σκιά των γιγάντων ανταγωνιστών του στην Πλατεία Καρύτση, και κατάφερε να κερδίσει φανατικούς θαμώνες, που το αγαπάνε για την χαρούμενη ατμόσφαιρα, την rock-ίζουσα μουσική με τις indie αδυναμίες, και το cozy παταράκι του, που προσφέρει πανοραμική θέα στην περαντζάδα της πλατείας. Ο τοίχος που καλύπτεται ολόκληρος από εξώφυλλα παλιών δίσκων είναι το highlight της διακόσμησης, ενώ τα κοκτέιλ είναι το δυνατό σημείο της μπάρας. Σημειώστε ότι καθημερινά υπάρχει happy hour, μέχρι τις 22.00 το βράδυ, με όλα τα κοκτέιλ στα 10 ευρώ.

Τραλαλά
Ασκληπιού 45, τηλ.: 210 3628066
Τιμή ποτού: 6,5€
Μικρούλι και funky, μακριά από πολύβουες πιάτσες και trendy σημεία συνάντησης, το Τραλαλά είναι, εδώ και πέντε περίπου χρόνια, ένα all day στέκι που σερβίρει καφέδες και χειροποίητα γλυκά το πρωί, σπιτική σανγκρία και πολύχρωμα κοκτέιλ με το που παίρνει να βραδιάζει. Το αγαπάμε κυρίως για την happy μουσική του, που δεν κατηγοριοποιείται όσο και αν προσπαθήσεις: κινηματογραφικά και θεατρικά soundtracks, world music τύπου Huun Huur Tu (ναι, αυτών της παλιάς διαφήμισης του ΟΠΑΠ), groovy διασκευές και γενικώς ό,τι ενδιαφέρον κι ασυνήθιστο πέσει στα χέρια των πέντε DJs του. Το Τραλαλά λειτουργεί καθημερινά, από τις 9.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Μεταξύ 20.00 και 22.00 τις καθημερινές έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε ελεύθερο τραπεζάκι. Διαφορετικά, η μπάρα είναι μεγάλη και παρεΐστικη και τους χωράει όλους.

Βραζιλιάνα
Αρκάδων 4 (Πλατεία Μερκούρη), Άνω Πετράλωνα , τηλ.: 211-7108428
Τιμή ποτού: 5€ - Τιμή μπύρας: 4€
Για τη Βραζιλιάνα τα έχουμε ξαναπεί. Μας αρέσει για την freestyle διακόσμηση, τα χρώματα και τις ζωγραφιές στους τοίχους, τα παράταιρα έπιπλα, τα μαξιλαράκια και τους μουσαμάδες με τα φρουτάκια στα τραπέζια που δένουν υπέροχα με το χαλαρό κι ανεπιτήδευτο στυλ της. Μας αρέσει, επίσης, το ότι η μουσική δεν παίζει πολύ δυνατά, για να μην διαταράσσει την ησυχία της γειτονιάς που την φιλοξενεί –και που είναι γειτονιά πραγματική, κι όχι μόνο κατ' όνομα– αλλά παίζει… λίγο απ' όλα: λίγο reggae, λίγο soul, λίγο ethnic, λίγο upbeat και λίγο… από τη διάθεση της ημέρας. Εικαστικές εκθέσεις, live νέων και ανερχόμενων σχημάτων που στην πλειοψηφία τους δεν έχετε ξανακούσει ποτέ, και μεζεδάκια για την λιγούρα συμπληρώνουν την εικόνα του arty, καθημερινού στεκιού.

BarMammothBar
Ελασιδών 5Α & Κλεάνθους, Γκάζι, τηλ.: 210 3456822
Τιμή ποτού: 6€

Στους περισσότερους θυμίζει το BarGuruBar της Πλατείας Θεάτρου, με το οποίο συγγενεύει μόνο στο όνομα. Κατά τα λοιπά, το Mammoth Bar, που εισήλθε δυναμικά στη σκηνή των αθηναϊκών street bars το καλοκαίρι που μας πέρασε, ξεχωρίζει για το εξωτικό σκηνικό του, με τα αναρριχητικά φυτά και τις γλαστρούλες που κρέμονται από το ταβάνι, το πολύχρωμο «σαλονάκι» στο εξωτερικό του, και τις lounge μουσικές στις οποίες δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία η κονσόλα του. Λειτουργεί καθημερινά από τις 19.00 το απόγευμα, μέχρι αργά το βράδυ.


Kazu
Μαυρομιχάλη 3, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3602242
Τιμή ποτού: 6€ - Τιμή μπύρας: 5€ (τα 500 ml ποτήρι draft) - Τιμή κοκτέιλ: 8€
Φωτό:
Ftinapota.gr
Το Kazu δεν είναι ένα ακόμη εξαρχειώτικο μπαράκι. Δεν βρίσκεται, άλλωστε, καν στην «πιάτσα» των Εξαρχείων. Στριμωγμένο ανάμεσα σε βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, στην αρχή της Μαυρομιχάλη, μόλις που το πιάνει το μάτι –κι αυτό χάρη στο κατακόκκινο πλαίσιο της τζαμένιας εισόδου του. Η διακόσμηση στο εσωτερικό παντρεύει μεταξύ τους –τόσο επιτυχημένα, που είναι απορίας άξιον– ταπετσαρίες από παλιές εφημερίδες στους τοίχους, ξύλινη επένδυση, κολλάζ φωτογραφιών στα φωτιστικά, έναν γιγάντιο καθρέφτη με άπειρα στικεράκια, παράταιρες αφίσες και φωτεινά χρώματα. Η μουσική, εννοείται, είναι freestyle, με λίγο από soundtrack, λίγο από funk και πολύ από… ό,τι ταιριάζει με τη διάθεση της στιγμής. Σημειώστε το εξαιρετικά ενδιαφέρον daiquiri φράουλα, και το finger food που σερβίρεται από το μεσημέρι.

Beduin
Δεκελέων 32 και Ελασιδών, Γκάζι, τηλ.: 210 3456893
Τιμή ποτού: 5,5€ - Τιμή μπύρας: από 3€ έως 4,80€
Κάθε Δευτέρα… εκπτώσεις: 4€ τα ποτά, 5€ τα κοκτέιλ
Φωτό:
Ftinapota.gr
Ξύλινα έπιπλα, ζεστός φωτισμός, διακόσμηση που παραπέμπει σε café ορεινού χωριού, αλλά και τραπεζάκια έξω, για όσους δεν θυσιάζουν με τίποτα την θέα στην περαντζάδα της Δεκελέων. Η μουσική κινείται σε χαλαρά, chill out και ethnic μονοπάτια, που ταιριάζουν γάντι στο περιβάλλον. Αν πεινάσετε, παίζουν πάντα νοστιμότατα μεζεδάκια.


Στην Πρίζα
Xρήστου Λαδά 1, τηλ.: 210 3244101
Τιμή ποτού: 6€

Η μικρούλα Πρίζα ήταν από τις πρώτες μας αγάπες στην Πλατεία Καρύτση. Η τελευταία ανακαίνισή της, που μεγάλωσε τον χώρο των τραπεζιών και σφράγισε την «ενηλικίωσή» της, μας ξένισε αρχικά, αλλά δεν μπορέσαμε να μείνουμε καιρό μακριά της. Τα alternative ακούσματα, η βρετανική σκηνή που τιμά κάθε βράδυ η κονσόλα, οι funky Τετάρτες και τα χαρούμενα vibes του κόσμου που κατακλύζει κάθε βράδυ το λιλιπούτειο dancefloor της και, ναι, χορεύει, είναι λόγοι αγάπης… παντοτινής. Λειτουργεί καθημερινά από τις 18.00 για καφεδάκι και people watching μέχρι πολύ αργά.





Taf
Νορμάνου 5, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3238757
Τιμή ποτού: 6€
Όποιον και αν ρωτήσετε για το Taf, θα σας πει πρώτα απ' όλα ότι ο χώρος είναι μοναδικός: Μια πανέμορφη αυλίτσα, με πολλά δωμάτια γύρω της να φιλοξενούν ενδιαφέρουσες εκθέσεις και events σχεδόν σε σοκάρει την πρώτη φορά που την αντικρίζεις, έχοντας μόλις περάσει μια είσοδο που θα έβαζες στοίχημα ότι ανήκει σε εγκαταλελειμμένο κτίριο. Οι μουσικές κινούνται κατά κύριο λόγο σε indie μονοπάτια, ενώ δε λείπουν και οι freestyle πινελιές, και τα κινηματογραφικά soundtrack. Το Taf ανοίγει από τις 14.00 το μεσημέρι, για καφέ, και ξενυχτά μέχρι αργά.



Περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις και κατευθύνσεις για μπαράκια με καθαρά, φτηνά ποτά και happy ατμόσφαιρα, στα σχόλια που ακολουθούν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v