Μ. Πασχαλίδης & Lexicon Project: Βρεθήκαμε Δίπλα (τους) στο Ποτάμι

Ένα "γεμάτο" τρίωρο πρόγραμμα, γεμάτο εκπλήξεις, εντάσεις, αλλά και... παραφωνίες, είναι ο απολογισμός της σύμπραξης του Μίλτου Πασχαλίδη με τους Lexicon Project στη μουσική σκηνή Δίπλα στο Ποτάμι.
Μ. Πασχαλίδης & Lexicon Project: Βρεθήκαμε Δίπλα (τους) στο Ποτάμι
της Φιλουμένας Ζλατάνου

«Και τα τραγούδια που ‘λεγα, οπού πολύ σ’ αρέσαν...»

Ο Μίλτος Πασχαλίδης ανεβαίνει από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στη σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι» για να μας χαρίσει με το δικό του μοναδικό τρόπο συγκινήσεις και ροκ εντάσεις, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 11. «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος», μας τραγουδά με την κιθάρα του καλωσορίζοντάς μας, με ένα εξαιρετικό α καπέλα τελείωμα του τραγουδιού.

Ναι, ο Μίλτος έχει όρεξη και δε χαρίζεται στην ευκολία. Από τα πιο παθιασμένα καλωσορίσματα στη φετινή μουσική περίοδο, που συνεχίστηκε με όλη την ορχήστρα επί σκηνής. Σειρά έχουν οι γνώριμες «Κακές συνήθειες», με το πιάνο και τα πνευστά σε δυναμικό ρόλο. Μας ταξιδεύει μεταξύ «Ηρακλείου - Καλαμάτας», κερνώντας μας ερμηνείες από ψυχής.

Από την πρώτη στιγμή, δίνει το βήμα στο κοινό να τραγουδήσει μαζί του, το οποίο δε σταματάει να τον σιγοντάρει. Η αισθαντική «Απουσία» αφιερώνεται στην κόρη του Ευγενία, ενώ μας συγκινεί με το ανατριχιαστικό «Πεύκο στην Ακρογιαλιά» και μας αφυπνίζει με την «Αφήγηση» που μοιάζει να σε κλειδώνει σε ένα εφιαλτικό όνειρο. Αισθαντικός και ερωτικός στο «Ακόμα σ’ αγαπώ», λίγο πριν αλλάξει το σκηνικό και ανεβούν οι Lexicon Project επί σκηνής.

Η μπάντα δίνει τον απαραίτητο ηλεκτρισμό και την ψυχεδέλεια που εισβάλλει μέσα από τις ηλεκτρικές κιθάρες στο χώρο, με τον Πασχαλίδη να ερμηνεύει το «Παράσταση θα δώσω» και χωρίς ανάσα «Τα μπλουζ της άγριας νιότης». Ο ερμηνευτής μας αποχαιρετά και το μικρόφωνο παίρνουν οι Lexicon Project με 3 δικά τους τραγούδια, δεν τους βοηθά όμως ο ήχος και χάνονται τα φωνητικά τους. Το πιο μελανό σημείο του προγράμματος είναι η έμπνευσή τους να διασκευάσουν το «Γράμμα» του Σωκράτη Μάλαμα, σε μια... τουρλού ενορχήστρωση, που αρχίζει ροκ και γίνεται ένα είδος μελωδικής μπαλάντας. Ο τραγουδιστής τους, τρώει τις καταλήξεις και νιώθεις ότι η επιλογή τους ήταν παράταιρη καθώς το «Γράμμα» δεν είναι για headbanging. Στα δικά τους όμως είναι αξιοπρεπείς και στην επιτυχία «Ας κάνουμε τη νύχτα μέρα», το κοινό τους συνοδεύει.

Η επιστροφή του Μίλτου κρίνεται καθοριστική, καθώς με την παθιασμένη ερμηνεία του στον «Νεοέλληνα» σε κάνει να ξεχνάς τι άκουσες πριν λίγο και σε ωθεί να επαναστατήσεις κόντρα σε ό,τι σε πιέζει και σε καταδυναστεύει. «Αγύριστο κεφάλι» και «Δεν πίνω μονάχος» ακολουθούν για να μας αποδείξουν πως τα δεμένα προγράμματα με ροή και σθένος είναι που επιτυγχάνουν. Το δεύτερο μελανό σημείο το εντοπίσαμε στο κοινό, ένα κοινό θορυβώδες, που φώναζε σε κάθε τραγούδι τι θα προτιμούσε να ακούσει. Ακόμα κι όταν ζήτησε ο Πασχαλίδης να κάνουν ησυχία σε κάποια καθαρά ακουστικά τραγούδια, εκείνοι συνέχιζαν να ακούγονται.

Η ερμηνεία του στον «Ακροβάτη» είναι σχεδόν αξεπέραστη, ενώ τα ερωτικά τραγούδια που ακολουθούν έχουν την εναλλαγή από τη θλίψη στο ζαμανφουτισμό και επιστροφή στην τέλεια αγάπη.

Στο δεύτερο μέρος οι Lexicon Project είναι πολύ καλοί τεχνικά, ενώ φαίνεται ότι δεν είναι παράταιροι και έχουν κάτι να πουν με τη δυναμική ερμηνεία τους στο “Paint it black”, με τον drummer να συναρπάζει με τις μποτιές του. Την παράσταση κλέβει ο Μίλτος με το «Soldier of fortune», για να συνεχίσει με την «Πηνελόπη» -η οποία μπορεί να κουράστηκε να περιμένει, εμείς όμως δεν κουραστήκαμε να απολαμβάνουμε το τραγούδι αυτό.

Σειρά είχε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του φετινού χειμώνα και συγκλονιστικότερη στιγμή του προγράμματος, η επιλογή του «Ηλεκτρικού Θησέα», του Παύλου Σιδηρόπουλου, με την ερμηνεία του Πασχαλίδη να κάνει το μαγαζί να τρίζει. Το πρόγραμμα αλλάζει ήχο, με την ορχήστρα του Πασχαλίδη να ανεβαίνει και με τον Ανδρέα Αρβανίτη στη λύρα και το λαούτο να αγκαλιάζει τα τραγούδια, ενώ ο Δημήτρης Χουντής με τα πνευστά του ξέρει πώς να γητεύει το κοινό.

«Ξένιος», «Φωτιά μου», «Όσο βαρούν τα σίδερα», «Βοριάς φυσάει τα λόγια μου», «Κανείς εδώ δεν τραγουδά», «Στα είπα όλα» είναι μερικά από τα τραγούδια που ξεσηκώνουν το κοινό. Ο Πασχαλίδης είναι πάνω από όλα ένας ολοκληρωμένος μουσικός και έπειτα ένας ερμηνευτής που δεν κρατάει δυνάμεις, αλλά δίνεται σε κάθε φράση, κάθε νότα. Μετά από τρεις ώρες γεμάτες μουσική που λυτρώνει, αν έχετε την τύχη να σας πει στο encore τη «Δίκοπη ζωή», απλά χαμογελάστε και κοιμηθείτε ήσυχοι και γεμάτοι, διότι το θαύμα ετελέστη.

Μουσική Σκηνή Δίπλα στο Ποτάμι, Λάμπρου Κατσώνη 189, Άγ. Ανάργυροι, τηλ.: 210 2610444 & 210 2610438
Ώρα έναρξης: 22 :30
Είσοδος 15 ευρώ με κρασί.
Κρασί ανά δύο άτομα (κομπλέ) 60 ευρώ
Ουίσκι ανά τέσσερα άτομα (κομπλέ) 130 ευρώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v