Latin Clubs: Η Αθήνα χορεύει Salsa

Με τις Απόκριες να καταφτάνουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, «προθερμαινόμαστε» για το φετινό καρναβάλι χορεύοντας salsa, rumba, mambo και απολαμβάνουμε αυθεντικά Μojitos και Caipirinha στα καλύτερα Latin στέκια.
Latin Clubs: Η Αθήνα χορεύει Salsa
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ομολογουμένως την πρώτη φορά που θα επισκεφτείς ένα Latin μαγαζί, νιώθεις λίγο αμήχανα. Ιδιαίτερα αν δεν είσαι αρκετά εξοικειωμένος με την μουσική, αισθάνεσαι κάπως άβολα όταν βλέπεις τους πάντες να χορεύουν και εσύ δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα. Είναι ζήτημα χρόνου όμως, να γίνεις ένα με τους θαμώνες, να γευτείς τα εξωτικά του cocktails και εν τέλει να αρχίσεις να χορεύεις salsa και rumba πριν καν το καταλάβεις. Η νύχτα έχει μόλις αρχίσει...

Αυτή ακριβώς είναι και η γοητεία τους. Σε προ(σ)καλούν να περάσεις καλά με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά τους, τις «ξεσηκωτικές» τους μουσικές και τα κεφάτα events τους, ακόμα και αν δεν έχεις και την μεγαλύτερη εξοικείωση με αυτό το είδος μουσικής. Πιθανόν να είναι καλύτερα από πολλά mega clubs, στα οποία τις περισσότερες φορές η διασκέδαση είναι «δήθεν» και η πλειοψηφία των θαμώνων πάει για να κάνει... πασαρέλα και όχι για να περάσει καλά.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, αρκετά μαγαζιά διοργανώνουν και δωρεάν μαθήματα χορού τις καθημερινές «προετοιμάζοντας» τους θαμώνες τους - αλλά και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο - για την... fiesta του Σαββατοκύριακου. Πολλά από αυτά επίσης, διαθέτουν και εστιατόριο με δεκάδες γευστικές προτάσεις για μια ολοκληρωμένη latin εμπειρία.

Cubanita
Λειτουργεί από το 1999 στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο στου Ψυρρή, έχοντας «γαλουχήσει» γενεές θαμώνων στα μυστικά της latin διασκέδασης. Το ντεκόρ του χώρου βασίζεται στον αρμονικό συνδυασμό του ξύλου και της πέτρας, που παραπέμπει άμεσα στην ατμόσφαιρα και την ζωντάνια της Κούβας, ενώ το club είναι χωρισμένο σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο θα βρείτε το περίφημο humidor με μεγάλη συλλογή αυθεντικών κουβανέζικων πούρων και το… latinfloor (κατά το dancefloor), ενώ στο δεύτερο επίπεδο βρίσκεται ο χώρος του εστιατορίου, όπου θα απολαύσετε αυθεντικές γεύσεις και ποτά της Nuevo Latino κουζίνας του μαγαζιού από τον σεφ Χρύσανθο Ξανθόπουλο.

Ξεχωρίζουν οι δροσερές σαλάτες με Jamon, ο μαριναρισμένος σολομός με ρούμι, οι πικάντικες Quesadillas και τα καυτερά Fajitas με μοσχάρι κοτόπουλο και χοιρινό. Από τα cocktails που σερβίρονται στο μπαρ must είναι το εκπληκτικό Mojito και η εξωτική Frozen Mango Margarita. Hot Salsa και Addicted to Salsa Nights κάθε Παρασκευή και Πέμπτη και φυσικά μαθήματα latin από τους κεφάτους χορευτές και entertainers που παρασύρουν το κοινό σε ξέφρενο χορό. Για το φαγητό υπολογίστε γύρω στα 50€ το άτομο, ενώ το απλό ποτό κοστίζει 10€ και τα cocktails 12€. Είσοδος με ποτό 10€ τις καθημερινές και 15€ Παρασκευή και Σάββατο. Καραϊσκάκη 28, Πλ. Ψυρρή, τηλ: 2103314605-7.

Enzzo De Cuba
Με πηγή έμπνευσης την Havana Vieja, το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Κούβας, το Enzzo De Cuba κατάφερε να μεταφέρει την λατινοαμερικάνικη κουλτούρα στο... Μπουρνάζι. Σταθερό meeting point για τους latin clubbers της Αττικής, το Enzzo εντυπωσιάζει με την ζωντανή του ατμόσφαιρα, τα φοβερά cocktails και το μοναδικό του ντεκόρ. Η πιστότητα με την οποία έχουν μιμηθεί την Havana Vieja είναι πραγματικά εντυπωσιακή, έως και... κακόγουστη: οι φοίνικες στο κέντρο της λιθόστρωτης πλατείας, το εργαστήριο πούρων Partagas, ακόμα και το εστιατόριο La Bodeguita del Medio, μας μεταφέρουν ψυχή τε και σώματι στην εξωτική Αβάνα. Τα καλοκαίρια μάλιστα που η οροφή ανοίγει, το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό.

Τις Δευτέρες ο βραζιλιάνος Jefferson Luiz Da Silva και η ομάδα του διοργανώνουν Βραζιλιάνικη βραδιά, στην οποία γίνονται μαθήματα χορού, ομαδικές χορογραφίες και capoeira show. Τις Τρίτες Rithmo Cubano με κουβανέζικες μουσικές του χθες και του σήμερα, και μαθήματα χορού rueda de casino, rumba, cha cha cha και mambo, τις Τετάρτες Old School Latin βραδιές με τον Dj Niko Marinou και dance show από τους Miller Rodriguez και Angel Viscarra, τις Παρασκευές Latin Fiesta με μαθήματα χορού και μουσική από τον Dj Jako, τα Σάββατα Fuerza Azteca με μαθήματα χορού και διάφορα shows και τέλος, τις Κυριακές ζωντανή Κουβανέζικη μουσική και dj sets από διαφορετικούς καλλιτέχνες. Παρασκευές και Σάββατα η είσοδος κοστίζει 10€ με ένα ποτό και τις υπόλοιπες μέρες είναι δωρεάν. Αγ. Παρασκευής 70-72 - Μπουρνάζι, Περιστέρι. Τηλ: 210-57 82 610.

Fuego
«Καυτό» και κεφάτο το Fuego στην πλατεία της Νέας Σμύρνης ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998 και δεν άργησε να γίνει στέκι των latin lovers. Δραστήριο, πρωτότυπο και αυθεντικό, το Fuego διοργανώνει σχεδόν κάθε μέρα και από ένα event. Στον cosy χώρο του είναι σίγουρο ότι θα χορέψετε με την ψυχή σας, φωνάζοντας «todo lo vuelve fiesta!» (τα πάντα γίνονται γιορτή), που είναι και το μότο του μαγαζιού. Στο ντεκόρ κυριαρχεί το ξύλο, ενώ οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε έντονες κόκκινες αποχρώσεις, συμβάλλοντας στην δημιουργία μιας «φλογερής» ατμόσφαιρας. Σε αυτό προσθέστε και τις εκρηκτικές latin επιλογές των εκάστοτε Dj’s και έχετε μια ολοκληρωμένη και αυθεντική λατινοαμερικάνικη πρόταση διασκέδασης. Όπως πληροφορηθήκαμε από τους Λατίνους ιδιοκτήτες του μαγαζιού, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ένεκα καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί Βραζιλιάνικη βραδιά με μαθήματα χορού, ενώ κάθε Τετάρτη και Κυριακή θα γίνονται κανονικά και φέτος τα latin μαθήματα χορού από της 22:30 έως τις 24:00 δωρεάν. Τα Σάββατα, διοργανώνονται οι βραδιές Locura Latina με latin μουσική από διάφορους guest Dj’s. Η είσοδος κοστίζει 10€ και περιλαμβάνει ένα ποτό. Ομήρου 69, Ν. Σμύρνη, τηλ: 210-93 19 075.


Palenque
Έχοντας δανειστεί το όνομά του από το καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των Μάγιας του Μεξικού, το… ιστορικό Palenque προσφέρει από το 1994 αυθεντική, ποιοτική και ξέφρενη διασκέδαση στo Latin κοινό του. Εδώ θα χορέψετε με την βοήθεια των Λατίνων χορευτών Σάλσα, μάμπο, ρούμπα, μερέγκε, κούμπια, τσα-τσα, αλλά και Αργεντίνικο τάνγκο σε έναν όμορφο χώρο που θυμίζει έντονα καλοκαιρινό μήνα στο Μεξικό, με κρεμασμένες ξύλινες μάσκες, τοτέμ και παλιές γκραβούρες. Προσκεκλημένοι στα decks του Palenque είναι διακεκριμένοι Dj’s από την Ελλάδα (Βαγγέλης Σταματίου και Τάκης Ιωνάς) και το εξωτερικό (ο αμερικανός Henry Knowles και o αργεντινός Paplo Bat). Στον χώρο επίσης φιλοξενούνται κατά καιρούς πολυμελή συγκροτήματα από την Λατινική Αμερική και την Νέα Υόρκη, ενώ σε εβδομαδιαία βάση εναλλάσσονται και ελληνικά latin σχήματα (Apurimac, Sipan, Latin All Stars de Palenque κτλ.) Τα δωρεάν μαθήματα χορού στο club γίνονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη,Παρασκευή, Σάββατο, και Κυριακή, δύο ώρες με τον Κουβανό δάσκαλο Omar, καθημερινές 21:30 ως 23:30 και Παρασκευή, Σάββατο 22:30 ως 24:30. Η είσοδος με ποτό κοστίζει 10€ και τις ημέρες των live 15€. Φαραντάτων 41, Αμπελόκηποι. Τηλ: 2107752360.

Ritmos del Mundo
Στην ίδια περιοχή με το βραβευμένο μεξικάνικο εστιατόριο El Mirador, για την ακρίβεια ένα επίπεδο πιο κάτω, σε ένα πανέμορφο τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στην αναβαθμισμένη περιοχή του Κεραμεικού, το Ritmos Del Mundo είναι ένα latin bar που αξίζει να ανακαλύψετε. Φιλοξενεί κατά καιρούς καινούργιες και πολλά υποσχόμενες ελληνικές μπάντες, ενώ δεν λείπουν και τα σαββατιάτικα Dj sets από τον αργεντινό resident DJ Jorjes που βρίθουν από salsa, latin, soul & jazz μελωδίες. Ο χώρος είναι αρκετά μικρός και cosy, με έντονους πορφυρούς φωτισμούς, ενώ το κοινό καλύπτει όλες τις ηλιακές ομάδες. Νεαρές, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες χορεύουν, χοροπηδάνε και το διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Τα σφηνάκια τεκίλα καταναλώνονται στο άψε σβήσε και το όλο κλίμα θυμίζει... latin κατάνυξη. Το ποτό κοστίζει 8€ Παρασκευές και Σάββατα και 5€ τις καθημερινές, ενώ όταν έχει live η είσοδος κοστίζει 10€. Κάθε Πέμπτη latin δάσκαλοι μας μαθαίνουν τα βασικά βήματα. Αγησιλάου 88, Κεραμεικός, τηλ: 2103420007.

Επίσης:

* All time classic latin spot το Folie στους Αμπελόκηπους με μαθήματα salsa τις Τρίτες και μπολικη samba της Τετάρτες. Από τις καλύτερες Caipirinia της Αθήνας. Έσλιν 2, Αμπελόκηποι, 210 6469852.
* Latin Τρίτες και tango Τετάρτες στο ατμοσφαιρικό Havana Nights (Δεκελέων 46, Γκάζι, τηλ. 69799-15561)
* Latin μαθήματα tις Τρίτες και τα Παρασκευοσάββατα και salsa, meringue και tango ακούσματα στο παρεΐστικο café bar Latin House. 8€ το απλό ποτό, 10€ τα cocktails. (Βασ. Σοφίας 20, Μαρούσι, τηλ.: 2108060155).
* Iσπανικές Κυριακές με φλαμέγκο και βραζιλιάνικες Τετάρτες με βραζιλιάνες χορεύτριες, μουσικούς και τραγουδιστές και τεράστιος μπουφές με 32€ το άτομο στο εστιατόριο Fogo de Rio. Αντήνορος 42, Κάραβελ, τηλ: 210-72 90 322, 210-72 58 666.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v