Άγαμοι Θύται: Σατιρικό ρεσιτάλ στο Ζυγό

Η παρέα από τη Θεσσαλονίκη που δίδαξε επί σκηνής τη σάτιρα στην πιο ώριμη μορφή της στρατολογεί νέα μέλη και επιστρέφει στην Αθήνα για λίγες (και καλές) παραστάσεις. Ευτυχώς, γιατί μας είχε λείψει.
Άγαμοι Θύται: Σατιρικό ρεσιτάλ στο Ζυγό
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Και ναι είναι και πάλι εδώ. Και τους συστήνουμε ανεπιφύλακτα και για τις γιορτές, για να μπει με γέλιο και τραγούδι το νέο έτος. Οι «Άγαμοι Θύται» επέστρεψαν ανανεωμένοι, με φίλους που μας εκπλήσσουν με το ταλέντο τους, και με διάθεση να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Η ιστορία των Άγαμων Θυτών ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη όπου μια παρέα ηθοποιών, τραγουδιστών και μουσικών αποφασίζει να πρωτοτυπήσει. Χρόνια αργότερα οι Άγαμοι Θύται έχουν δημιουργήσει ένα όνομα συνώνυμο με την καλή διασκέδαση και τη σάτιρα στην πιο ώριμη μορφή της. Υπάρχει καλύτερη στιγμή για να κάνουν την επανεμφάνισή τους από τη μετεκλογική περίοδο;

Ετοίμασαν ένα τρίωρο πρόγραμμα με νέες μεταγραφές και πολλές εκπλήξεις και μας το παρουσιάζουν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου στο Ζυγό, στην Πλάκα. Επί σκηνής οι παλιοί Ιεροκλής Μιχαηλίδης στο γενικό κουμάντο, Δημήτρης Σταρόβας, Ρούλα Μανισάνου, Στάθης Παχίδης, Χρήστος Μητρέντζης, οι νέοι Ταξιάρχης Χάνος, Χρύσανθος Καγιάς και οι εκπλήξεις Μπέσυ Μάλφα, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Κρατερός Κατσούλης, Ελευθερία Κόμη. Μαζί τους οι ανατρεπτικοί και ενθουσιώδεις Cabaret Balkan και ο πολυπράγμων Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος. 

Πολύς κόσμος και η απορία μία πριν πάμε, πως θα συμπράξουν όλοι αυτοί χωρίς να χαθεί η ροή; Το ερώτημα απαντήθηκε ένα τρίωρο αργότερα, αφού δεν καταλάβαμε στιγμή πότε πέρασε η ώρα και φτάσαμε στο τέλος. Το πρόγραμμα είναι πολύ δεμένο, χωρίς να κάνει σε κανένα σημείο κοιλιά. Με ανανεωμένα τραγούδια, με τους κλασσικούς χαρακτήρες του Νονού, της Γιαγιάς Ζαφείρως Έφα και του εγγονού της Δημητράκη και με νέα νούμερα.

Έκπληξη προκάλεσε η ερμηνευτική δεινότητα στα μουσικά μέρη του Δαδακαρίδη, ενώ η Μπέσυ Μάλφα επιβεβαίωσε το ταλέντο της τραγουδώντας μέχρι και Edith Piaff, σε ένα κωμικό νούμερο με τον Σταρόβα, ο οποίος είναι πλέον κλασσική αξία. Πολύ έξυπνη η παρουσία μπαλαντέρ του Καγιά, ενώ ο Κατσούλης μας παρέδωσε μαθήματα ιστορίας ειδωμένα από μια διαφορετική μεριά. Μπορεί ο Χάνος να μην είχε μεγάλο ρόλο αλλά η τελείως αριστοφανική παιδεία του ήταν εμφανέστατη.

Για τη συγκλονιστική φωνή της Μανισάνου τα λόγια περιττεύουν καθώς από τις αρχές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Άγαμων Θυτών. Κουρασμένος εμφανίστηκε ο Στάθης Παχίδης χωρίς πολλές εκπλήξεις, ενώ λίγη αποδείχτηκε η νεαρή Ελευθερία Κόμη στην πρόζα, παρότι στα φωνητικά ήταν καλή. Η παρουσία του ρεμπέτη Χρήστου Μητρέντζη έφερε άρωμα από τα παλιά, και ο μουσικός-τραγουδοποιός-περφόρμερ Κωνσταντόπουλος ταίριαξε γάντι στο κλίμα και μας απογείωσε στο δεύτερο μέρος. Οι δύο μουσικοί Θανάσης Τσαουσέλης και Γιώργος Χατζής ήταν αποκάλυψη στις μιμήσεις και τα τραγούδια.

Πολύ δυνατή στιγμή το γλυκόπικρο νούμερο του Ιεροκλή Μιχαηλίδη ως άστεγος σε παγκάκι, ενώ η Γιαγιά έκλεψε την παράσταση όταν έπαιξε κλαρίνο (παλιά έπαιζε ηλεκτρική κιθάρα).

Αυτoί που έκαναν τη διαφορά ήταν οι Cabaret Balkan με τις διασκευές τους σε κομμάτια όπως το Disco Partisani, κάνοντας πάρτι στο πάλκο. Ήταν ο συνδετικός κρίκος σε όλο το πρόγραμμα. Αν δεν τους ξέρετε αξίζει να τους ακούσετε και να παρακολουθήσετε και τις δικές τους παραστάσεις. 

Η ομάδα είναι εξαιρετικά δεμένη, κι ας έχει ο καθένας τα δικά του νούμερα. Η σάτιρα δεν κουράζει και πετυχαίνει το στόχο της χωρίς να εκχυδαΐζεται. Το χαίρονται επί σκηνής και στο μεταδίδουν. Χωρίς εντυπωσιακά σκηνικά και φανφάρες, παίζουν και τραγουδούν κερδίζοντας το κοινό, θυμίζοντας στους παλιούς και διδάσκοντας στους καινούριους.

Όσο για το Ζυγό, για άλλη μια φορά η αγένεια των σερβιτόρων και η νοοτροπία «σας κάνουμε και χάρη που σας στιβάζουμε σαν πρόβατα» δε μας «απογοήτευσε». Αν ξεπεράσετε αυτόν τον ύφαλο, το πρόγραμμα θα σας αποζημιώσει.

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 11.00 και Κυριακή στις 9.00 μ.μ.
Ζυγός, Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 3241610
Είσοδος με ποτό 20 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v