6 D.O.G.S.: Αβραμιώτου reloaded

Μία μουσική, μία φιλοσοφία, ένας χώρος. Με μία γκαλερί, ένα bar, ένα café, ένα θέατρο κι ένα συναυλιακό χώρο. Το in2life γυρνάει στην Αβραμιώτου και, αφού καταφέρνει να πιστέψει στα μάτια του, μιλάει με τους ανθρώπους που την έκαναν αγνώριστη.
6 D.O.G.S.: Αβραμιώτου reloaded
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη
Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου


Ό,τι θυμάστε από την Αβραμιώτου… ξεχάστε το. Το στενάκι πίσω από την Αθηνάς, που έδωσε νέα διάσταση στον όρο freestyle κάνοντας τη νυχτερινή Αθήνα έναν τόνο πιο πολύχρωμη, γυρίζει σελίδα και περνά στη νέα του εποχή. Με μία και μοναδική, επιτέλους, μουσική να ακούγεται από τη μία γωνία του ως την άλλη.

Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν, όταν ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, art director του project, άρχισε να δουλεύει την ιδέα ενός interdisciplinary χώρου στην Αθήνα. Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν πολλές, από το Μεταξουργείο μέχρι το Γκάζι και τον Κεραμεικό, μέχρι που η Όλγα Μανέτα, συνιδιοκτήτρια των Kinky και Kinky Kong, πρότεινε την ιδέα της Αβραμιώτου.

«Είχε κουράσει κάπως η κατάσταση με τα τέσσερα bars σε ένα χώρο» εξηγεί ο Κωνσταντίνος. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, κάτι που όχι απαραίτητα λείπει από την πόλη, αλλά είναι καλό να υπάρχει συμπληρωματικά σε άλλους παρόμοιους χώρους. Προσεγγίσαμε τον ιδιοκτήτη των άλλων τριών bar, τον Ντίνο Αυγουστίδη, ο οποίος ήταν πολύ θετικός, και αρχίσαμε να το δουλεύουμε όλοι μαζί, με το αρχιτεκτονικό γραφείο Point Supreme που ανέλαβε όλη την ανακατασκευή. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ωραίο απ’ ότι το είχα φανταστεί».

Ποιο είναι αυτό το αποτέλεσμα; Έχουμε και λέμε. Η μέχρι πρότινος Πλαστελίνη είναι πλέον ένα project space, μία γκαλερί που πέρα από εικαστικές εκθέσεις θα φιλοξενεί και άλλα ενδιαφέροντα projects και installations. Ακριβώς δίπλα, ο χώρος που θυμάστε σαν Μαύρη Γάτα είναι ένα cozy café, με μεγάλη βιβλιοθήκη, πλήρες αρχείο ελλήνων καλλιτεχνών και wi-fi, που λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. “Γενικά στο χώρο δίνουμε πολλή έμφαση στο να έρχεται κάποιος και να δουλεύει εδώ, και να γνωρίζει κόσμο, και να παίζει ένα πολύ καλό networking, και να ζει τις τέχνες…” λέει ο Κωνσταντίνος.

Το Urban και το Kinky Kong έχουν ενοποιηθεί κι έχουν γίνει μια μεγάλη θεατρική σκηνή - συναυλιακός χώρος - χώρος για πάρτι, σεμινάρια, workshops κι εκπαιδευτικά προγράμματα. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου εδώ θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους νέες θεατρικές ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα των παιδιών για ένα άτυπο φεστιβάλ, ενώ από τον Ιανουάριο και μετά έχουν προγραμματιστεί κάποιες σταθερές θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες θα ανεβαίνουν για ένα – ενάμιση μήνα.

«Ο χώρος βρίσκεται εδώ όχι μόνο για να παρουσιάζει ήδη υπάρχουσες ομάδες που μας αρέσουν και αρέσουν και στον κόσμο, και να έχουν μια βάση να κάνουν καλύτερα το έργο τους και να το παρουσιάζουν όπως πρέπει», εξηγεί ο Κωνσταντίνος, «είναι εδώ και για να προτείνει καινούρια πράγματα. Και βέβαια πέρα από αυτό παίζουμε πάρα πολύ και με το κοινό, θέλουμε να αισθάνεται καλά, οικεία».

Τέλος, το Kinky είναι το ατμοσφαιρικό μπαρ του χώρου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 20.00 μέχρι αργά το βράδυ. Οι resident DJs που αναλαμβάνουν τα decks του από Κυριακή έως Τετάρτη είναι ο Χρήστος Καρράς, γνωστός από το Kinky, ο Konstandis του Vinyl Microstore, που έπαιζε επίσης εδώ τις Κυριακές, οι Urban Tropicalia και ο Πάνος Λιλής, ένας εκ των δύο The Flying Lilies Brothers που κάνουν και τα πάρτι Disco Pogo μαζί με τον Νίκο Τριανταφύλλου.

Παρασκευές και Σάββατα, εκτός των Disco Pogo παίζουν πολλά ακόμα parties, που διοργανώνονται από ομάδες όπως οι Yes it Does! Sure it Does!, Κορμοράνος, αλλά και λιγότερο γνωστές, όπως οι Blood in our Shoes, που αποτελείται από τους Exposed by Observers και τους Broken Beats, μια ομάδα DJ και μια μπάντα. Κάθε μήνα θα φιλοξενούνται και 3-4 guest DJs από το εξωτερικό, κι ένα-δυο live, και πολλά διαφορετικά performances.

Από αύριο ξεκινούν και τα Chain Band Thursdays, ένα εβδομαδιαίο event στο οποίο μια μπάντα κάνει DJ set και καλεί μια άλλη μπάντα να παίξει live. Την επόμενη Πέμπτη η μπάντα που έκανε live κάνει DJ set και καλεί μια άλλη μπάντα για live και πάει λέγοντας. «Για την πρώτη φορά φωνάξαμε τις Berlin Brides να κάνουν DJ set και η πρώτη μπάντα που κάλεσαν είναι οι Μέδουσες. Περιμένεις ότι αυτό θα καταλήξει σε κάτι άκυρο στο τέλος, δεν το φαντάζεσαι όμως από την αρχή έτσι» λέει γελώντας ο Κωνσταντίνος.

Και συνεχίζει «είναι μια μείξη πολλών νέων πραγμάτων, πολύ φρέσκων. Ουσιαστικά έχουμε κάποια ονόματα που είναι αναγνωρισμένα, τα ξέρει ο κόσμος κι έχουν απήχηση, και μέσα σε αυτά προτείνουμε κάποια καινούρια βάζοντάς τα σε ένα συγκεκριμένο context. Είναι κάτι εντελώς καινούριο, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι υπήρχε πριν στο δρόμο, οπότε δεν παίρνουμε σαν δεδομένα ούτε τους DJ, ούτε τη μουσική κατεύθυνση που είχαν τα μαγαζιά, ούτε το προσωπικό».

Ο εξωτερικός χώρος, ευχάριστα λιτός κι απέριττος για την περίπτωση που ακόμα δεν έχετε πειστεί ότι το μέρος άλλαξε εντελώς, ακολουθεί μια εξαιρετικά παρεΐστικη φιλοσοφία, με τέσσερα μεγάλα τραπέζια με ξύλινους πάγκους να ανακατεύουν τις παρέες του café και του bar –τα οποία, να ξανατονίσουμε, για τους έχοντες πικρές αναμνήσεις από τη μουσική πολυσυλλεκτικότητα των τεσσάρων bars, παίζουν μία μουσική. Το υπόγειο φιλοξενεί ένα studio complex το οποίο θα ενοικιάζεται σε εικαστικούς, designers, αρχιτέκτονες κι επιμελητές ως χώρος εργασίας.

Κάθε χώρος έχει κρατήσει τους δικούς του τέσσερις τοίχους, με την εξαίρεση του café που είναι ενοποιημένο με το gig space: υπάρχει μία εσωτερική πόρτα η οποία κλείνει το πρωί, αλλά το βράδυ επιτρέπει στο café να λειτουργεί ως φουαγιέ. Και μην ακούσουμε κανέναν να το λέει «πολυχώρο». «Έχει ο άλλος ένα μπαρ και το λέει πολυχώρο γιατί έχει μια φίλη που βγάζει φωτογραφίες στην Ανάβυσσο το καλοκαίρι και πάει και τις κολλάει στον τοίχο το χειμώνα και το λέει έκθεση αυτό» διαμαρτύρεται για το πολυφορεμένο του όρου ο Κωνσταντίνος.

Ένα εμπνευσμένο project χρειάζεται, βέβαια, κι ένα εμπνευσμένο όνομα. 6 D.O.G.S., ας πούμε. Από το Six Degrees of Global Separation, της γνωστής θεωρίας ότι ανάμεσα σε δύο τυχαία άτομα ανά τον πλανήτη μεσολαβούν το πολύ άλλα πέντε που γνωρίζουν ο ένας τον άλλο, αλλά και ως φόρος τιμής «στα αδέσποτα σκυλιά που είναι ένα μοναδικό στοιχείο της Αθήνας, αλλά και στις μασκότ του Kinky, που από τότε που είχε πρωτοανοίξει πριν από τέσσερα χρόνια μέχρι πρόσφατα κοιμούνταν κάθε βράδυ στα δύο κρεβάτια του».

«Γενικά το project έχει μία ταυτότητα, μία μουσική, έναν προσανατολισμό, μία πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση» καταλήγει ο Κωνσταντίνος. «Είμαστε μια πολυσυλλεκτική ομάδα, κι όλα τα παιδιά είναι top στον τομέα τους, ο καθένας έχει αρκετή πρακτική και εκπαιδευτική πείρα σε αυτό που κάνει. Λόγω αυτής της πολυσσυλεκτικότητας αυτό το πράγμα δεν έχει μία κατεύθυνση με την έννοια π.χ. ότι παίζει μόνο ροκ ή μόνο τζαζ, αλλά μια κατεύθυνση με την έννοια της ποιότητας. Θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί, δε θέλουμε να φτιάξουμε ένα χώρο πάλι που να είναι για την κλίκα τη γνωστή, για τους φίλους μας, θέλουμε να κάνουμε κάτι που όλα να μπορούν να παίξουν».

Κι όπως φαίνεται… όλα θα παίξουν.

Info
Τα επίσημα εγκαίνια του 6 D.O.G.S. θα γίνουν στις 5 Νοεμβρίου
Ο χώρος λειτουργεί κανονικά από την προηγούμενη Παρασκευή
Το café είναι ανοιχτό από τις 10.00 το πρωί και το bar από τις 20.00 το βράδυ
Το ποτό στο bar κοστίζει 7 ευρώ
Το κάπνισμα επιτρέπεται

6 D.O.G.S., Aβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3210510
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v