Half Note Jazz Club: Μία μοναδική, τζαζ σεζόν ξεκινά

Πιο καλοδουλεμένο και πιο ολοκληρωμένο από κάθε άλλη χρονιά υπόσχεται να είναι το φετινό πρόγραμμα του - non-smoking πλέον - Half Note Jazz Club, με 29 συνολικά σχήματα από soul, funk, acid, ethnic, swing, blues έως και rockabilly σκηνή και πολλές εκπλήξεις.
Half Note Jazz Club: Μία μοναδική, τζαζ σεζόν ξεκινά
Νικητές διαγωνισμού για Τρίτη 1/12:
ΣΟΦΙΑ ΜΠΑΚΑΛΟΥ
ΝΑΣΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Το φετινό πρόγραμμα έχει προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό με πολύ μεράκι και πίστη και η φετινή χρονιά θα είναι πραγματικά μοναδική!». Με αυτά τα λόγια, ο Παναγιώτης Γεώργας, υπεύθυνος του Half Note παρουσίασε και φέτος ολόκληρο το πρόγραμμα της φετινής σεζόν, η οποία αναμένεται άκρως… τζαζ!

Σχήματα, που για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και παλιοί γνώριμοι και αγαπημένοι στο ελληνικό κοινό από τις προηγούμενες εμφανίσεις στο πλέον «non-smoking» Club, έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν νέες και παλιές επιτυχίες τους. Ακόμα, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και σε συνεργασία με το HAIG, το Half Note θα φιλοξενήσει το δεκαήμερο Ελληνικής Τζαζ, από 7 έως 16 Μαΐου, ως συνέχεια της προσπάθειας ανάδειξης των Ελλήνων δεξιοτεχνών και ελληνικών τζαζ σχημάτων.

Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση των ονομάτων που θα εμφανιστούν έως τα τέλη του 2009, αξίζει να σημειώσουμε πως οι τιμές του Club θα παραμείνουν ίδιες με κάθε άλλη χρονιά ενώ θα συνεχιστούν οι ειδικές τιμές που ίσχυαν τις Δευτέρες. Το «HALF on MONDAYS». Η είσοδος (με ποτό) θα ξεκινά από τα 15€ για τους φοιτητές και δεν ξεπερνά τα 25€ για αυτούς που επιλέγουν να κάτσουν σε τραπέζι. Ποιους θα δούμε, λοιπόν, από τις 2 Οκτωβρίου στο Half Note;

* 02/10-08/10: JAMES TAYLOR QUARTET
Από τα μέσα των eighties μέχρι τις μέρες μας, το James Taylor Quartet (ή JTQ) ορίζει με ακρίβεια την εξέλιξη του φαινομένου που ονομάστηκε acid jazz και που, φυσικά, περικλείει όλη την ουσία και τη δυναμική του φανκ και της σόουλ. Το όχημα του James Taylor ήταν (και είναι) το ηλεκτρικό όργανο Hammond B-3 και μια παρέα μουσικών (όχι, αναγκαστικά, τέσσερις όπως υπονοεί η λέξη quartet) που ξέρουν να γκρουβάρουν πάνω στην τζαζ και τα θέματα των παλιών σάουντρακ. Έτσι προέκυψε το “Mission: Impossible”, με όλα τα αριστουργήματα που έφεραν το JTQ στην πρώτη γραμμή των βρετανικών κλαμπ και της dance σκηνής το 1987. Από τότε τίποτα δεν έχει αλλάξει στη μαγική συνταγή της μουσικής του JTQ – παρά μόνο το ότι ο James Taylor βελτιώνει την ικανότητά του να βρίσκει καινούριους έντονους ρυθμούς και να προσθέτει όλο και πιο αισθησιακά φωνητικά στην (πάντα) acid jazz του. Κάθε φορά, ο James Taylor μπαίνει στον πυρήνα του φανκ. Το πρόσφατο άλμπουμ του, “New World”, είναι αρκούντως hot. Και κάθε live του JTQ παραμένει τόσο “καυτό” που μόνο οι απόλυτα “ζωντανοί” και funky people μπορούν να “χειριστούν” με άνεση...

* 09/10-15/10: TONINO CAROTONE
Είναι πια δικός μας άνθρωπος! Ο κύριος με το εκπληκτικό κοστούμι, το γκραν χτένισμα και το κουτσαβάκικο καπέλο τραγουδάει με αυθεντικό old-pop στυλ σύγχρονους, με πολιτικές θέσεις και κοινωνικά προβληματισμένους στίχους, είναι event, ούτως ή άλλως! Ο Carotone είναι ένας καινούριος αυθεντικός εκφραστής της σύγχρονης λαϊκής μουσικής που φέρει το πνεύμα του δρόμου – σε συνδυασμό με ethnic και world μουσικές, με χιούμορ και έκδηλη κοινωνική ευαισθησία, ανοίγοντας πια τον δικό του δρόμο… Μαζί του οι Arpioni, ένα πολυμελές ska γκρουπ από την Ιταλία, μόνιμοι πλέον συνεργάτες του Carotone.

* 16/10-22/10: PABLO ZIEGLER & QUIQUE SINESI with WALTER CASTRO
Για την ιστορία του σύγχρονου τάνγκο, το όνομα του Astor Piazzolla συνυφαίνεται με αυτό του Pablo Ziegler. Ο Ziegler επί σειρά ετών υπήρξε ο αγαπημένος πιανίστας / συνεργάτης του Piazzolla, όντας σταθερό μέλος του γκρουπ του, και ως εκ τούτου κατανοεί και προωθεί την ιδέα του Nuevo Tango, σε όλες τις παραμέτρους της, όσο κανείς άλλος. Πριν ακόμα ξεκινήσει τη συνεργασία του με τον Piazzolla, ο Pablo Ziegler αξιοποίησε τις κλασικές πιανιστικές σπουδές του, δημιουργώντας έναν μοναδικό συνδυασμό του τάνγκο με την κλασική μουσική και την τζαζ. Το γεγονός αυτό τον οδήγησε κατευθείαν στο New Tango Quintet του Piazzolla – στο οποίο ήταν μέλος σε όλη τη δεκαετία του ’80. Από εκεί και μετά, ο δρόμος για τον Αργεντινό πιανίστα / συνθέτη άνοιξε διάπλατα. Έγραψε έργα νέου τάνγκο για συμφωνικές ορχήστρες και συνεργάστηκε με την αφρόκρεμα της αμερικάνικης τζαζ σε εκπληκτικές συναντήσεις (Joe Lovano, Gary Burton, Paquito D’Rivera κ.ά.) με το δικό του New Tango Quintet. Η μουσική του όμως δεν έχει όρια – έτσι ο Pablo Ziegler, ανάμεσα σε όλες τις δραστηριότητές του, έχει δημιουργήσει ένα hot τρίο, με τον Quique Sinesi κιθάρα και τον Walter Castro μπαντονεόν, που σμίγει τον αισθησιασμό του τάνγκο με το groove του σουίνγκ…

* 23/10-29/10: THE HARLEM JAMES GANG
Είναι ένα σχήμα μουσικών / τραγουδιστών / ράπερ / performers που αναδείχθηκε από την τηλεοπτική εκπομπή “Αμερική, έχεις ταλέντο”! Φυσικά, οι Harlem James Gang έδωσαν την εικόνα ενός από τα πιο φρέσκα, σουινγκάτα και, πάνω απ' όλα, αυθεντικά νούμερα σύγχρονου vaudeville καθώς οι παραστάσεις τους αντλούν από τις βασικές αρχές του ραπ και του χιπ-χοπ αλλά κρατούν στενούς δεσμούς με την ιστορία και την τζαζ των twenties και thirties: Louis Armstrong, Cab Calloway, Duke Ellington.
Εκτός της μουσικής όμως, οι Harlem James Gang ακολουθούν πιστά και την μόδα της εποχής – είναι καλοντυμένοι, με γιλέκα, γραβάτες και καπέλα και φορούν ρολόγια με αλυσίδα, όπως τον παλιό, καλό καιρό! Αυτή την εικόνα την έχουν εκτιμήσει – και τιμήσει – ποικίλα αμερικάνικα έντυπα (όπως οι New York Times), όμως την μουσική και την live δράση των Harlem James Gang την έχουν γνωρίσει τα κοινά μεγάλων τζαζ φεστιβάλ.

* 30/10-05/11: FANFARA TIRANΑ
Η πρώτη ορχήστρα πνευστών και χορού της Αλβανίας έχει μια εντελώς νέα και εντυπωσιακή προσέγγιση στην παραδοσιακή και ζεστή μουσική της Αλβανίας. Οι Fanfara Tirana αποτελούν μια πρωτοτυπία σε σχέση με τις υπόλοιπες βαλκανικές ορχήστρες πνευστών. Σε σύγκριση με τις Σλάβικές ορχήστρες, οι Fanfara Tirana είναι πολύ διαφορετική και νέα, χάρη της καλά αρθρωμένης μουσικής γλώσσας που είναι ουσιαστικά βασισμένη σε ένα συναρπαστικό μουσικό μονοπάτι με την υποστήριξη και συμμετοχή και άλλων οργάνων. Η μελωδία στηρίζεται στο κλαρίνο, το άλτο σαξόφωνο, την τρομπέτα και το τενόρο σαξόφωνο εκφράζοντας το δικό τους στυλ καθαρού αυτοσχεδιασμού, το γνωστό «kaba», χαρακτηριστικό της μουσικής της Βόρειας Αλβανίας και το "gazel" χαρακτηριστικό των Τιράνων και το γειτονικών χωριών. Υπό την διεύθυνση του Usta Berati, ενορχηστρωτή και ακορντεονίστα, οι Fanfara Tirana παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική αλλά και νέες συνθέσεις που αναβιώνει το Βαλκανικό και ανατολίτικο ηχόχρωμα.

* 06/11-12/11: CHINA MOSES QUINTET
Η China Moses ξεκίνησε την καριέρα της στο ultra cool γαλλικό label της Source και συνεργάστηκε με την αφρόκρεμα της γαλλικής μουσικής, από την Camille, τον Etine De Crecy, την Diams και τον DJ Mehdi μέχρι τον σκηνοθέτη Jean. Όταν βαρέθηκε τη γαλλική R'n B, αποφάσισε να δουλέψει με μια μπάντα από την Ιταλία με το όνομα Gabin για το δεύτερο άλμπουμ τους, "Mr. Freedom". Την ίδια περίοδο έγραφε άρθρα για την γαλλική έκδοση του περιοδικού "The Source" και ταυτόχρονα δούλευε ως τηλεοπτική παρουσιάστρια στο MTV France και το MTV Base Africa. Αντιδρώντας σε αυτούς που πίστευαν ότι πρέπει πρώτα να πουλήσεις πριν ξεκινήσεις την περιοδεία, έκανε το πρώτο της live CD-DVD άλμπουμ. Αποφάσισε να ξεκινήσει το τέταρτο άλμπουμ στα αγγλικά με τα «αγαπημένα της φιλαράκια», την μπάντα της, (τους: Dj Mehdi, Karriem Riggins, Wayne Beckford, Anthony Marshall, La Caution), αλλά και οποιονδήποτε άλλο μπορεί να συναντήσει στο δρόμο της για αυτή τη δουλειά. Αυτή η εκρηκτική τραγουδίστρια, συγγραφέας, συνθέτρια, παραγωγός και παρουσιάστρια του MTV, με την εξαιρετική σκηνική παρουσία έρχεται στην Αθήνα για επτά μοναδικές παραστάσεις. Μην τη χάσετε!

* 13/11-19/11: JOE LUIS WALKER
Ο νικητής των βραβείων Multiple Grammy & WC Handy Award, Joe Louis Walker είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους καλλιτέχνες των μπλουζ της εποχής μας. O JLW είναι ένας πραγματικός βιρτουόζος της κιθάρας, ένας μοναδικός τραγουδιστής και ένας παραγωγικός συνθέτης, που έχει γυρίσει περιοδεύοντας ολόκληρο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καριέρας του και έχει καταφέρει να αποκτήσει πιστούς οπαδούς σε όλη την υφήλιο. Έχει ηχογραφήσει και δουλέψει με τους: BB King, James Cotton, Bonnie Raitt, Taj Mahal, Huey Lewis, Branford Marsalis, Steve Cropper, Shemekia Copeland & Ike Turner με μια δισκογραφία που μετρά 19 άλμπουμς, 2 live DVD’s, και πολυάριθμες συμμετοχές και συλλογές όπως επίσης και guest εμφανίσεις. Συνεχίζοντας να ηχογραφεί και να κάνει περιοδείες, ο κόσμος των μπλουζ αναφέρεται στον JLW ως «ζωντανός θρύλος». Παρόλα αυτά, όπως θα έλεγε και ο ίδιος ο Walker, «Τα καλύτερα ακόμα έρχονται!».

* 20/11-26/11: PEE WEE ELLIS ASSEMBLY
Ο Pee Wee Ellis Bobby γεννήθηκε για να παίζει μουσική. Είναι «ο άνθρωπος που έχει εφεύρει την funk», όπως τον αποκάλεσαν. Στο Texas ο Pee Wee είδε τους μεγάλους των μπλουζ όπως οι "Blue" Bland και οι Fats Domino. Μετά τα μαθήματα κλαρινέτου και σαξόφωνου στο σχολείο έμαθε και φλογέρα όπως επίσης και πιάνο όταν η οικογένεια του μετακόμισε στο Rochester της Νέας Υόρκης στα 16 του. Εκεί γνώρισε τον Sonny Rollins ο οποίος έγινε και δάσκαλός του. Το 1965 γνώρισε τον James Brown και σύντομα έγραψε το πρώτο pure hardcore Funk hit, Cold Sweat, ενώ ακολούθησαν άλλα 26 κομμάτια που καθόρισαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε funk. H επίδραση του Pee Wee στην μουσική ήταν τεράστια οδηγώντας κατευθείαν στους George Clinton, Sly Stone και έμμεσα στον Miles Davis των 70’s. Οι Pee Wee Ellis Assembly περιοδεύουν συχνά από την Ιαπωνία μέχρι την Αφρική και ταυτόχρονα συνεργάζονται με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως η Βρετανίδα τραγουδίστρια της jazz Clare Teal και τον Κουβανό πιανίστα Omar Sosa. Τους αναμένουμε και στην Αθήνα για νύχτες με καυτό φανκ!

* 27/11-03/12: BARBARA LUNA
Mε την κιθάρα, το τραγούδι και την παρουσία της, η Barbara Luna έχει κατακτήσει τον χώρο της world music μέσα από μεγάλες εμφανίσεις, όπως το WOMAD, παίζοντας ακουστική λάτιν μουσική σε κάθε πτυχή και έκφραση (candombé από την Ουρουγουάη, milonga και chacarera από την Αργεντινή, habanera από την Κούβα, joropo από την Βενεζουέλα, lando από το Περού...). Μια παρουσία αισθαντική και μια κουλτούρα που αγκαλιάζει βαθιά την πολυμορφία της Λατινικής Αμερικής, με τραγούδια κοινωνικής και ανθρώπινης ευαισθησίας, είναι το όχημα που έδωσε στην Barbara την ορμή για να προχωρήσει. Η ισχυρή ποιητική μουσική της πατρίδας της, της Αργεντινής, ήταν η βάση αλλά το σύνολο της νοτιοαμερικάνικης λαϊκής μουσικής προσδιορίζει την τέχνη της – όπως εκφράζεται σε θαυμάσια άλμπουμ όπως το “A la vida, a la muerte” ή το “India Morena”. Με ρεπερτόριο που αναμειγνύει αργές και παθητικές λάτιν μπαλάντες ή καυτά ρυθμικά κουβανέζικα τραγούδια, η Barbara Luna καλύπτει όλο το φάσμα της νοτιοαμερικάνικης μουσικής ενέργειας, από το τάνγκο ως την σάλσα, κρατώντας μια καθαρή φολκ-ροκ εικόνα.

* 04/12-10/12: Florin Niculescu Quartet
Είναι ένας από τους καλύτερους βιολιστές της παγκόσμιας τζαζ σκηνής. Μέσα από μια πληθώρα μουσικών συνεργασιών, αυτός ο ξεχωριστός καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει τον δικό του ξεχωριστό και ιδιαίτερο ήχο που βασίζεται στην κλασσική παιδεία του, σε συνδυασμό με τσιγγάνικη παράδοση. Κάτι που τον κάνει να διαφέρει πολύ από τα συνηθισμένα της τζαζ. Η ιδιαίτερη τεχνική του και η απίστευτη δεξιοτεχνία του, προκαλούν το θαυμασμό τόσο των φίλων του, μουσικών, όσο και από το κοινό. Ταυτόχρονα, μη δημιουργώντας περιορισμούς και όρια, η προφανής ομοιότητά του με τον Stephane Grappelli, του έχουν δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει νέα και πρωτοποριακά μουσικά μονοπάτια. Το δε κουαρτέτο του, είναι απλά μια μαγεία δεξιοτεχνίας και μελωδίας.

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210 8840600.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v