Cesaria Evora: Η ξυπόλητη ντίβα στην Πετρούπολη

Η ξυπόλητη ντίβα επισκέπτεται για άλλη μία φορά τη χώρα μας για να μας ταξιδέψει αλλά και να μας ξεσηκώσει με τη μελωδική φωνή και τα νοσταλγικά τραγούδια της. H Cesaria Evora θα εμφανιστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, την Κυριακή 8 Ιουλίου.
Cesaria Evora: Η ξυπόλητη ντίβα στην Πετρούπολη
Όταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ευρώπης έπαιξαν για πρώτη φορά το Sodade, στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής προστέθηκε το ειδικό βάρος μιας σχετικά άγνωστης μέχρι τότε χώρας, του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Δέκα πετυχημένα άλμπουμ, χιλιάδες συναυλίες, πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, πέντε υποψηφιότητες για Grammy, είναι η συγκομιδή 12 ετών παρουσίας της Cesaria Evora στο διεθνές μουσικό προσκήνιο.

Η ξυπόλυτη ντίβα, προσωνύμιο που της δόθηκε από τη μόνιμη συνήθειά της να τραγουδά ανυπόδητη εκφράζοντας την αντίθεσή της προς τη συνεχιζόμενη φτώχεια της πατρίδας της, γεννήθηκε το 1941 στο Sao Vincente του Cape Verde.

Σήμερα θεωρείται η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της morna. Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, γεννήθηκε από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών.

Η θεματολογία του περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα, μεταδίδοντας στους ερμηνευτές του, έναν αέρα εξωτικής θλίψης.

Ο αέρας αυτός, στη φωνή της Cesaria, λαμβάνει τροπικές διαστάσεις. Γίνεται κυκλώνας, σπαραξικάρδιος άνεμος αισθημάτων, αρχέγονη ακουστική εμπειρία που γεφυρώνει την απόσταση της άλλης γλώσσας.

Όταν η Evora εισήγαγε στο ρεπερτόριο της επιρροές από Βραζιλία, Πορτογαλία και Κούβα (choco, forro, fado, rumba) ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι το όνομά της, θα ξέφευγε από τα υδάτινα όρια του νότιου Ατλαντικού, για να φτάσει στις δισκοθήκες όλου του κόσμου.

Αυτό συνέβη το 1988 με την ηχογράφηση στη Γαλλία του θρυλικού και ανάρπαστου La Diva aux pieds nus που ήταν και το πρώτο της άλμπουμ.

Το 1990 εκδόθηκε το Distino Di Belita με υπέροχα κλασσικά morna και ηλεκτρικά colladeras. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το εκπληκτικό Mar Azul και το 1992 το Mis Perfumado με την παγκόσμια επιτυχία Sodade.

Η απόλυτη καταξίωσή της στη μουσική βιομηχανία εκφράστηκε με τρία συνεχόμενα Grammy για τα ισάριθμα άλμπουμ που κυκλοφόρησε μεταξύ 2000-04.

Στην πρώτη συναυλία που έδωσε η μαύρη αυτοκράτειρα στις ΗΠΑ, στο Bottom Line, έδωσαν το παρόν η Madonna, ο David Byrne, o Brandford Marsallis και άλλα μεγάλα ονόματα της αμερικανικής καλλιτεχνικής ελίτ.

Το 2006 κυκλοφόρησε το γεμάτο εκπλήξεις δέκατο άλμπουμ της καριέρας της, με τίτλο Rogamar. Στις καλοκαιρινές της εμφανίσεις θα ερμηνεύσει τραγούδια από τη νέα της δουλειά καθώς και πολλές από τις επιτυχίες που την καθιέρωσαν.

Την Κυριακή 8 Ιουλίου στις 9.30μμ., η Cesaria Evora θα τραγουδήσει στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, στην Πετρούπολη.

Τιμές εισιτηρίων: 35 ευρώ προπώληση, 40 ευρώ στο ταμείο του θεάτρου

Προπώληση: Τηλεφωνική Κράτηση 801-11-60000, 210 6786000
Δισκοπωλεία Metropolis, τηλ. 210-3303831-2
Δισκοπωλεία Must, 25ης Μαρτίου & Ε. Αντίσταση 87, Πετρούπολη, τηλ. 210 5065116
Cine Πετρούπολις, 25ης Μαρτίου 168, τηλ. 210 5012391
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v