Καφές με θέα: ”Πιατάκι” η Αθήνα!

Τι και αν οι ρομαντικότεροι εξ ημών έχουν συνδέσει τη θέα με την εξοχή; Για τους περισσότερους οι διακοπές έχουν τελειώσει και το κλεινόν άστυ είναι αυτό που έχουμε για να... πορευτούμε. Και δεν είναι και τόσο άσχημο- ιδίως όταν το κοιτάζεις από ψηλά. Ιδού ένας οδηγός για καφέδες με την Αθήνα στο... πιατάκι.
Καφές με θέα: ”Πιατάκι” η Αθήνα!

της Ηρώς Κουνάδη

Διάβασα πρόσφατα το editorial εκλεκτού συναδέλφου, που έλεγε πόσο του έλειψε η Αθήνα το καλοκαίρι, ”εκεί στο νησί”, η βουή της, η ζωντάνια της, οι άνθρωποί της, και με χαροποίησε ιδιαίτερα η υπενθύμιση του γεγονότος ότι, ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που την αγαπούν πραγματικά αυτή την πόλη. Γιατί η Αθήνα, τελικά, είναι όμορφη. Ιδίως όταν την κοιτάζεις από ψηλά.

Επειδή, λοιπόν, μας έλειψε κι εμάς –φανταζόμαστε κι εσάς– ψάξαμε και βρήκαμε όλα εκείνα τα μέρη από τα οποία μπορούμε να τη θαυμάσουμε, στο σύνολό της, ή στις πιο ιδιαίτερες, ενδιαφέρουσες γωνιές της. Για να σταματήσουμε, επιτέλους, να γκρινιάζουμε για τις διακοπές που τελείωσαν, για να ξαναερωτευτούμε την πόλη μας και για να θυμηθούμε ότι η ομορφιά είναι παντού –και κυρίως στο βλέμμα αυτού που την κοιτάζει.

Την πρώτη μας στάση την κάναμε στα νότια, και συγκεκριμένα στο Bowling Cafe, στον Προφήτη Ηλία, στον Πειραιά. Γνωστό εδώ και δεκαετίες στους κατοίκους των γύρω περιοχών, και όχι μόνο, για την εξαιρετική θέα από τα μεγάλα μπαλκόνια του, που ”βλέπουν” θάλασσα, το Bowling συγκεντρώνει θαμώνες όλων των ηλικιών για καφέ και φαγητό. Μετά τον πρώτο καφέ, οι πιο ενεργητικοί κατευθύνονται στο υπόγειο για τουρνουά bowling.

Bowling Cafe Restaurant, Προφ. Ηλίας, Καστέλα, Πειραιάς, τηλ.: 210 4138006

Δεύτερη στάση, ο... έτερος Προφήτης Ηλίας, στο Χαϊδάρι, και το καφέ Έποψις, σε στρατηγική θέση η οποία επιτρέπει στο βλέμμα να περιπλανηθεί από την Ακρόπολη στο Αιγάλεω και από εκεί στη θάλασσα. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 2 το βράδυ, για καφέ και ελαφριά σνακ, αλλά και για φαγητό από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη 1 το βράδυ. Μετά τον καφέ σας, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του λόφου και φιλοξενεί πλούσια συλλογή λουλουδιών και φυτών από όλο τον κόσμο.

Έποψις, Λόφος Προφήτη Ηλία, Χαϊδάρι, τηλ.: 210 5812047

Παραμένοντας δυτικά του κέντρου, ανηφορίζουμε στο Νταμάρι της Πετρούπολης και στον απέναντι λόφο του Αγίου Δημητρίου, για δύο από τα δημοφιλέστερα για τη θέα τους cafe της Αθήνας, Terra Petra και Άπολις. Αν και οι συστάσεις μάλλον περιττεύουν, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων της πρωτεύουσας τα συγκαταλέγει ήδη στη λίστα των αγαπημένων καφετεριών, θυμίζουμε ότι, ακόμη και το χειμώνα που τα μπαλκόνια ”κλείνουν”, οι μεγάλες τζαμαρίες τους επιτρέπουν την απρόσκοπτη θέα στην πόλη. Extra bonus τα εξαιρετικά σνακ που αμφότερα προσφέρουν.

Terra Petra, Νταμάρι Πετρούπολης, Πετρούπολη, τηλ.: 210 5060694

Άπολις, Λόφος Αγ.Δημητρίου, Πετρούπολη, τηλ.: 210 5060620

Για μια πιο κοντινή ματιά στην ιστορία της Αθήνας, απολαμβάνουμε έναν καφέ κάτω από τον πλάτανο της αυλής του Cafe 1910, στην Πλάκα. Κάτω ακριβώς από την Ακρόπολη, με το Ναό του Ηφαίστου στο πρώτο πλάνο του κάδρου, το μικρό και άγνωστο εν πολλοίς café διαθέτει την ομορφότερη, ίσως, οπτική γωνία στην Αθήνα. Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται και η διαδρομή για να φτάσετε εδώ, η οποία θα σας ”αναγκάσει” να αφήσετε το αυτοκίνητο χαμηλά και να περπατήσετε πλάι στους ενοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους. Εκτιμήστε τους.

Cafe 1910, Διόσκουρων και Αρετούσας, Πλάκα

Κλασσικότερο σημείο αναφοράς, σε ό,τι αφορά τη θέα στην ιστορική Αθήνα, το cafe restaurant Διόνυσος βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη και αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής από το 1963 έως σήμερα. Stylish περιβάλλον, εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη και στρατηγική θέση στον πεζόδρομο έχουν συμβάλλει στην ανάδειξη του Διόνυσου σε ένα από τα hot spots της πόλης, παρά τις κατά τι αυξημένες τιμές του.

Διόνυσος, Ροβέρτου Γκάλλι 43, τηλ.: 210 9233182

Ψηλά στο λόφο του Γαλατσίου το Zeppelin αποτελεί ένα από τους πιο παλιούς και γνωστούς χώρους για ”καφέ με θέα”. Τα ”συν” του μαγαζιού τα βλέπετε στη φωτογραφία. Για τα ”πλην” να αναφέρουμε το μετριότατο σέρβις- απόρροια προφανώς της αλαζονείας λόγω τοποθεσίας και του ότι το προσωπικό είναι ανεπαρκέστατο για τον χώρο που καλείται να εξυπηρετήσει. Αν επίσης ο πελάτης κοιτάξει όπου αλλού εκτός από την (όντως καταπληκτική!) θέα θα αντικρύσει το γνωστό πλέον ”εργοστασιακό” στήσιμο του μαγαζιού με άπειρες θέσεις για καφέ, από τις οποίες λείπει παντελώς η προσωπικότητα. Μπορείτε και να φάτε με λίγο περισσότερα από 15 ευρώ ανά άτομο.

Zeppelin, Αττικό Άλσος Γαλατσίου, τηλ. 210 6981712

Για το τέλος αφήσαμε το κατ’ εξοχήν ”παρατηρητήριο” της Αθήνας, το λόφο του Λυκαβηττού, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, ή κάποιο ελαφρύ σνακ στο stylish chic περιβάλλον του Cafe Lycabettus, που στεγάζεται στο χώρο του εστιατορίου Ορίζοντες Λυκαβηττού. Επιλέξτε την ανάβαση με το θρυλικό, πλην όμως ανανεωμένο, τελεφερίκ, για μια… all inclusive εμπειρία, και επιδοθείτε στο αγαπημένο σπορ των θαμώνων του λόφου, τον εντοπισμό του σπιτιού σας.

Ορίζοντες Λυκαβηττού, Λόφος Λυκαβηττού, τηλ.: 210 7227065

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v