Σβέικ: ”Μαθήματα” κεντροευρωπαϊκής κουζίνας!

Τα χρόνια περνούν και το ”Σβέικ” στο Νέο Κόσμο, σαν... καλός στρατιώτης μένει στη θέση του προσφέροντας μια από τις νοστιμότερες κεντροευρωπαϊκές κουζίνες της πόλης. Ευχάριστη ατμόσφαιρα και προσεγμένη διακόσμηση, ευγένεια και αμεσότητα στο σέρβις με 35- 40 ευρώ ανά άτομο.
Σβέικ: ”Μαθήματα” κεντροευρωπαϊκής κουζίνας!

του Γιώργου Σιταρά

Όμορφος χώρος με κεντροευρωπαϊκή ατμόσφαιρα, φιλική και ευγενική εξυπηρέτηση, νόστιμη τσεχο-σλοβάκικη κουζίνα για όσους αποζητούν κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο.

Σαν... ”καλός στρατιώτης”, το Svejk υπηρετεί πιστά αυτή τη ”συνταγή” εδώ και 24 χρόνια (!), χωρίς εξάρσεις και σκαμπανεβάσματα, επιβεβαιώνοντας ότι η πραγματική επιτυχία απλά αντέχει στο χρόνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το εστιατόριο αυτό, ”ανακάλυψη” των... φοιτητικών μας χρόνων, συνεχίζουμε να το επισκεπτόμαστε από καιρού εις καιρό και πάντα μας αφήνει την ίδια αίσθηση γνήσιας ευχαρίστησης,

Ούτε είναι μόνον το φαγητό, η ταιριαστή μουσική και ο διάκοσμος (από τα προσεγμένα απλά τραπεζομάντιλα ως το περίεργο σκούρο πράσινο-μπλε των τοίχων με την επένδυση από ξύλο) που σε κάνει να νοιώθεις ότι έχεις φύγει από τα συνήθη δεδομένα της πρωτεύουσας.

Είναι κι ότι η απλότητα, η αμεσότητα της εξυπηρέτησης ποτέ δεν αφήνει την παραμικρή έστω υπόνοια ότι μπορεί να λείψει η οφειλόμενη προς τον πελάτη ευγένεια.

Αρκετά όμως με τα... προκαταρκτικά, γιατί στο Svejk τον πρώτο λόγο τον έχει το... φαγητό. Μιλάμε βεβαίως για ένα συνδυασμό τσέχο-σλοβάκικης και (συγγενικής άλλωστε) ουγγαρέζικης κουζίνας, ανάμεσα στα πιάτα της οποίας μπορείτε να επιλέξετε εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στο στομάχι σας, ανάλογα και με το πόσο σας αρέσουν τα ”βαριά” εδέσματα.

Εμείς θεωρούμε απαραίτητο για το ξεκίνημα ένα Smazeni Syr (τυρί πανέ με σος ταρτάρ- 9,5 ευρώ) και Houby na rostu (ελατομανίτες στη σχάρα-9,5 ευρώ), ενώ εξαιρετικό είναι το Veprova Rolada, ένα πιάτο χοιρινό ρολό με πικάντικη γεύση (9,5 ευρώ), αλλά και τα λουκάνικα Uzeninova Misa (όχι δεν πρόκειται περί λάθους και αυτά τιμώνται 9,5 ευρώ), συνοδευόμενα από saurkraut.

Δεν ξεχάσαμε τις σαλάτες, εκ των οποίων διατίθενται 14 διαφορετικά είδη, παρότι η τελευταία μας επιλογή, η Zeleninovy Salad (σαλάτα λαχανικών με μπισκότα ροκφόρ), δεν στάθηκε αντάξια της προσδοκίας μας.

Χρειάζεται όμως και κάτι... υγρό για τη συνοδεία του φαγητού. Πρώτη επιλογή για μας, ο πιο διάσημος τύπος κρασιού της Ουγγαρίας το EGRI BIKAVER ή... ”αίμα του ταύρου” (Ostoros Bor-περίπου 12,5 ευρώ το μπουκάλι), ενώ για όσους θέλουν κάτι κεντροευρωπαϊκό πλην των κρασιών υπάρχουν οι μπύρες PLZEN και BUDVAR (3 ευρώ τα 0,33 ml).

Tα κύρια πιάτα είναι πολλά και διαφορετικά, ενώ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες... κρέατος: Μοσχάρι, χοιρινό και πουλερικά.

Πέρα από το πασίγνωστο πλέον Gulas (υπάρχει και η σχετική σούπα Polivka) και τα παραδοσιακά τσέχικα dumplings που αποκαλούνται knedliky, προτείνουμε προς...δοκιμή Popradsky Talir (κομμάτια χοιρινού σε πατατοτηγανίτα- 12,5 ευρώ) και Hovezi na houbach u Testove Placce (κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος σε πίτα με σάλτσα μανιταριών - 13,5 ευρώ), το οποίο πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποιοι μπορεί να βρουν ολίγον βαρύ για τα γούστα τους.

Για το τέλος αφήσαμε τα γλυκά. Προτείνουμε... απερίφραστα Cocoladovy Zakusek και για τους λάτρεις της κρέπας Palacinka με σοκολάτα και παγωτό (αμφότερα από 6 ευρώ).

Όπως θα καταλάβατε και από τις τιμές που συνόδευαν τα πιάτα, δύο άτομα μπορούν να φάνε (και να πιούνε) όσο... αντέχουν, περιλαμβανομένου και του γλυκού, με συνολικό έξοδο της τάξεως των 70 - 80 ευρώ.

To Σβέικ στεγάζεται σε έναν διώροφο χώρο (το καλοκαίρι λειτουργεί και στη διπλανή αυλή) στην οδό Ρουμπέση αριθμός 8, στο Νέο Κόσμο.

Τηλ: 210-9018389

fax: 210-9270415

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v