Πού θα φάμε έθνικ σε τραπεζάκια έξω;

Μεξικάνικο, βραζιλιάνικο, πολίτικο και ταϊλανδικό, πεντανόστιμο φαγητό κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό. Ποιητές γίναμε για χάρη σας.
Πού θα φάμε έθνικ σε τραπεζάκια έξω;
Anadolu 
Μπούσγου 2, Γκύζη, τηλ.: 210 6431990

Σας το είχαμε συστήσει πολύ πριν γίνει ο υπέροχος ιδιοκτήτης του, Σελίμ, διάσημος… Master Chef. Εξακολουθούμε να το αγαπάμε και τώρα που είναι ξακουστό στα πέρατα της Ελλάδας, για τις σούπερ ανατολίτικες γεύσεις του, που περιλαμβάνουν εξαιρετικό χουνκιάρ μπεγιεντί, αρναούτ τζιγέρι (μπουκίτσες από μοσχαρίσιο συκώτι τηγανισμένο με λεμόνι, λάδι και μαϊντανό), πατσάνγκα, τυλιγμένη με παστουρμά και κίτρινα τυριά, χειροποίητα μαντί (ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και περιχυμένα με γιαούρτι και σουμάκ) και ασυναγώνιστο λεχματζούν.



Έχει και τέλεια πολίτικα γλυκά για επιδόρπιο –το κιουνεφέ του είναι πραγματικά άχαστο, ωραιότατα και τα μπακλαβαδάκια. Τα απολαμβάνουμε όλα αυτά σε τραπεζάκια έξω, πλάι στην πρασινάδα του Πεδίου του Άρεως, συνοδεία ωραιότατης ρακής, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20€ το άτομο.

Ancho 
Γυφτοπούλου 9 και Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6801097
και Κασσαβέτη 9, Κηφισιά, τηλ.: 211 1831882

Και στις δύο του διευθύνσεις, σε Χαλάνδρι και Κηφισιά, το Ancho απλώνει τραπεζάκια και ξύλινους πάγκους έξω, πλάι σε φυλλωσιές, και μας κακομαθαίνει με τα καλύτερα ίσως μπουρίτο της Αθήνας. Η λογική εδώ είναι self service: Από τον μπουφέ του διαλέγουμε τα υλικά με τα οποία θα γεμίσουν τα μπουρίτο, τα tacos ή οι quesadillas μας.



Η ποικιλία είναι μεγάλη (διάφορα είδη κρεάτων και ρυζιών, καυτερές και λιγότερο καυτερές σως, μανιτάρια, λαχανικά, τυρί, μεξικάνικα φασόλια και πάει λέγοντας) ενώ το μενού συμπληρώνουν οι… συνήθεις ύποπτοι nachos με (εξαιρετικό) chili con carne, guacamole και ολόφρεσκες σαλάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 5€ για το μπουρίτο, αλλά αξίζει να «θυσιάσετε» άλλα 5€ για το συνοδεύσετε με μια από τις δυνατές γρανιτένιες μαργαρίτες του –λεμόνι ή φράουλα.

Λέι Λιμ Λέι
Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ: 211 7009383



Λίγη Ανατολή ακόμα, θα πάρετε; Το εδώ και χρόνια αγαπημένο μας τούρκικο-πολίτικο-μεσανατολίτικο μεζεδοπωλείο στου Γκύζη απλώνει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο μπροστά του, και μας σερβίρει νοστιμιές όπως η σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα, το πικάντικο εζμέ, τα ισκεντέρ αι γιαουρτλού κεμπάπ, το Αλί Ναζίκ (κεμπάπ επάνω σε βελούδινο πουρέ μελιτζάνας, μια παραλλαγή του Χουνκιάρ Μπεγιεντί, που είναι εξίσου νόστιμο), και το δικό μας αγαπημένο πιάτο που λέγεται Τσιλμπίρ και περιλαμβάνει πικάντικο σουτζούκι «παντρεμένο» με αυγά και δροσερό γιαούρτι. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 12-14€ το άτομο, μαζί με ρακή, κρασί ή μπύρες.

Κίτρινος Σκίουρος 
Δημητρέσσα 21, Ιλίσια, τηλ.: 210 7211586

Για την κουζίνα της Βραζιλίας, τι ξέρετε; Αυτό το γλυκύτατο μπιστρό στα Ιλίσια βγάζει τραπεζάκια έξω, σε μια ατμοσφαιρικά φωτισμένη, αυτοσχέδια αυλίτσα, και αναλαμβάνει να μας μυήσει στα μυστικά μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες της Λατινικής Αμερικής. Εκεί μας σερβίρει τις απίθανες φεσουάδες του, το εθνικό πιάτο της Βραζιλίας, με μαύρα φασόλια, τέσσερα είδη κρέατος, ρύζι, σπανάκι, πορτοκάλι και αλεύρι από γιούκα. Δεν είναι, όμως, αυτή η μοναδική σπεσιαλιτέ του: Εξαιρετικό, επίσης, είναι το κοτόπουλο Κατυπιρί, στο πήλινο με τυρί Φιλαδέλφεια και σάλτσα ντομάτας με ρύζι, και το φράνκο πασαρίνιο, τηγανιτές μπουκιές κοτόπουλου μαριναρισμένες με lime και σκόρδο.



Οι τιμές κυμαίνονται στα 30€ το άτομο, για ένα φουλ έξτρα γεύμα, μιας κανάτας απίθανης σπιτικής σανγκρίας περιλαμβανομένης, ενώ μέσω του e-table ισχύει όλες τις μέρες προσφορά που περιλαμβάνει μία σαλάτα και μία ποικιλία από πιτάκια ανά δύο άτομα, δύο κυρίως πιάτα με επιλογή από φεσουάδα, κοτόπουλο κατυπίρι ή Mokeka Vegan, και ένα γλυκό ανά δύο άτομα, στην τιμή των 15€ το άτομο.

Andaman 
Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 211 2104939

Ένα από τα αγαπημένα μας ταϊλανδέζικα της πόλης, δεν βγάζει τραπεζάκια έξω, αλλά τα… ανεβάζει κάθε Μάιο στην πανέμορφη ταράτσα του, όπου μένουν όλο το καλοκαίρι. Εκεί δοκιμάζουμε πεντανόστιμα πιάτα όπως τηγανιτό ρύζι με ανανά, γαρίδες, κοτόπουλο και τζίντζερ, δροσερή σαλάτα μάνγκο με φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο, και το δημοφιλέστατο chicken satay, μαριναρισμένο κοτόπουλο σε σάλτσα φυστικιού. Εξίσου νόστιμες και οι γαρίδες με σάλτσα στρειδιού για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο «θαλασσινό».



Εννοείται ότι την τιμητική τους έχουν και τα (πολλά και διάφορα) curries –δικό μας αγαπημένο το green curry, με αρακά και μπαμπού, σε δύο διαφορετικές εκδοχές: είτε με κοτόπουλο, είτε με γαρίδες. Για ένα πλήρες γεύμα στο Andaman, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 25€ ανά άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v