Πού θα πιούμε τα πιο… εναλλακτικά ουζάκια της άνοιξης

Το ούζο δε βγαίνει μόνο σε θαλασσινή συσκευασία. Πέντε διευθύνσεις στο κέντρο που το τιμούν ολόσωστα, αλλά… αλλιώς.
Πού θα πιούμε τα πιο… εναλλακτικά ουζάκια της άνοιξης
Άμα Λάχει
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ: 210 3845978

Έχει μια από τις ωραιότερες αυλές του πλανήτη (κι αν δεν πιστεύετε εμάς, θα πιστέψετε σίγουρα το Buzzfeed) και έχει και ωραιότατη κουζίνα –αλλά αυτά σας τα έχουμε ξαναπεί και τα περιμένετε. Αυτό που ίσως δεν περιμένετε είναι ότι έχει και μια εντυπωσιακή ποικιλία σε ετικέτες ούζου, από τα δημοφιλή Βαρβαγιάννη και Απαλαρίνα, μέχρι τα πιο δυσεύρετα Αφροδίτη (που μπορεί να έχετε ακουστά ως «το ούζο που έπινε ο Ωνάσης»), Σμυρνιό και Πιτσιλαδή.



Τα συνοδεύουμε με πεντανόστιμα μεζεδάκια όπως το απάκι, το ταλαγάνι με μαρμελάδα ντομάτας, τα κεμπαπάκια με σως γιαουρτιού και τις ολόφρεσκες πατάτες, και πληρώνουμε γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Ραντεβού
Καλλισθένους 85, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3477961

Το ουζερί της γειτονιάς όπως θα έπρεπε να είναι: Με λίγα και καλά μαρμάρινα τραπεζάκια μέσα κι έξω από τις μεγάλες τζαμαρίες του, παρεΐστικη ατμόσφαιρα και αύρα παλιάς Αθήνας, και μια τεράστια ποικιλία σε ετικέτες ούζου –που, όταν δε στολίζουν τα τραπέζια μας, χρησιμεύουν ως ντεκόρ στα ράφια του που παραπέμπουν σε παλιό παντοπωλείο.



Στο μενού του πρωταγωνιστούν: πεντανόστιμο ταμπουλέ, πικάντικο σουτζούκι, ωραίο χούμους, καταπληκτική πατάτα ψητή με λαδόξυδο και νόστιμο θράψαλο –για το οποίο φημίζεται. Ο λογαριασμός στο τέλος δύσκολα θα ξεπεράσει τα 12-15€ το άτομο.

Φορμάικα 
Καρόρη 5, Μοναστηράκι τηλ: 210 322 2201



Μπορεί να την ξέρετε ως «εναλλακτικό τσιπουράδικο» που παντρεύει τέλεια την παράδοση της αλκοολ-ο-κατάνυξης μετά μεζέδων με τις τζαζ μουσικές στα ηχεία της. Έχει, όμως, και ικανοποιητική ποικιλία σε ουζάκια, τα οποία απολαμβάνονται ιδανικά στην πανέμορφη αυλή της, και συνδυάζονται τέλεια με μεζεδάκια όπως τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, η ρεγγοσαλάτα, το κρητικό απάκι, το σουτζούκι και η τάρτα με υλικά εποχής. Λογαριασμός στο τέλος, στα 10-12€ το άτομο.

Πυρολίκι 
Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3420293



Ένα από τα καλύτερα (βλέπε πιο νόστιμα) στέκια του Μεταξουργείου, έχει μια υπέροχη αυλή με πέτρινους τοίχους, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, αναρριχώμενα λουλούδια και παλιά ρεμπέτικα στα ηχεία. Η κουζίνα του εμπνέεται από τις γεύσεις και τα υλικά της Κρήτης, για να μας σερβίρει νοστιμιές όπως ο ντάκος, οι ομελέτες με απάκι, η σπιτική πατατοσαλάτα και τα σιουφιχτά μακαρόνια με μανιτάρια και κρέμα ούζου. Τα συνοδεύουμε όλα αυτά με ουζάκια σε ικανοποιητική ποικιλία, και ο τελικός λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-15€ το άτομο. Μαγεία.

Ήβη 
Ν. Αποστόλη 19 & Ήβης, Ψυρρή, τηλ: 2103232554



Ένα λιτό μεζεδοπωλείο/ουζερί/τσιπουράδικο στην ομώνυμη οδό του Ψυρρή, το οποίο θυμίζει παλιό καφενέ και σερβίρει στα λιγοστά του τραπεζάκια μέσα κι έξω πάσης φύσεως και… εθνικότητας μεζέδες. Εδώ θα δοκιμάσετε από φασολάκια μαυρομάτικα με χόρτα, πατάτα με γιαούρτι και χούμους δια χειρός του αιγύπτιου σεφ, μέχρι αρμένικη ομελέτα με σουτζούκι και παστουρμά, αλλά και γαύρο μαρινάτο, αχνιστά μύδια και ωραιότατες ψητές γαρίδες. Μαζί με το απαραίτητο ουζάκι, ο λογαριασμός δεν θα βγει παραπάνω από 12-15€ το άτομο (λιγότερα αν προτιμήσετε μπύρες ή κρασί).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v