Σούπερ θαλασσινό περιβάλλον, με ναυτικές λεπτομέρειες στη διακόσμηση, τραπεζάκια έξω και χαλαρή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα φτιάχνουν το προφίλ ενός πειραιώτικου θρύλου, που πρόσφατα απέκτησε και αδερφάκι στο βορρά, και συγκεκριμένα στη Νέα Ερυθραία, το Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα Βόρεια (Ευαγγελίστριας 36, τηλ.: 210 6201572).
Μεγάλο χιτ του μενού του τα θαλασσινά: καλαμάρια στο τηγάνι, μανέστρα με όστρακα, αχινοσαλάτα, καραβίδες, χταποδάκι στα κάρβουνα ή τηγανιτό «του Νώντα», καπνιστό σκουμπρί και σαλάτα με φύκια συγκαταλέγονται στα «οπωσδήποτε». Συνδυάζονται, δε, ιδανικά με μια από τις πολλές και ενδιαφέρουσες ετικέτες ούζου του καταλόγου –δοκιμάστε την σχετικά δυσεύρετη Αφροδίτη, θα μας θυμηθείτε. Αν μείνετε στα θαλασσινά και τα μικρά ψαράκια, ο λογαριασμός σας δεν θα ξεπεράσει τα 20€ το άτομο –αν μπείτε στον πειρασμό για μεγάλο ψάρι, πρώτον σας καταλαβαίνουμε, δεύτερον θα πληρώσετε περί τα 30€ το άτομο (ούζου περιλαμβανομένου, και στις δύο περιπτώσεις).
Ολόφρεσκα ψαράκια και πεντανόστιμα θαλασσινά δεν έχουν μόνο οι παραλίες. Στον (πολύ) βορρά της Αθήνας, η Κλεψύδρα φημίζεται για τις θαλασσινές νοστιμιές της: Σούπερ χταποδάκι στα κάρβουνα, τηγανιτό καλαμάρι, κριθαρώτο με γαρίδες και λάδι τρούφας (από τα νέα και ωραία πιάτα του φετινού μενού), και μικρά ψαράκια σαν τον γαύρο και την αθερίνα, μαζί με τα απαραίτητα παρελκόμενα (χωριάτικη σαλάτα, τηγανιτές πατάτες, ουζάκι) δεν θα σας κοστίσουν περισσότερα από 20€ το άτομο.
Απολαμβάνονται όλα ιδανικά στον λιτό και παρεΐστικο εσωτερικό χώρο, ή στα τραπεζάκια που απλώνονται έξω στη δροσιά της… Δροσιάς (είδατε τι κάναμε εκεί) και των πλατανιών της, όσο παίρνει να καλοκαιριάζει. Διαβάστε περισσότερα - Φάγαμε θαλασσινά στην Κλεψύδρα
Θα ξεκινήσουμε από τα δυσάρεστα: Κρατήσεις εδώ δεν πραγματοποιούνται, οπότε θα χρειαστεί είτε να αποφύγετε τις μέρες και ώρες αιχμής, είτε να έρθετε οπλισμένοι με υπομονή –η παραλιακή περαντζάδα της Πειραϊκής ακριβώς απέναντι προσφέρει μια ωραιότατη ευκαιρία για βόλτα μέχρι να αδειάσει τραπέζι.
Και τώρα τα ευχάριστα: Στο μενού ξεχωρίζουν νοστιμιές όπως το χταποδάκι στα κάρβουνα, τα μύδια σαγανάκι και όλα τα ψαράκια της κατηγορίας γαύρου/ αθερίνας. Στα ορεκτικά δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα τηγανιτά κολοκυθάκια, και τις ολόφρεσκες πατάτες. Συνοδεύετε με ουζάκι από τη μεγάλη ποικιλία δυσεύρετων ετικετών, και υπολογίζετε γύρω στα 17€ το άτομο.
Απέκτησε τόσο πολυπληθές φανατικό κοινό, που επεκτάθηκε (σχεδόν διπλασιάστηκε σε μέγεθος) μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι χώροι –και όχι ο χώρος πλέον– είναι όμορφοι και φωτεινοί, διακοσμημένοι με θαλασσινές αναφορές και τραπεζάκια που απλώνονται έξω, ό,τι πρέπει για τα ανοιξιάτικα βράδια μας.
Στο μενού, ξεχωρίζουν η ολόσωστα τηγανισμένη αθερίνα, το ριζότο με σουπιά στο μελάνι της, το κριθαρώτο πεσκανδρίτσας, τα λεμονάτα μάγουλα σαλαχιού, το συμιακό γαριδάκι στο τηγάνι, τα λιγκουίνι με πετροσωλήνες, οι ψητές γαρίδες, το χταπόδι και οι παντρεμένες σαρδέλες. Αν είστε λάτρεις των μεγάλων ψαριών (και ποιος να σας αδικήσει) σημειώστε ενδεικτικά ότι το φαγκρί, η τσιπούρα και ο σαργός κυμαίνονται στα 55€ το κιλό, τα μπαρμπουνάκια στα 36€. Αν μείνετε σε μικρά ψαράκια και θαλασσινά, ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 15-17€ το άτομο, με το απαραίτητο ουζάκι.
Κι εκεί που λες ότι δε βρίσκει κανείς σωστό και τίμιο ψαράκι στο κέντρο, κάποιος σου μαρτυρά το μυστικό των Αθηναίων καλοφαγάδων που λέγεται «Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς». Κρυμμένο σε μια στοά της Λέκκα, με χώρο που μοσχοβολά παλιά Αθήνα, λατέρνα και φιλότιμο, διακοσμημένο με νοσταλγικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, νησιώτικους χάρτες, πυξίδες και λοιπά θαλασσινά μεμοραμπίλια, σερβίρει σε γνώστες και πρωτάρηδες πεντανόστιμο μαριδάκι, σαρδέλες, ανάμεικτη σαλάτα με κολοκύθια και σταμναγκάθι, μαυρομάτικα φασόλια με κάππαρη και φρέσκο κρεμμυδάκι, θραψαλάκι ψητό και φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές. Ο λογαριασμός στο τέλος δύσκολα θα ξεπεράσει τα 15€ χωρίς, τα 20€ με μεγάλο ψάρι (ενδεικτικά, εμείς πετύχαμε κουτσομούρες με 42€ το κιλό) ούζου περιλαμβανομένου.
Τραπεζάκια έξω για τα ηλιόλουστα μεσημέρια, ευχάριστος, φωτεινός χώρος μέσα για όσο κάνει ακόμα λίγη ψύχρα, σούπερ σπιτικές γεύσεις θάλασσας στο μενού. Το ψαροταβερνάκι του Μοσχάτου διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς από στόμα σε στόμα, ξεπερνώντας τα όρια της γειτονιάς του.
Οι πρωτάρηδες σημειώστε στα οπωσδήποτε τον παστουρμά της θάλασσας –ήτοι λακέρδα ή σκουμπρί καπνιστό– την καβουροσαλάτα, το καλαμάρι στο τηγάνι, το χταποδάκι στη σχάρα και το σαγανάκι του ψαρά, που είναι το κλασικό σαγανάκι γαρίδας ενισχυμένο με μύδια, καλαμάρια και μυρωδικά. Οι λάτρεις της ψαρόσουπας θα βρείτε επίσης εδώ τον παράδεισό σας. Συνοδεία ούζου, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20€ το άτομο.